• No results found

Rätten till betalningsbefrielse

Om den försäkrade på grund av sjukdom eller olycks-fallsskada får arbetsförmågan nedsatt med minst hälften, föreligger rätt till betalningsbefrielse för den tid sådan arbetsoförmåga i oavbruten följd varar utöver den avtala-de karenstiavtala-den. Med sjukdom jämställs isolering som smittbärare enligt myndighets föreskrift.

Beror arbetsoförmågan på missbruk av alkohol, andra berusningsmedel, sömnmedel eller andra läkemedel, eller narkotiska medel föreligger inte rätt till betalningsbefrielse.

Likaså gäller försäkringen inte för den försäkrades arbets-oförmåga som beror på den försäkrades eget vållande av kroppsskada eller kroppsskada som uppkommit på grund av grov oaktsamhet eller genom kriminell handling.

Rätt till ersättning föreligger inte för sjukperiod som pågår när försäkringen träder i kraft.

Hel arbetsoförmåga berättigar till fullständig betal-ningsbefrielse. Nedsättning av arbetsförmågan med minst hälften berättigar till befrielse från så stor del av inbetal-ningen som motsvarar nedsättinbetal-ningen. Vid rörlig karenstid medräknas endast sådan av sjukdom eller olycksfallsskada orsakad arbetsoförmåga som ligger till grund för beslut om aktivitetsersättning, sjukersättning eller tidsbegränsad sjukersättning enligt lagen om allmän försäkring.

Betalningsbefrielse medges inte för tid före 16 års ålder och inte heller för tid efter fyllda 65 år.

Betalningsbefrielse medges inte heller för tid efter utbe-talningstidpunkten. För den inbetalning som enligt avtalet betalas närmast före utbetalningstidpunkten, medges således betalningsbefrielse endast för så stor del av inbetalningen som den återstående tiden fram till utbetalningstidpunkten utgör av den avtalade inbetalningsperioden.

Rätten till betalningsbefrielse avser endast den i för-säkringsavtalet bestämda inbetalningen och inbetalnings-betalningstiden. Inbetalningar som skett utöver detta, berättigar inte till betalningsbefrielse.

Rätten till betalningsbefrielse upphör om överenskom-melse träffas om att inbetalningen ska upphöra eller att inbetalningen inte har gjorts enligt punkt 3.5.

7.3 Bedömning av arbetsoförmågan

Till grund för bedömning av arbetsoförmågan läggs så-dana skador och symptom som kan objektivt fastställas.

Bedömningen sker med hänsyn till den försäkrades för-måga att trots sjukdomen eller olycksfallsskadan utföra sitt vanliga arbete eller annat arbete som motsvarar den försäkrades krafter och färdigheter och som rimligen kan begäras med hänsyn till ålder, utbildning, tidigare verk-samhet och bosättningsförhållanden.

7.4 Regler för försäkring med traditionell eller Nya Världen förvaltning

Ersättning från betalningsbefrielseförsäkring tillgodoförs försäkringen per den dag då betalningsbefrielse beviljas eller närmast bankdag därefter. Beviljas betalningsbefrielse för tid för vilken den avtalade inbetalningsdagen ännu inte har inträtt, tillgodoförs ersättning för sådan tid på den avtalade betalningsdagen eller närmast bankdag därefter.

7.5 Regler för försäkring med fondförvaltning Länsförsäkringar förvärvar fondandelar för betalnings-befriad tid per den dag då betalningsbefrielsen beviljas eller närmast bankdag därefter. Beviljas betalningsbefrielse för tid för vilken den avtalade inbetalningsdagen ännu inte inträtt, förvärvas fondandelar för sådan tid på den avtalade betalningsdagen eller närmast bankdag därefter.

8 Undantag i försäkringsavtalet

8.1 Begränsning i rätten till betalningsbefrielse för vissa sjukdomar och besvär

Om något av nedanstående besvär – inom 18 månader från ikraftträdandet av försäkringen – har föranlett under-sökning, vård, kontroll eller behandling av läkare, annan sjukvårdspersonal, sjukgymnast, naprapat, kiropraktor, psykolog eller psykoterapeut föreligger inte rätt till ersättning vid arbetsoförmåga som kan anses bero på dessa besvär. Detta gäller även om besvären inte har orsakat arbetsoförmåga inom nämnda 18-månadersperiod.

Följande besvär ersätts inte:

Rygg-, led- eller muskelbesvär som inte kan påvisas vara orsakade av olycksfallsskada.

Fibromyalgi eller kroniskt smärttillstånd.

Utmattningssyndrom, utbrändhet, trötthet eller asteni.

Posttraumatiskt stressyndrom.

Depressiva tillstånd.

