• No results found

3.5 ZÍSKANÁ DATA JEJICH INTERPRETACE

3.5.1 PRVNÍ ČÁST DOTAZNÍKU

zdlouhavý a zatěţující. Tento problém byl v následném průzkumu odstraněn poţádáním respondentů o zakrouţkování vybrané odpovědi, čímţ se vyplňování dotazníků zjednodušilo a urychlilo.

3.3 POPIS ZKOUMANÉHO VZORKU

Cílovou skupinou průzkumu byly rodiny s dětmi v předškolním věku, tedy ve věkovém rozmezí tří aţ sedmi let. Zkoumaný vzorek byl získán prostřednictvím tří mateřských škol v centru Jablonce nad Nisou. Zkoumaný vzorek bylo moţné rozdělit na čtyři podskupiny, a to děti 3-4leté, 4-5leté, 5-6leté a 6-7leté. Při vyhodnocování určitých poloţek dotazníku pak mohly být jednotlivé podskupiny porovnávány. Např. zda se s přibývajícím věkem zvyšuje i počet hodin strávených před televizí.

3.4 PRŮBĚH PRŮZKUMU

Průzkum byl proveden na přelomu března a dubna 2010 v Jablonci nad Nisou.

Ředitelky tří mateřských škol v centru města byly poţádány o distribuci 100 kusů dotazníků (příloha č. 3) rodičům svých ţáků. Z celkového počtu 100 dotazníků jich bylo navráceno 89.

Návratnost dotazníků tedy činí 89 %. Následovalo zpracování uvedených informací, vyhodnocení jednotlivých poloţek dotazníku a vytvoření grafů a tabulek s jejich podrobnou interpretací. Interpretace získaných dat je předmětem následující kapitoly.

3.5 ZÍSKANÁ DATA JEJICH INTERPRETACE

Tato kapitola podrobně zpracovává jednotlivé poloţky dotazníku a je rozdělena do tří podkapitol v souladu s uspořádáním dotazníku.

3.5.1 PRVNÍ ČÁST DOTAZNÍKU

Úvodní část dotazníku zjišťovala pomocí sedmi poloţek, jak rodiny s předškolními dětmi tráví volný čas a jaký je jejich postoj a vztah k dané problematice.

36

Poloţka č. 1: Zde měli rodiče moţnost několika výrazy vyjádřit, co je první napadne v asociaci s termínem „volný čas“. Tuto otevřenou poloţku vyplnilo všech 89 rodičů a následující tabulka zobrazuje 11 nejčastějších odpovědí.

Tab. č. 1 Asociace na termín „volný čas“ odpovědí společné chvíle s rodinou je moţné usuzovat, ţe rodinná pospolitost je při realizaci volného času pro zkoumané rodiny důleţitá.

Poloţka č. 2: Zde se rodiče vyjadřovali k tomu, jak nejčastěji jejich rodiny tráví společný volný čas. Tuto otevřenou poloţku vyplnilo všech 89 rodičů a následující tabulka zobrazuje

|10 nejčastějších odpovědí.

Tab. č. 2 Nejčastější způsob trávení volného času

NEJČASTĚJŠÍ ODPOVĚDI FREKVENCE ODPOVĚDÍ

37

Jak bylo předpokládáno, objevuje se televize mezi deseti nejčastějšími způsoby trávení volného času. Překvapivě ale pouze u pěti dotázaných rodin (necelých 6 %). Důvodem můţe být fakt, ţe rodiny předškolních dětí vskutku netráví mnoho času před televizí, či fakt, ţe uţ je to činnost tak samozřejmá a spontánní, ţe je ani nenapadne ji zmínit jako společnou volnočasovou aktivitu.

Jablonecké rodiny jsou evidentně velmi turisticky zaměřené, coţ dokládá nejfrekventovanější odpověď výlety, zmíněná 54 rodinami, tedy téměř 61 % dotázaných. Za pravděpodobný důvod lze povaţovat blízkost Jizerských hor a jejich snadná dostupnost městskou hromadnou dopravou.

Významné místo mají v ţivotě dotázaných také sportovní aktivity, zejména jízda na kole a lyţování.

Poloţka č. 3: V této poloţce bylo zjišťováno, zda se rodiče aktivně zapojují do volnočasových činností dětí (tzn. např. do dětských her na hřišti), či zda dávají více prostoru dětem. Tato poloţka, kterou vyplnilo všech 89 respondentů, byla uzavřená s nabídnutými moţnostmi: pravidelně, občas, nezapojuji se - raději na děti dohlíţím. Výsledky jsou zobrazeny v následujícím grafu.

20%

75%

5%

Graf č. 1 Rodiče se volnočasových činností dětí aktivně účastní

PRAVIDELNĚ

OBČAS

NEZAPOJUJÍ SE - RADĚJI NA DĚTI DOHLÍŢÍ

Porovnáme-li jednotlivé výseče grafu, opět dojdeme k závěru, ţe většina dotázaných rodičů dokáţe být svým dětem při volnočasových činnostech aktivním partnerem.

