• No results found

Produkt 3 – Strängpressad aluminium

2 TEORETISK REFERENSRAM

2.1 B ESKRIVNING AV VÄRMEVÄXLARE OCH SPJÄLL

4.3.3 Produkt 3 – Strängpressad aluminium

Produkten bygger på en vidare utveckling av koncept 3. Skillnaden är att denna produkt inte har två bladhalvor, utan är endast en profil med spår i för axel och gummiprofiler. Axeln kan uteslutas om så önskas, dock så kommer produkten att prestera något sämre i utböjningsanalysen. En liknande lösning från produkt 2d kan användas, där axeln sitter i gummi- eller plaständarna. Den är med axel en stabil konstruktion som endast har 1,15 mm i förskjutning i utböjningsanalysen, se kapitel 4.4.7, trots att konstruktionen är helt i aluminium. Produktens goda resultat anses bero på att den är strängpressad i en del och att den har en genomgående axel som styvar upp konstruktionen. För mer information om strängpressning och genomförandet, se kapitel 3.2.13.2. Antalet delar är få,

innehållet i produkten är ett blad, en axel, två sidtätningar och två gummiprofiler. Sidtätningarna och gummiprofilerna är givetvis symmetriska.

Konstruktionen har stor möjlighet att uppfylla kraven som ställts upp i

kravspecifikationen, se kapitel 3.1. Kravet på täthetsklass T3 kan undersökas bäst när konstruktionen undersöks i en tvådimensionell vy, se figur 4.29. Där kan det ses att läckaget är minimerat. För att läsa mer om tätningarna som använts, se kapitel 4.3.3.2 och kapitel 4.3.3.3.

Att konstruktionen ska uppfylla VDI 6022 anses gå med stor sannolikhet. Konstruktionen innehåller inte några porösa material. De övriga kraven uppfylls av konstruktionen och det går att göra konstruktionen till fler storlekar och bredder.

För att se en ritning av produkt 3, se bilaga 13.

Koncept 3a, se kapitel 3.3.9.3, sållades bort i tidigare stadie. Detta för att SAPA Profiler såg problem vid montering med bredden 100 mm. Därför uteslöts den med hänvisning till kravspecifikationen, se kapitel 3.1.

Figur 4.29 – Täthet i produkt 3

4.3.3.1 Hålprofil

Figur 4.30 – Hålprofil

Konstruktionen i produkt 3 har valts att göras med en hålprofil. Hålprofilen har flera fördelar. Ett spår med en rimlig tolerans kan göras i mitten av bladet, för att det ska passa att föra in en axel. Hålprofilen innehåller dessutom två spår för gummiprofiler. I denna konstruktion har den utformats så att den skall passa för en standard O-list med pilfot hos Trelleborg Industriprofiler. Spåret kan även ändras för att passa specialprofiler och andra standardprofiler.

Ett antal förstärkningsribbor kan även göras i konstruktionen. Ribborna ses ovanpå och undertill i figur 4.31. De hjälper till att upprätthålla styvheten och konstruktionen kommer inte att böjas särskilt mycket, se kapitel 4.4.8.

Figur 4.31 – Tvärsnitt hålprofil

Hålprofilen kan göras i valfri längd och kan även göras i valfri bredd. En något större verktygskostnad kan det bli på grund av att hålverktyg används i

strängpressningen. Samtidigt så behövs det endast ett verktyg per bredd, så kostnaderna anses ändå acceptabla. I detta fall är det tre verktyg (100 mm, 150 mm och 200 mm). Monteringen anses relativt lätt utförd, den montering som behövs är den när axeln fästs, gummiprofilerna skjuts in och likaså sidtätningarna. Dessutom så behöver axeln fästas, antingen genom svetsning eller att den skruvas fast i bladet. Anledningen är att axeln ska fixeras helt.

SAPA Profiler AB har undersökt konstruktionen och de ansåg att den har god potential. Ytterliggare konstruktion kan behövas, men ingen större

omkonstruktion kommer att behövas. Möjligtvis kan massansamlingen som blir i hörnen minskas och spåren för gummiprofiler behöva anpassas till den profil som skall användas.

4.3.3.2 Sidtätning i gummi

Figur 4.32 – Sidtätning Figur 4.33 – Sidtätning

Axel

Gummilist Gummilist

Sidtätningen, se figur 4.32 och figur 4.33, är tänkt att vara i massivt SBR-gummi och ska formpressas fram. Metoden är en enkel och billig för relativt stora serier och är att föredra här. Eftersom ändarna kommer glida mot spjällramen varje gång spjällbladet rör på sig krävs det att de har mycket låg friktion så att konstruktionen inte fastnar. Efter diskussioner med National Gummi AB bör gummiändarna kloreras. Därför föredras SBR-gummi med anledning av dess låga pris och dess möjlighet att kloreras. Mer om klorering finns i kapitel 4.2.3.

Endast en del av ytan är i kontakt med spjällramen, vilket anses tillräckligt för att täta. Sidtätningen trycks enkelt in i hålrummet i bladprofilen och behöver ingen ytterliggare låsning än att den sitter mellan spjällramen och bladet.

4.3.3.3 Gummiprofil (standard)

En standardkomponent hos Trelleborg Industriprofiler AB kan användas i

konstruktionen. Dock är den inte behandlad som standard med tanke på friktion, men den kan möjligtvis fungera ändå. Vidare tester bör utföras för att se om den behöver behandlas eller inte. Materialet i gummit är tämligen mjukt och det finns ett hålrum i den ände som ska vara i kontakt med spjällramen och som ska sitta mellan bladen. Efter samtal med Trelleborg Industriprofiler så tror de att det finns möjlighet att lackera den O-ringade delen.

Figur 4.34 – O-list med pilfot från Trelleborg Industriprofiler [27]

4.3.3.4 Axel

Axeln är tänkt att vara en VKR 15x15x1.5 som har längden 522 mm. Då det är svårt att hitta en VKR-profil med de måtten kan alternativt en fyrkantsstång användas. Axeln behöver fixeras på något sätt. Därför kan det exempelvis vara lämpligt att punktsvetsa den vid hålprofilens början och slut eller låsa fast den med exempelvis plåtskruvar. Observera att axeln är definierad som aluminium i

4.3.3.5 Slutsats

Fördelar

• Strängpressning ger många möjligheter • Få komponenter och färre monteringssteg

• Möjlighet att lätt anpassa konstruktionen till standardkomponenter • Korrosionsbeständig och aluminium är ett lätt material

• Lätt att formge konstruktionen så att den får hög styrka (förstärkningsribbor)

Nackdelar

• Aluminium är ett förhållandevis dyrt material • Ett verktyg behövs för varje bredd vid tillverkning • Hålrumsverktyg är dyrare än ett vanligt verktyg

Related documents