• No results found

Prognos per september 2020

2020-10-07

Utbildningsnämnden, Ekonomisk rapport med helårsprognos 2(4)

Enligt analys per september bedömer förvaltningen att mindre överskott i storleksordningen 1 miljon kronor kommer att redovisas vid årets slut. Prognosen är oförändrad sedan förra prognostillfället. Fokus i september månads ekonomiska rapportering ligger på prognosavvikelse jämfört med delårsrapport 2. Förvaltningen betonar att i den samlade nettoavvikelsen på 1 miljon kronor ingår både stora underskott och stora överskott. Särskilt stora poster att lyfta är:

 Lägre volymer för främst barn i förskolan resulterar i stora överskott och hör främst samman med en lägre befolkning.

 Statsbidrag av engångskaraktär som exempelvis ersättningen för sjuklönekostnader under perioden april till juli månad resulterar i stora nettokostnadsminskningar.

 Till följd av corona-pandemin har planerade aktiviteter försenats eller ställs in vilket lett till kostnadsminskningar av engångskaraktär.

 Det samlade underskottet inom egenregin uppgår till dryga 30 miljoner kronor om statsbidragen av engångskaraktär exkluderas. Underskotten hänförs till ett fåtal enheter inom samtliga verksamhetsområden. För övriga enheter bedöms åtgärdsplanerna fått avsedd ekonomisk effekt och ingen negativ budgetavvikelse prognostiseras vid årets slut.

Enheternas ekonomiska läge under hösten 2020 är ingången till 2021. Därför måste de åtgärds- och anpassningsarbeten som pågår på enhetsnivå i syfte att komma i ekonomisk balans inför 2021 fortsätta. Detta gäller samtliga enheter för en långsiktig hållbarhet. Särskilt fokus och arbete riktas till de enheter som har större ekonomiska utmaningar av strukturell karaktär.

Prognos

juni Prognos

augusti Prognos

september Förändring

Resultat -15,0 1,0 1,0 0,0

Förvaltning -0,2 3,7 3,7 0,0

Nämnd, Ledning och stöd 1,4 7,1 7,1 0,0

Lokalrelaterat 0,9 -0,9 -0,9 0,0

Internränta -2,5 -2,5 -2,5 0,0

Finansiering 9,5 13,6 15,9 2,3

Verksamhetsområden: -24,3 -16,3 -18,6 -2,2

Förskola -1,3 2,0 2,0 0,0

Egenregi -1,1 2,2 2,0 -0,3

Myndighetsutövning -0,2 -0,2 -0,2 0,0

Grundskola -20,6 -16,7 -18,1 -1,4

Egenregi -10,5 -3,4 -3,5 0,0

Myndighetsutövning -10,1 -13,2 -14,6 -1,4

Gymnasieskola -2,3 -1,7 -2,2 -0,6

Egenregi -2,3 -1,4 -2,1 -0,7

Myndighetsutövning 0,0 -0,3 -0,1 0,2

Utbildningsnämnden, Ekonomisk rapport med helårsprognos 3(4)

 I prognosen ingår preliminärt besked om tillkommande medel för ökad hyra i samband med investeringar. Preliminärt erhålls 1,8 miljoner kronor lägre än förväntat i budget.

 I prognosen kvarstår underskott på 2,5 miljoner kronor vilket är hänförbart till ramkorrigering av sänkt internränta.

Prognosavvikelse

 Prognosen är oförändrad jämfört med delårsrapport 2 Helårsprognos Finansieringen

Budgetavvikelse

 Totalt sett prognostiseras ett överskott i storleksordningen 16 miljoner kronor.

 För förskolan redovisas överskott på 26 miljoner kronor till följd av att antalet barn är cirka 200 färre än beräknat i budget. Volymöverskottet har flera olika orsaker varav störst påverkan har befolkningen. Enligt uppgifter från kommunledningsförvaltningen har tidigare befolkningsprognos överskattats. Förvaltningen konstaterar även lägre efterfrågan till följd av coronapandemin samt regelverksförändringen för förskolans vistelsetider.

 Grundskolans finansiering beräknas redovisa underskott med 5 miljoner kronor till följd av volymavvikelser i grundskolans verksamheter.

