• No results found

5.2.1 ANSI/ANS-56.8-2002 [16]

ANSI/ANS-56.8-2002 [16] avsnitt 3.2.2 specificerar att den primära inneslutningen ska genomgå följande tester innan drifttagning (i specificerad ordning):

1. Strukturellt integritetstest, "Structural Integrity Test" (SIT); 2. Typ B- och Typ C-test;

3. Integrerat läckagetest, "Containment Integrated Leak Rate Test" (CILRT). Ett SIT är ett test för att påvisa den primära inneslutningens förmåga att motstå gastrycket när det höjs till ett specificerat dimensioneringstryck.

Ett Typ B-test är ett test där gastrycket höjs för att detektera eller mäta ett eventuellt läckage över tryckhållande eller läckagebegränsande gränser annat än ventiler. Ett Typ C-test är ett test där gastrycket höjs för att mäta läckage från inneslutningens skalventiler, vilka är potentiella gasläckagevägar från inneslutningen under en designbaserad olyckslast.

Ett CILRT består av följande faser eller aktiviteter: 1. Inspektion av den primära inneslutningen;

2. Trycksättning av det primära inneslutningssystemet; 3. Stabilisering av inneslutningens atmosfär;

4. Utförande av ett Typ A-test; 5. Utförande av ett verifikationstest;

6. Tryckavlastning av den primära inneslutningen.

Ett Typ A-test är ett test för att mäta inneslutningssystemets totala läckage under förhållanden som representerar inneslutningstryck och systemanpassningar vid ett designbaserat olycksfall, "Design Basis Accident" (DBA). Om drifttagningen av reaktorn försenas med mer än 36 månader efter Typ A-testet så skall ett andra Typ A- test utföras innan drifttagning.

Kravspecifikationer är givna i kapitel 3, proceduren för ett CILRT är specificerad i kapitel 5 och procedurerna för Typ B- och Typ C-test är specificerade i kapitel 6 i [16]. De gastryck som specificeras i [16] för de olika trycktesterna presenteras i Tabell 5.1 nedan.

Tabell 5.1: Inneslutningens gastryck vid trycktester [16].

Test Tryck Kommentar

SIT P = Pd -

Typ B P ≥ Pa Om en ökning av trycket (P) resulterar i förhöjd tätning, så gäller att: Pa ≤ P ≤ 1.1Pa Typ C P ≥ Pa Typ A P ≥ 0.96Pa Om Pa ≤ 172.33 kPa så gäller att P ≥ Pa - 6.89 kPa

Notera att Pd är inneslutningens dimensioneringstryck och att Pa är beräknat maximalt

tryck i inneslutningen vid designbaserad olyckslast.

5.2.2 ASME Sec III Div 2 Article CC-6000 [18]

ASME Sec III Div 2 Article CC-6000 [18] avsnitt CC-6100 specificerar att inneslutningen skall trycktestas som en förutsättning för att inneslutningen skall normgodkännas.

Gastrycket för det strukturella integritetstestet specificeras i Tabell 5.2 nedan. Trycket ska hållas vid dimensioneringstrycket i minst en timme.

Tabell 5.2: Inneslutningens gastryck vid initialt trycktest [18].

Test Tryck Kommentar

SIT P = 1.15Pd

Om designdifferenstrycket mellan primärutrymmet och sekundärutrymmet ger upphov till spänningar i inneslutningen så skall differenstrycket inkluderas i det strukturella integritetstestet. Differenstrycket skall uppgå

till minst 1.0 gånger designdifferenstrycket.

De inneslutningskonfigurationer för vilka kriterierna i [18] är applicerbara specificeras i avsnitt CC-6310 [18] och sammanfattas nedan:

a) Fristående inneslutningar bestående av en betongcylinder med en dom på toppen. Cylindern står på en bottenplatta av armerad betong. Inneslutningen kan antingen vara konventionellt armerad eller förspänd. Kan vara av typen PWR eller BWR med primärutrymmesstrukturen stödd av bottenplattan och omsluten av inneslutningen;

b) Betongcylinder stående på en bottenplatta av armerad betong och med en stympad kon av betong på toppen. Toppen av den stympade konen är stängd med en stålkupol. Är av typen BWR. Konen utgör primärutrymmet och cylindern utgör sekundärutrymmet vilka ska var åtskilda med ett mellanbjälklag. Inneslutningen kan antingen vara konventionellt armerad eller förspänd;

c) Hybridinneslutningar bestående av en mix av konstruktioner av stål och armerad betong;

d) Övriga typer av inneslutningar med konfigurationer av vertikala och horisontella (inklusive krökta) tryckgränser som inte inbegrips ovan.