38

Poloţka č. 4: V této uzavřené poloţce rodiče odpovídali na dotaz, který z nich (případně oba stejně) častěji zajišťuje volnočasové aktivity dětí. Odpovědělo všech 89 rodičů, 9 odpovědí nebylo zařazeno do vyhodnocení z důvodu nepřítomnosti jednoho z rodičů v rodině.

Základním kritériem pro zařazení odpovědí do vyhodnocení této poloţky tedy bylo, ţe se na výchově dítěte podílejí oba rodiče.

4%

39%

57%

Graf č.2 Zajišťování volnočasových aktivit

OTEC

MATKA

OBA STEJNĚ

V minulých dobách byla výchova a péče o dítě přisuzována především matce. Dnešní společnost usiluje o určitou rodičovskou vyváţenost, která se nezbytně projevuje i ve volnočasové sféře. V našem grafu to dokládá 57 % respondentů, kteří odpověděli, ţe se na zajišťování volnočasových aktivit dětí podílejí oba rodiče stejnou měrou.

Zbylé části grafu ukazují, ţe otcové jsou při zajišťování volnočasových aktivit dětí, tak jak bylo předpokládáno, mnohem pasivnější neţ matky.

Poloţka č. 5: Zde bylo naším cílem zjistit, od jakého věku se dle rodičů začíná u dětí formovat vztah k volnočasovým aktivitám. Tuto poloţku nevyplnili 2 rodiče, za 100 % je tedy povaţováno zodpovězených 87 poloţek.

39

55%

28%

9% 8%

Graf č. 3 Věk, od kterého se začíná formovat vztah k volnočasovým aktivitám

před 3. rokem od3 let od 6let od jiného věku

Dodatek ke grafu č. 3: Sloupec od jiného věku ve svých 8% zahrnuje odpovědi: od 2let (1x), od 4let (2x), od 5let (2x), 1 rodič si myslí, ţe záleţí na nástupu matky do práce a 1 rodič se domnívá, ţe věk můţe být různý, záleţí na dítěti.

Dle 55 % rodičů se vztah k volnočasovým aktivitám začíná formovat jiţ před třetím rokem ţivota dítěte. Jelikoţ dítě v tomto věku nenavštěvuje ţádnou výchovně vzdělávací instituci, lze se domnívat, ţe tato část rodičů si uvědomuje svoji významnou roli, jakou ve vztahu ke svým dětem a volnému času má.

Velká část rodičů má vztah dětí k volnému času spojen s významnou sociální změnou.

28 % dotázaných se vstupem do MŠ a 9 % se vstupem do ZŠ. Dítě se stává součástí kolektivu, překračuje rodinné hranice a otevírá se mu spousta nových moţností, včetně stále se rozšiřující nabídky volnočasových aktivit, ve smyslu zájmových krouţků a různých příleţitostných akcí. To je pravděpodobně způsob, jak na danou problematiku nahlíţí zmíněných 37 % rodičů.

Poloţka č. 6: Tato poloţka zjišťovala, zda postoj rodičů k volnému času a způsob jeho trávení výrazně ovlivňuje vztah dětí k volnočasovým aktivitám. Tuto poloţku zodpovědělo všech 89 rodičů a následující graf zobrazuje jejich odpovědi.

40

Ať si dítě osvojuje jakékoli návyky a dovednosti, se svým zatím nekritickým postojem ke světu, bude za normální a správné povaţovat to, co vidí ve své rodině. Většina (69 %) dotázaných rodičů si myslí, ţe způsob, jakým sami k naplňování volného času přistupují, výrazně ovlivní i přístup a vztah jejich dětí k dané problematice. 3 % dotázaných si myslí pravý opak, tedy, ţe na jejich postoji k volnému času nezáleţí, děti budou trávit volný čas podle sebe. 28 % respondentů připouští určitou míru zodpovědnosti za to, jaký vztah si jejich děti k vyuţívání a naplňování volného času vybudují.

Poloţka č. 7: Tato poloţka zjišťovala, zda si rodiče myslí, ţe je vhodné zapisovat dítě do zájmových krouţků (samostatně nebo s rodičem) jiţ v předškolním věku.

41

89%

11%

Graf č. 5 Zapisování dítěte do zájmových krouţků jiţ v předškolním věku

ANO NE

Dodatek ke grafu č. 4: 11 % respondentů, kteří zvolili odpověď NE se domnívá, ţe vhodným věkem pro zapsání dítěte do zájmového krouţku je: 6 let (4x), druhý rok školní docházky (1x), nástup do základní školy (1x) a věk neuveden (4x).

Zajišťování aktivit pro děti, které ještě nejsou školou povinné je oblastí pomalu se rozvíjející a, jak dokládá graf č. 5, i smysluplnou a ţádanou. 89 % dotázaných rodičů povaţuje zapisování dítěte do zájmových krouţků jiţ v předškolním věku za vhodné.

Related documents