• No results found

Inskrivning och uppsägning av barn

Överenskommelse om att ett barn ska börja i en verksamhet ska alltid göras skriftligt mellan huvudmannen och vårdnadshavare. På denna överenskommelse ska datum anges när barnet faktiskt påbörjar sin vistelse i verksamheten. Huvudmannen ska ansvara för att en lokalt utformad invänjningsrutin finns.

En vårdnadshavare ska säga upp platsen skriftligen och i uppsägningen ange barnets sista närvarodag. Uppsägningstiden är en månad från och med det datum då

huvudmannen fått kännedom om vårdnadshavares uppsägning av plats.

7. Rätt till bidrag/ersättning

Allmänt

Ersättningens storlek beslutas för varje budgetår.

Utbetalning av ersättning kan enbart göras till huvudmän med beviljat godkännande och rätt till bidrag.

Utbetalning av ersättning kan inte göras när en huvudman saknar F-skattebevis och i förekommande fall saknar registrering som arbetsgivare.

Ersättning utgår endast för barn som är folkbokförda i Upplands-Bro. Ersättning för inskrivet barn som flyttar från Upplands-Bro utgår fram till och med då barnet folkbokförts i annan kommun.

Huvudmannen är ansvarig för att underlag för ersättning är rättvisande och att de lämnas in inom de tidsramar som bildningsförvaltningen fastställer.

Bidrag lämnas för barn i fristående pedagogisk omsorg där deras vårdnadshavare arbetar bara om minst lika många andra barn har tagits emot.

Ersättningsrutiner

Ersättning utgår för varje inskrivet barn. Ersättningen utbetalas med en tolftedel månadsvis i förskott utifrån den enskilde huvudmannens fakturering. Fakturan ska grunda sig på huvudmannens underlag vid inskrivningsläget den 15:e varje månad. På fakturan ska förfallodatum anges. Justering av utbetald ersättning görs i efterskott vid nästkommande månad. Ersättningen betalas ut senast den 25:e varje månad under förutsättning att fakturan är kommunen tillhanda senast 20 dagar innan. Förändringar som påverkar ersättningen måste omgående anmälas av huvudmannen.

Ersättningen minskas om en verksamhet har stängt sammantaget mer än sex veckor (30 vardagar) per år.

Ersättningsrutiner i vissa fall

I samband med en konkurs utbetalas eventuell ersättning till konkursförvaltare enbart för de dagar då konkursförvaltaren har bedrivit verksamheten. För att ersättning ska kunna utbetalas måste konkursförvaltaren ha ansökt om ett tillfälligt godkännande och rätt till bidrag.

TJÄNSTESKRIVELSE Bildningsförvaltningen

Jan Näsmark Datum Vår beteckning

2012-01-10 Dnr 2011-6069

Bildningsnämnden

Ansökan om godkännande för enskild pedagogisk omsorg

Förslag till beslut

1. Bildningsnämnden godkänner att Christella barnomsorg bedriver pedagogisk omsorg som utförs av Anna Karlsson, Mazurkavägen 7 samt Camilla Björkqvist, Spelmansvägen 16. Om ytterligare personer tillkommer i framtiden ska kompletterande ansökan lämnas in.

2. Varje utförare bör inte ha fler än fem barn inskrivna. Under en inskolningsperiod får det maximalt finnas 7 barn i verksamheten.

3. Christella barnomsorg har rätt till kommunalt bidrag.

Sammanfattning

Christella barnomsorg som är en registrerad bifirma till ASAP Ritkonsult ansöker i skrivelse 2011-10-01 om att få godkännande att starta enskild pedagogisk omsorg i Upplands-Bro kommun. Verksamheten ska utföras av Anna Karlsson på Mazurkavägen 7 samt Camilla Björkqvist på Spelmansvägen 16, båda med hemmet i Brunna.

Ansökan samt hembesöket uppfyller de krav som anges i skollagen (2 a kap. § 3) beträffande god kvalitet och säkerhet.

