• No results found

5. Resultat

5.1 Presentation av intervjupersoner

Sju av åtta intervjupersoner är vid studiens genomförande bosatta i det särskilt utsatta området, varav den sista har nyligen flyttat därifrån. Att denna intervjuperson inte bor kvar i området i dagsläget såg vi inte som ett hinder för vår studie, då hon tillbringat den största delen av sitt liv i det särskilt utsatta området. Sju av åtta intervjupersoner har bott i det särskilt utsatta området största delen av sitt liv och majoriteten av intervjupersonerna är födda och uppväxta i det särskilt utsatta området. Som tidigare nämnts har vi valt att både anonymisera det särskilt utsatta området och samtliga intervjupersoner. Eftersom studien riktar sig in mot unga kvinnors upplevelser, är det underförstått att det är kvinnor vi har pratat med, men detta har däremot gjort oss särskilt uppmärksamma på att inte skriva ut namn på platser eller annat som skulle kunna kopplas till intervjupersonerna. Platser, namn eller annat som vi tror kan kopplas till våra intervjupersoner har vi valt att anonymisera. När dessa nämns i citat, kommer de att märkas ut med två *-tecken med ett ersättningsord emellan, exempelvis *området*. Det särskilt utsatta området kommer vi i följande avsnitt enbart benämna som “området” för lättare läsning. Nedan presenteras resultatet som vi fått av totalt åtta intervjupersoner, och dessa kommer att benämnas IP (intervjuperson) och en efterföljande siffra (1, 2, 3 osv).

5.2 Faktorer till välbefinnande

5.2.1 Relationer och gemenskap

Alla våra intervjupersoner nämner relationer som en huvudpunkt i deras välmående och trivsel i området. Ord såsom tryggt, gemenskapligt, trevligt, barndom, uppväxt, familj och vänner används som tyngd, för att beskriva det som var av vikt för intervjupersonerna inom området.

Sammantaget beskriver våra intervjupersoner området som hemma, att de har sin familj, sina vänner, föräldrar och syskon i området. IP2 beskriver att området ger väldigt mycket kärlek och att alla är som en enda stor familj. IP6 och IP8 är de intervjupersoner som håller sig mest

24 kortfattade om relationer, varav IP6 främst talar om att hon har trevliga grannar. IP7 berättar däremot att relationerna till familj och vänner är den främsta orsaken till att hon bor i området:

Jag har ju som sagt två systrar och en bror, jag har många syskon här och så har jag mina föräldrar... det är nog dom. Och så är det vänner, mina barndomsvänner och sen är min man som bor här också. Ja och det är nog alla, alla som står mig nära bor i området, det är därför jag bor här också, och för att jag trivs här. (IP7)

Vidare så lyfter vissa av intervjupersonerna fram trygghet som att alla har vetskap om varandra inom området, de kanske inte känner alla men de flesta har någon vetskap om varandra (IP1, IP2 och IP3). IP3 uppger även att hon hade fått hjälp från lokalinvånarna om hon skulle behöva det:

Alltså människorna som bor där också. Alltså jag tycker inte dom är otrevliga på något sätt... och det är ju såhär... det påverkar också... alltså jag tror jag har ju bott här ganska länge men jag har inte upplevt något negativt hitills. Och om jag skulle behöva hjälp, någon skulle hjälpa mig direkt. (IP3)

När det talas om utevistelse på kvällen/natten uttrycker IP1 och IP3 att man kan gå omkring utan att vara orolig, medan IP5 uttrycker att man ogärna vill vara helt själv, men att detta inte beror på området i sig. IP1 uttrycker även att man tack vare gemenskapen i området kan känna sig

tryggare inom området under natten än vad man kan göra på andra ställen:

Alltså det som får mig att känna mig trygg är ju det här att man vet liksom vem alla är och majoriteten vet vem du är, asså jag skulle typ kunna går runt i området klockan 03.00 på natten och liksom känna mig ändå trygg. För jag vet att man har människor runt omkring sig och skulle något hända då vet jag att alla hade sprungit ut eller någonting. (IP1)

Efter genomförda intervjuer upptäckte vi att hälften av intervjupersonerna lyfte en aspekt som inte var avsedd att söka efter/beröra från första början. IP2, IP3, IP5 och IP6 lyfter att det finns två grupperingar i området, där ena grupperingen berör de individer som aktivt väljer att

involveras i kriminalitet och problembeteende, eller “stökigheter” som IP6 benämner fenomenet, och där den andra grupperingen berör de individer som avstår från att lägga sig i.

IP2 upplever att många fördomar och uppfattningar om området kommer från personer som inte är bosatta där och att de inte vet hur det egentligen ligger till. IP2 menar vidare att hon kan komma att försvara områdets alla bra sidor för personer som inte är insatta i boendesituationen.

IP2 beskriver området som en egen liten planet som ger mycket kärlek och att det är minst lika viktigt att lyfta de positiva aspekterna. IP5 beskriver att området har speglats väldigt dåligt under många år och trycker på att sammanhållningen och människorna som bor där är jättefina. IP6 lyfter även att hon kunde känna en oro att flytta till området då hon hade hört väldigt mycket negativt från olika håll, men upptäckte snabbt att dessa två ovannämnda grupperingar inte påverkar varandra:

25

*Området*, hittills det är ett bra ställe att bo på, just jag tjänar ju väldigt mycket på det ekonomiskt medans jag ändå pluggar och sparar pengar. Sen är det ju, ja det är väldigt... ja det är stökigt verkligen, men det som chockade mig mycket var att det känns som att det är separata världar mellan dom som vill involveras i gängen och det, medans dom som inte gör det... de påverkar inte varandra. De lägger sig inte i, i våra grejer och vi lägger oss inte i, i deras grejer, typ så.” (IP6)

5.2.2 Områdesfaktorer

Områdesfaktorer är samtliga faktorer i området som intervjupersonerna beskriver som viktiga för välmåendet. Majoriteten av intervjupersonerna tycker att området har flera goda områdesfaktorer.

