• No results found

Projektet i ett vidare sammanhang

In document DQ - Digitalt biljettsystem (Page 44-46)

person hade relevant kunskap om en viss teknologi var att det satte stor press på den perso- nen. Dessutom resulterar det i en risk för projektet som helhet om personen i fråga inte kan fullfölja projektet, av någon anledning. Risken hade kunnat undvikas genom att gruppen ha- de fört mer träningspass där man delar kunskapen mellan gruppmedlemmarna. Ytterligare, när det kommer till kontakt med kunden i projektet hade gruppen utfört arbete vilket be- hövde läggas åt sidan på grund av kundens krav på teknologier och ramverk. Att arbeta och studera teknologier och ramverk som inte kommer användas kan ses som bortslängd tid. En erfarenhet projektgruppen tar med sig är att säkerställa tidigt tillsammans med kunden att arbetet inte är värdelöst och förhåller sig till de uppställda kraven.

Med andra ord, många av de erfarenheter som projektgruppen kom fram till är en produkt av bristande erfarenhet i projektgruppen som helhet. Ytterligare blir dessa erfarenheter lär- domar till framtida projekt, samt råd till andra grupper som kan använda dessa resultat för att effektivisera arbete i ett större projekt med flera gruppmedlemmar.

6.3

Projektet i ett vidare sammanhang

Projektets livslängd begränsas främst av dess användbarhet för kunden samt de studenter som potentiellt skulle använda systemet. Därför bör man påpeka att produkten ger både kund och eventuella användare stora fördelar i form utav tidsbesparingar, bekvämlighet och minskad administration. Kunden kommer inte behöva skriva ut pappersbiljetter utan kan skapa dessa direkt i gränssnittet. Systemet gör att kunden även kan administrera alla evene- mang som kunden är ansvarig för enkelt vilket besparar tid relativt till dagens arbetssätt. I studentens fall så kommer denne inte längre behöva köa flera timmar utomhus för att få till- gång till biljetter, utan kan istället ställa sig i kö via nätet. Det finns, med andra ord, ett stort behov av systemet som utvecklades i detta projekt vilket bådar gott för produktens livslängd. Man bör dock även analysera systemet utifrån ett hållbarhetsperspektiv för att kunna göra en rimlig uppskattning av produktens livslängd.

6.3.1

Miljöaspekt

Den tydligaste faktorn när det kommer till hållbarheten är miljöaspekten mellan digitala- och fysiska biljetter. De fysiska biljetterna kräver att man trycker bilder på fysiska papper som en- bart används en enda gång innan de slängs. Biljetterna kan inte återanvändas då det inte är tillåtet att delta i ett evenemang med en gammal biljett. Dessutom är pappersindustrin den tredje största konsumenter av fossila bränslen i världen [28]. Om man följer rådet att gå mot ett pappersfritt samhälle så minskar digitaliseringen av biljettförsäljningen påverkan på mil- jön, även med hänsyn till den datorkraft som krävs för att representera och uppehålla i ett pappersfritt system. På det sättet är det digitala biljettsystemet mer miljövänligt än det fysis- ka. Utöver detta är det möjligt att också bespara en stor del på datorkraften genom att använ- da ett dynamiskt system som kan anpassa sin energiförbrukning baserat på efterfrågan. Detta är en fördel när det kommer till ett digitalt biljettsystem då intervallen på evenemangen vid Linköpings universitet som kräver biljetter kan vara relativt långa. En negativ del däremot kan vara att digitaliseringen skapar en sådan stor tillgänglighet på biljetterna att efterfrågan på andra håll kan öka. Om man främjar och går igenom med en stor uppskalning av systemet för att bemöta efterfrågan så kan det eventuellt leda till att man börjar förbruka betydligt fler naturresurser för att driva systemet.

