• No results found

Profetior om Kristus

hur Frälsaren kan hjälpa oss att återvända till vår himmelske Fader. När du har läst detta kapitel har du bättre insikt i vad Kristus gjorde för var och en av oss.

Förstå skrifterna

Mosiah 3

Mosiah 3:15 – ”Förebilder och liknelser”

Förebilder och liknelser är symboler som undervisar om och vittnar om storslagna sanningar. Moses lag innehöll många symboler som undervisade om och vittnade om Frälsarens framtida liv och verksamhet. Det förstfödda, felfria lammet av hankön som offrades var till exempel en symbol (sinnebild, förebild) för Jesus Kristus som Guds lamm (se Alma 25:15).

Mosiah 3:19 – Vad är det för ”naturlig människa”

som vi måste avkläda oss?

Äldste Neal A Maxwell, medlem i de tolv apostlarnas kvorum, förklarade:

”För det första är den naturliga människan ’fiende till Gud’

(Mosiah 3:19). Detta innebär att en sådan person motsätter sig (oavsett om hon helt förstår följderna av sitt eget motstånd eller inte) Guds främsta syfte med människorna, vilket, som vi vet, är ’att åvägabringa odödlighet och evigt liv för människan’.

(Moses 1:39.) Med tanke på våra eviga intressen är därför inte heller den naturliga människan vår vän, även om vi, ibland känner oss ganska hemma med honom . . .

Istället för att vara en helig, att vara som ett barn och villig att underkasta sig vår evige himmelske Fader, är den naturliga människan upprorisk och fordrar att få gå sin egen väg. Hon är barnslig istället för barnasinnad.

Allsmäktig(v 5) – Har all makt

Stofthydda(v 5) – Fysisk kropp

Gissla(v 9) – Slå med en piska som försetts med vassa bitar av ben eller sten

Försonar, sonar(v 11, 16) – Betalar priset

Gagnar(v 15) – Är värdefullt Undergiven(v 19) – Villig att lyda

Bliva ställda(v 25) – Blev överlämnade till

© 1967 Bill L.Hill

Den naturliga människan söker också envist efter lycka i ogudaktighet – vilket är ett otroligt naivt sätt att se på lycka och på universum . . .

Härav följer att den naturliga människan, i sitt försök att leva

’utan Gud i världen’, och genom att slaviskt följa sina natur-liga instinkter, i själva verket lever ’tvärt emot lycksalighetens väsen’ (Alma 41:11)” (Notwithstanding My Weakness [1981], s 71–72).

Studera skrifterna

Gör två av följande aktiviteter (A–C) när du studerar Mosiah 3.

Använd fotnoterna

Kung Benjamin undervisades av en ängel om Jesu Kristi ankomst.

Skriv ner åtminstone fem viktiga fakta om Kristus med Mosiah 3:1–8 som utgångspunkt.

Vem räddas av Kristi blod?

Om Jesu Kristi försoning inte hade betalat för våra synder så hade vi inte kunnat bli räddade. I Mosiah 3:11–18 identifierar kung Benjamin tre grupper av människor som Kristi blod

”sonade” för. Gå noggrant igenom dessa verser och beskriv de tre grupperna. Vad sade kung Benjamin att vi måste göra för att ta emot den frälsning som kommer ”genom Kristi försonande blod, hans, som är Herren den Allsmäktige” (v 18)?

Kunskap om nyckelskriftställen – Mosiah 3:19

För att lättare förstå betydelsen av att avkläda sig den naturliga människan och bli en helig, besvarar du följande frågor under dina studier av Mosiah 3:19:

1. Vad menas med den ”naturliga människan” och varför är hon fiende till Gud? (Se 1 Kor 2:12–14; Alma 41:11; ”Förstå skrifterna” för Mosiah 3:19).

2. På vilka sätt ”manar” oss den Helige Anden?

3. Vilken betydelse har Jesu Kristi försoning för att hjälpa dig att bli en helig? (Se Mosiah 5:2; 27:25–26.)

I Mosiah 3:19 uppmuntras vi att avkläda oss den ”naturliga människan” och bli ”en helig genom Herrens, Kristi, försoning”. I Mosiah 4 kan du läsa om hur kung Benjamins

Mosiah 4

Att ta emot och behålla sina

synders förlåtelse

folk lyckades med att göra detta. Därefter berättade kungen för dem hur de skulle kunna undgå att förlora den stora välsignelse som de hade fått. Sök efter hur sann omvändelse påverkar en person, enligt kung Benjamin.

