• No results found

Projektering och leverans av underlag för redovisning av schakt- och fyll

Bilaga 1: Rekommendationer per teknikområde

7 Projektering och leverans av underlag för redovisning av schakt- och fyll

7.1 Inledning

I detta kapitel redovisas modeller för schakt och fyll som inte behandlas i de övriga kapitlen. Det gäller främst schakt och fyll som beräknas från färdig markyta ner till behandlad terrassyta. Fokus ligger på modellunderlag för mätning och produktionsplanering.

Schakt- och fyllmodeller är en förutsättning för att skapa en effektiv framdrift av ett projekt i produktionsskedet. Modellerna utgör ett viktigt underlag för planering och uppföljning av stora kostnadsbärande poster och används också som mättekniskt underlag. Traditionellt har dessa modeller arbetats fram av resurser i produktionen genom tolkning av ritningar, beskrivningar och cad-modeller. Det finns förväntningar att dessa fortfarande ska utföras av produktionen, men för att riskminimera och förbättra kvaliteten bör modellunderlagen tas fram i projekteringen. Man ska sträva efter ett mer obrutet informationsflöde där underlagen från projekteringen så långt det är möjligt, kan användas utan behov av större omarbetning i produktionen. Målet är att minimera omarbetning och undvika att felaktigheter upptäcks i senare skede.

7.2 Generella rekommendationer

Indata och resultat ska levereras enligt Tabell 7-1. Se också kap. 6 för ytterligare rekommendationer kring befintligheter. En sammansatt terrassmodell som redovisar en sammanhängande yta för terrassen ska levereras. Denna modell tillsammans med modell för färdig mark utgör viktiga indata för att kunna skapa en volymmodell för differensen som motsvarar teoretiska mängderna för schakt och fyll.

Tabell 7-1 beskriver vilken indata som krävs för att volymer för schakt och fyll ska kunna beräknas och vilka objektstyper som ska levereras.

Innehåll Objektstyp för

leverans

Beskrivning

Indata till beräkning

Befintlig markyta Trådmodell Geometrimodell från inmätning, scanning etc. som redovisar befintlig markyta.

Befintlig markyta Ytmodell Sammanhängande yta skapad från tillhörande trådmodell.

Befintligt berg Trådmodell Grunddata för överyta berg från tex. geoteknisk undersökning.

Befintligt berg Ytmodell Sammanhängande yta skapad från trådmodell.

Terrass för schakt och fyll

(gäller för Jord och Berg)

Trådmodell Beskriver bearbetad terrassyta.

Terrass för schakt och fyll

(gäller för Jord och Berg)

Ytmodell Sammanhängande yta skapad från trådmodell

Sida 30 (68)

Färdig markyta Trådmodell Blivande mark som grönytor och hårdgjorda ytor etc.

Färdig markyta Ytmodell Sammanhängande yta skapad från trådmodell

Innehåll Objektstyp för

leverans

Beskrivning

Resultat av beräkning

Jordschakt Volymmodell Differensmodell mellan befintlig markmodell och terrassmodell

Bergschakt Volymmodell Differensmodell mellan befintlig bergmodell och terrassmodell

Fyll Volymmodell Differensmodell mellan blivande markmodell och terrassmodell.

Tabell 7-1 - Uppbyggnad av modeller för schakt och fyll

Resultat enligt tabell Tabell 7-1 ger miniminivå för totala mängder för jord- och bergschakt samt totala mängden fyll mellan blivande mark och terrass. Vid leverans av trådmodell ska brytpunkter på linjerna finnas där förändringen sker i plan och höjd. Sammanhängande linjer vid brytpunkter ska alltid ingå. För mer detaljerad uppdelning av olika material för fyll krävs att avgränsningslinjer för respektive material ingår i aktuell trådmodell.

Mängdreglering av berg bör presenteras separat för bergschakt över- respektive under en meter.

Detta beroende av stora prisvariationer. Observera att det är ytor som regleras, förslagsvis kan begränsningslinjer i plan för schaktdjup över och under en meter levereras.

Modeller med olika objektstyper kan ingå i samma modellfil alternativt vara separata modellfiler.

Objektstyperna ska separeras på olika cad-lager om de ligger i samma fil.

Som komplement till modellfilerna ska aktuella normalsektioner alltid levereras. Normalsektionerna ska redovisa förutsättningar för schakt och fyll för olika markförhållande med beskrivning och hänvisning till exempelvis AMA (Allmän material och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten).

Publicering av normalsektioner kan göras i form av modellvyer för att minska administration och tidskrävande ritningsproduktion. Syftet med normalsektionerna är att möjliggöra kvalitetssäkring om eventuell anpassning krävs av underlaget i produktionen.

Om möjligt levereras också originalprogramvarans projektspecifika inställningsfiler. Säkerställ då att filerna är kompletta och att de kan användas i nästa skede.