En rapport gällande det strukturella integritetstestet skall upprättas där direkta jämförelser mellan uppmätta värden och predikterade värden skall finnas. Eventuella diskrepanser skall förklaras. Minimumkraven för rapporten specificeras i avsnitt CC-6520 [18] och återges nedan:

a) Beskrivning av testproceduren och instrumenteringen;

b) Jämförelse mellan uppmätta förskjutningar och töjningar och predikterade värden;

c) En summering och diskussion av uppmätta sprickvidder; d) En evaluering av mätningarnas estimerade noggrannhet;

e) En evaluering av varje avvikelse, avvikelsens disposition och behovet av korrigerande åtgärder.

5.2.3 IAEA Safety Standards [53], [56], [57]

I NS-G-1.10 [53] specificeras att ett strukturellt integritetstest samt ett integrerat läckagetest skall utföras innan drifttagning:

- Strukturellt integritetstest:

 Ett trycktest skall utföras för att demonstrera den strukturella integriteten hos inneslutningen och dess system;

 Trycktestet skall utföras med ett tryck som minst uppgår till dimensioneringstrycket;

- Integrerat läckagetest:

 Läckagetest skall utföras efter det strukturella integritetstestet och utförs för att demonstrera att läckahastigheten understiger den specificerade maximala läckagehastigheten;

 För att erhålla ett referensvärde för läckage så skall testrycket väljas så att det är konsistent med de trycktester som görs vid periodiska inspektioner, se Tabell 5.3 nedan.

Tabell 5.3: Inneslutningens gastryck vid trycktester [53].

Test Tryck Kommentar

Integritetstest P ≥ Pd -

Läckagetest PISI,L < P < Pd

Gäller endast om trycket vid läckagetesterna vid periodiska

inspektioner understiger dimensioneringstrycket.

PISI,L = Tryck för läckagetester under drifttiden.

Läckagetest P = Pd

Gäller endast om trycket vid läckagetesterna vid periodiska

inspektioner är lika med dimensioneringstrycket.

En metod för att fastställa inneslutningens läckagehastighet är absoluta tryckmetoden där läckageflödet bestäms genom att mäta tryckminskningen som funktion av tid. Om

konstruktionen har dubbla inneslutningsväggar och om läckt vatten eller gas inte samlas upp i utrymmet mellan väggarna så kan läckaget fastställas genom beräkningar. Beräkningarna skall fastställa skillnaden mellan:

a) Den totala läckagehastigheten från den inre inneslutningsväggen vilken fastställs från trycktestet (innehåller både flödet från den inre inneslutningen till det ringformiga utrymmet samt flödet från den inre inneslutningen till atmosfär) och:

b) Läckagehastigheten från den inre inneslutningsväggen till det ringformiga utrymmet, erhålls efter att ventileringen av det ringformiga utrymmet har stoppats (beräknas vanligen genom att subtrahera det normala flödet från det ringformiga utrymmets ventiler från flödet under läckagetesterna).

I SSG-28 [57] specificeras att driftsättningsprocessen kan delas in i två steg: icke kärnrelaterade tester samt kärnrelaterade tester. I icke kärnrelaterade tester så ingår strukturella integritetstester och läckagetester av inneslutningen.

5.2.4 AFCEN ETC-C [1]

I ETC-C [1] specificeras att följande läckagetester skall utföras före drifttagning:

- Typ A-test: Utförs för att mäta inneslutningens läckagehastighet. Inneslutningens täthet mäts enligt den så kallade "absoluta" metoden vilken går ut på att mäta tryckvariationer i den torra luften i inneslutningen och att korrigera mätvärdena med hjälp av uppmätta variationer i medeltemperatur och luftfuktighet;

- Typ B-test: Lokala trycktester utförs för att bestämma läckagehastigheten vid genomföringar i inneslutningen med tätningar;

- Typ C-test: Lokala trycktester utförs för att bestämma läckagehastigheten vid genomföringar i inneslutningen med skalventiler.

Testsekvensen är 1) Typ B-test 2) Typ C-test och 3) Typ A-test. Trycket i Typ A-testet byggs upp gradvis med tre platåer vid: 0.1 MPa, 0.5 MPa och vid Pa (tryck vid

designbaserad olyckslast). Mätningar skall utföras vid varje platå och varje platå ska hållas fram till stabilisering i minst 4 h. Trycktestet skall utföras med inpumpad ren luft som är filtrerad och avoljad och som har relativt låg fuktighet.

Ett strukturellt integritetstest skall utföras i samband med läckagetesterna innan drifttagning. Trycket vid detta test utförs vid normala temperaturförhållanden. För att ta hänsyn till den temperatur som råder vid olyckslast så utförs det strukturella integritetstestet med ett tryck som är 10 % högre än trycket vid designbaserad olyckslast, P = 1.1Pa. Trycktestet skall minst bestå av följande trycknivåer:

0 - 0.5Pa - Pa - 1.1 Pa - Pa - 0.5 Pa - 0

Related documents