• No results found

Popis činnosti živnostníka

Pro tuto diplomovou práci byl autorkou práce zvolen živnostník p. Luděk Drozd, který vlastní firmu Autoklempířství Luděk Drozd. Byl vybrán z důvodu snadné dostupnosti k informacím a údajům o této firmě, dokonalé znalosti vývoje, cíle a konkrétní situace této firmy. Nyní budou popsány základní údaje o firmě Autoklempířství Luděk Drozd. Tato firma byla založena v místě jeho trvalého bydliště na okraji Liberce v ulici Hejnická 1. 3. 1997 a jejím majitelem je Luděk Drozd. Předmětem podnikání je oprava silničních vozidel. Způsob podnikání: jde o řemeslnou živnost. Pan Drozd vykonává opravu převážně osobních automobilů, ale podle přání zákazníků je schopen opravit i motorky nebo traktor. Pan Drozd pracuje ve své firmě pouze sám, nemá k dispozici žádné další zaměstnance. Má velmi klouzavou pracovní dobu, kterou přizpůsobuje přáním a potřebám zákazníků. Pan Drozd eviduje výdaje poplatníka vypočtené procentem k výši příjmu, tzv.

paušální výdaje ve výši 80 % z příjmů a zároveň není plátcem DPH. (Drozdová a Bímová, 2011)

Zákazníkům poskytuje širokou škálu služeb: Všechny možné klempířské práce na osobních automobilech. Opravy automobilů po nehodě, kdy je potřeba v některých případech vyrovnat celou karoserii na rovnací stolici, také bývá nezbytné vyklepávání a kytování poničených plechů po autonehodě. Mezi další služby patří výměna skel, výměna oleje, brzdové kapaliny, brzdových destiček, spojky, pneumatik, kotoučů, ložisek kol, chladičů a tlumičů. Provádí montáž zabezpečovacích zařízení. Nejčastěji sváří různé

díly dle potřeby. Opravuje poruchy v motorech, světlech a klimatizaci. Lakuje nejrůznější díly. Připravuje a zajišťuje automobily na STK+ME. Lepí a opravuje pláště. Vykonává laserovou geometrii. Nakupuje pro zákazníky nejrůznější náhradní díly a následně je vymění na automobilech. Pan Drozd dále také zajišťuje diagnostiku aut a poskytuje i další individuální služby dle přání zákazníka. K výše vyjmenovaným službám p. Drozd používá následující nářadí: hydraulické lisy, podpěry a montážní přípravky, elektrické, pneumatické i speciální nářadí a přípravky, svěráky, nářadí na řezání, broušení, vrtání a pilování, navíječe, zvedáky. Pan Drozd kvůli svým zahraničním zákazníkům z Německa a Polska vykonává občasné cesty do zahraničí. (Drozdová a Bímová, 2011)

Zákazníky p. Drozda tvoří převážně stálí a věrní zákazníci, dále známí a příbuzní. Všichni spokojení zákazníci doporučují p. Drozda dalším lidem a tímto způsobem p. Drozd získává další zákazníky. Pan Drozd je na všechno ve své firmě sám, zákazníků má dostatek a proto nemá příliš času věnovat se propagaci firmy. Hlavní propagaci firmy tvoří cedule před firmou, plachta o poskytovaných službách a internetová stránka, která však není pravidelně aktualizována. Hlavními dodavateli náhradních dílů jsou Auto Kelly a. s. a Elit spol. s r.o.

Pobočky těchto firem se nacházejí v Liberci a dováží p. Drozdovi náhradní díly zadarmo přímo do firmy, protože je pravidelným odběratelem. Pan Drozd je pro uvedené firmy váženým zákazníkem, proto má na některé díly až 40% slevu. Získává též různé věrnostní bonusy a dárky. Co se týká konkurence, tak nejbližší konkurencí je standardní servis Jan Hejduk. Nachází se asi 100 metrů od Autoklempířství p. Drozda. Tato firma je větší a má 5 zaměstnanců. Součástí této firmy je malý bazar s prodejem aut. Ceny oprav aut jsou vyšší než u p. Drozda z důvodu vysokých nákladů na mzdy zaměstnanců. Nejbližší okolí firmy tvoří celkem 5 konkurentů p. Drozda. (Drozdová a Bímová, 2011)