Utdrag ur belastningsregistret har lämnats för samtliga folkbokförda på verksamhetsadresserna.

Beslutsunderlag

Bildningsförvaltningens tjänsteskrivelse, 2012-01-10 Ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Ärendet

Bildningsförvaltningen har gjort hembesök hos de två personer som i dagsläget kommer att utföra verksamheten och konstaterat att lokalerna uppfyller de krav som anges beträffande god kvalitet och säkerhet. Om ytterligare utförare tillkommer i framtiden ska en kompletterande ansökan lämnas in.

Förvaltningen bedömer att de uppgifter som lämnas i ansökan om hur

verksamheten avses bedrivas och vilket stöd företaget ger till de anställda, visar att verksamheten kommer att bedrivas med god kvalitet och säkerhet.

2(2)

Barnperspektiv

Verksamheten förefaller kunna hålla en god kvalitet vilket bör komma barnen tillgodo.

BILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Henrik Hedqvist Ulla Ekestam

Bildningschef Administrativ chef

TJÄNSTESKRIVELSE Bildningsförvaltningen

Jan Näsmark Datum Vår beteckning

2012-01-10 2011-6083

Bildningsnämnden

Godkännande av pedagogisk omsorg

Förslag till beslut

Katarina Norgren godkännes bedriva pedagogisk omsorg, Rävarna, i hemmet på adressen Gulmåravägen 3, i Bro.

Verksamheten har rätt till bidrag.

Verksamheten bör inte ha fler än fem barn inskrivna. Under en inskolningsperiod får det maximalt finnas 7 barn i verksamheten.

Sammanfattning

Bildningsnämnden beslutade 2007-09-04, § 79, godkänna Katarina Norbergs ansökan om att driva enskilt familjedaghem i Bro, Rättarboda. Verksamheten har nu flyttat och enligt kommunens riktlinjer för fristående verksamheter skall i sådana fall en ny ansökan lämnas in för godkännande.

Katarina Norgren har lämnat en ny ansökan och förvaltningen har tagit del av ritningar över lokalerna.

Förvaltningen bedömer att verksamheten kan utföras med god kvalitet i den nya lokaliseringen.

Utdrag för samtliga straffmyndiga på verksamhetsadressen har lämnats.

Beslutsunderlag

Bildningsförvaltningens tjänsteskrivelse, 2012-01-10

Katarina Norgrens ansökan med anledning av att verksamheten får nya lokaler, daterad 2011-12-11

Barnperspektiv

Hänsyn till barnperspektivet har tagits vid bedömningen av om verksamheten kan utföras i de nya lokalerna.

BILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Henrik Hedqvist Ulla Ekestam

Bildningschef Administrativ chef

1 TJÄNSTESKRIVELSE

Bildningsförvaltningen

Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Jan Näsmark 2012-01-10 Dnr

Bildningsnämnden

Ansökan om bidrag till Skapande skola 2012/2013

Förslag till beslut

Ordföranden får i uppdrag att godkänna ansökan om bidrag till Skapande skola för läsåret 2012/2013.

Sammanfattning

I regeringens budgetproposition för 2011 är barns och ungas rätt till kultur en av prioriteringarna för kulturpolitiken. Regeringen föreslår därför en fortsatt utbyggnad av Skapande skola. Från och med 2011 omfattar satsningen årskurserna 1 - 9 och uppgår till 150 miljoner kronor. Satsningen inleddes under den förra mandatperioden för att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet.

Ansökan om medel till skapande skola ska vara inlämnad senast den 6 februari 2012.

Beslutsunderlag

Bildningsförvaltningens tjänsteskrivelse 2012-01-10.

Handlingsplan för skapande skola Information från Kulturrådet Ärendet

Sedan 2009 har skolorna i Upplands-Bro kommun tillförts drygt 1,5

miljonerkronor för att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Arbetet pågår med att utforma ansökan inför kommande läsår men kommer inte att vara klar till bildningsnämndens sammanträde den 24 januari.

