• No results found

Rättighet till redigera- och adminläge

In document Administratörshandbok (Page 24-28)

Vilka användargrupper som skall ha tillgång till redigera- och adminläge anges i en fil med namnet web.config. Som standard har Administrators och WebAdmins rättigheter till adminläge. Administra-tors, WebAdmins och WebEditors har rättigheter till redigeraläge. Om du vill ändra dessa standard-inställningar gör du det i filen web.config som du hittar i roten på webbplatsen. Om du vill ha många olika typer av redaktörer med olika rättigheter i strukturen är det vanligt att dessa är medlemmar av två grupper, dels WebEditors och dels en annan specifik grupp för den speciella trädstrukturen.

Gruppen WebEditor används då för att få tillgång till redigeraläge och skall därmed inte ha några rättigheter i trädstrukturen. Den andra gruppen som personen är medlem av har rättigheter på aktuella platser i trädstrukturen. Läs mer om hur du gör det här under Sätt rättigheter för olika redak-törer i trädstrukturen.

Grupp Funktion

Ever yone Anonym besökare på webbplatsen. På en publik webbplats är i stor t sett alla be-sökare anonyma bebe-sökare. Det innebär att systemet inte kan identifiera besöka-ren. På intranät kan man koppla intranätet till inloggning i Windows och därmed ha identifikation av besökaren. Då är i stor t sett ingen besökare anonym.

WebEditors Redaktörer för webbplatsen. De får tillgång till redigeraläget genom att skriva /edit efter adressen och sedan logga in i EPiSer ver. De har som standard inte till-gång till adminläge.

WebAdmins Administratörer för webbplatsen. De har tillgång till adminläge genom att skriva /admin efter adressen och sedan logga in i EPiSer ver. De har som standard även tillgång till redigeraläget.

Administrators Superadministratörer för webbplatsen. För att kunna ändra systeminställningar i EPiSer ver krävs de att man är medlem i denna grupp.

Rättigheter |25

Ändra rättigheter i web.config

Om du inte vill använda dig av de standardgrupper som finns i EPiSer ver för att komma åt redigera- och adminläge, kan du ändra detta i filen web.config som du hittar i roten på din webbplats.

1. Öppna filen i Notepad eller liknade progam.

2. Leta upp raden där inställningar för redigera- och adminläge sätts. För adminläge är det <loca-tion path=”admin”>. För redigeraläge är det <loca<loca-tion path=”edit”>. Under alternativet

<location path=”admin/settings.aspx”> anger du vem som skall ha rättighet att ändra system-inställningar.

3. Ändra gruppernas namn i <allow roles>. Särskilj grupperna med kommatecken.

4. Spara filen.

Sätt rättigheter

Med alternativet Sätt rättigheter kan du sätta/ändra rättigheter för samtliga sidor i trädstrukturen. För att sätta rättigheter börjar du med att markerar den sida i trädstrukturen som du vill sätta rättigheter på. Markera sidan i rutan under grupperna, när sidan är markerad är den sidans namn formaterat med fet stil.

De grupper och personer som har rättigheter på den markerade sidan visas med de senaste lagrade rättigheterna. Vill du att andra grupper eller personer också skall ha rättigheter väljer du Lägg till grupp eller Lägg till användare och väljer de du önskar. När du lagt till en grupp eller användare har inga inställningar lagrats, du visar bara informationen i fönstret.

Sedan sätter du rättigheterna genom att välja vilken nivå av rättigheter respektive grupp eller individ skall ha. För att lagra dina nya rättigheter väljer du rätt knapp för att spara beroende på hur du vill att rättigheterna skall slå igenom i systemet.

Sätt rättigheter i adminläget kan användas för att “låsa upp” sidor som någon oavsiktligt tagit bor t administratörsrättigheter från sin behörighetsinställning i redigeraläge.

I EPiSer ver finns sex olika nivåer för vad en grupp eller användare skall få göra på webbplatsen. Varje grupp eller användare kan ha olika rättigheter på varje sida. Det finns ingen som helst hierarki mellan de olika nivåerna. Det innebär att en grupp kan ha rättighet att bara läsa och publicera, utan att ha rättighet att skapa, ändra och radera.

