• No results found

Prestationslönearbete

KAPITEL 4 LÖNER OCH LÖNEBETALNING

4.4 Prestationslönearbete

4.4.1 Allmänna bestämmelser

Ifall arbetets kvalitet tillåter och det tekniskt är möjligt ska arbetet vara prestationslönearbete eftersom det höjer produktiviteten och arbetstagarnas inkomster. Arbeten som enligt etablerad praxis eller av tekniska orsaker eller orsaker som beror på organisering av produktionen är prestationslönearbete utförs som ackordsarbete eller blandackordsarbete.

Tillämpningsanvisning:

När man överväger att tillämpa personliga tillägg ska särskild

uppmärksamhet fästas vid hur länge arbetstagaren har arbetat i företaget och om arbetstagaren behärskar och utför flera arbeten som skiljer sig från varandra.

24

4.4.2 Regel för ackordprissättning

Ackordsarbetet ska prissättas så att arbetstagarens inkomst med en normal ackordarbetstakt överstiger normlönen som nämns i punkt 4.2 med 20 procent och ökar i minst samma förhållande när arbetsprestationen eller

arbetseffektiviteten stiger.

4.4.3 Regel för prissättning av delackord

Del- eller blandackordarbete där en del av lönen betalas i form av en fast del och en del i form av en rörlig del som bestäms utifrån arbetsprestationen ska prissättas så att arbetstagarens inkomst överstiger normlönen som nämns i punkt 4.2 med 20 procent när arbetsprestationen motsvarar den normala ackordsarbetstakten.

När arbetsprestationen eller arbetseffektiviteten ökar ska lönens rörliga del stiga i åtminstone samma förhållande.

4.4.4 Lönetabeller för ackordprissättning

Lönerna per lönegrupp enligt en prissättningsregel för ackord är följande:

Lönerna enligt prissättningsregeln för ackord

€/t 1. lönegrupp 10,70

2. ” 10,99 3. ” 11,29 4. ” 11,60 5. ” 12,02 Tillämpningsanvi

sning:

Serielängderna kan variera rätt mycket. Därför konstaterar förbunden att prissättningen enlig punkterna 4.4.2 och 4.4.3 oberoende av

serielängden ska göras enligt bestämmelserna i kollektivavtalet.

4.4.5 Arbetsspecifik prissättning av ackord

Prissättningsreglerna i punkterna 4.4.2 och 4.4.3 är ackords- och

arbetsspecifika och varje arbete ska prissättas separat så att arbetstagarens inkomst med den normala ackordsarbetstakten når prissättningsgrunden.

4.4.6 Garantilön för ackordsarbete

Normtimlönen enligt punkt 4.2 utgör grunden för ackordslönen och den är garanterad i ackordsarbete och blandackordsarbete.

Tillämpningsanvisning:

Syftet med bestämmelsen om att ackord ska prissättas ackords- eller arbetsspecifikt är närmast att undanröja möjligheten att jämna ut ackord. Med utjämning av ackord avser förbunden ett förfarande där arbetsgivaren under samma lönebetalningsperiod försöker minska inverkan av ett bra betalt ackord på inkomsten genom att ge ackord där det med den normala ackordsarbetstakten inte finns förutsättningar att uppnå lönesättningsgrunden enligt kollektivavtalet.

25

Ifall det på grund av att arbetsmomentet är så kort inte är möjligt att kontrollera ackordspriset enligt punkt 4.4.11 betalas den förtjänst som ackordspriset kräver, dock minst normtimlönen, separat för varje sådant arbete tills att det omtvistade ackordet har granskats enligt kollektivavtalet. För sådana här fall ska det skapas ett anmälningsförfarande inom företaget.

4.4.7 Grunder för ackordprissättning

Om möjligt ska ackordprissättningen och blandackordsprissättningen grunda sig på arbetsstudier. När arbetsstudier används vid prissättningen och arbetstagaren utgör ett forskningsobjekt ska en medelmåttig och yrkeskunnig arbetstagare som använder den rätta metoden utses till forskningsobjekt om möjligt.

Studien ska genomföras under verkliga förhållanden, på ett sätt som motsvarar arbetets gång och så att arbetstagarens hela arbetsmängd beaktas. När

arbetsstudier genomförs ska uppmärksamhet fästas vid att återhämtningstider och andra outnyttjade tider beaktas tillräckligt så att arbetstagaren med en normal arbetsinsats uppnår den förtjänstnivå som avtalet kräver.

4.4.8 Förteckning över ackordspris

Varje fabrik har en förteckning över prissättningen av de arbeten som utförs mot prestationslön. Förteckningen innehåller ömsesidigt överenskomna ackord. Alla parter ska reserveras tillfälle att bekanta sig med den.

4.4.9 Prissättning av specialackord

Avtal om prissättning av provstycken, måttbeställda stycken, pojkstycken och speciellt stora stycken ska ingås separat.

Om det har skett eller sker ändringar i arbets- och produktionsmetoder,

organisering av arbete, arbetsredskap eller råvarans kvalitet eller om prissättningen inte

motsvarar punkterna 4.4.2 eller 4.4.3 fastslås ett nytt pris på arbetet.

4.4.10 Avtal om ackordspriser

Arbetsgivaren avtalar om nya prestationslöner i första hand med arbetstagaren eller en grupp arbetstagare. Om arbetsgivaren inte genast kan erbjuda ett kontinuerligt pris utförs arbetet till en början mot ett tillfälligt pris som ska uppfylla kriterierna för prestationslönearbetet enligt punkt 4.4.2 eller 4.4.3 i denna paragraf.

4.4.11 Justering av ackordprissättningen

Om arbetstagaren på goda grunder visar att ett kontinuerligt eller gällande pris är felaktigt ska han eller hon underrätta arbetsgivarens representant om detta så att prissättningen kan ses över men arbetet utförs dock mot detta pris.

Undersökningar och förhandlingar i syfte att se över det pris som utgör grunden för prestationslönen ska inledas utan onödigt dröjsmål, dock senast inom en vecka. Kontrollundersökningarna ska på begäran förklaras för berörda

Tillämpningsanvisning:

Den tillfälliga prestationslönen ska inte användas när det är möjligt att erbjuda ett kontinuerligt pris genast.

Efter att avtal om den kontinuerliga prestationslönen har ingåtts betalas den retroaktivt för den tid under vilken det tillfälliga priset betalades.

Om det sker ändringar i ackordsgrunder har arbetsgivaren inte rätt att kräva den lön eller en del av den lön som arbetstagarna har fått. Detta gäller dock inte vid räknefel.

26

arbetstagare. Ifall kontrollen leder till ändringar tillämpas det justerade priset från och med den dagen då kontroll begärdes eller från och med vilken priset uppbenbart har varit felaktigt.

Om det på arbetsplatsen uppstår meningsskiljaktigheter om justeringen av prissättningen av prestationslönen och de inte kan lösas där kan frågan hänskjutas till avtalsförbunden för behandling.