Om den försäkrade inom 18 månader drabbats av besvär enligt ovan och därefter åter drabbas av något av dessa, gäller följande:

Begränsningen tillämpas inte vid återinsjuknande sedan det förflutit minst 36 månader räknat från den dag den försäkrade senast varit helt symptom- och besvärsfri.

Med att vara symptom- och besvärsfri avses att den för-säkrade under 36-månaders perioden

inte varit helt eller delvis arbetsoförmögen,

inte genomgått undersökning, kontroll, vård eller behandling enligt ovan till följd av besvär som omfattas av begränsningen.

8.2 Självmord

De första tolv månaderna efter tecknandet gäller inte försäk-ringen om Länsförsäkringar visar att ett försäkringsfall för-anletts av självmord. Om det görs antagligt att försäkringen tecknades utan tanke på självmordet gäller försäkringen.

8.3 Flygning

Försäkringen gäller vid alla slag av flygning om den för-säkrade är passagerare. Den gäller inte vid dödsfall som inträffar under eller i samband med att den försäkrade är förare eller har annan befattning ombord vid:

Militär flygning.

Avancerad flygning.

Yrkesmässig provflygning.

Flygutbildning.

Privatflygning utom Europa.

Flygning för flygbolag som inte har koncession i Sverige, Norge, Danmark, Finland eller Island.

8.4 Sport och idrott

Försäkringen gäller inte för skada som leder till arbets-oförmåga och dödsfall vid utövande av boxning eller annan kampsport där slag/sparkar eller motsvarande ingår.

8.5 Vistelse utanför Norden

Försäkringen gäller inte för arbetsoförmåga som drabbar den försäkrade under vistelse utanför Norden som varat mer än tolv månader.

Vistelse utanför Norden anses inte avbruten genom tillfälliga uppehåll i Norden för läkarbesök, sjukhusvård, affärer, semester eller dylikt.

Lämnar den försäkrade Norden under pågående sjuk-period föreligger rätt till betalningsbefrielse endast i den mån och för den tid eller före avresan företagen läkar-undersökning ger underlag för bedömning av den fortsatta arbetsoförmågan.

Endast sådant sjukintyg godtas som utfärdats av en av Länsförsäkringar godkänd läkare.

8.6 Krigsförhållanden i Sverige

Befinner sig Sverige i krig eller i ett förhållande som av regeringen jämställs med krig gäller särskild lagstiftning i fråga om Länsförsäkringars ansvarighet.

Försäkring gäller inte vid sjukdom som anses bero på krig eller jämförbar händelse. Försäkringen gäller inte heller vid sjukdom som inträffar inom tolv månader från att krigstillståndet eller därmed jämställd händelse har upphört.

8.7 Deltagande i krig eller politiska oroligheter utanför Sverige

Försäkringen gäller inte då den försäkrade deltar i krig som inte sammanhänger med krigstillstånd i Sverige, krigsliknande händelse eller politiska oroligheter utom Sverige. Försäkringen gäller inte heller för händelse som inträffar inom tolv månader efter sådant deltagande och som kan anses vara beroende av kriget eller oroligheterna.

8.8 Vistelse utanför Sverige vid krig eller krigs-liknande politiska oroligheter.

Om den försäkrade vistas i ett land utanför Sverige, där krig eller krigsliknande politiska oroligheter råder utan att den försäkrade deltar själv, gäller följande:

Försäkringen gäller inte vid dödsfall eller sjukdom som kan anses bero på kriget eller oroligheterna. Försäk-ringen gäller inte heller vid dödsfall eller sjukdom som inträffar inom tolv månader efter sådan vistelse och som kan anses bero på kriget eller orligheterna.

Om kriget eller oroligheterna bryter ut medan den försäkrade vistas i området gäller försäkringen de första fyra veckorna. Däremot gäller begränsningen genast om den försäkrade beger sig till ett område där krig eller krigsliknande politiska oroligheter råder.

8.9 Atomkärnprocess

Försäkringen gäller inte vid sjukdom som orsakats direkt eller indirekt av atomkärnprocess.

8.10 Terroristhandling

Försäkringen gäller inte vid dödsfall eller sjukdom som förorsakats genom spridning av biologiska, kemiska eller nukleära substanser i samband med terroristhandling.

Terroristhandling är en handling som inbegriper men inte är begränsad till användning av tvång eller våld och/eller till hot om tvång eller våld av en person eller grupper av personer.

Den utförs av någon som antingen handlar ensam, för en organisation eller statsmakts räkning eller i förbindelse med en organisation eller statsmakt. Handlingen begås av poli-tiska, religiösa, ideologiska eller etiska skäl, inklusive avsikten att påverka statsmakt och/eller att injaga fruktan i allmänheten eller någon del av allmänheten.