Bildningsförvaltningen föreslår att nämnden ger ordföranden i uppdrag att godkänna ansökan.

Barnperspektiv

Genom att söka bidrag för och genomföra kulturaktiviteter får eleverna tillgång till kulturens alla uttrycksformer och möjligheterna till eget skapande ökar.

BILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Henrik Hedqvist Ulla Ekestam Bildningschef Administrativ chef

Bildningsförvaltningen 2011-02-01 Dnr 11/6006

Handlingsplan för skapande skola, skolår 1 9, i Upplands-Bro kommun

Mål och syfte

Denna handlingsplan är tänkt som ett hjälpmedel i arbetet med att utveckla kreativa processer i undervisning och därmed ge elever i Upplands-Bro kommun möjligheter till konstnärliga upplevelser och eget skapande. Handlingsplanen gäller elever i kommunens skolor, skolår 1-9.

Eleverna ska, tillsammans med rektorer, lärare, drama- och musikpedagoger och andra kulturutövare, planera för och använda de konstnärliga uttrycken. De får då möjlighet att utveckla en tradition av skapande på skolorna inom ramen för de ordinarie skolplanerna.

Arbetet har sin grundläggande utgångspunkt i läroplanen för grundskolan. Tema mångfald och jämställdhet genomsyrar arbetet med att integrera de konstnärliga uttrycken i skolan.

Varje elev får möjlighet att arbeta med de konstnärliga uttrycken i olika former i nära

samarbete med kulturpedagoger. Elever och lärare inspireras att använda filmen, dramat och berättelsen som ett vidgat textbegrepp, vilket innebär möjlighet att välja de konstnärliga uttrycken som verktyg eller redovisningsform även i de ordinarie kärnämnena. Den kompetens som redan nu finns på skolorna, som medieutbildade lärare, bild- och musikpedagoger, är en stor resurs.

All planering av arbetet sker i nära dialog med eleverna.

Nuvarande kulturinsatser

I Upplands-Bro finns kulturen! Här finns ett stort antal fornminnen - skålgropar, runstenar, gravar och en mängd andra spår efter människors liv i forna tider. Idag har vi

hembygdsgårdar som drivs av föreningar, en forskningsinriktad förening och flera musik- dans- och teaterföreningar.

Vi har en kulturskola som bedriver undervisning både inom skolans ramar men också som fritidssysselsättning. På biblioteken ordnas författarbesök och sagostunder. Allmänkulturen arrangerar kulturupplevelser inom förskola, skola och vården, liksom kulturinslag och

arrangemang. Filmverkstäder, lovbio och andra kulturella aktiviteter ordnas för ungdomar på lov.

Skolan är den miljö där alla barn, oavsett geografiska hinder eller föräldrarnas resurser, kan möta kultur i dess många former. Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och

Bildningsförvaltningen 2011-02-01 Dnr 11/6006

delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla, tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där. Utbildning och fostran är i djupare mening en fråga om att överföra och utveckla ett kulturarv värden, traditioner, språk, kunskaper från en generation till nästa

Skapande skola i Upplands-Bro kommun har de senaste åren inneburit att professionella kulturaktörer inom de konstnärliga områdena och kulturpedagoger, tillsammans med lärare, givit elever möjligheter till personlig utveckling och inspiration och skapat nya former för lärande i skolan.

Organisation av ett förstärkt kulturarbete i skolan

För att säkerställa eleverna den mångfald som är en förutsättning för att främja personlig utveckling och lärande ska skolan ta tillvara kulturens alla olika uttrycksmedel. Genom möten i olika kulturella och konstnärliga sammanhang stärks elevernas möjligheter att se samman-hang i både aktuella och historiska samhällsföreteelser.

Erfarenheterna av de senaste årens arbete har inneburit att en helt ny organisation för styrning och ledning av projektet Skapande skola tagits fram. Rektorerna i grundskolan är

ledningsgrupp som med stöd av kulturintendenten planerar insatserna i skolan. Lärare och elever har på respektive skola via sin rektor direkt påverkan på innehållet av insatserna.

