• No results found

Att röra sig tryggt i mörker

In document Fem skolor många vägar (Page 24-28)

Att röra sig i trafiken i mörker kan vara väldigt riskfyllt. Speciellt ifall man inte använder sig av de hjälpmedel som finns till förfogande samt tänker sig för lite extra.

Största utmaningen då man rör sig i trafiken som fotgängare eller cyklist är att synas för resten av trafikanterna, speciellt för bilisterna. I mån av möjlighet är det att rekommendera att man rör sig längs med cykel och gångbanor under dygnets mörka timmar. Ifall man måste röra sig längs med körbanan skall man sträva till att röra sig på avsnitt som har belysning.

Man kan även göra sin färd i mörkret tryggare genom sitt klädval. Man skall undvika att ha mörka kläder som syns dåligt i mörkret. Man skall sträva till att ha färggranna kläder som bättre sticker ut från resten av omgivningen.

Att använda reflex under de mörka timmarna är ett måste. Helst skall man använda reflexväst, eftersom de syns bra även till färgen och har stora reflexterande ytor. Man måste även hålla sina reflex rena och hela för att de skall fungera som de skall. Många ytterplagg har även insydda reflexer, men de räcker inte för att man skall kunna röra sig tryggt i trafiken.

Även i stadsmiljö är det ett måste att använda sig av reflex. Fast vägarna är upplysta finns det mycket skuggor och annan rörelse som gör att en fotgängare eller cyklist syns dåligt.

Då man rör sig med cykel måste även cykeln vara utrustad för att synas i mörkret. Det är även skrivet i lagen att en cyklist som rör sig i mörkret måste utrusta sin cykel med en lampa framtill och rött reflex baktill. Man skall även ha reflex på hjulens ekrar. Man kan istället för att an-vända rött reflex baktill på cykeln ha en lampa som lyser eller blinkar rött, vilket i så fall gör att cyklisten syns ännu bättre.

Även fast cykeln är utrustad med lampor och reflex skall också cyklisten klä sig så att han syns i trafiken. Det är att rekommendera att även cyklister använder sig av reflexväst. Att ha reflex på hjälmen kan även det vara bra.

Även fast man har klätt sig rätt och använder sig av reflex så måste man vara beredd på att alla medtrafikanter ändå inte ser en. Detta betyder att man måste vara extra försiktig i trafiken. Om man rör sig längs med landsväg till fots eller med cykel kan det löna sig att sakta i eller till och med stanna upp då man märker att en bil närmar sig. På detta viset kan man bättre observera varifrån bilen kommer och vid behov söka sig ännu närmare vägrenen.

Då man rör sig med bil i mörker och möter fotgängare eller cyklister skall man vara extra vak-sam. Man skall undvika att blända de i onödan och ge dem tillräcklit med utrymme vid omkör-ning. Om det är möjligt att sakta ner innan mötet/omkörningen är även det att rekommendera.

Under vår och höst då det finns vatten eller snösörja på vägen skall man även tänka på att inte stänka ner fotgängarna och cyklisterna.

Avslutning

Efter en intensiv vecka av besök till fem lågstadieskolor runt om i Finland, kan vi konstatera att på alla orter finns det ställen på barns skolvägar som upplevs som farliga. På de flesta stäl-len finns det också saker som kan göras, för att förbättra trafiksäkerheten, relativt enkelt och förmånligt dessutom. På vissa ställen krävs tyvärr också stora satsningar för att få problemet åtgärdat.

Ändå hoppas vi på, att denna kartläggning vi gjort, skulle bidra till att det skulle ske föränd-ringar på platser som upplevs som farliga. I vissa fall räcker det med att ta bort lite växtlighet, för att göra sikten bättre.

Det fanns en gemensam sak, på alla orter, som togs upp i enkäterna, som föräldrarna svarade på. Nämligen hastighetsbegränsningar, och då speciellt problemet med att bilister inte håller has-tighetsbegränsningarna, utan kör rejäla överhastigheter i närheten av skolorna. Ett annat pro-blem som kom fram är att bilister inte ger väg åt barn eller fotgängare som ämnar korsa vägen vid ett övergångsställe. Det här är saker som kan ändras endast genom en attitydförändring hos bilister. Vi kan alla sakta ner lite, speciellt i närheten av skolor eller då vi ser barn i trafiken, och på detta vis göra skolvägen tryggare för barnen.

En annan sak som föräldrarna önskade att vi skulle tala med barnen om, var cykelhjälmar, och hur viktigt det är att använda en. I alla skolor märkte vi, att barnen nog var väl medvetna om att cykelhjälmar skall användas, och även varför de skall använda hjälm. Men många av barnen ifrågasätter varför de skall använda hjälm, då inte vuxna gör det. Detta som en påminnelse om hur viktigt det är, att även med eget exempel visa, hur man skall göra rätt.

Vi vill tacka Polisyrkeshögskolan och Folkhälsan, framförallt Patrik Lindholm, för att vi fått vara med i detta projekt. Projektet har varit både otroligt roligt och väldigt givande. Vi har blivit varmt emottagna på alla fem skolorna, och eleverna har lyssnat och deltagit ivrigt i våra föreläsningar. Ett stort tack till elever, lärare och föräldrar i de skolor vi fick besöka.

In document Fem skolor många vägar (Page 24-28)

Related documents