Mosiah 4 innehåller det tal som kung Benjamin höll till sitt folk och som påbörjades i Mosiah 2. Var uppmärksam på att Mormon tog med en del av kung Benjamins fortsatta undervisning i Mosiah 5.

Förstå skrifterna

Mosiah 4

Studera skrifterna

Gör aktivitet A eller B och aktivitet C eller D när du studerar Mosiah 4.

Analysera vad som hände

En anmärkningsvärd förändring skedde med folket som en följd av att de tillämpade kung Benjamins lärdomar på sina egna liv.

1. Läs Mosiah 4:1–3 och besvara följande frågor i din anteck-ningsbok.

2. På vilket sätt är det som hände de här människorna ett exempel på vad kung Benjamin sade att de skulle göra, enligt Mosiah 3:19?

3. Hur liknar detta det som Lehi såg i sin dröm?

(Se 1 Nephi 8:10–12.)

Gör förteckningar

Kung Benjamin ville att hans folk skulle förstå hur de kunde blir frälsta i Guds rike. Enligt Mosiah 4:1–3 upplevde de hur det är att bli förlåten för sina synder som en följd av tro.

1. I verserna 4–10 förklarade kung Benjamin vidare vad som krävs för frälsning. Studera dessa verser och gör en förteck-ning i din anteckförteck-ningsbok över de sanförteck-ningar som vi enligt honom bör förstå (se v 5–7), och en annan förteckning över de principer han sade att vi först måste ”tro” på och därefter

”göra” för att uppnå frälsning (se v 8–10).

Vad blev de medvetna

om?

Vad blev följden?

Vad bad de om?

Kastade sina ögon runt omkring(v 1) – Såg sig omkring

Sinnligt tillstånd(v 2) – Jordiskt eller fallet tillstånd

Draga min hand tillbaka (v 17) – Inte ge någon hjälp Trakta(v 25) – Själviskt önska Höves(v 27) – Krävs

2. Även när vi har blivit förlåtna och renade är det inte alltid lätt att förbli ren. Studera verserna 11–12 och skriv vad vi enligt kung Benjamin måste göra för att ”behålla våra synders förlåtelse” (se Mosiah 4:12).

3. I verserna 12–16 anger kung Benjamin vilka välsignelser som är våra ”om” vi gör det som lärs ut i vers 11. Lägg märke till att när vi behåller våra synders förlåtelse så är det bara en av lydnadens välsignelser. Skriv ner de välsignelser han nämnde och välj sedan ut två av dem och förklara varför du skulle vilja ha dem.

Vad har de för ursäkter?

Följande bild visar vad kung Benjamin tänkte om dem som vägrade att ge till de fattiga. Utgå från Mosiah 4:17–25 och avsluta, i din anteckningsbok, det som personerna i dessa situationer kan tänkas säga. Vad borde de istället ha för attityd, enligt kung Benjamin?

Kunskap om nyckelskriftställen – Mosiah 4:30

1. Gör en teckning i din anteckningsbok med en slogan eller illustration som uttrycker den tanke som kung Benjamin lärde ut i Mosiah 4:30.

2. Förklara varför du tror att det är viktigt att ”ge akt” på sina tankar, ord och gärningar.

Mosiah 5 innehåller en uppteckning med de råd som kung Benjamin gav till sitt folk efter sin predikan i Mosiah 2–4. Kom ihåg att denna predikan hölls för att inspirera och motivera

Mosiah 5

Att bli Kristi barn

Jag vill inte dela med

mig eftersom . . . Jag kan inte dela med mig eftersom . . .

ett gott och lydigt folk till en högre grad av rättfärdighet och sann omvändelse (se inledningen till Mosiah 1 i denna studie-vägledning, s 73). Sök efter de råd som kung Benjamin gav och som hjälpte människorna att förändra sig och ta emot den större välsignelse som var en följd av förändringen.

Förstå skrifterna

Mosiah 5

Mosiah 5:7 – Varför kallas vi för Kristi barn?

Vår himmelske Fader är fader till våra andar (se Hebr 12:9).

Våra jordiska fäder är fäder till våra fysiska, jordiska kroppar.

I sin stora predikan förklarade kung Benjamin att på grund av sitt försoningsoffer är Jesus Kristus fader till vår andliga pånyttfödelse (se Mosiah 3:19; 5:7). Den ”mäktiga förändring”

som ägde rum i hjärtat hos kung Benjamins folk är ett kraft-fullt exempel på att bli ”född på nytt” (se Mosiah 4:2–3; 5:2;

27:24–26; Johannes 3:5). President Joseph Fielding Smith lärde att Kristus ”blev fader till oss eftersom han gav oss odödlighet eller evigt liv genom sin död och sitt offer på korset” (Answers to Gospel Questions, del 4, s 178–179).