Samverkan med kulturlivets parter

Kulturintendenten matchar via sitt nätverk av professionella kulturarbetare och evenemang det behov som finns i skolan. Konstarterna får större tyngd och koncentration men även mer utrymme, samtidigt som de vävs in i det dagliga arbetet. Genom att till exempel arbeta med att göra film lyfter man alla tre formerna -text, bild och scen - inom ett eller flera ämnen samtidigt som man har möjlighet att väva in samhällsorientering, natur- och

matematikundervisning etc. på ett relevant sätt.

Delaktighet och inflytande

En grundläggande förutsättning för att elever ska få tillgång till sin skapande förmåga och sitt engagemang är att de är delaktiga i verksamheten. Detta är också en faktor som främjar demokratiska processer. Det är viktigt att ta elevernas skapande förmåga i anspråk och använda och utveckla deras egna talanger och därmed ge möjligheter till utmaningar som främjar självkänsla, självtillit och självförtroende.

Det praktiska genomförandet av handlingsplanen ska därför bygga på hur pedagoger och elever tillsammans väljer att arbeta för att integrera de konstnärliga uttrycken i

undervisningen.

Bildningsförvaltningen 2011-02-01 Dnr 11/6006

Genomförande och tidplan

Mötet med konsten

Via mötet med de olika uttrycksformerna, får eleverna möjlighet till ett bredare perspektiv inom kultur, samhälle, konst, sociala frågor, mångfald och historia. Detta genom ämnen som direkt berör såväl den egna miljön, kulturen och vardagen som större frågeställningar kring identitet, etnisk bakgrund, nyheter och massmedia.

Tala om konsten

Via mötet med teatern, författaren, filmen väcks många upplevelser och känslor som unga behöver få tid att reflektera över och bearbeta vid diskussioner och egna tolkningar.

Tillsammans med pedagogen får eleverna möjligheten och verktygen att analysera och skapa sig en egen uppfattning. Från gemensamma upplevelser, kan eleven i detta skede rikta frågorna inåt och som en enskild individ uttrycka sig utifrån sina egna värderingar och bakgrund. Eleverna får även grunderna i analys med syfte att de själva ska kunna skapa egna produktioner.

Eleverna arbetar i egna produktioner utifrån lokala, kulturella, sociala, historiska eller

geografiska ämnen, med sin skaparlust i fokus. Med inspirationen, verktygen, metoderna kan elever, lärare och pedagoger tillsammans bygga realistiska mål. Det egna skapandet etableras gränsöverskridande inom ramen för vad eleverna har valt att arbeta med under läsåret.

Eleverna arbetar tillsammans och skapar utifrån de ämnen som de själva bestämmer. Läraren och pedagogen guidar och vägleder eleven både teoretiskt och praktiskt under arbetets gång.

Framtiden

För att förverkliga de tankar och idéer om ett långsiktigt arbete med konstnärligt skapande och estetiska läroprocesser som verktyg etableras samarbetsgrupper bestående av lärare och elever. För att teknik och kunskaper ska kunna bevaras långsiktigt utvecklar dessa grupper tillsammans nya projekt. De filmer, föreställningar och andra produkter som kommer ut av projekten kommer att visas för andra elever på skolan, på bibliotek, teaterscener och andra visningsfönster i eller utanför kommunen och vid filmfestivaler som Film Gala Norr,.

Samarbetspartners

Teatergrupper inom och utanför länet Kulturinstitutioner utanför kommunen

Anmälan av inkomna delegationsbeslut

Anmäles till bildningsnämnden och läggs till handlingarna.

Nr 7/2011 Rektor Bergaskolan Nr 6/2011 Rektor Råbyskolan Nr 5-6/2011 Rektor Hagnässkolan Nr 2/2011 Rektor Finnstaskolan

Nr 8-9/2011 Rektor förskolan Norrängen m.fl.

Anmälan av inkomna skrivelser

Anmäles till bildningsnämnden och läggs till handlingarna.

Related documents