IP1, IP2 och IP7 menar att området har mycket bra bussförbindelser som underlättar möjligheten att kunna ta sig ut utanför området om det skulle behövas. IP7 menar däremot att man sällan behöver ta sig utanför området för att göra vardagliga sysslor, att handla exempelvis. IP1 berättar att området har ett stort centrum som ligger bra till geografiskt, som ökar tillgängligheten för lokalinvånarna att köpa det man behöver. IP4 och IP6 uppger att områdets centrum är bra och trycker båda på den goda tillgängligheten till vårdcentral, mataffärer och klädaffärer. IP2

beskriver att allt hon behöver för att överleva finns i området, behöver hon något är det bara att ta sig till centrum då hon upplever att utbudet är väldigt stort:

IP2: Ja men alltså vi har ju... alltså utöver att vi har *mataffär*, så har vi *mataffär* också till exempel, ja men vi har butiker, vi har två apotek, vi har ett bibliotek, vi har *nöjen* och *nöjen*, alltså allt. Sen har dom även tror jag... *aktivitet* eller *aktivitet-butik* som man kan gå dit och låna om man vill... för att kunna åka. Alltså allt, dom här grejerna gör ju att du har tillgång till allt du behöver, behöver jag kläder då kan jag bara ta mig till centrum, behöver jag mat, då tar jag mig till centrum. sen. har vi *restaurang*,

*restaurang*. Alltså vi har som ett centrum som skulle räcka bara att vara i området.

CHRISTIAN: Så du upplever att ni har… ni har dom butiker som behövs, man har förbindelser...

IP 2: Det man behöver för att överleva. (IP2 och Christian)

IP3, IP5 och IP8 säger att de helst åker till stan för att shoppa eller träna, men att de i första hand tar sig till områdets centrum för att handla mat. Varken IP2 eller IP5 uppger att utbudet är särskilt stort i området: “ja asså när det gäller kläder och sånt, då åker jag ju hellre till stan eller *annan stadsdel* för då utbudet inte är speciellt stort.” (IP5).

Sex av åtta intervjupersoner lyfter även att naturen i området är en viktig faktor för välmåendet och i att kunna hantera stress (IP1, IP2, IP4, IP5, IP6 och IP7). IP1, IP4 och IP5 beskriver naturen som ett ställe där man finner lugn och ro, ett ställe där man kan samla sig, samt att det är skönt att ta sig en promenad med jämna mellanrum. IP7 berättar att hon ofta tar långa promenader då naturen är så fin och tilltalande:

26

Jag är en sån som är ute och går väldigt mycket, och i *området* är det jättefin natur och jag går ut ibland och går flera kilometer, lite mot såhär *plats i området*, och lite runt här, speciellt nu när jag har fått barn, så jag kan vara ute och gå mellan 1.5 2 timmar varje dag och för mig är det aktivitet (IP7)

IP5 berättar även att hon tycker att det är tråkigt att de river skog för att bygga bostäder.

Det är såhär allt är grönt, man kan ta långa promenader, och kolonier eller vad det heter. Ja så det... där tycker jag att det är jättelugnt och fint område om man skulle vilja ta en promenad liksom... och få lite lugn och ro! (IP4)

5.2.3 Synen på ansvar

Många intervjupersoner är enade om att det är den enskilda individen som själv har ansvar för sitt välmående, i frågan om vem/vad som har ansvaret över välmåendet i området. IP1, IP3 och IP5 är enade om att det yttersta ansvaret ligger på en själv och att den enskilda individen tar ansvar för om individen ska må bra:

Jag själv, ja men det är ju klart att kommunen hjälper till med hur man mår bra och liksom strukturen och så och hur folk beter sig, men de kan ju inte göra allt heller utan ansvaret ligger ju hos den enskilda individen mest, känner jag. (IP5)

IP3 uppger att det är den enskilda individen som bestämmer hur man ska se saker och ting, och har man då en dålig inställning från början blir det svårt för andra att hjälpa en. Vissa

intervjupersoner uppger att det är den enskilda individens yttersta ansvar, men att politiker, polis och andra instanser även har ett ansvar att det ska fungera i området och att få lokalinvånarna att må bra (IP2 och IP8). IP2 och IP7 är båda överens om att individen har ett stort ansvar, men att det samhälleliga stödet har en stor betydelse för välmåendet. Vissa intervjupersoner pratar om att det finns ett gemensamt ansvar till välmående, där vikten av att sköta sig, ta hand om varandra var av stor betydelse för ett gott välmående. IP6 uppger att hennes ansvar kan vara att se till att grannarna mår bra. IP4 trycker mycket på att man har ett eget ansvar, men att det är viktigt att hjälpa andra också:

Alltså, jag har själv ansvaret liksom för mig själv... för mitt välmående för andras liksom. Sen är det ju jätteolika hur folk tänker och hur folk liksom, ja gör, men jag i alla fall, jag... jag vet inte hur jag ska berätta exakt. Jag vet inte, man bär själv liksom ansvaret liksom att kunna se till att man mår bra, att andra mår bra och alla får det liksom lika. (IP4)

Sammantaget uppgav våra intervjupersoner att det främst är den enskilda individen som har ansvar för välmåendet i området. Det finns däremot några intervjupersoner som tycker att

ansvaret är ett samspel där alla faktorer (jaget, familj, polis, myndigheter, kommun, med mera) är

27 lika viktiga och inte kan uteslutas från varandra. Dock är det övervägande argumentet att individen själv har ansvar över sitt eget välmående.

Related documents