• No results found

Prosessen før en og under en utrykning

7. Analyse

7.1 Faktorer som forenkler det emosjonelle arbeidet

7.2.1 Prosessen før en og under en utrykning

Denne prosessen finner sted før eller på veien til et oppdrag. Deep acting karakteriseres i her ved at politiet opplever ulike private spontane følelser. I intervjuene kommer det fram at følelser som kan oppstå varierer fra situasjon til situasjon. Ved at hendelser kan oppleves som rutine, kan det oppstå mindre følelser i situasjonen, men i oppdrag som oppleves som skremmende oppleves andre følelser, det kan være følelser som redsel, frykt eller sinne. De følelsene som da oppstår kan forklares med at det skjer en deep acting. Vi opplever i dette stadiet at agerende med en deep acting er akseptert. Disse følelsene benevner vi som private følelser. Respondentene forteller at det er meget viktig å agere profesjonelt når de ankommer stedet der oppdraget skal utføres. Agere profesjonelt tolker vi gjøres ved at politiets egne følelser og vurderinger kobles bort, og at agerende skjer ut ifra surface acting. Derfor må det i denne prosessen skje en overgang fra deep acting til surface acting for å kunne agere profesjonelt.

Hochschild (2003:118) beskriver begrepet transmutasjon. Det kan være vanskelig å drive et emosjonelt arbeid, selv om arbeidet er noe som et individ blir betalt for. Hochschild mener at grunnen til at et individ lykkes i dette, er fordi det skjer en vellykket transmutasjon. Vi anser at politiet driver en transmutasjon, når det skjer en overgang fra deep acting til surface acting, eller en overgang fra surface acting til deep acting, altså en overgang fra de private følelsene til de offentlige følelsene. Sosialt utbytte, føle regler og emosjonelt arbeid er viktige elementer for at en transmutasjon skal lykkes i følge Hochschild (2003:118). Sosialt utbytte anser vi skjer ved kommunikasjon med kollega. Kommunikasjonen mellom politiet kan også forenkle transmutasjonsprosessen. I bilen kan politiet lage en strategi for hva de skal gjøre når de kommer fram. Ved at dette prates strategisk om, så anser vi at dette kan bidra til at surface acting skjer enklere når de kommer fram på stedet. Dette fordi det fokuseres på praktisk oppgave løsning, og ikke de private følelsene som kan oppstå. Kommunikasjonen kan bidra til en mental forberedelse på hva som kan forventes ved ankomming til hendelsen. Vi tolker det at politiet da lettere kan koble bort sine private følelser ved at de er forberedt på hva som venter dem. Føle regler gjør individet ved anpasse seg til situasjonene som møtes. Politiet forholder seg til forventingene som de forventes vise når de ankommer et sted der et oppdrag skal løses, og viser sine følelser ut ifra det. Emosjonelt arbeid anser vi drives ved at personene forbereder seg på oppgaven som skal løses. I denne delen av prosessen innhenter respondentene informasjon om oppdraget, og legger en strategi, de forteller at de blir oppgavefokusterte. Vi anser derfor at det drives et emosjonelt arbeid, ved at de forbereder seg på det som venter. Respondentene forteller at tillit utvikles til sin kollega ved at de kjører to og to i bilene. De blir også godt kjent. Dette kan være en faktor som kan påvirke åpenheten om følelser. Tillit kan bidra til deep acting, og en akseptants for det i denne delen av prosessen.

Faktorer som kan bidra til å forenkle transmutasjonen mener vi er kunnskap og erfaring, dette kan forenkle overgangen mellom deep acting og surface acting, altså mellom private og offentlige følelser. Dette fordi med kunnskap og erfaring kan det forenkle det emosjonelle arbeidet, ved at personene vet hva en skal gjøre i ulike situasjoner. Klare retningslinjer oppleves som en trygghet forteller respondentene. Under intervjuene framkommer det at ekstra trening og erfaring til skarpe oppdrag ved at noen respondenter er en del av utrykningsenheten, oppleves som et viktig verktøy til å takle oppdragene. Dette da kunnskap og erfaring kan lede til at opplevelser av hendelser ikke oppleves like skremmende. Denne erfaringen og treningen, bidrar også til å forenkle det emosjonelle arbeidet. Vi anser derfor at

34 denne erfaringen bidrar til at overgangen fra deep acting til surface acting oppleves som enklere. Det framkommer under intervjuene at på rolige nattevakter kan respondentene øve på ulike scenarioer som de kan møte. Slik trening anser vi også kan bidra til en forenkling av det emosjonelle arbeidet ved at det trenes på mulige situasjoner de kan møte, og de forberedes på et handlingsmønster. Forberedelsen kan lede til en trygghet i løsning av oppgaver, denne tryggheten kan lede til forenkling av det emosjonelle arbeidet.

