• No results found

Bilaga 3

Resultat Kvalitet

Berry, R. M., ges till de boende på en

långvårdsavdelning i mellanvästern

Personer med diabetes som bodde på

anläggningen deltog.

Deras journaler stod till grund för

datainsamlingen. De med dubbelsidig amputation och demens exkluderades.

Utifrån journalerna användes ett mätinstrument som mäter hudens kvalitet hos

diabetiker. Amerikanska diabetesförbundets riktlinjer användes då en checklista för fotvård antecknades hos varje person.

För att analysera data användes ett datorprogram vilket skapade statistik för att beskriva urvalet och svara på frågorna.

Alla deltagare gick på regelbundna fotundersökningar. Bara 59 % av dessa undersökningar var dokumenterade. De fötter som var utsatta för risk för sårutveckling behandlades direkt. Endast 33 % av journalerna innehöll hur stort såret var och sårets utveckling.

Det fanns brister i dokumentation kring fotundersökningar enligt amerikanska diabetesförbundets riktlinjer. Allt som skulle undersökas, är inte dokumenterat.

Det var stor brist på undersökning av fotvårdsspecialister, men de som gick dit, gick inte på uppföljning senare.

Grad1

Bowman, A. gruppbostad för 65 åriga personer med diabetes typ 2.

Fastställa om det finns skillnader av neuropatisk status med hänsyn till fysisk eller psykisk funktion.

Från manitobas diabetesregister, skickade författaren ut en förfrågan till 1247 st. slumpmässigt utvalda personer.

Endast de med diabetes typ 2 var ombädda att svara. 34 % ville delta i studien. De som valde att delta i studien fick svara på frågor kring sjukdomen och motion.

De blev tillfrågade om bland annat om intag av mat, fysisk aktivitet, medicinering och blodsockerkontroller. De blev även tillfrågade om deras kunskaper kring främst motion. Frågorna besvarades och skickades sedan tillbaka till författaren.

När författaren mottagit och analyserat materialet, påvisades ingen skillnad mellan de som har neuropati och inte, samt om de är män eller kvinnor.

De båda grupperna hade ingen större skillnad i energiförbrukning och effektivitet vid fysisk aktvitet. Det fanns heller ingen skillnad vid information om generell aktivitet och socialt stöd vid träning. De utan neuropati hade mer generell kunskap kring principerna om motion. De med neuropati hade sämre rörelse och mental förmåga samt sämre vilja att ändra sina motionsvanor. De hade bättre kunskap kring sjukdomen, komplikationer och varför de uppstår. De som hade neuropati hade andra problem som relaterade till att de inte kunde delta aktivt vid fysisk aktivitet, till exempel yrsel. Tio av deltagarna i studien led av fotskada, åtta utav dessa hade neuropati.

Grad 2

Iversen, M.,

Att undersöka vad utbildning och rådgivning gör för personer med

Alla som bodde inom ett visst område i

diagnostiserad i minst ett år, över 40 år gammal, inga

orienteringssvårigheter samt kunna prata norska. 101 personer deltog i studien. För att samla in data användes en enkät, den delades in i fyra delar.

Demografiska data, livskvalitet, utbildning och symtom.

Deltagarna fick svara på frågorna i enkäten. Den handlade om psykologiska och sociala aspekter, vad de hade genomgått någon utbildning kring sjukdomen, och om de var nöjda med det. Frågor kring hur deltagarna upplevde sina symtom på högt och lågt blodsocker fanns också med.

För att analysera materialet användes ett datorprogram för att resultatet skulle bli korrekt.

Resultatet visade att deltagarna inte hade så bra psykisk hälsa, de kunde inte delta i aktiviteter på samma sätt som innan.

Information kring sjukdomen fick de mestadels från vårdpersonal (59 %), annan information fick de från böcker och Norwegian Diabetes Association.

Desto yngre personerna var, desto nöjdare var de med sin fysiska hälsa.

De som hade fått bra information och hade god kunskap om sjukdomen, mådde både fysiskt och psykiskt bättre.

Grad 1

Lavery, L., fötterna för att undvika fotsår,

Ett randomiserat urval gjordes på 173 personer med diabetes i ett register för de med hög risk av fotkomplikationer.

