• No results found

– punkt 2 – stycke 3

In document ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE (Page 25-30)

Kommissionens förslag Ändringsförslag

Om den behöriga rättsliga myndigheten, på grund av behovet att skydda en

företagshemlighet eller en påstådd företagshemlighet och enligt andra stycket led a i denna punkt, beslutar att

utgår

PE546.885v01-00 26/30 PR\1048388SV.doc

SV

bevisning som en part lagligen förfogar över inte ska röjas för den andra parten, och om denna bevisning är väsentlig för lösningen av tvisten, får den rättsliga myndigheten ändå tillåta att denna information röjs för motpartens juridiska ombud och, när så är lämpligt, för

auktoriserade sakkunniga som omfattas av den skyldighet att bevara

konfidentialitet som avses i punkt 1.

Or. fr

Motivering

Det är mycket viktigt att säkerställa att parterna åtminstone får en minimitillgång till alla handlingar i akten och att de företräds på ett ändamålsenligt sätt.

Ändringsförslag 34 Förslag till direktiv Artikel 8 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag Ändringsförslag

3a. Medlemsstaterna ska föreskriva att de beslut som avses i punkt 3 kan överklagas vid en vägran.

Or. fr

Motivering

De eventuella följderna för innehavarna av de beslut som avses i punkt 3 innebär att det bör finnas en möjlighet att överklaga vid en vägran.

Ändringsförslag 35 Förslag till direktiv Artikel 12 – punkt 2

Kommissionens förslag Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna ska se till att de åtgärder som avses i artikel 11.1 a, på

2. Medlemsstaterna ska se till att de åtgärder som avses i artikel 11.1 a, på

PR\1048388SV.doc 27/30 PE546.885v01-00

SV

begäran av svaranden, återkallas eller på annat sätt upphör att gälla om den berörda informationen under tiden har upphört att uppfylla villkoren i artikel 2.1 av orsaker som inte kan tillskrivas svaranden.

begäran av svaranden, återkallas eller på annat sätt upphör att gälla om den berörda informationen under tiden har upphört att uppfylla villkoren i artikel 2.1 av orsaker som inte direkt eller indirekt kan

tillskrivas svaranden.

Or. fr

Motivering

Svaranden kan endast vara ansvarig i ett inledande skede för att informationen inte längre uppfyller definitionen i artikel 2.1.

Ändringsförslag 36 Förslag till direktiv Artikel 17 – punkt 1

Kommissionens förslag Ändringsförslag

1. Senast den XX XX 20XX [tre år efter utgången av införlivandeperioden] ska Europeiska unionens byrå för varumärken, mönster och modeller, inom ramen för verksamheten vid Europeiska observatoriet avseende intrång i immateriella rättigheter, utarbeta en första rapport om

utvecklingstendenserna när det gäller rättstvister om olagligt anskaffande, utnyttjande eller röjande av

företagshemligheter i enlighet med detta direktiv.

1. Senast den XX XX 20XX [tre år efter utgången av införlivandeperioden] ska Europeiska unionens byrå för immateriella rättigheter, inom ramen för verksamheten vid Europeiska observatoriet avseende intrång i immateriella rättigheter, utarbeta en första rapport om

utvecklingstendenserna när det gäller rättstvister om olagligt anskaffande, utnyttjande eller röjande av

företagshemligheter i enlighet med detta direktiv.

Or. fr

Motivering

Texten bör anpassas till utgången av förhandlingarna om ”varumärkespaketet”.

Ändringsförslag 37 Förslag till direktiv Artikel 17 – punkt 2

PE546.885v01-00 28/30 PR\1048388SV.doc

SV

Kommissionens förslag Ändringsförslag

2. Senast den XX XX 20XX [fyra år efter utgången av införlivandeperioden] ska kommissionen utarbeta en lägesrapport om tillämpningen av detta direktiv och

överlämna den till Europaparlamentet och rådet. I denna rapport ska vederbörlig hänsyn tas till den rapport som utarbetats av Europeiska observatoriet avseende intrång i immateriella rättigheter.

2. Senast den XX XX 20XX [fyra år efter utgången av införlivandeperioden] ska kommissionen utarbeta en lägesrapport om tillämpningen av detta direktiv och

överlämna den till Europaparlamentet och rådet. I denna rapport ska vederbörlig hänsyn tas till den rapport som anges i punkt 1.

Or. fr

PR\1048388SV.doc 29/30 PE546.885v01-00

SV

MOTIVERING

Skyddet av know-how och konfidentiell företagsinformation är en stor utmaning för

företagens konkurrenskraft, där företagens immateriella arv är en ovärderlig källa till tillväxt genom att främja innovation och forskning.

Den 28 november 2013 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag till direktiv om att skydda know-how och företagsinformation som inte har röjts.

