• No results found

NORIA och synergier med EU.

Till:

Ämbetsmannakommitteen för utbildning och forskning (EU-K),

Styrelseledamöter i Nordforsk, kontaktpersoner vid nordiska näringsde- partement, nordiska forskningsråd och forskningsfinansierande myndig- heter, Nordforsk, Nordiskt Innovationscenter (NICe), Nordiska spets- forskningsenheter (NcoE), nordiska institutioner, universitets- och hög- skoleförbund, nationella koordinatorer för FP7 (NCP Koordinatorer) samt industriorganisationer.

De nordiska statsministrarna beslutade i Punkaharju i juni 2007 om in- satser för ett kunnigare, synligare och mer välmående Norden36.

Satsningarna ‘skall ske i synergi med det arbetet som görs i europeisk regi och regionalt.’ Vidare fastläggs att:

1. Satsningen inom den europeiska ramen på ett starkt nordiskt kunskaps- och innovationsområde ska intensifieras. Nordiska ministerrådet utarbe- tar tills sommaren år 2008, efter diskussioner bland närings-, utbild- nings- och forskningsministrarna, ett förslag till samarbetsministrarna om främjande av nordisk toppforskning, i nära samarbete med närings- liv, med beaktande av möjligheter att stärka nätverkssamarbete mellan nordiska toppforskningsenheter och bland aktörer på innovationsområ- det. Bland annat följande tyngdpunkter beaktas: främjandet av innova- tioner, frågor kring klimat, energi och miljö samt välfärdsforskning och hälsa.

2. Stärkning av samarbetet inom högre utbildning skall öka kontakten mel- lan nordiska läroanstalter och lyfta Norden som en attraktiv studieort. Forskning och innovation förstärks genom att i ökande grad koordinera nationella FoU program och innovationsprogram, samt genom att främja samarbetet mellan de nationella forskningsfinansiärerna.

På uppdrag av nordiska ministerrådet genomför undertecknad ett uppdrag med syftet att svara på frågan:

Hur kan det nordiska forsknings- och innovationsområdet (NORIA) stärkas ge- nom synergier med det Europeiska forskningsområdet (ERA) och hur kan NORIA användas som en plattform för bredare europeiskt och internationellt samarbete, speciellt i relation till EU:s ramprogram för forskning (FP7)?

36 Pressmeddelande 183/2007., 19.06.2007, http://www.vn.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote-

84 NORIA and synergies with the European Research Area

Studien skall resultera i en rapport som färdigställs i september 2008 men en delrapport skall tas fram under mars månad 2008 som kan användas som ett input inför förberedelserna för det förslag som skall bereds enligt ovan till statsministrarna om ‘nordisk toppforskning’.

Inom ramen för studien förutses också input till exempel Nordforsk rörande möjligheter inom FP7.

Undertecknad ger härmed möjlighet att inkomma med synpunkter och skulle mycket uppskatta ett personligt bidrag från er.

Bidraget kan vara helt i ‘fritt format’ men dessutom skulle det vara värde- fullt om frågeställningarna nedan kunde belysas. I detta sammanhang är vissa frågeställningar mer eller mindre relevanta för olika organisationer och det är naturligtvis möjligt att inte adressera alla frågor. Jag är natur- ligtvis tacksam om ni tittar på vilka som fått enkäten, se bifogad sändlista och med ledning av detta eventuellt ta kontakt med andra personer inom eller utanför din organisation för ytterligare input.

Frågeställningar

1. Generellt.

Hur kan det nordiska forsknings- och innovationsområdet (NORIA) stär- kas genom synergier med det Europeiska forskningsområdet (ERA) och hur kan NORIA användas som en plattform för bredare europeiskt och internationellt samarbete, speciellt i relation till EU:s ramprogram för forskning (FP7)? Kan det nordiska samarbetet användas för att påverka EU:s policy/program?

2. Instrument

Vilka instrument kan användas för att uppnå dessa synergier?

Ett antal instrument finns inom EU för att implementera ERA. Frågan är om och hur vi kan använda dessa instrument på nordisk nivå, eventu- ellt i ‘anpassad’ form?

När det gäller ERA instrument är ramprogrammet för forskning det största finansiella instrumentet på EU nivå. Inom ramprogrammet, FP7, finns en rad ‘del’-instrument som kan användas eller anpassas till nordisk nivå:

Samarbetsprojekt, ERA NET/ERA NET +, öppna samordningsmeto- diken, artikel 169, europeiska teknikplattformar och JTI:s, mobilitetspro- grammet, forskningsinfrastruktur, ERC etc. Vidare finns andra instrument vid sidan av ramprogrammet som European Institute of Technology, Competitiveness and Innovation Programme samt inom diskussionen om ERA Green Paper. Vad är erfarenheterna av att använda dessa på nordisk nivå?

NORIA and synergies with the European Research Area 85

Finns det behov av speciella nordiska instrument, och om ja hur skulle dessa se ut?

3. Erfarenheter

Vad är erfarenheterna från tidigare program, n.b. FP6 (ta gärna upp pro- jekt som ni deltagit i och om det funnits särskilda ‘nordiska’ mo- tiv/intressen)? Finns det ‘goda’ exempel på hur norden har kunnat göra sig gällande och där det har varit en fördel att agera på nordisk nivå? Har det nordiska samarbetet inneburit fördel inom EU samarbetet?

4. ‘Goda’ exempel

Finns det goda exempel på nordisk nivå där man i framtiden skulle kunna agera gemensamt exempelvis i horisontella frågor (e.g. SME, spridning och användning av resultat, samarbeta mellan industri och akademia, forskningsinfrastruktur, utvärderingar och effektmätningar, globalise- ringsfrågor/internationellt samarbete) samt i tematiska områden (e.g. klimat, miljö, energi, hälsa och välfärd)?

5. Konkreta åtgärder

Finns det några konkreta åtgärder/insatser som skulle kunna hjälpa till att främja synergier mellan NORIA och ERA? Vem/vilken organisation skulle i så fall vara ansvarig för sådana åtgärder/insatser?

6. Övriga synpunkter.

Notera att denna studie inte avser att studera frågor som rör allmänt hur NORIA skulle kunna stärkas utan är begränsad till just synergier med EU:s initiativ.

.

Var vänlig skicka bidragen till Dan Andrée37:

dan.andree@skynet.be

senast 15 december 2007.

Jag kan kontaktas på ovanstående e-post eller på mobil: 0032 477 500 707

0046 70 763 1408

För frågor om studien kan också följande personer kontaktas:

Kate Runeberg, Nordiska ministerrådet, telefon : +45 33960 383 eller e-post:

kr@norden.org eller

Kristin Oxley, Nordforsk, Mobil: +47 99 44 56 74 eller e-post:

Kristin.oxley@nordforsk.org

37 Jag är för närvarande sakkunnig på Utbildningsdepartementet med placering i Bryssel. Har ti-

digare varit nationell expert på DG Forskning (2003-2007), forskningsråd vid svenska representatio- nen i Bryssel (1997 – 2003) tidigare chef för EU/FoU-rådet (1992 – 1997).

Related documents