• No results found

Popis hlavních částí

2. Plochý pletací stroj Singer – Silver reed SK 860

2.1 Popis hlavních částí

Saně (obr. 2) jsou jedním z důležitých ústrojí pletacího stroje. Pohybují se po jehelním lůžku zleva doprava a zpět. Na vrchní straně saní nalezneme regulátor hustoty oček (A), otvírač saní (B), přepínač vazby (D), vstup pro připojovací kabel k počítači (E), držadlo saní (F), které je sklopitelné pro lepší manipulaci. Po stranách saní je umístěna páčka pro zpětné stahovaní jehel (C), levý a pravý šroubový knoflík (G), jimiž je k saním přimontován stěrač. Po levé i pravé straně je umístěna klapka pro tvorbu podložené kličky (H). Na spodní straně saní nalezneme zámkové dráhy (obr.

4). V drahách se pohybují jehly. Podle nastavení zámku za pomoci přepínače vazby pletou jehly chyt, očko, nebo nepletou. Viz 2.3 rozbor zámkových drah.

Obr. 2 Saně

Obr. 2 Saně

A - regulátor hustoty oček, B - otvírač saní, C - páčka pro zpětné stahovaní jehel

(obr. 5),

D - přepínač vazby (obr. 6), E - vstup pro připojovací kabel k počítači (obr. 7), F - držadlo saní, G - levý a pravý šroubový knoflík, H - klapka pro tvorbu podložené kličky

Obr. 4 Zámkové dráhy

A -

Regulátor oček se nastavuje otáčením volícího kotouče od polohy 1 po polohu 10 nebo na mezilehlé stupně požadované velikosti oček. Nastavovaná velikost oček je závislá na jemnosti zpracované příze a požadavku návrháře. Nastavení ovlivňuje nejen velikost oček, ale i hloubku zatažení oček v pletenině.

Poloha 1 - Dochází zde k vytvoření malých a pevných oček. Takto upletená pletenina má menší tažnost díky pevnosti propletení jednotlivých oček pleteniny.

Poloha 5 - Dochází zde k vytvoření středně velkých oček. Takto upletená pletenina má normální vzhled i tažnost, v závislosti na použitém materiálu.

Poloha 10 - Dochází zde k vytvoření velkých oček. Takto upletená pletenina působí volným dojmem, jednotlivá oka pleteniny jsou volně propletená, pletenina je velmi tažná.

B -

Otvírač - Malá páčka, která se nachází na pravé straně saní. Změnou polohy směrem doprava dojde k otevření saní. K zpětnému uzavření dojde po stlačení držadla saní směrem dolů. Saně v otevřené poloze nepřejíždějí po kolínkách jehel. Jehly se do zámkových drah nedostanou, proto stroj neplete.

C -

Páčka pro zpětné stahovaní jehel (obr. 5) je nastavitelná do 2 poloh.

• Poloha I - jehly v poloze D pletou chyt.

• Poloha II - jehly v poloze D se stáhnou do pletací polohy.

Obr. 5 Páčka pro zpětné stahovaní jehel

D -

Přepínač vazby (obr. 6) je nastavitelný do pěti poloh. Jedná se o polohy O, T, S-J, L, F, které se mohou kombinovat s páčkou pro zpětné stahovaní jehel a dalšími kombinacemi možného nastavení jehel. Polohy L a F fungují jen při propojení s počítačem. Při nastavení těchto poloh bez připojení k počítači dojde ke spadnuti pleteniny z jehel. Polohy O, T, S-J pletou hladký jednolícní řádek na jehlách v polohách B a C, v poloze D pak chyt a nebo také hladký jednolícní řádek.

Obr. 6 Přepínač vazby

E -

Stroj Silver reed SK 860 lze pomocí vstupu (obr. 7) připojit k počítači a s jeho pomocí vzorovat. Při zapojení k počítači jsou možnosti vzorování rozsáhlejší než bez připojení.

Obr. 7 Vstup pro připojení k počítači

H -

Klapka pro tvorbu podložené kličky ovlivňuje nabrání kolének jehel, tím i místo a úhel, pod kterým jehly vstupují do zámkových drah. Je nastavitelná do dvou poloh. Polohy s označením obráceného trojúhelníku (jehly v poloze C se stáhnou do polohy B) a polohy značené kolečkem (jehly v poloze C vytvoří podloženou kličku).

Obr. 8 Klapka pro tvorbu podložené kličky

2. STĚRAČ

Uprostřed stěrače (obr. 9) nalezneme vodič nitě (A), kterým vede nit. Vodič má dvě polohy pro možnost vložení dvou různých přízí. Páčky pro výplněk (B) uvedou v činnost kartáčky pro výplněk (D). Páčky jsou nastavitelné do dvou poloh označených za pomoci tečky ● a vlnovky ~ . Poloha ● pro situaci neplete-li se výplněk a poloha

~ pro výplněk a pro uzavřený záchyt. Odstřih nitě (C) je na stěrači umístěn pod vodičem nitě, slouží k přestřižení nitě. Po stranách stěrače je umístěn pravý a levý držák výplňkové nitě. Na spodní straně stěrače (obr. 11) jsou umístěny kartáče vlasové a gumové, ty jsou nápomocny při odtahu pleteniny.

