• No results found

Principer 8 för projekturval inom investeringsprioriteringen

2 Beskrivning av insatsområden

2.3 Insatsområde 3 Att öka små och medelstora företags konkurrenskraft

2.3.1 Investeringsprioritering 1 Främja entreprenörskap, särskilt genom att underlätta det ekonomiska utnyttjandet av nya idéer och främja skapandet av nya företag,

2.3.1.2 Principer 8 för projekturval inom investeringsprioriteringen

Ändras efter att Tillväxtverket levererat generella urvalskriterier

För att säkerställa att målet uppnås inom investeringsprioriteten kommer följande principer att ligga till grund för urval av projekt med hög kvalité. I handläggnings- och beslutsprocessen tillämpas urvalskriterierna för bedömning och val av projekt.

 Bidra till insatsområdets mål

 Bidra till en hållbar utveckling ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv (jämställdhet, mångfald och miljö)

 Förväntad måluppfyllelse av insatsområdets indikatorer

 Bidra till de regionala utvecklingsstrategiernas mål

 Företagens medverkan

 Samverkan mellan näringsliv, samhälle och akademi

 Nyskapande, ex nya arbetsmetoder och samverkansformer

 Förväntat resultat och effekter efter projektets genomförande

 Marknadskoppling och kommersialiseringsmöjligheter

 Samverkan och interaktion till andra projekt/program (regionalt, nationellt och internationellt)

 Koppling till handlingsplanen för EU:s strategi för Östersjöregionen

 Gränsöverskridande samarbeten (region, nation och internationellt)

 Aktivt ägarskap, lärandestrategi och spridning av resultat

2.3.1.3 Aktivitetsindikatorer

Tabell 12: Gemensamma aktivitetsindikatorer för investeringsprioriteringen

Namn på Indikator Mätenhet Målvärde Datakälla Rapporterings- frekvens

Antal företag som får annat än ekonomiskt

Företag 1200 Projekt Löpande

8 Observera att detta inte är urvalskriterier

stöd (4)

Antal nya företag som får stöd (5)

Företag 600 Projekt Löpande

Ökade arbetstillfällen hos företag som får stöd (8)

Årsarbetskrafter 600 Projekt Löpande

2.3.2 Investeringsprioritering 2 Stödja kapaciteten för SMF att växa på regionala, nationella och internationella marknader samt delta i innovationsprocesser

Mål

I Norra Mellansverige utvecklas växande företag och branscher genom tillväxtskapande insatser

Affärsutveckling

Små och medelstora företags långsiktiga konkurrenskraft och tillväxtförmåga bygger på förmågan till förnyelse och ett ökat kunskapsinnehåll. Det är därför viktigt att främja utveckling av strukturer för att identifiera affärsidéer, avknoppningar och innovationer samt stötta och stödja befintligt näringsliv som vill utvecklas. Förnyelse, genom att utveckla nya produkter och tjänster, är nödvändig men inte tillräcklig för att ett företags konkurrenskraft ska stärkas. Det är därför viktigt att främja insatser för affärsutveckling och erfarenhetsutbyte, internationalisering, ledarskap, organisation och rekrytering och IT.

Växande branscher

Regionen har ett antal växande branscher som det är viktigt att stödja och utveckla. Besöks-näringen är en sådan växande arbetsintensiv bransch. Exempel på andra viktiga växande näringar är kulturella och kreativa näringar, vård och omsorg samt miljö- och energi.

”Tjänstefiering”

Det finns en utvecklingspotential för ett ökat tjänsteinnehåll i traditionella branscher. Genom att koppla ihop kompetenser på ett annorlunda sätt än tidigare kan tjänsteinnehållet ökas i företagen. Detta kan exempelvis göras utifrån ett tydligare kund- och organisationsorienterat arbetssätt än det traditionella produkt- och teknikorienterade arbetssättet. Vidare är det viktigt att utveckla både fler tjänsteföretag och mer kunskapsintensiva företag för att öka diversifieringen av näringslivet.

Tillvaratagande av kunskap

Det finns en potential för att öka innovationstakten i regionens små och medelstora företag. En viktig faktor tillsammans med entreprenörskap är företagens förmåga att ta till sig ny kunskap och omvandla den till kommersialiserbara varor och tjänster. Detta underlättas om företagen har tillgång till nyckelkompetenser bland sina medarbetare samt lämpliga kunskapsnätverk. För innovationsprocesser är en tidig koppling till marknaden och marknadskanaler viktiga för att nya produkter och tjänster ska nå ut på marknaden. Därför finns ett behov av test och validering samt ny kompetens i företagandet i tidiga skeden, t.ex. mentorer, affärsänglar och samverkan med andra företag

Internationalisering

Företagens förmåga att växa på en internationell marknad är av strategiskt vikt för näringslivets utveckling. Insatser som stärker företagens förmåga att växa på både nationella och

internationella marknader behövs. Samtidigt måste regionen ha förmåga att marknadsföra sig som en attraktiv region för att attrahera nya etableringar, kapital och kompetens.