Det kommer alltid att uppstå diverse situationer där modellerna behöver modifieras i produktionsskedet. Omarbetning av modeller i produktionen görs främst av tre anledningar:

1. Anpassning av underlaget för att bättre passa framdriften med etappindelningar osv.

Mycket av detta är svårt att planera och ta höjd för i projekteringen. Här ska hänsyn tas till den insats som krävs i projekteringen kontra mervärdet det ger i produktionen. Det

viktigaste är att planera för vad schakt- och fyllmodellerna främst ska användas till, eftersom kraven på leveransen kan variera beroende på syftet.

2. Modellerna modifieras där verkliga förhållanden avviker från projekteringsunderlaget.

Denna typ av avvikelser är svåra att undvika men dock bör man sträva efter att

Sida 31 (68)

projekteringsunderlaget speglar verkligheten så bra som möjligt. Detaljeringsnivån bör anpassas efter noggrannhet på befintlighetsmodellerna som används som indata. Risken är annars stor att man överarbetar modeller som med stor sannolikhet kommer att behöva justeras och omarbetas i efterhand.

3. Projektering där underlagen inte är kompletta och det saknas modeller alternativ är felaktiga. När det gäller schakt- och fyllmodeller är det vanligt att övergångar mellan olika teknikområden faller mellan stolarna. Framförallt gäller detta för samordning av

terrassbottenmodellen. Rekommendationen är att ha tydliga gränsdragningar och ansvarsfördelning för modellfilerna. Risken är annars stor att övergångar förblir olösta, alternativt att det överlappas på fel sätt. Den här punkten är den enklaste att åtgärda då det med rätt insats i projekteringen kan bidra stort till att minska dubbelarbete och risk för fel i produktionen. För exempel på samordnad sektion för terrassbotten se Figur 7-1.

Figur 7-1 - Exempel samordnad terrassbotten

7.2.1 Detaljeringsnivå

Viktigt att klarlägga syftet med modellerna och utifrån detta planera för hur modellerna ska utformas och vilken detaljnivå som krävs. Olika syften kräver olika objektstyper och olika information; ur mängdregleringssyfte krävs det exempelvis för ledningsbädd areor, för produktionsplanering är volym och vikt mer relevant.

Volymmodellen ska om möjligt innehålla volymobjekt som representerar totala schakt och fyll. Det är komplicerat att dela upp volymobjekt i efterhand, varför uppdelning av objekten bör vara genomtänkt och anpassas efter syfte och behov. Man bör planera väl för uppdelning av volymobjekten, förslagsvis kan uppdelning följa sektionsindelning för väg.

7.2.1.1 Trådmodell

Trådmodellen är uppbyggd av linjer och kompletterad med viktiga koordinatpunkter för att redovisa låg- och högpunkter, se exempel Figur 7-2. Gula linjer i bilden representerar trådmodell av befintlig mark, blåa linjer är trådmodell berg, svarta linjer är trådmodell terrass. Gråa ytor är tillhörande ytmodeller för att tydliggöra geometrierna, röda linjer är begränsningslinjer.

Sida 32 (68)

Figur 7-2 - Exempel trådmodell

7.2.1.2 Ytmodell

Trådmodeller ligger till grund för ytmodeller. Dessa är olika objektstyper som beskriver samma koordinatpunkter. Grön yta är ytmodell befintlig mark, blå yta är ytmodell befintligt berg, grå yta är ytmodell för terrass. Se Figur 7-3.

Figur 7-3 - Exempel ytmodell

7.2.1.3 Volymmodell

Volymmodell för schakt och fyll är differensmodellen av två eller flera ytmodeller. Gul volym är volymmodell för jordschakt, röd volym är volymmodell för bergschakt, se Figur 7-4.

Figur 7-4 - Exempel volymmodell

Sida 33 (68)

7.3 Noggrannhet

Modell för schakt och fyll ska anpassas efter gällande regler för hur mängder ska regleras och till syftet för mängderna som ska beräknas. Precis som beskrivs i föregående kapitel så är modeller för schakt- och fyll starkt beroende av noggrannheten på indata som använts för beräkningarna. Om underlaget för befintligheterna är av dålig kvalitet och med låg noggrannhet kommer noggrannheten för mängderna för schakt och fyll att bli mindre tillförlitliga och stämma sämre överens med verkliga förhållanden.

7.4 Mängdning och mängdreglering

Mängdreglering sker vanligtvis mot verkligt utfall och regleras efter verkliga förhållande eller

teoretiska sektioner. Att upprätta korrekta mängdregleringsmodeller för alla ingående delar kan vara oerhört tidskrävande och modellerna kommer att behöva justeras efter verkliga förhållanden, indelningen behöver dessutom produktionsanpassas. Det är därför viktigt att väga insatsen som krävs gentemot nytta och behovet som finns.

Genom att förenkla och fokusera på att leverera linje- och ytmodeller med korrekta attribut kan entreprenören beräkna volymer i nästa steg som är mer anpassade för syftet. Detta ger

entreprenören ökad möjlighet att med levererade underlag som indata, själv kunna anpassa modellerna efter produktionsmetod och behovet som finns.

Sida 34 (68)