Personerna delades in i tre grupper: 1. Utbildning och fotundersökning var åttonde vecka. 2. Samma som föregående, plus egen fotunderökning varannan dag. 3. Fottermometer för att hitta förändringar som diskuteras med

sjuksköterska.

Data samlades in med hjälp av samtal och

undersökningar.

Utbildningen skedde på VC var åttonde vecka. Egen fotvårdsundersökning samt användning av termometer skedde i hemmet. Vid förändringar skulle

sjuksköterska informeras via telefon. Kaplan-Meier användes vid analysen.

Resultatet presenterades med hjälp av tabeller, diagram och figur.

Gruppen som hade mätt temperaturen hade mindre utveckling av fotsår än de andra grupperna. De som självundersökte sina fötter varannan dag hade mindre tendens att få fotsår än de som endast gick på undersökning var åttonde vecka.

Grad 1

Matwa, P.,

Ett urval av 14 personer från en diabetesklinik valdes ut. Dessa skulle vara 30 år eller äldre, varit diabetiker i minst sex månader och villiga att visa sina fötter och beskriva hur de sköter fothygien.

Datainsamlingen gjordes med hjälp av strukturerade intervjuer och

observationer.

Intervjuerna och observationerna genomfördes i hemmet (n=8), på arbetet (n=1) och på kliniken (n=5). Alla intervjuer filmades. De blev först intervjuade kring hur det är att leva med diabetes, sedan hur de tar hand om sina fötter. Deltagarna fick visa vad de använde för skor och hur de klippte sina tånaglar. Samtidigt som de klippte observerades hur rena fötterna var och om de hade förhårdnader, sår eller andra förändringar.

Filmmaterialet godkändes av deltagarna innan materialet användes. Sedan

analyserades materialet och problem identifierades.

Personer med diabetes hade en stor brist på kunskap om sjukdomen och dess komplikationer. De hade kunskap kring blodsockerkontroller, men de hade inte kunskap kring vad medicinering gjorde eller hur den fungerade. Många visste att komplikationer kunde uppkomma, men inte av vad och varför. Få personer kunde beskriva vad som hände om man inte åt tillräckligt eller behandlade regelbundet med rätt medicinering.

Grad 1

Nesari, M., kring vikten av blodsockerkont roller hos personer med diabetes typ 2.

Randomiserat urval som pågick under 3 månader.

Alla patienter som gick till diabetesmottagningen och som hade och kunde använda telefon i hemmet,

< 65 år och HbA1c >7%

och tablettbehandlade sin diabetes ingick. 60 personer deltog i studien, de delades upp i två lika grupper genom att singla slant.

Data samlades in via en enkät och provsvar från HbA1c.

Deltagarna fick 3 dagars utbildning i 180 min/dag. I experimentgruppen ringde sjuksköterskan totalt 16 gånger på 12 veckor då bl.a.

hälsa och blodglykostester diskuterades.

Kontrollgruppen fick inga samtal från sjuksköterskan under denna tid.

Efter de 12 veckorna togs nya HbA1c på de båda grupperna.

Ett datorprogram

analyserade provsvaren och övrig data.

Det fanns ingen betydlig skillnad i HbA1c på de båda grupperna innan studien påbörjades. Efter studien avslutats upptäcktes att

experimentgruppens HbA1c hade sjunkit. Ett resultat på studien visar att de i experimentgruppen hade förbättrat mat- och träningsvanor och även sin fotvård. I kontrollgruppen hade dessa vanor också förbättrats, men dock i så liten mängd att detta inte gav någon större betydelse för studiens resultat.

Grad 2

Rosland, från familj och vänner

164 vuxna personer deltog i studien. Inklusionskriterier var: över 18 år, ha diabetes typ 2 och inte ha allvarliga komplikationer. Deltagarna valdes via ett

diabetesregister. De som deltog blev intervjuade enligt ett specifikt

frågeformulär i deras hem.

Frågor kring demografiska data, hälsa, stöd var kategorier för frågorna.

Deltagarnas resultat analyserades och placerades i tabeller. Desto högre poäng, desto mer upplevt stöd.