Faktorer som kan bremse transmutasjonen i denne delen av prosessen kommunikasjon. Kommunikasjonen om de opplevde følelsene, kan variere fra hvem de kjører sammen med. Om den er fraværende, og de ikke forekommer prat om sine følelser, skjer da et agerende ut ifra surface acting som kan bidra til brems av transmutasjonen.

7.2.2 På stedet

Når politiet ankommer stedet der oppgaven skal løses forventes det at de skal agere profesjonelt, og en transmutasjon fra deep acting til surface acting har blitt gjort. For å kunne agere profesjonelt uten en for stor innblanding av egne private følelser, vi tolker at det blir nødvendig å vise en surface acting. Under intervjuene framkommer det at respondentene trer inn i en rolle når de kommer til stedet. De fokuserer på oppgave som skal løses, og de resonerer rundt dette. Innstatslederen tenker over helheten, og plasserer ut mannskapet. Respondentene forteller at det oppleves som en trygghet at de vet hva de skal gjøre til en hver tid, dette bidrar innsatslederen til vet at det gis tydelige direksjoner på hva som skal gjøres. Vi anser av tydelige oppgaver og retningslinjer kan bidra til å forenkle det emosjonelle arbeidet. Drive en surface acting kan da bli enklere, og mer naturlig.

Respondentene på politistasjon 2 forteller at de har ulike tiltakskort med beskrivelse av hva som skal gjøres ved løsningen av ulike oppgaver. Dette tolker vi viser til tydelige retningslinjer ved ulike oppdrag, som også kan bidra til å forenkle det emosjonelle arbeidet, ved et surface acting bedrives. Politiet blir utsatt for en rekke komplekse situasjoner, og noen situasjoner kan oppleves som provoserende. Respondentene forteller at de er dyktige på og ikke å eskalere i slike situasjoner. Vi anser at dette er en vellykket transmutasjon med at følelsene finner sted på surface acting, og at respondentene kan beholde en surface acting under oppdraget.

Hochschild (2003:57–59) beskriver at det finnes ulike følelses regler i menneskenes hverdag. Det vil si at det finnes en rekke regler og normer for følelsene som forventes vises. Hvilke følelser som er ”akseptert” varierer fra gruppe til gruppe, bedømningen av dette skjer ved en gransking hvordan et menneske bedømmer sine egne følelser, og hvordan andre mennesker bedømmer de følelsene som oppvises. Sanksjoner kan opplevelses ved at det vises at fravær da en forventet vist følelse. Vi tolker ut ifra hva som framkommer i intervjuene at sanksjoner kan oppleves vet at politiet viser andre følelser enn hva som forventes vises i situasjonen. Under intervjuene framkommer det også at følelser kan oppstå som ikke var forventet at skulle oppstå, og dermed skjer det en deep acting på stedet. Vi anser at i slike situasjoner er det viktig å gjøre en transmutasjon, slik at de private følelsene ikke skal ta overhånd. Respondentene forteller om situasjoner der de måtte kjempe med å holde tilbake tårene, eller puste sakte inn og ut for og ikke bli redd. Respondentene forteller at i de komplekse situasjoner som de utsettes for, blir det naturlig at det ikke alltid er mulig å kontrollere sine private følelser. Opplevelsen av sanksjoner kan bidra til å forenkle transmutasjonen fra deep acting til surface acting, ved at individet forsøker å unngå opplevelsen av sanksjoner.

Det fortelles også under intervjuene at de kan motta feilinformasjon fra operasjonssentralen, som medfører at det må det skje et emosjonelt arbeid på stedet. Med informasjonen som har

35 blitt gitt, så skapes en forventing, og om den ikke stemmer overrens med virkeligheten må det skje en omstilling. Vi anser at det blir nødvendig med en transmutasjon på stedet.