Föredraganden vill inte störa jämvikten i detta förslag till direktiv. För att ge de ekonomiska aktörerna en tillräckligt stabil grund för ett effektivt skydd och samtidigt upprätthålla en hög garantinivå, har föredraganden lagt fram ändringsförslag som syftar till att förtydliga vissa bestämmelser om eventuella brister i harmoniseringen av den inre marknaden och på ett mer hållbart sätt garantera respekten för vissa avvägningar, särskilt mellan olika legitima

innehavare av en och samma företagshemlighet och i fråga om de grundläggande friheterna.

Att det införs en sådan unionsrättsakt, även om den skiljer sig från immateriell äganderätt, betyder att företagen får en användbar grund för att försvara sig mot illojal konkurrens.

Föredraganden har också tagit hänsyn till medlagstiftarens generella inriktning den 26 maj 2014, och anser att förslagen framför allt kommer att förtydliga kommissionens ursprungliga text och göra den mer ändamålsenlig

Hantera uppsplittringen av den inre marknaden

Utmaningen med den här rättsakten är att komma fram till en gemensam grund för ett begrepp som i dag behandlas på en mängd olika sätt i medlemsstaterna. En bättre gemensam

uppfattning om utformningen och avgränsningen av vad som är en ”företagshemlighet”

kommer att göra det lättare för företagen att förstå de rättsliga förutsättningarna och sina avtals- och affärsförbindelser. Den gemensamma EU-rättsliga grunden kan göra

informationsutbytet säkrare och bör främja den kunskapsbaserade ekonomi som EU måste utmärka sig för under 2000-talet. Detta bör öka förtroendet mellan partner och stimulera till innovationssamarbete mellan företag och mellan företag och andra institutioner.

Föredraganden har därför försökt göra vissa förtydliganden av definitionen av företagshemlighet, och framför allt skapa en så stor harmonisering som möjligt.

Föredraganden föreslår att det ska införas en enda tidsfrist på tre år, för att ge tillräckligt lång frist för de sökande att sammanställa en relevant akt.

Erbjuda företagen en användbar och effektiv grund för know-how

Utöver att skapa ett till formen enhetligt rättsligt sammanhang för skyddet av know-how och konfidentiell företagsinformation föreslås i direktivet en effektiv grund i sakfrågan.

Föredraganden har inriktat sig på att skydda företagens innovationsförmåga och upprätthålla en stimulerande ram för den ekonomiska verksamheten, genom att försöka undvika att skapa inlåsningseffekter.

PE546.885v01-00 30/30 PR\1048388SV.doc

SV

Därför har föredraganden velat skapa en mer stabil grund för företagen, så att de ska kunna reagera på angrepp i samband med illojal konkurrens genom att hindra vissa intrångsgörare från att utnyttja de undantag och skyddsmekanismer som finns i lagförslaget för att kunna fortsätta med sitt beteende, som med hänsyn till omständigheterna kan anses strida mot god affärssed.

Detta direktiv hindrar dock inte på något sätt de bestämmelser om insyn i företagens verksamhet som har fastställs i andra nationella eller europeiska rättsakter, oavsett område.

Garantera respekten för grundläggande fri- och rättigheter

De skyddsmekanismer som kommissionen föreslår för yttrande- och informationsfriheten och näringsfriheten måste bibehållas eftersom de utgör grunden för en effektiv social

marknadsekonomi och en liberal, rättvis och öppen demokrati. Därför får detta direktiv varken rättsligt eller i praktiken äventyra journalisters möjlighet att bedriva sitt arbete eller personers rätt att utöva sin yttrandefrihet på säkra och stabila rättsliga villkor.

Dessutom är det mycket viktigt att tydligt säkerställa rätten till försvar. Begränsningar av information i samband med ett förfarande är ett användbart verktyg för att se till att den rättsliga prövningen är effektiv när det gäller att skydda företagshemligheter, men de måste vara strängt begränsade till ändamålet och inte på något sätt äventyra den kontradiktoriska principen och rätten till en rättvis rättegång.

Respektera unionens behörighet

Föredraganden har noggrant respekterat unionens behörighet i sitt betänkande för att inte ingripa alltför mycket i medlemsstaternas lagstiftning när detta inte har varit nödvändigt.

Trots att det i direktivet inte föreslås några straffrättsliga åtgärder vore det för konsekvensens skull och för att skapa en tydlig rättsmiljö och bevara vissa grundläggande friheter emellertid beklagligt om de skyddsåtgärder som fastställs för civilrättsliga åtgärder inte tillämpas inom andra rättsområden som vissa medlemsstater kommer att vilja utsträcka skyddet av

företagshemligheter till.

In document ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE (Page 25-30)

Related documents