Obr. 9 Stěrač

A) vodič nitě 1, 2 (obr. 10)

B) páčka pro výplněk (obr. 12)

C) odstřih nitě

D) kartáčky pro výplněk

E) držák výplňkové nitě Obr. 10 Vodič nitě 1,2

Obr. 11 Spodní strana stěrače

Obr. 12 Páčka pro výplněk

3. POČÍTADLO ŘÁDKU (obr. 13) A) stavěcí knoflíky

B) ukazatel řádků

Obr. 13 Počítadlo řádků

4. MAGNETY

Pomocí magnetů (obr. 14) je nastavená vzdálenost první a poslední jehly při propojení pletacího stroje s počítačem.

Obr. 14 Magnet

5. JEHELNÍ LŮŽKO

Na obou stranách jehelního lůžka jsou vyznačena písmena A, B, C, D. Písmena vyznačují úseky, které ovlivňují místa vstupu jehel do drah zámků.

• Poloha A je poloha klidová, jehly v této poloze jsou vyřazené, nepletou.

• Poloha B je poloha pracovní, dojde tak k vytvoření očka.

• Poloha C označuje situaci, kdy jehly pletou jednolícní řádek a dojde k jejich stažení do polohy B.

• Poloha D je poloha jehly kterou lze ovlivnit nastavením páček pro zpětné stahování jehel.

Příslušenství ke stroji Singer Silver reed 680 obsahuje mimo jiné upevňovací svorky (obr. 15), které připevňují pletací stroj k pracovní desce stolu. Další pomůckou jsou ujímací jehly (obr. 16), ty slouží k ujímání ok pleteniny nebo při spadnutí oka v pletenině. Důležitou součástí příslušenství jsou závaží (obr.17, 18), která zajišťují odtah pleteniny, a rovněž rozřazovací hřeben (obr. 19) na rozřazení jehel.

K příslušenství dále patří pomocná nit pro záchyt, olej aj.

Obr. 19 Rozřazovací hřeben

Obr. 15 Upevňovací svorky

Obr. 15 Upevňovací svorky

Obr. 16 Ujímací jehly Obr. 17 Závaží malá

Obr. 18 Závaží velké

2.2 Ruční výběr jehel

Jehelní lůžko pletacího stroje má vyznačené čtyři polohy, do kterých lze jehly ručně nastavit. Jsou to polohy A, B, C, D. Poloha A je polohou klidovou, jehly v této poloze nepletou. Poloha B je určena pro pletení jehly, v této poloze jehly pletou hladký jednolícní řádek. Jehly v poloze C se při přejezdu saněmi stáhnou zpět do polohy B.

Poloha D je polohou klidovou, jsou-li páčky pro zpětné stahování jehel v pozici I.

Nacházejí-li se ale páčky pro zpětné stahování jehel v poloze II, jehly v poloze D se pak stáhnou do polohy B a pletou hladký jednolícní řádek (obr. 20 Dráha D2).

2.2.1 Výběr jehel pro tvorbu chytu

Pro upletení chytu na pletacím stroji Singer Silver reed SK 860 je nutné vybrané jehly posunout z klidové polohy A do polohy D a na saních nastavit páčku pro zpětné stahování jehel do polohy I. Přepínač vazby nastavíme do polohy O nebo S-J, T. Přejetím saněmi po jehlách dojde k vytvoření chytu. Vrátíme-li jehly do polohy B, pletou pak tyto jehly očko.

2.2.2 Výběr jehel pro tvorbu podložené kličky

Pro upletení podložené kličky posuneme z klidové polohy A do polohy C jehly, na kterých chceme podloženou kličku plést. Přepínač vazby nastavíme do polohy S-J a klapku po stranách saní (obr. 8) zacvakneme směrem k jehlám. Vrátíme-li jehly do polohy B, pak tyto jehly pletou očko.

2.2.3 Výběr jehel pro pletení hladké jednolícní pleteniny

Jehly pletou jednolícní pleteninu při poloze jehel v poloze B, páčky pro zpětné stahování jehel nastavíme do polohy I (při poloze II se jehly z polohy D stáhnou do pletací polohy B), přepínače vazby nastavíme do polohy O, S-J, T, v polohách F a L totiž jehly nepletou. Při pletení v polohách O, S-J, T a následném přepnutí do polohy F nebo L dojde ke spadnutí pleteniny.

Related documents