Respondentene forteller at i slike situasjoner bruker de ulike teknikker til å samle tankene. De forteller at de forøker å tenke at dette kun er en jobb, puste sakte inn og ut,

”å ta et skritt tilbake” og reflektere over situasjonen kan være et hjelpemiddel i slike situasjoner. Vi anser at disse teknikkene kan ses som verktøy i en transmutasjon fra deep acting til surface acting.

Under intervjuene blir det fortalt at det oppstår situasjoner, der de som politi ikke vet hva de kan møte i de ulike situasjonene. Det kan også skje raske bytter mellom oppdragene. Derfor anser vi det er viktig med at transmutasjonsprosessen er effektiv, og velfungerende.

Andre forhold som kan påvirke det emosjonelle arbeidet hos politiet er ved utføring av en oppgave der politiet har personlige erfaringer fra tidligere. Respondentene forteller at hendelser som de har vært med på privat, kan påvirke deres følelser når de møter en lignende hendelse i sitt arbeid. Det kan ses i den innsamlede empirien ut ifra der en respondent måtte kjempe for å holde tilbake tårene. Ved at de skjer en deep acting og de private følelsene oppstår, blir det nødvendig å gjøre en overgang tilbake til surface acting ved utførelse av arbeidet for å agere profesjonelt. Respondentene som selv har barn forteller at oppdrag som er knyttet mot barn løste de mer profesjonelt før de fikk egne barn. Da det nå er lettere å identifisere seg med situasjonen, og det blir vanskelig å koble bort sine private følelser. Vi anser at dette kan være en brems i transmutasjonen mellom deep acting og surface acting, at egne erfaringer kan påvirke prosessen, og gjøre den tregere.

7.2.3 Prosessen etter en utrykning

Vi anser at i denne prosessen kan det forekomme en transmutasjon fra surface acting til deep acting, da det framkommer i intervjuene at det er ofte i etterkant av en hendelse som følelsene oppstår. Åpenheten med kollegaer anser vi også kan være en viktig del av denne prosessen. Det kan bidra til at følelser blir snakket om og identifisert. Det framkommer under intervjuene at arbeidet som politi er et emosjonelt tungt, de møter deep actingnivået mange deler av samfunnet som setter spor hos dem selv. Utsagnet: ”skal jeg selge min sjel til samfunnet?”, beskriver at emosjonelt arbeid og transmutasjon er tungt.

Når respondentene tar av seg uniformen, og trer at av rollen, og ikke trenger å opprettholde en fasade som politi, kan følelsene oppstå og det skjer en deep acting. Vi anser derfor at uniformen kan bidra til å forenkle opprettholdelsen av surface acting og ved at uniformen blir tatt av så kan det være en del av transmutasjonen, det kan ses på som en fysisk del av transmutasjonen og en overgang til deep acting. Under intervjuene fortelles det at humor er en viktig faktor i samtaler om situasjoner som har oppstått. Humor letter på følelsesinntrykkene, og er med på å bearbeide hendelser forteller respondentene. Vi anser derfor at humor kan være et verktøy i transmutasjonen og forenkle denne prosessen. I situasjoner der følelsene ikke slipper etter en hendelse kan en løpetur være et verktøy til å forenkle prosessen.

Respondentene som har en lenger erfaring i yrket forteller at oppgavene som skal løses ofte blir en rutine. Det poengteres også at det er viktig at det skal bli en rutine for en trafikkulykke er alltid stygg. Men det kommer også fram at det kan oppleves som litt skremmende, at skremmende hendelser ikke går inn på en som politi. Vi anser at skapelse av rutine er med og bidrar til at det er letter å opprettholde en surface acting i skremmende situasjoner, da ageres det profesjonelt, og det er målet. I etterkant av en hendelse er det akseptert å vise deep acting og det er ved deep acting følelsene handteres. Følelser som et resultat av skremmende situasjoner er viktig å bearbeide, og viktig og nå et deep acting nivå. Rutine kan lede til at

36 skremmende hendelser ikke går inn på en som politi og følelsene forblir på surface acting stadiet, og ikke på, dermed skjer der heller ingen transmutasjon.

Vet at to kollegaer ikke kommer så godt overrens, og kommunikasjonen om følelser uteblir, kan bremse transmutasjonen i denne prosessen.

Related documents