• No results found

6 P RAKTISKT TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Stakokund 2 Det mesta Storkund 1 Det mesta

7.4 Den utökade studien

7.5.3 Produkt och betalning

De flesta av de tillfrågade anser att datorer och datatillbehör, i den mån de är standarddataprodukter fungerar alldeles utmärkt att köpa över nätet. Dock varierar uppfattningen om vad som anses vara standarddataprodukter. En tänkbar förklaring till detta kan vara inköparnas varierande

datakunskaper och IT-mognad.

”Standardvaror lämpar sig för handel över nätet. Fast till och med vissa servrar och kommunikationsutrustning kan anses vara

standardiserade.”

”Ja sådana produkter som man inte behöver veta så mycket om det funkar väl bra, men ska man köpa in nya datorer och ny server då tror

jag inte det är så bra.”

Det är även viktigt att påpeka att småföretagsrespondenterna föredrar personlig kontakt när ett flertal datorer ska köpas in, då de upplever att en sådan order har en stor ekonomisk betydelse för deras företag.

”Enstycksdatorer kan jag tänka mig köpa över nätet och även tillbehör som mus, CD-rom och nätverkskort. Men ska jag köpa in flera datorer i ett paket och man vill ha med mjukvara och licenser, då

behövs det en personlig kontakt. Då blir det jobbigt att göra beställningen över nätet.”

När det gäller produktens karaktär anser de flesta att strategiska och icke- standardiserade produkter inte lämpar sig för inköp över nätet. En respondent tycker inte att det är köp över nätet eller inte som är den viktiga frågan, utan menar istället att köp av icke-standardiserade produkter kan genomföras utan personlig kontakt om kunden tillåts testa produkten. Dessutom anser han att möjligheten till informationsinsamling om produkten påverkar om den lämpar sig att handla över nätet. Respondenterna anser inte att produktutvärderingssättet förändras när handeln går via nätet. De tillfrågade anser heller inte att tjänster är lämpliga att köpa över nätet, eftersom de ofta är kunskaps- och personintensiva. Vid köp av till exempel konsulttjänster vill kunderna ha en personlig kontakt med konsulten, för att ta reda på om han är rätt person för uppgiften.

”Konsulttjänster kräver ofta mer diskussion. Och hur ska de kunna beskriva tjänsten när man gör en webb-beställning. Jag vet inte om

det är aktuellt.”

använder vanliga fakturor, men två respondenter anser att det vore bra att gå över till elektroniska fakturor. De allra flesta menar dock att de upplevda säkerhetsproblemen står i vägen och att dessa först måste lösas. Stakokunderna sa att det största problemet för dem är att ta sig runt attesteringsproblemet. Deras fakturor behöver oftast signeras av två eller tre olika personer och detta är mer praktiskt att göra på papper.

7.5.4 Framtiden

När det gäller företagens framtida e-handelsplaner för IT-produkter utryckte det stora flertalet av respondenterna en positiv inställning till att utöka sitt elektroniska handlande, fortsätta eller börja handla elektroniskt. Tre av respondenter säger att de värdesätter den nuvarande servicen och den personliga kontakten till den grad att de helst inte skulle vilja gå över till elektronisk handel. Av de övriga åtta vill sex behålla sitt nuvarande e- handelssätt, medan två vill utveckla den egna organisationens interna struktur och nuvarande system för att bättre kunna utnyttja de tjänster som finns tillgängliga tack vare den elektroniska handeln.

Tabell 7.6 visar att storföretagen och stakokunderna är mer positivt inställda till att utöka sitt elektroniska handlande, fortsätta eller börja handla elektroniskt än gruppen småföretag. Tabell 7.7 visar att de kunder som använder IMS-e är mer positiva till att handla elektroniskt än de övriga.

Kategori Positiv Negativ

Små 1 2

Stora 4 1

Stako 3 0

Totalt 8 3

Tabell 7.6 Antal företag som är positiva respektive negativa till att handla elektroniskt fördelat efter företagskategori.

Kategori Positiv Negativ

IMS-e ansluten 5 1

Icke IMS-e ansluten 3 2

Totalt 8 3

Tabell 7.7 Antal företag som är positiva respektive negativa till att handla elektroniskt fördelat efter om de är IMS-e anslutna eller ej.

På frågan om hur de intervjuade vill handla elektroniskt i framtiden svarade en respondent att e-handelsverktygens funktioner är viktiga och att han vill se bättre nyhetsinformation och information om felhantering. En annan anser att de nuvarande funktionerna är bra och att det är viktigare att de fortsätter att fungera bra. Som tidigare nämnts vill två respondenter förbättra den egna organisationen för att kunna handla effektivare över nätet. De vill bland annat komma runt problemet med signaturer. En av de tillfrågade skulle vilja ha en större mobilitet och flexibilitet än vad dagens bärbara datorer erbjuder och nämner att han vill kunna genomföra sina köp från sin mobiltelefon. En intervjuperson från småföretagskategorin menar att det behövs enklare webbsidor som gör det lätt att hitta och som innehåller beskrivningsinformation som även de som inte har ett stort tekniskt kunnande kan ha nytta av för att motivera ett ökat användande. IMS-e användarna har olika uppfattningar om hur IMS-e ska utvecklas som en elektronisk marknadsplats. Tre av användarna är överlag nöjda med hur e-handelssidan fungerar idag, men de efterfrågar ändå utvecklade betalningsmöjligheterna för att slippa det stora antalet pappersfakturor. Ett annat förslag är att göra det möjligt att handla licenser via IMS-e. En respondent som inte använt IMS-e särskilt mycket vill se tydligare och mer beskrivande produktinformation, medan den mest kritiska respondenten sa:

”Lägg ner produktförsäljningen.”

Respondenten tycker att IMS och Ingramavtalet är mindre bra och att IMS borde sköta produkterna själva om de vill fortsätta sälja dem. Han ser avtalet som ett tecken på att IMS inte är särskilt intresserade av att sälja produkter.

Related documents