• No results found

Problem som inte kan förutses

In document Järnvägsnäts- beskrivning 2021 (Page 63-67)

Röjnings- och nödsituationer

Fastställd rutin för hur evakuerings- och röjningssituationer ska hanteras återfinns i bilaga 7D, där järnvägsföretaget och Trafikverket i dialog ska hitta en lösning till problemet. Om det inte går att komma överens om detta har Trafikverket

befogenhet att besluta om hur situationen ska hanteras.

När röjningen avslutats svarar järnvägsföretaget för bärgningen av egna fordon från den plats som Trafikverket anvisar. För att minimera trafikstörningar är det viktigt att detta sker så snabbt som möjligt. Om fordonen inte bärgas inom rimlig tid, bärgar Trafikverket järnvägsföretagets fordon och egendom.

Trafikverket och järnvägsföretaget kan komma överens om att bärgningen kan påbörjas innan röjningen avslutats.

Innan röjningen påbörjas ska järnvägsföretaget arbetsjorda sina fordon och se till att nödvändiga åtgärder vidtagits. Om järnvägsföretaget använder någon annan modell av strömavtagare eller något annat fordon, enligt bilaga 2 A, ska järnvägs-företagen lämna fotografier och övriga uppgifter till Trafikverket.

Vid röjning utför Trafikverket nedbindning eller demontering av järnvägs-företagets strömavtagare. Vid akuta situationer kan Trafikverket avlägsna ström-avtagaren med de metoder som situationen kräver. Trafikverket ansvarar inte för skador på strömavtagarna, om det inte kan påvisas att Trafikverket orsakat skadan genom felaktigt agerande.

Om järnvägsföretagets fordon eller deras strömavtagarmodell inte finns i bilaga 2 A, eller i övrigt skiljer sig från de beskrivningar som ges, ska järnvägsföretaget på uppmaning av Trafikverket omgående se till att egen personal infinner sig på olycksplatsen. Denna personal ska då utföra arbetsjordning och nedbindning eller demontering av strömavtagaren.

Olyckshantering

Rutiner för hantering, anmälan och samverkan vid olyckor och tillbud till olyckor samt avvikelser som inneburit olycksrisker vid järnvägstrafik framgår av de allmänna avtalsvillkoren.

Krissituationer

Vid krissituationer och höjd beredskap har Trafikverket rätt att övergå från att vara tjänsteleverantör till att fatta myndighetsbeslut. Besluten tas utifrån samhällsnytta och samhällsfunktion. Trafikverket informerar berörda om när krissituation gäller.

De operativa kontaktvägar som gäller vid normala förhållanden ska så långt möjligt gälla även vid kris.

Tilldelning av grundläggande tjänster vid angränsande anläggningar för tjänster

Tilldelning av grundläggande tjänster vid anläggningar för tjänster beskrivs i avsnitt 5.3.

Tjänster

Inledning

Kapitel 5 redovisar tjänster i den ordning som de regleras i direktiv 2012/34/EU.

Tjänsterna är uppdelade i följande kategorier:

- Minimipaket av tillträdestjänster (tågläge)

Minimipaketet motsvaras av tjänsten tågläge, se avsnitt 5.2. Här ingår rätten att använda den infrastrukturkapacitet som tilldelats enligt definitionen av tågläge. I tjänsten ingår även trafikledning, nödvändig information för att använda tilldelad kapacitet med mera.

- Grundläggande tjänster

I denna kategori ingår tillträde till spår utöver vad som omfattas av minimipaketet, exempelvis uppställning och tågbildning, se avsnitt 5.3.

Här ingår också tillträde till angränsande anläggningar för tjänster i form av bland annat lastplatser och rangerbangårdar samt tillgång till tjänster som tillhandahålls där.

- Tilläggstjänster

Här ingår tjänster som Trafikverket erbjuder i anslutning till minimipaketet eller de grundläggande tjänsterna ovan, exempelvis drivmotorström och transportvillkor för specialtransporter, se avsnitt 5.4.