Läs innebär att gruppen/användaren har rättigheter att läsa den aktuella sidan.

Skapa innebär att gruppen/användaren har rättigheter att skapa sidor under den aktuella sidan.

Ändra innebär att gruppen/användaren har rättigheter att ändra på den aktuella sidan.

Radera innebär att gruppen/användaren har rättigheter att ta bor t den aktuella sidan.

Publicera innebär att gruppen/användaren har rättigheter att publicera den aktuella sidan.

Administrera innebär att gruppen/användaren har rättigheter att sätta rättigheter och lagra dyna-miska egenskaper på den aktuella sidan.

När du valt vilka rättigheter de olika grupperna/användarna skall ha för en viss sida måste du spara informationen med lämplig knapp för att rättigheterna skall slå igenom i strukturen som du vill. De

Rättigheter |27

tre olika knapparna med Rekursivt finns för att du skall kunna spara rättigheter på hela eller delar av strukturen. Om du inte använder det måste du gå in på varje enskild sida spara rättigheter.

Exempel:

Vi har till uppgift att ta bor t gruppen Visitors så att de inte längre skall ha rättigheter att läsa från sidan Price List och dess undersidor.

1. Välj Sätt rättigheter i adminläge.

2. Markera sidan Price List.

3. De grupper som idag har rättigheter visas. Gruppen Visitors är en av dem.

4. För att inte påverka någon av de andra grupperna, rensar vi bor t dem genom att klicka på knappen Rensa efter varje grupp. Vi har ännu inte lagrat något så om vi ångrar oss är det bara att avbr yta arbetet här. När vi klickar på knappen Rensa tar vi inte bor t gruppen från systemet utan bara ur vyn.

5. Nu är det dags att lagra våra nya inställningar genom att använda någon av de fyra knapparna.

För att ta bor t gruppen Visitors klickar vi nu på Ta bort Rekursivt eftersom det alternativet tar bor t den/de grupper som visas i fönstret från den sida vi står på och alla dess undersidor. Vi lämnar samtidigt alla andra grupper på sidan oförändrade.

Spara Om du väljer Spara innebär det att du sparar de rättigheter som syns på skärmen på den sida som är markerad. Alla rättigheter som lagrats tidigare skrivs över.

Rekursivt Om du väljer Rekursivt innebär det att du sparar de rättigheter som syns på skärmen för markerad sida och dess undersidor. Du lagrar alltså rättighe-terna på flera sidor samtidigt. Alla rättigheter som lagrats tidigare skrivs över.

Lägg till Rekursivt Om du väljer Lägg till Rekursivt innebär det att du lägger till de rättigheter som syns på skärmen för markerad sida och dess undersidor utan att för-ändra rätttigheter som gäller för andra grupper/användare. Genom att ren-sa bor t de grupper från fönstret som inte skall förändras kommer desren-sa inte att påverkas. När du klickar på Rensa så innebär det endast att du rensar bor t gruppen ur vyn. Du rensar alltså inte bor t gruppen från systemet. Lägg till Rekursivt är mycket lämpligt att använda om du har många olika rättighe-ter i en struktur och vill lägga till eller ändra på en eller flera grupp.

Ta bort Rekursivt Om du väljer Ta bort Rekursivt innebär det att du tar bor t alla rättigheter som syns på skärmen för markerad sida och dess undersidor. Används framförallt om du vill ta bor t alla rättigheter för en enstaka grupp/använda-re.

Om vi i det här läget hade valt att lagra genom att välja Rekursivt istället hade vi sett till att gruppen Visitors fick rättighet att läsa på sidan Price List och alla dess undersidor. Alla andra grupper skulle inte ha några rättigheter. Detta eftersom Rekursivt lagrar det vi ser och skriver över de tidigare inställningarna.

In document Administratörshandbok (Page 24-28)

Related documents