• No results found

PROBLEMATIKA INTERNETOVÉHO PRODEJE

2.1. Marketingová strategie v období rozvoje internetu

Internetový marketing zahrnuje širokou škálu marketingových nástrojů a

 Posílení firemní značky nebo značky produktu

 Posilování a udržování návštěvnosti webů

 Posilování a udržování návštěvnosti obratů

Rozhodnutí o využívání e-marketingu a formy e-marketingu:

 firemní webové a marketingové webové stránky

 on-line reklama a podpora prodeje

 e-mail a webcasting

 webová společenství

Vytvoření webu je pro většinu firem prvním krokem v e-marketingu. Nestačí jej však jen založit, pracovníci marketingu musí navrhnout jeho atraktivní design, vymyslet jak zaujmout zákazníky, jak je co nejdéle na něm udržet a jak dosáhnout toho, aby se na něj vraceli co nejčastěji.

Typy webů se liší účelem i obsahem. Základním typem jsou firemní webové stránky. Jejich hlavním účelem je komunikace se zákazníky, goodwill firmy a doplnění tradičních distribučních cest, nikoli přímý prodej výrobků.

Druhým typem jsou marketingové webové stránky, které se snaží o interakci se zákazníky, aby se zvýšila pravděpodobnost nákupu ze strany zákazníků. Na stránkách lze nalézt katalogy, rady a tipy na nákup, nástroje pro podporu prodeje jako např. Kupony, příležitostné prodejní akce a nebo soutěže.

2.1.1.Výhody pro kupující

Nákupy přes internet jsou z mnoha důvodů výhodné jak pro koncového zákazníka, tak pro firemní nákupy. Zákazníci se vyhnou nepohodlí jako je dopravní zácpa, hledání místa k zaparkování a neúprosný maratón po obchodech.

Zde naopak vše probíhá z pohodlí domova či kanceláře. Mají též větší možnost uskutečnit komparativní nákupy, to znamená porovnávat cenu a zboží v různých internetových obchodech. Někdy je možné si zjistit i různé výsledky testů výrobků, zjistit velké množství informací o výrobcích (firmách) a konkurenci.

Internet poskytuje mnohem větší výběr, neboť e-obchody nejsou omezeny fyzickými limity, takže ve své podstatě mohou mít téměř neomezený sortiment.

Velké internetové obchody či specializované internetové obchody nabízí mimo jiné třeba recenze odborníků, názory a doporučení zákazníků, nebo i odbornou pomoc či odpovědi na dotazy nebo problémy.

2.1.2. Výhody pro prodávajícího

Internet je vhodným nástrojem pro vytváření vztahů se zákazníky. Protože má internet interaktivní povahu, je obzvláště účinným marketingovým nástrojem.

Firmy mohou interaktivně komunikovat se zákazníky, aby se tak dověděly více o jejich potřebách a přáních. On-line zákazníci kladou dotazy a poskytují tak dobrovolnou zpětnou vazbu. Firmy tak mohou na základě této zpětné vazby průběžně zlepšovat své služby a sortiment výrobků.

E-commerce přináší i další výhody, jako je např. snížení nákladů ( úspora za nájem prodejen, za tisk propagačních materiálů aj.). Majitelé či provozovatelé mohou e-shop spravovat z kteréhokoliv místa na zemi, kde je dostupné připojení k internetu. Nemusí být rovněž k dispozici po celou dobu otevírací doby, tudíž 24 hodin denně, stačí pouze 1krát denně vyzvednout učiněné objednávky, popř.

Zodpovědět na dotazy zákazníků.

2.1.3. Nevýhody

Mezi nevýhody bezesporu patří doba, po kterou zákazník musí čekat než mu bude jím objednané zboží doručeno. Oproti kamennému obchodu, odkud si zákazník odnáší produkt domů v okamžiku koupě. Dalším faktorem, který je pro některé zákazníky negativní, je neosobnost takovéhoto obchodu a chybějící

prodavač, který by jim okamžitě poradil či nenásilnou formou donutil k nákupu, neboť velká část nakupujících je nerozhodná a pokud není nikdo, kdo by jim produkt vnutil, tak nákup neučiní. Problém též může nastat při reklamaci a nebo vracení zboží.

2.2. Textilní sortiment vhodný pro internetový obchod

Vybrat zboží vhodné pro e-shop se dá podle různých kritérií, mohou to být např.:

 design takovéto zboží může být déle v nabídce, jedná se nesezónní záležitost.

Velikost – zboží musí odpovídat velikostním tabulkám uvedeným na e-shopu.