9 Utbetalning av försäkring

9.1 Allmänna regler

Utbetalningsdag är senast den sista bankdagen i månaden.

Utbetalningsdagen kan ändras.

Beloppet fastställs genom omräkning som bygger på aktuell prognos över sparkapitalets framtida utveckling med hänsyn till ränta, driftskostnader och avkastnings-skatt. Prognosantagandena uppdateras löpande.

Om det belopp som ska utbetalas vid utbetalningarnas början är lägre än två procent av gällande prisbasbelopp per månad, har Länsförsäkringar rätt att betala beloppet i efterskott kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis. Om sparkapi-talet understiger 30 procent av gällande prisbasbelopp, har Länsförsäkringar rätt att säga upp försäkringen och betala ett engångsbelopp.

Om årsbeloppet eller sparkapitalet understiger de mini-migränser Länsförsäkringar vid varje tillfälle tillämpar, har Länsförsäkringar rätt att betala ut hela sparkapitalet.

9.2 Utbetalningssätt

Länsförsäkringar har rätt att bestämma på vilket sätt utbe-talning kan ske. Utbeutbe-talning görs normalt till konto i Länsförsäkringar Bank. Länsförsäkringar har rätt att för ändamålet öppna nytt konto i Länsförsäkringar Bank.

9.3 Åtgärder för utbetalning eller betalningsbefrielse Anmälan om dödsfall ska göras till Länsförsäkringar snarast möjligt.

Anmälan om sjukdom eller olycksfallsskada för betalningsbefrielse bör göras inom fyra månader från olycksfallet eller sjukperiodens början.

De handlingar och övriga upplysningar som är av betydelse för bedömning av försäkringsfallet och Läns-försäkringars ansvar, ska skickas in och bekostas av den som begär ersättningen. Om särskilt läkarintyg krävs bekostar Länsförsäkringar detta. För bedömning av rätt till ersättning vid sjukdom eller olycksfall kan Läns-försäkringar kräva att den försäkrade uppsöker särskilt anvisad läkare. Detta gäller även under pågående sjuk-period. Kostnaden för denna undersökning och eventuellt resor i samband med undersökningen bekostas av Läns-försäkringar.

Den försäkrade eller dennes rättsinnehavare ska godkän-na att Länsförsäkringar får begära upplysningar från läka-re eller annan sjukvårdspersonal, sjukhus eller annan sjukvårdsinrättning, sjukgymnast, naprapat, kiropraktor, psykolog eller psykoterapeut samt allmän försäkrings-kassa eller annan försäkringsinrättning.

Länsförsäkringar är inte skyldigt att göra utbetalningar från försäkringen eller bevilja betalningsbefrielse om den försäkrade eller dennes rättsinnehavare inte medverkar vid utredningen.

Om försäkringen är pantsatt krävs dessutom pantha-varens medgivande för utbetalning.

Den som gör anspråk på utbetalning ska, om han inte är försäkringstagare, styrka sin rätt.

9.4 Preskriptionsregler

Den som har anspråk på försäkringsersättning förlorar sin rätt om han inte väcker talan mot Länsförsäkringar inom tre år från det han fick kännedom om att anspråket kunde göras gällande och i varje fall inom tio år från det att anspråket tidigast kunde göras gällande. Har anspråk framställts till Länsförsäkringar inom ovan angiven tid är fristen enligt ovan minst sex månader räknat från dagen då Länsförsäkringar förklarat sig tagit slutlig ställning till anspråket.

9.5 Tidpunkt för utbetalning och räntebestämmelser Utbetalning ska göras senast en månad efter det att Läns-försäkringar mottagit fullständiga handlingar.

När utbetalning eller betalningsbefrielse begärs kan Länsförsäkringar utreda om någon uppgift är oriktig eller ofullständig. Utbetalning behöver då inte göras förrän en månad efter det att utredningen är avslutad.

Länsförsäkringar betalar dröjsmålsränta enligt ränte-lagen om utbetalning görs senare än en månad efter full-ständiga handlingar inkommit eller efter avslutad utredning.

Vid traditionell förvaltning gäller dessutom följande:

Även om Länsförsäkringar inte är i dröjsmål betalar Länsförsäkringar ränta på försäkringsbelopp som förfallit till betalning men kvarstår i Länsförsäkringars förvaltning.

Ränta beräknas enligt en räntesats som svarar mot avkast-ningen på värdehandlingar i vilka beloppet kan placeras minskad med skäliga driftskostnader. Räntesatsen anmäls till Finansinspektionen. Om rätt till dröjsmålsränta före-ligger enligt räntelagen och denna räntefot är högre än ovan nämnda ska denna högre räntefot tillämpas för den tid dröjsmålsränta ska utgå.