Mosiah 5:8–15 – Vad innebär det att ”påtaga sig Kristi namn”?

Äldste M Russell Ballard, medlem i de tolv apostlarnas kvorum, förklarade: ”Genom dopet tar vi på oss Kristi namn och lovar att göra det som han skulle göra, vilket bland annat innebär att lyda Guds bud. I gengäld lovar Herren att sända sin Ande för att ge oss vägledning, styrka och tröst [se 2 Nephi 31:13; Mosiah 18:8–10]. Vad som kanske är viktigast är att han dessutom lovar att förlåta oss för våra synder om vi verkligen omvänder oss [se 2 Nephi 31:17]. På ett mycket bokstavligt sätt sköljs deras synder bort som går ned i dopets vatten. De kommer upp ur dopfunten lika syndfria och rena som den dag då de föddes”

(Our Search For Happiness [1993], s 90).

Att ta på oss Kristi namn är inte något vi gör bara en gång.

President Boyd K Packer, tillförordnad president för de tolv apostlarnas kvorum, sade: ”En del undrar om de döptes för snart. Om de bara kunde döpas nu och få en ren start. Men det är inte nödvändigt! Genom sakramentsförordningen kan ni förnya de förbund ni ingick vid dopet. Då ni uppfyller alla omvändelsens villkor, även om det är svårt, kan ni få förlåtelse och era synder kommer inte att plåga er längre” (Nordstjärnan, juli 1997, s 9).

Lägg märke till hur mycket evangeliet skiljer sig från de tankar som råder i världen idag. Det tycks vara en vanlig angelägenhet för många människor att ta reda på ”vilka de är” (genom att experimentera med synden). Kung Benjamin betonade att en viktigare fråga är ”vilka vi tillhör”. Att ta på sig Kristi namn innebär att tillhöra honom genom att ingå ett förbund med honom. När vår tid på jorden är över kommer vi antingen att

”kallas efter Kristi namn” (Mosiah 5:9) och tillhöra honom (se v 15), eller kallas efter ”något annat namn”, och inte tillhöra Kristus utan Satan (v 10; se Alma 5:38–39).

Benägenhet(v 2) – Stark önskan

Nödvändigt(v 3) – Lämpligt, önskvärt

Namn(v 8) – Kristi namn

Studera skrifterna

Gör aktivitet A när du studerar Mosiah 5.

Förklara vad som hände

Mosiah 5 åskådliggör några viktiga steg som vi alla måste ta för att komma till Kristus.

1. Rita följande typ av översikt i din anteckningsbok och fyll i rutorna med svaren på frågorna. (Du behöver göra dina rutor större.)

2. Skriv ett nutida exempel på hur det andligen påverkar en persons dagliga handlingar att bli en son eller dotter till Kristus. villiga att göra efter detta? (Se Mosiah 5:5–6.)

Vad hände därefter? (Se Mosiah 5:7–9.)

Efter att ha gjort en uppteckning över alla dem som ingått förbund med Kristus utsåg kung Benjamin sin son Mosiah (Mosiah II) till regent över riket. Vad tror du att den nye kungen gjorde allra först? Du blir kanske förvånad över det som Mosiah gjorde. Mosiah 7 ger en förhandsbeskrivning av vad som hände de nephiter som återvände till Nephis land och som vi kunde läsa om i Omni 1:27–30. Den berättelsen återges mer detaljerat i Mosiah 9–22.

Förstå skrifterna

Mosiah 7

Mosiah 7:1–6 – Var låg landet Lehi-Nephi i förhållande till Zarahemlas land?

En tid efter det att kung Mosiah I (far till kung Benjamin) hade anlänt till Zarahemla ville en grupp människor återvända till Nephis land. Den första gruppen misslyckades på grund av stridigheter (se Omni 1:27–28). En andra grupp, ledd av Zeniff, lyckades upprätta en bosättning i landet Lehi-Nephi (se Omni 1:29–30; Mosiah 7:9, 21). Omkring femtio år senare sände kung Mosiah II en grupp under Ammons ledarskap för att ta reda på vad som hade hänt Zeniffs folk (se Mosiah 7:1–6).

För ytterligare information, se ”Tänkbara lägen för olika platser i Mormons bok (i förhållande till varandra)” (s 203).

Underdåniga(v 18, 22) – Under andras kontroll

Avspärra(v 29) – Blockera

Mosiah 6–7

Related documents