To znamená zvolit vhodné výrobce, neboť prodávat zboží od několika výrobců s různými velikostními tabulkami je pro zákazníka matoucí a nepřehledné. Pokud zboží objednané zákazníkem nebude odpovídat uvedeným tabulkám, je to pro něj důvod k vrácení zboží, s čímž je pro něj spojeno mnoho problémů, jako např.

Kontaktovat e-shop ohledně reklamace (výměny), znovu zabalení a odeslání nevyhovujícího produktu zpět a následná výměna. Poštovné a balné za vrácení platí v takovémto případě zákazník sám, čímž se pro něj produkt již nemusí stávat cenově výhodným a tudíž i zajímavým. Pro takovéto zákazníky může být opakovaný nákup problematický. Proto je vhodné úzkostlivě dbát na velikosti dané firmy a vybírat jen takové, které vyrábějí velikosti ve stejném rozmezí.

Dále je vhodné zboží nebo sortiment, který není bezpodmínečně nutné zkoušet ať už z hlediska velikosti či střihu. Do této kategorie patří noční prádlo, domácí obleky či župany. Vděčným zbožím též mohou být hůře dostupné výrobky, které se vyrábějí v menším množství , nebo je vyrábí malé množství firem, jsou něčím specifické ( materiálem, střihem, velikostí apod.) např. nadměrné velikosti.

Obrázek 7 Příklad velikostní tabulky využívané firmou Jitex a.s.

Cena – zboží by mělo být cenově zajímavé pro zákazníka, tak pro prodávajícího. To znamená, že levné zboží je nevhodné, protože ne něm má nebo může mít prodávající nízkou marži a poté zisk není adekvátní k vynaložené námaze. Pro zákazníka bývá zpravidla nevýhodné, protože připočítá-li se k ceně výrobku ještě poštovné a balné výhoda levnějšího nákupu odpadá, což je jeden z hlavních důvodů, proč lidé prostřednictvím internetu nakupují. Existuje i varianta nebo argument, že zákazník v případě levného zboží nakoupí větší množství produktů, což bohužel ve skutečnosti zdaleka nefunguje, hlavně z důvodu vkusu zákazníků (líbí -nelíbí) a takovýto zákazník, který nejde jen jeden či dva kusy levného zboží, které se mu zamlouvají pak s největší pravděpodobností nenakoupí vůbec.

Materiál – vzhledem k nemožnosti fyzického kontaktu s výrobkem je vhodnější volit výrobky z přírodních materiálů nebo ze směsí přírodních a syntetických materiálů. Zákazníci totiž všeobecně více důvěřují a lépe reagují na přírodní materiály než na syntetické. Syntetické u nich vzbuzují pocit nepohodlí a diskomfortu (jako např. „ štípání, škrábání, kousání“, to že se v nich více potí nebo méně sají pot apod.). Samozřejmě záleží na zpracování syntetického materiálu, protože jsou i syntetické materiály zpracované do srovnatelné kvality s přírodními materiály, ale to zákazník, bohužel prostřednictvím internetu nezjistí.

Kvalita – vždy je vhodnější nabízet produkty renomovaného výrobce, neboť ho zákazník již může znát a mít s nimi vlastní zkušenost a tudíž ví, co může očekávat. Tito výrobci také většinou poskytují určité záruky kvality zboží a pokud dojde k reklamaci, nebývá zpravidla velkým problémem výměna zboží a to

Pro zákládající e-shop bylo zvoleno především oblečení firmy Jitex a.s. A to s ohledem na zboží v již stávajícím kamenném obchodě, který bylo nutné přetransformovat na obchod ryze internetový. Firma Jitex a.s. splňovala mnohá kritéria pro prodej zboží tímto způsobem. Jedná se o českou firmu s dlouholetou tradicí, kterou většina zákazníků zná a má s ní již nějakou zkušenost. Firma vyrábí klasické oblečení pro sport a volný čas a též nabízí specifické výrobky pro úzkou škálu lidí. Jedná se především o nadměrné oděvy a o funkční prádlo. Též disponuje různými certifikáty kvality a oceněními. Kromě sezónních věcí nabízí i stálý sortiment, který bývá pozměněn pouze v detailech, ale materiály a střihy se nemění. Firma též používá k výrobě oděvů především přírodních materiálů a to relativně kvalitních a tuto kvalitu si snaží udržet. Všechny výrobky odpovídají velikostní tabulce, kterou používá většina českých výrobců. Cenově jsou tyto výrobky zařaditelné do střední třídy, to jest ne příliš drahé, ale dostatečně, aby se zákazníkovi vyplatila koupě jednoho či dvou kusů, obzvláště jedná-li se o zboží větší a dražší, jako jsou například: župany, domácí obleky, funkční prádlo.

Obrázek 8 Příklad zboží prodávaného v e-shopu www.shick.cz [7]

Related documents