• No results found

Presentation av IFS

Industrial and Financial Systems, IFS AB, utvecklar och levererar affärsapplikationer för alla processer i värdekedjan. Deras mål med verksamheten är att öka sina kunders konkurrensförmåga och handlingsfrihet. De erbjuder 50 olika web-baserade system för att förbättra affärshanteringen för medelstora och stora företag. IFSs komponentbaserade teknologi gör det enkelt att komplettera med nya e- business- eller affärssystemfunktioner och att integrera lösningar med andra informationssystem. IFS har sitt huvudkontor i Linköping och företaget har idag mer än 3 200 anställda och 3 000 kunder. IFS:s produkter säljs i 38 länder och de har 57 kontor runt om i världen. Deras mål är att inom de närmaste tre åren vara en av de sex största företagen i världen som producerar företagsapplikationer. Eftersom IFS är en organisation som växer snabbt har de, inom organisationen, satsat på forum för utbyte av kompetens, men även kompetensutveckling inom andra områden. (IFS Årsredovisning 1999, http://www.ifsab.se/sweden/about/default.asp)

4.6.1 Syftet med kassaflödesanalysen

Vid IFS är inte den externa kassaflödesanalysen en rapport som de arbetar med löpande under året.

”Det är ingenting som vi arbetar operativt med utan det är mer för den externa redovisningen, för våra intressenter.” (Lindblom, ekonomichef, Sverige)

IFS har uppfattningen att detta även gäller för företag i allmänhet. IFS arbetar istället med andra verktyg för att ha kontroll på den löpande likviditeten då de är ett företag som växer fort och på så sätt är i behov av nytt kapital. IFS upprättar likviditetsbudgetar, vilket de jämför med interna kassaflödesanalyser, till och med så ofta som veckovis. Det är dessa interna kassaflödesanalyser företaget arbetar med under året och sedan upprättas en extern analys till årsbokslutet. IFS anser att det för företaget internt är viktigt att ha en kassaflödesanalys att arbeta med operativt som är upprättad för företagets specifika behov, men att det är viktigt för intressenter som

använder kassaflödesanalysen för att jämföra bolag att dessa rapporter är uppbyggda på ungefär samma sätt. Därför anser IFS att det är viktigt att det finns en rekommendation som gäller alla bolag. De ser dock tendens till att arbetet med de interna och externa kassaflödesanalyserna närmar sig varandra.

Det främsta syftet med den externa kassaflödesanalysen är för att intressenterna skall kunna jämföra dessa analyser med andra bolag, samt att jämföra med tidigare år. Detta anser IFS är förklaring till att det är viktigt att kassaflödesanalysen inte förändras mellan åren utan följer en viss mall.

”Kassaflödesanalysen skall vara ganska kontinuerlig, man skall inte ändra på den för mycket. Man skall kunna följa den år från år och jämföra olika bolag.” (Lindblom, ekonomichef, Sverige)

4.6.2 Användningsområde för kassaflödesanalysen

Den externa kassaflödesanalysen kan också användas för att kunna prognostisera företagets framtida kassaflöden, viss tilläggsinformation om till exempel marknaden krävs dock. Banker och långivare kräver ständigt kassaflödesanalyser för att se likviditeten, men då avses den interna kassaflödesanalysen.

Det är viktigt att studera alla penningflöden som existerar i företaget. Framförallt är det viktigt att likviditeten hålls under uppsikt i en expansiv bransch som den IFS verkar i, eftersom det ständigt behövs resurser för att kunna växa. För att prognostisera framtida kassaflöden använder IFS sina interna kassaflödesanalyser och dessa upprättas varje månad för 12 månader, varje månad för de tre närmaste månaderna och ibland, vid behov, även varje vecka. Det är dock inte den interna kassaflödesanalysen på 12 månader som automatiskt blir den externa kassaflödesanalysen.

På IFS anser de att kassaflödesanalysen ger de externa intressenterna ytterligare kunskap om företaget som inte en resultat- och balansräkning ger. Vilken av dessa rapporter som är viktigast är dock svårt att svara på. Kassaflödesanalysens betydelse skiljer sig från bransch till bransch,

EMPIRI

beroende hur kraftiga förändringar företaget har av de likvida medlen. Det är dock för jämförbarhetens skull viktigt att kassaflödesanalysen inte skiljer sig från bransch till bransch.

”Det är viktigt för intressenterna som skall jämföra ett bolag med andra bolag att kassaflödesanalyserna är uppbyggda på ungefär samma sätt så att man lätt kan hitta jämförelser.” (Lindblom, ekonomichef, Sverige)

Internt på IFS används den externa kassaflödesanalysen, förutom av ekonomiavdelningen, av ledning och till viss del av styrelsen. Det är den interna kassaflödesanalysen som används operativt som studeras framför den externa kassaflödesanalysen. Dessa rapporter studeras ett par månader tillbaka för att jämföra prognostiserat inflöde med faktiskt utfall. Sedan ser IFS två till tre månader framåt och prognostiserar vilka inflöden som beräknas inkomma för varje 10 dagars period. Syftet med detta är att kunna täcka de utbetalningar som uppkommer. Den interna kassaflödesanalysen används också för investeringsbeslut. Även om det är den interna kassaflödesanalysen som IFS arbetar löpande med anser de att den externa kassaflödesanalysen på ett bra sätt ger en intressent en översiktlig bild över företagets likviditet. IFS upprättar aldrig en kassaflödesanalys för flera år framåt, det går ej att prognostisera för så lång tid. Detta anser IFS är särskilt specifikt för deras snabbt växande bransch.

Till den externa kassaflödesanalysen finns inga direkta nyckeltal kopplade. Angående den interna kassaflödesanalysen använder IFS däremot DSO =

Days of Sale Outstanding. Detta är ett nyckeltal som visar hur lång tid det

tar innan en kundfordran blir betald. Nyckeltalet ger företaget information om hur lång tid det tar för de olika länderna och regionerna att få in sina kundfordringar och syftet är att minska betalningstiden.

4.6.3 Metod vid upprättandet av kassaflödesanalysen

Vid upprättandet av den externa kassaflödesanalysen utgår IFS från resultat- och balansräkning, vilket innebär indirekt metod. Orsaken till val av metod är givetvis för att följa rekommendationer, men också för att det

ekonomisystem företaget använder inte är uppbyggt på in- och utbetalningar som krävs för direkt metod. På grund av metodval är inte den externa kassaflödesanalysen tidskrävande att ta fram, däremot tar den interna kassaflödesanalysen en hel del tid eftersom den utgör en viktig del av verksamheten.

Den mall som IFS följer när den externa kassaflödesanalysen upprättas är till viss del uppbyggd efter intressenters önskemål. Speciella önskemål från intressenter kan tas med i kassaflödesanalysen i notform. Utöver detta följer IFS de rekommendationer som krävs för svenska börsbolag.