 Gymnasiets finansiering beräknas redovisa underskott på 5 miljoner kronor. Detta beror på avvikelser i volym och på för lågt budgeterat snittpris för programval.

Prognosavvikelse

 Totalt sett har prognosen per september förbättrats med cirka 2 miljoner kronor, främst till följd av färre elever i gymnasieskolan i egenregin.

Verksamhetsområdena, sammantaget

Sammantaget beräknas ett underskott på 19 miljoner kronor för de tre verksamhetsområdena. För egenregin beräknas underskott på 4 miljoner kronor och för myndighetsutövningen ett underskott i storleksordningen 15 miljoner kronor. Förvaltningen betonar att i egenregins samlade underskott på 4 miljoner kronor döljer sig stora utmaningar. I resultatet ingår statsbidrag av engångskaraktär, cirka 25 miljoner kronor, där största delen avser statens ersättning för sjuklönekostnader.

Det samlade underskottet på egenregin uppgår till dryga 30 miljoner kronor om statsbidragen av engångskaraktär exkluderas. Underskotten hänförs till ett fåtal enheter samtliga verksamhetsområden. För övriga enheter bedöms åtgärdsplanerna fått avsedd ekonomisk effekt och ingen negativ budgetavvikelse prognostiseras vid årets slut.

Enheternas ekonomiska läge under hösten 2020 är ingången till 2021. Därför måste de åtgärds- och anpassningsarbeten som pågår på enhetsnivå i syfte att komma i ekonomisk balans inför 2021 fortsätta. Detta gäller samtliga enheter för en långsiktig hållbarhet. Särskilt fokus och arbete riktas till de enheter som har större ekonomiska utmaningar av strukturell karaktär.

Utbildningsnämnden, Ekonomisk rapport med helårsprognos 4(4)

 De största ekonomiska utmaningarna finns på fyra förskoleenheter; Norsborg Västra, Norsborg Östra, Tullinge Södra och Tullinge Norra. Vikande barnantal är den stora utmaningen. För övriga enheter bedöms åtgärdsplanerna få avsedd ekonomisk effekt och ingen negativ budgetavvikelse prognostiseras vid årets slut.

Prognosavvikelse

 Prognosen är oförändrad jämfört med delårsrapport 2.

Helårsprognos verksamhetsområde grundskola Budgetavvikelse

 Förvaltningen bedömer att verksamhetsområdet kommer att redovisa underskott i storleksordningen 18 miljoner kronor vid årets slut, varav egenregin står för 3 miljoner kronor och myndighetsutövningen för 15 miljoner kronor

 Det samlade underskottet för grundskolorna uppgår till cirka 20 miljoner kronor om statsbidragen av engångskaraktär exkluderas.

 Underskotten hänförs till ett fåtal skolor varav Språkcentrum, Malmsjöskolan och Storvretsskolan har de största utmaningarna och står för större delen av det totala underskottet.

Prognosavvikelse

 Vid analys av enheternas åtgärdsarbete kan förvaltningen konstatera att prognosen ligger i nivå med delårsrapport 2.

 Prognosen för myndighetsutövning avseende elever i behov av särskilt stöd har försämrats med 1 miljon kronor till följd av prisjusteringar av placeringarna. Till höstterminen startar nya grupper på sex skolor för elever i behov av särskilt stöd. Det effektiviseringsarbete avseende externa placeringar av elever i behov av särskilt stöd som planerades i budget 2020 har inte fått avsedd effekt i år.

Helårsprognos verksamhetsområde gymnasieskola Budgetavvikelse

 Förvaltningen bedömer att verksamhetsområdet kommer att redovisa underskott på 2 miljoner kronor.

 Det samlade underskott uppgår till cirka 5 miljoner kronor om statsbidragen av engångskaraktär exkluderas.

 Tumba har en ekonomi i balans och övriga skolor visar ett underskott på cirka 6 miljoner kronor. Underskotten beror på elevavräkningen för hösten samt att vissa åtgärder inte fått avsedd effekt.

Prognosavvikelse

 Prognosen har försämrats med 1 miljon kronor till följd av färre elever än förväntat.

Botkyrka Kommun · Utbildningsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Related documents