Dröjsmålsränta betalas inte om den är mindre än en halv procent av prisbasbeloppet – enligt lagen om allmän för-säkring – för det år utbetalning sker.

9.6 Force majeure

Länsförsäkringar är inte ansvarigt för förlust som kan uppstå om utredning rörande försäkringsfall eller utbetal-ning fördröjts på grund av:

Krig eller politiska oroligheter.

Befintliga eller nya lagar.

Myndighets åtgärd.

Stridsåtgärd i arbetslivet.

10 Information om

behandlingar av personuppgifter

De personuppgifter som du lämnar till något bolag inom länsförsäkringsgruppen behandlas i enlighet med person-uppgiftlagens regler. Uppgifterna inhämtas normalt direkt från den registrerade själv eller från annat bolag inom länsförsäkringsgruppen men i vissa situationer kan uppgifter inhämtas från arbetsgivare eller annan. Telefon-samtal som sker med kund kan komma att spelas in för dokumentation av lämnade uppgifter.

Länsförsäkringar kommer att behandla vissa person-uppgifter om dig som kund samt om till exempel försäk-rade, medförsäkförsäk-rade, inbetalare, förmånstagare eller panthavare, såsom exempelvis allmänna namn- och adressuppgifter, personnummer och i vissa fall även upp-gifter om yrke och medborgarskap, vissa ekonomiska förhållanden och hälsotillstånd. Uppgifterna kan komma att uppdateras genom externa register, till exempel SPAR.

Uppgifterna används för att ge en helhetsbild av ditt engagemang som du har inom länsförsäkringsgruppen samt för att Länsförsäkringar ska kunna teckna och full-göra avtal och rättsliga skyldigheter samt framställa rätts-liga anspråk, ge god service, marknadsföring, statistik, marknads- och kundanalyser samt i övrigt kunna uppfylla de krav som ställs på verksamheten. Uppgifterna är av-sedda att i första hand användas inom länsförsäkrings-gruppen men kan också komma att lämnas ut till andra företag, föreningar, organisationer som länsförsäkrings-gruppen samarbetar med, exempelvis återförsäkrings-givare. Uppgifter kan komma att lämnas ut till myndighe-ter i fall skyldighet föreligger enligt lag.

Personuppgiftsansvarig är Länsförsäkringar Liv. Som fysisk person har du rätt att genom en skriftlig ansökan , en gång om året, kostnadsfritt begära att få besked om

vilka personuppgifter vi behandlar om dig. Du har även rätt skriftligen anmäla att personuppgifter inte ska använ-das för direktmarknadsföring. Din ansökan skickas till Länsförsäkringar, att: Personuppgiftsansvarig, 106 50 Stockholm. På begäran av den registrerade är Länsförsäk-ringar även skyldig att rätta felaktiga personuppgifter.

11 Gemensamt skaderegister (GSR)

För att minska försäkringsbolagens kostnader för ersätt-ning som baseras på oriktiga uppgifter använder sig för-säkringsbolagen av ett för försäkringsbranschen gemen-samt skaderegister. Registret används i samband med skadereglering.

Personuppgiftsansvarig för GSR är Sveriges Försäk-ringsförbund. När en skada anmäls till försäkringsbolaget, anmäls denna (skadetyp, skadedatum, skade-, organisa-tions- och personnummer) även för registrering i GSR.

Det innebär att Länsförsäkringar får reda på om någon skada tidigare anmälts hos annat försäkringsbolag.

12 Vart man kan vända sig om man är missnöjd med Länsförsäkringars bedömning

Den som är missnöjd med Länsförsäkringars beslut i frågor som rör försäkringen kan:

Begära omprövning av beslutet. Har nya omständligheter framkommit är vi beredda att ompröva vårt beslut.

Begäran sänds till handläggaren som beslutat i ärendet.

Vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, box 174, 101 23 Stockholm, telefonnummer 08-555 017 00.

Besöksadress: Teknologgatan 8 C. Allmänna reklama-tionsnämnden prövar inte ärenden som rör rent medi-cinska frågor, där särskild medicinsk kunskap krävs (till exempel bedömning av invaliditetsgraden). Sådana ärenden prövas i stället av: Personförsäkringsnämnden, box 24048, 104 50 Stockholm, telefonnummer 08-783 98 00.

Väcka talan mot Länsförsäkringar vid allmän domstol.

Särskild klagomålsansvarig är anmäld till Finansin-spektionen.

Upplysningar i försäkringsfrågor lämnas dessutom av:

Konsumenternas Försäkringsbyrå, box 24048, 104 50 Stockholm, telefonnummer 08–22 58 00.

Rättsskyddsförsäkring kan gälla även vid tvist med försäkringsbolaget.

Related documents