Tabell 13: Programspecifika resultatindikatorer per specifikt mål

ID Indikator Mätenhet Baseline värde Baseline år Mål (kvantitativt/kvalitativt) Datakälla Rapporteringsfrekvens

Förändrad sysselsättning i SMF

Antal företag med anställda efter storleksklasser 0 anställda, 1-9, 10-49 anställda, 50-249 anställda, kön, region län

Kompletteras 2011 Kompletteras SCB:s

statistikserie:

Företagens ekonomi. Beställs från SCB

Årligen

Förändrat förädlingsvärde i SMF

Förädlingsvärde i företag SEK efter storleksklasser 0 anställda, 1-9, 10-49 anställda, 50-249, kön, region län

Kompletteras 2011 Kompletteras SCB:s

statistikserie:

Företagens ekonomi. Beställs från SCB

Årligen

2.3.2.1 Aktiviteter som kan stödjas inom investeringsprioriteringen

Stödbara aktiviteter

Följande aktiviteter är exempel på insatser som kan stödjas inom investeringsprioriteringen:

 Förstudier

 Insatser för kvalificerad affärsutveckling för att bidra till företags innovationsprocesser och kommersialisering av nya produkter, kunskapsinnehåll och tjänster.

 Utveckling av regionens besöksnäring, exempelvis samordnande insatser på

kommunövergripande eller regional nivå i form av affärsutvecklingsinsatser för små och medelstora företag, paketering, marknadsföring, IT-system och utveckling av och investeringar i besöksmål med hög potential att locka inhemska och utländska besökare till regionen.

 Utveckling av växande näringar, såsom kulturella och kreativa näringar, vård- och omsorg samt miljö och energi.

 Marknadsföring av regionen för att locka till sig kapital, etableringar och kompetens samt utveckling av regional etableringsservice för att främja nya etableringar och investeringar i Norra Mellansverige.

 Insatser för stärkt IT-användning som bidrar till ökad försäljning, produktivitet, innovationsförmåga och internationalisering hos små och medelstora företag.

 Insatser för att bidra till att utveckla små och medelstora företags ledningsfunktioner och kompetenser. Detta innefattar även ett aktivt styrelsearbete, mentorskap, ägarskiften och strategisk kompetensförsörjning.

 Insatser för att organisera affärsdrivna nätverk av företag som samarbetar om

innovationer, nya affärer, internationalisering, kompetensutveckling etc. Insatser för att främja små och medelstora företags internationaliseringsprocesser och stärka

företagens möjlighet att nå ut med produkter och tjänster på en global marknad. I detta sammanhang handlar det även om att ta tillvara möjligheterna i EU:s strategi för Östersjöregionen, regionens närhet till Norge, EU:s inre marknad och nya tillväxtmarknader globalt.

 Insatser i form av finansieringstekniska instrument, exempelvis ägarkapital, för att bidra till utvecklingen av tillväxtorienterade företag. Även insatser för stärkt samverkan mellan aktörer, privata som offentliga, inom kapitalförsörjningsområdet.

 Medfinansiering av ramprojekt för företagsstöd via godkända nationella stöd-förordningar. Särskilt ska insatser för innovativa företag med koppling till regionens klustersatsningar, inkubatorer och växande näringar lyftas fram. Även insatser som bidrar till små och medelstora företags konkurrenskraft på en global marknad.

Huvudsakliga målgrupper Små- och medelstora företag

Huvudsakliga stödmottagare

Kommuner, landsting, regionförbund, statliga myndigheter, stiftelser, ekonomiska föreningar och ideella föreningar

Horisontella kriterier

Arbetet med att stödja små och medelstora företag att delta i innovationsprocesser ska utformas och anpassas så att det bidrar till ett mera hållbart samhälle ur dimensionerna, social,

miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Innevånarna/företagen i regionen ska ha tillgång till rådgivning med hög kvalitet för att förverkliga idéer utifrån sina villkor och behov. Det innebär att arbetet med att främja innovationsarbetet ska utformas så att det svarar mot behov hos olika kategorier av kvinnor och män. Kunskap om och förståelse för bland annat genusstrukturer, olika kulturer, funktionsnedsättning, villkor och konsekvenser för miljön m.m. är därför nödvändigt. Stödsystemet för företagare ska anpassas och utvecklas så att man inte längre behöver särskilda insatser för olika grupper. Detta effektiviserar stödsystemet, men ställer också högre krav på exempelvis kompetensutveckling hos aktörer i systemet. Med denna arbetsmodell kan innovationer utvecklas inom ett bredare spektra av näringar. Via de insatser som genomförs i investeringsprioriteten är det viktigt att se hållbar utveckling som ett led i att skapa tillväxt i små- och medelstora företag. Det kan exempelvis handla om nya metoder för att ta tillvara utlandsfödda som resurs för export och internationalisering eller de möjligheter miljö skapar för stärkt konkurrenskraft och utveckling av nya produkter och tjänster. Genom programmets insatser för att bidra till en växande tjänstesektor och ett mer diversifierat näringsliv skapas en breddad arbetsmarknad som innebär nya möjligheter för kvinnor och män samt ökar

möjligheten att attrahera och behålla invånare och arbetskraft i regionen. Insatser för att

utveckla företagens ledningsfunktioner och kompetenser för jämställdhet, mångfald och miljö är viktiga att genomföra för att öka företagens konkurrenskraft och tillväxt.