6.3.2

Etik- och samhällsaspekt

En mindre tydlig aspekt av hållbarhet är den sociala delen. När en individ köar med perso- ner som denne känner så kan man argumentera för att individen uppmanas till att socialisera i situationen. När individen sedan möter försäljaren som säljer biljetterna så får individen sociala intryck som påverkar dennes bedömning av vilka biljetter som denne är intresserad av. Detta ger både personen som köper biljetterna möjlighet att reflektera ytterligare över sitt val samt så ger det försäljaren möjligheten att påverka dennes beslut. Hade man digitaliserat försäljningen så hade detta utbyte förmodligen aldrig hänt, vilket ger upphov till en diskus- sion om vad för typ av samhälle man vill ha. Ska alla enbart tänka för sig själva eller vill man ha en mer öppen marknad att påverka varandra? Man kan då eventuellt argumentera för att det digitaliserade biljettsystemet skulle i detta sammanhang uppmana till ett mer individua- liserat samhälle. Dessutom är det viktigare för en digitaliserad affär att betona värdet på sina produkter då kunder anser det vara mer komplicerat att handla på internet jämfört med en fysisk butik [29]. Man kan dra en parallell och då argumentera att digitaliseringen av LiUs biljettsystem kan leda till att anordnare av fester tvingas rikta mer resurser till marknadsfö- ringen. Men det bör ej vara något som leder till förlust i total resurskostnad då festerierna i det fallet ej behöver en säljperson för biljetterna.

6.3.3

För- och nackdelar med ett digitalt biljettsystem

Det finns både positiva och negativa aspekter med att digitalisera biljettförsäljningen på LiU. Ur arrangörernas perspektiv är det en fördel då ett digitalt biljettsystem kan markant under- lätta de administrativa uppgifterna associerade med ett biljettsläpp. En arrangör kommer då inte längre behöva skriva ut biljetter eller stå och fysiskt sälja biljetter.

Ur kundens perspektiv är den absolut största fördelen med ett digitalt biljettsystem att stu- denterna spenderar mindre tid med att köa då det var just detta som var målet med projektet. Kunden är övertygad att studenternas stressnivå skulle minska i och med detta. Huruvida detta stämmer är dock inte självklart men projektgruppen lämnar denna bedömning åt kun- den.

Det finns dock vissa aspekter som ur en students perspektiv är mindre bra. Man kan nämligen inte längre ställa sig i kön tidigt och på så vis säkra en biljett. På grund av hur systemet implementerats går det heller inte att öka chanserna för att få en biljett. Systemet medför dock även många fördelar, som att slippa stå utomhus och köa en hel natt för att få tag på en biljett och att kunna sälja vidare biljetter utan att behöva mötas fysiskt. Det blir också enklare att få en översikt över vilka evenemang som är på gång.

En effekt som möjligtvis kan vara negativ med det digitala biljettsystemet är att den sociala aspekten av köandet försvinner i och med det digitala biljettsystemet. Man kan dock argu- mentera för att det digitala systemet friar upp tid för studenterna som de kan lägga på socialt umgänge istället.

Att det blir enklare att sälja biljetter i andra hand och svårare att säkra biljetter kan möjligtvis leda till en andrahandsmarknad där priserna för biljetterna ökar, vilket är ytterst negativt. Man kan tänka sig att de studenter som verkligen vill ha biljetter till ett specifikt evenemang är mer benägna att betala överpris för dessa i och med att de inte kan gå till kön tidigt och på så sätt säkra biljetter. Detta skulle innebära att många studenter ställer sig i kö till varje evenemang, även om de inte ämnar gå, för att kunna sälja vidare biljetten till ett högre pris. Det är svårt att förutse huruvida detta kan tänkas ske eller ej, men det är en möjlig nackdel med systemet.

7

Slutsats

Syftet med slutsatserna som dras i detta avsnitt är att svara på frågeställningarna som till- sammans definierar problemet som har undersökts. Slutsatserna som görs baseras på den information som har presenterats i tidigare avsnitt.

7.1

Hur kan det digitala biljettsystemet implementeras så att man skapar

värde för kunden?

För denna frågeställning behövs först konstateras att värde är en högst subjektivt term och beror på vad kunden i fråga efterfrågar. I detta fall var kundens mål att minska ohälsa bland studenter på Linköpings universitet som en bieffekt från köande för evenemang. Gruppen har bidragit till en potentiell lösning på detta problem genom att ha påbörjat utvecklingen för ett digitalt biljettförsäljningssystem som kunden kan vidareutveckla. Gruppen har även skapat värde för kund genom att fokusera på färre men kompletta funktioner för systemet vilket underlättar för kunden vid vidareutveckling. Vidare har gruppen även skapat värde för kunden genom att fokusera mycket på välskriven kod och kompletterande kommentarer vilket gör att koden blir lättläst.

Sammanfattningsvis har gruppen skapat värde för kunden i och med ett påbörjat system för digital biljettförsäljning med välskriven och väldokumenterad kod.

In document DQ - Digitalt biljettsystem (Page 44-46)

Related documents