SWOT analýza: (Drozdová a Bímová, 2011)

 Příležitosti: Pan Drozd může získat zákazníky z dalších segmentů trhu, např.

z Frýdlantu, Jablonce n. N., Raspenavy, atd. nebo dokonce z pohraničí (německé a polské zákazníky). Již jednou opravoval a rekonstruoval traktor německému zákazníkovi. Spokojení a věrní stálí zákazníci mohou doporučit p. Drozda dalším zákazníkům. Školení a další rekvalifikační kurzy na doplnění vzdělání, které se projeví v rozšíření nabídky poskytovaných služeb.

 Hrozby: Mohou jimi být různé přírodní katastrofy. Firma p. Drozda byla

v minulosti již dvakrát zatopená při povodni. Zvýšení a zlepšení schopností konkurence v dané oblasti, kde p. Drozd působí. Další období hospodářské krize.

Může dojít ke zvýšení daní a také poplatků na zdravotní a sociální pojištění.

 Silné stránky: Pan Drozd je velmi pracovitý, pečlivý a spolehlivý. Vždy odvede kvalitní práci v co nejkratším možném termínu. Disponuje vysokou odbornou vzdělaností v dané problematice. Nabízí klouzavou pracovní dobu všem zákazníkům. Dokonce „V.I.P.“ zákazníkům pomáhá s jejich problémy i o svátcích.

Pan Drozd má velkou praxi v oboru a dlouholeté zkušenosti. Má hodně stálých a věrných zákazníků. Vyřeší jakékoliv obtížné problémy. Provádí kompletní diagnostiku automobilů. Šikovné je umístění firmy u rušné dopravní komunikace.

 Slabé stránky: Pan Drozd se nezajímá o konkurenci. Nemá příliš dobrou propagaci své firmy. Pan Drozd je příliš komunikativní, někdy má delší čekací doby na opravy automobilů.

Pan Drozd dosud nevyužívá žádný bankopojistný produkt. Nemá žádný podnikatelský účet, má pouze svůj osobní účet a platební kartu u České spořitelny. Zákazníci mu platí za opravy automobilů vždy v hotovosti. Dále má pojištěný dům se 2 garážemi, kde vykonává podnikatelskou činnost. Tyto nemovitosti jsou pojištěny u společnosti Kooperativa pojišťovna, a. s. proti běžným nehodám (požár, kouř, výbuch, atd.), živelným pohromám (povodně, vichřice, zemětřesení, úder blesku, atd.), zimě (lavina, tíže sněhu, atd.), proti úniku vody z vodovodních a kanalizačních potrubí a dalším možným škodám (pád letadla, atd.). Pan Drozd měl již dvakrát vytopené obě garáže na podnikání při povodních do výše půl metru. Nyní se jeho nemovitosti nachází v povodňové oblasti číslo jedna. Pojišťovna Kooperativa pojišťovna, a. s. ho slušně odškodnila, tudíž by pojištění nechtěl měnit. Pan Drozd kvůli svým rozšířeným službám i pro zahraniční klienty často využívá cestovní pojištění na jednotlivé dny, kdy podniká zahraniční cestu. Chtěl by získat výhodnější cestovní pojištění. Pan Drozd je pojištěn u Všeobecné zdravotní pojišťovny, proto od ní využíval i cestovní pojištění, které si na každou služební cestu kupoval zvlášť. Za cestovní pojištění dával kolem 3000 Kč ročně. Dále p. Drozd potřebuje na provozování své činnosti dokoupit nový zvedák na automobily a některé další finančně nákladné nářadí. Nemá dostatek finančních zdrojů, a proto bude nucen vzít si spotřební úvěr. Chtěl by nějaký výhodný úvěr, aby i v případě krátkodobé ztráty v podnikání o úvěr nepřišel. (Vlastní zdroj, 2015)