Resultatet visar att familj och vänner har en positiv påverkan gällande glykostester och medicinering. Familj och vänner hade även god inverkan vid kost och motionsvanor. Desto mer stöd desto mer motiverade vad deltagarna att vara aktiva och äta rätt.

Grad 1

Schmith, S., på 269 personer med diabetes. Urvalet gjordes m.h.a. tidningar, tv, besök på sjukhus. De som ingick i något preventiv utbildning för komplikationer hade exkluderats. Data samlades under 4 månader genom frågeformulär enligt 3 domäner (professionell hjälp vid fotvård, självkontroll av fötterna, självkontroll av skor och strumpor).

Deltagarna delades in i 2 huvudgrupper och 8

subgrupper utifrån riskgrupp och tidigare erfarenheter av diabetesutbildning. Analysen utfördes med Kruskal-Wallis test och Emann-Withney U test.

Resultatet visar att de som gått

utbildning om fötter och sår sköter sina fötter bättre än de som saknar

utbildningen. De som haft sår någon gång under sin sjukdomstid och inte har neuropati eller liknande tar hand om sina fötter bättre än de utan sår.

Grad 1

Tapp, R. J., med diabetes i den personer över Australien mailades, 475 personer hade diabetes och 396 svarade på frågeformulären och ingick därför i studien.

Dessa intervjuades och undersöktes .

Undersökningen innehöll bl.a. lab prover och fot- och ögonundersökningar.

Deltagarna frågades om sin kunskap inom diabetes, sjukdomshistoria, vilka komplikationer som

associerades med sjukdomen och om de gick på

hälsoundersökningar.

Analysen genomfördes med ett datorprogram.

Ca 80 procent hade fått ögonen undersökta och 50 procent hade fått fötterna undersökta inom det senaste året. Studien visar större kunskap om sambandet med diabetes och

ögonkomplikationer än med

fotkomplikationer. Dock visste de flesta deltagarna att amputation kunder vara en komplikation till diabetes.

Grad 1

Vatankhah, påverkan av ett enkelt program om kunskap och praktik för personer med diabetes typ 2 som har risk att utveckla fotsår.

Studien utfördes på ett Iranskt universitet. 148 personer med diabetes typ 2 deltog. De fick genomgå en strukturerad intervju med ett designat frågeformulär om kunskap kring fotvård och deras personliga fotvårdsvanor.

I samband med intervjun genomförs en enskild 20 minuters utbildning som baseras på hur fötterna bör skötas. Deltagarna fick sedan svara på samma intervju sex månader senare, för att se vad de hade lärt sig. Data analyserades deskriptivt och analytiskt.

Informationen analyserades i ett datorprogram.

Kunskapen om fotvård ökade generellt efter sex månader. Den enda variabeln som hade påverkan på kunskapen var BMI. Där fanns ingen signifikant skillnad innan utbildningen ägde rum.

Men efter sex månader hade alla

förbättrat sina resultat, dock hade de med högt BMI inte utvecklats lika mycket som övriga deltagare.

Grad 1

Xu, Y., Pan,

Deltagarna skulle vara av kinesisk härkomst, samt boende i Chicago eller Ohio. De skulle haft diabetes typ 2 i mer än sex månader. De kontaktades via en kinesisk tidning, posters i kyrkor samt matvaruaffärer. 211 personer deltog i studien.

En enkät skickades ut, för att samla in data till studiens resultat. Efter enkätens ifyllnad

exkluderades två personer, som inte hade svarat på alla frågor.

Enkäten som skickades handlade om sjukdomen, medicinering, matvanor, motion och fotvård.

Personerna skulle svara på hur deras självvård

fungerade. Deltagarna skulle även ta ett blodsockerprov, och skriva ner resultatet.

Svaren poängsattes och jämfördes med demografiska data. Ett datorprogram hjälpte författarna att analysera resultatet.

De med lång sjukdomshistoria, som använde insulin och hade en sjukförsäkring, medicinerade

regelbundet. De som var gifta och hade högre utbildning slarvade ofta med medicinerna.

Yngre personer tränade mer än de äldre för att hålla sin diabetes i schack. Äldre personer var bäst på att följa dieten och ta hand om sina fötter.

Grad 1

Related documents