- Extra tjänster

I denna kategori ingår exempelvis tjänster som extra information och tillgång till GSM-R, se avsnitt 5.5.

I kapitlet beskrivs de tjänster som Trafikverket tillhandahåller samt de krav och förutsättningar som finns för att använda tjänsterna. Rätten att använda tilldelad tjänst kan begränsas helt eller delvis och/eller förändras på grund av störningar i järnvägstrafiken. Syftet är alltid att uppnå ett säkert och effektivt användande av infrastrukturen.

Sökande som transporterar ett fordon till att nyttja en tjänst som beskrivs i avsnitt 5.3.1.2 – 5.3.1.4 samt 5.3.1.6 och 5.4.2.1 har också ansvar för det under hela nyttjandet av tjänsten och fram till att fordonen nyttjas i en ny tjänst. I detta ligger bland annat betalningsansvaret för användning av tjänster som inte tilldelats enligt vad som anges i avsnitt 7.3.2.

På Trafikverkets webbplats finns uppräknat it-stöd och e-tjänster, både obligatoriska och frivilliga, som är till hjälp och nytta för den som använder Trafikverkets tjänster på järnväg. Där beskrivs också hur man får tillgång till dem.

Trafikverket svarar inte för den utrustning som är nödvändig för att ta del av informationsutbytet mellan Trafikverket och den sökande, och inte heller för den sökandes mottagande av leveransen.

För information om var tjänsterna tillhandahålls, se kapitel 3. Bilaga 3 A visar var Trafikverket erbjuder tjänsterna tillgång till plattform (5.3.1.1), tillträde till lastplats (5.3.1.2), spår för uppställning (5.3.1.4) samt anslutning till el vid uppställning av järnvägsfordon (5.4.2.1).

För information om ansökan och tilldelning, se kapitel 4.

För information om avgifter, se kapitel 6.

Samtliga kontaktuppgifter finns i bilaga 1 A.

Information om andra som tillhandahåller tjänster

Trafikverket erbjuder andra svenska infrastrukturförvaltare att publicera sin järnvägsnätsbeskrivning på Trafikverkets webbplats.

På Trafikverkets webbplats finns även uppgift om tjänsteleverantörer för järnvägstransportsrelaterade tjänster i Sverige, där aktörer som tillhandahåller järnvägsnära tjänster till sökande och trafikoperatörer kan publicera

kontaktuppgifter med länkar till den egna webbplatsen.

Minimipaket av tillträdestjänster

Trafikverket tillhandahåller minimipaket av tillträdestjänster i form av tjänsten tågläge, som indelas i följande alternativ:

- tågläge för persontrafik - tågläge för godstrafik - tågläge för tjänstetåg.

Tjänsten tågläge omfattar hela förflyttningen från en plats till en annan, från det att fordonsrörelsen inleds på den första trafikplatsen i tågläget, till det att fordonet stannat på den slutliga trafikplatsen. I tågläget, eller mellan tåglägen i ett

tåguppdrag, ingår uppehåll på maximalt en timme (60 minuter) per mellanliggande plats med trafikaktivitet. Se figur 5.1, tågläge alternativ A.

Om uppehåll ska vara längre än en timme per plats, krävs ansökan om tjänsten spår för uppställning, se avsnitt 5.3.1.4.

Även för förflyttningar över driftplatsgräns, eller mellan driftplatsdelar inom en driftplats, krävs ansökan om tågläge. Se figur 5.1, tågläge alternativ B.

Driftplatsdel 1

Driftplatsdel 2 gläge B

Tågläge A

Tillåtet uppehåll;

max 60 minuter per mellanliggande plats med trafikaktivitet.

Driftplats

Tågläge alternativ A – mellan driftplatser.

Tågläge alternativ B – mellan driftplatsdelar.

Figur 5.1

In document Järnvägsnäts- beskrivning 2021 (Page 63-67)