• No results found

E. ON Elnät AB

E.ON Elnät har hög- och lågspänningsledningar samt servisledningar inom området, se bifogad karta. Kablarna är inritade i osäkert läge. För att säkerställa dess exakta lägen beställs kostnadsfritt kabelvisning i fält via vår kundsupport 020-22 24 24.

För att jordkabeln ska vara förenlig med detaljplanen yrkar E.ON Elnät på att det i plankartan sätts ut ett 4 meter brett u-område med jordkabeln i mitten. Den restriktion i markanvändningen som egenskapsbestämmelsen medför bör redovisas i planbestäm- melserna. E.ON Elnät föreslår följande formulering i planbestämmelserna vid beteckningen u: ”Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. Inom området får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärd som kan hindra eller försvåra bibehållandet av elektriska starkströmsanläggningar”.

E.ON Elnät förutsätter att befintliga ledningar kan vara kvar i nuvarande läge. Behöver våra anläggningar flyttas, skyddas med rör eller byggas om bekostas detta av exploatören.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÖVER PLANPROGRAM

Datum Diarienummer Sida

2017-02-13 KSF 2015/393 9 (13) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR

Plan- och GISenheten

Kommentar:

Då planeringen av området har blivit tydligare i samrådsförslaget av detaljplanen än i planprogrammet bör den nya ledningsdragningen ses över och så långt möjligt förläggas i allmän platsmark. Därmed behöver förslag lämnas av E.ON var ledningar ska dras och eventuell transformatorstation placeras.

Om u-område behövs läggs in görs det inför nästa skede, granskningen, av detaljplanen.

Kommunala nämnder och instanser

Mittskåne Vatten

”Delar av det aktuella området i planprogrammet för Sätoftaskolans nya förskola mm ligger inom verksamhetsområde för dagvatten. På grund av kommande detaljplan kommer en genomgång av det befintliga verksamhetsområdet för VA att göras av Mittskåne Vatten.

Kommunfullmäktige beslutar sedan om eventuell utökning av verksamhetsområde.

Frågan om utökning av verksamhetsområde för dagvatten för det område, som i ÖP pekats ut för exploatering av bostäder eller skola, kommer att lyftas vid ett framtida planarbete.

Höörs kommun håller på att ta fram en ny dagvattenpolicy för att ersätta den befintliga från 2003. Inför framtagande av detaljplan för det området kommer en dagvattenutredning att utföras enligt en i policyn framtagen mall. Detta görs för att säkerställa att dagvatten hanteras på ett sådant sätt att vattenkvaliteten i Ringsjön inte försämras eller att översvämningsrisken för området ökar.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÖVER PLANPROGRAM

Datum Diarienummer Sida

2017-02-13 KSF 2015/393 10 (13) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR

Plan- och GISenheten

Om den befintliga dagvattendammen ska nyttjas för ytterligare hantering av dagvatten kommer en utredning samt försiktighetsåtgärder att göras, för att eventuella skyddade arter inte ska skadas.”

Kommentar: Synpunkterna förmedlas till Länsstyrelsens yttrande.

Miljö- och byggnadsnämnden

För att bibehålla områdets gröna och luftiga karaktär är det viktigt att inte tillåta

bebyggelse nära fastighetsgräns på redan bebyggd fastigheter, det är viktigt att området planeras så att boende på befintligt vårdhem inte störs mer än nödvändigt av buller. 4,5 meter är ett rimligt avstånd för att behålla den gröna karaktären på området. Byggnader i 2 plan är att föredra framför det mer utrymmeskrävande förslaget i 1 plan då detta ger större ytor för barnen att röra sig på. Då byggnaderna på Sätoftaskolan delvis är uppförda i 2 plan och den nya skolbyggnaden ligger är byggd som suterräng i 2-3 plan och kommer att passa bäst in i omgivningarna, dessutom är detta det mest ekonomiska alternativet.

I planprogrammet beskrivs möjligheten att använda marken i nord väst för bostäder, denna mark bör istället bevaras för att möjliggöra framtida utveckling av skolområdet.

Utomhusmiljön ska planeras så att ingen kemisk ogräsbekämpning kommer att krävas.

Grönområden kan med fördel anläggas så att de gynnar den biologiska mångfalden, välj växtlighet som gynnar pollinatörer.

Lekytor ska anläggas med naturliga material som inte är hälsoskadliga. Ren jord ska användas vid anläggning av utemiljön, det vill säga ingen inblandning av slam i jorden där djur eller barn kan komma att vistas. Husen bör byggas som passivhus, gärna med solceller och gröna tak och väggar.

Kommentar:

I föreslaget som går vidare som samrådshandling av detaljplan är avståndet till granne från möjlig byggnation av huvudbyggnad inte någonstans mindre än 5,5 meter och 8 meter anges som högsta nockhöjd för huvudbyggnaden. En låg förskole byggnad är det som förespråkats av de som jobbar inom den pedagogiska verksamheten, rektor och

förskolechef, föräldrar och grannar vid samråd och dialogmöte varför man politiskt i detta läge valt att inte bygga på höjden 8 meter då en tillräckligt stor förskole gård är möjlig att genomföra som avgränsas naturligt med föreslagen gata.

Det som anges i planprogrammet gällande marken i nordväst inom Bosjökloster 1:270, är ett utdrag ur plan för Ringsjöbandet som är en del i gällande översiktsplan, se utdrag från planprogrammet sid 7 nedan. Den gulmarkerade marken kan, som det anges, även användas för skolverksamhet.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÖVER PLANPROGRAM

Datum Diarienummer Sida

2017-02-13 KSF 2015/393 11 (13) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR

Plan- och GISenheten

Förskolegården kommer att utföras med stora gräsytor och med trädplanteringar för att skapa en naturlik miljö som gynnar biologiskt mångfald. Detaljprojekteringeningår inte i detaljplanen men säkerställande av exempelvis trädplantering kommer att följas upp i exploateringsavtalet vilket skrivs in i planbeskrivningens genomförandedel. På

förskolegården får inte finnas förorenad jord, Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM) miljölagstiftningen gäller.

Plankartan med planbestämmelserna är det juridiskt gällande dokumentet över hur marken får användas och bebyggelsen utformas. Detalprojekteringen av utomhusmiljön och

användning av hälsoskadliga ämnen regleras inte i detaljplanen utan är en del i genomförandeprocessen som exploatören/byggherren ansvarar för och som Miljö- och byggnadsnämnden bevakar vid marklov, bygglov och tillståndsgivning.

För att underlätta för miljövänlig energianvändning har bestämmelse lagts in i detaljplanen att ”Bygglov krävs inte för solpaneler eller solfångare placerade i takfallets lutning.”

Transportstrateg och kommunalt ansvarig för kollektivtrafikfrågorna

Planen har ingen negativ påverkan, ingen anledning till flyttning av hållplats och förhoppningsvis blir det fler resenärer.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÖVER PLANPROGRAM

Datum Diarienummer Sida

2017-02-13 KSF 2015/393 12 (13) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR

Plan- och GISenheten