• No results found

28 Gill Brodin x

29 Lasse Andersson x

30 Sven Uhlås x

31 Emma Mattila x

32 Pontus Gunnarsson x

33 Sofia Eklund x

34 Petra Ullenius x

35 Victoria Wagman x

Sida 1 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

Innehåll

1. Föreningen och dess syfte... 2 2. Kansliet ... 2 3. Projekt ... 3 Interna projekt ... 3 Externa projekt ... 7 4. Uppföljning och utvärderingsmetod ... 9 5. Resultat ... 9 6. Lärdomar och utmaningar ... 10 7. Anställda samt sammansättning av förtroendevalda och valberedning ... 10 8. Resultat- och balansrapport ... 12 9. Underskrifter ... 16

Sida 2 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

1. Föreningen och dess syfte

Föreningen Upplandsbygd lokalt ledd utveckling startades 2015 och tar avstamp i visionen:

”Upplandsbygd är hållbar, levande och attraktiv år 2022”. Föreningen har under

verksamhetsåret bestått utav 15 ledamöter från de deltagande kommunerna Knivsta, Sigtuna, Uppsala och Östhammar. Föreningen har haft följande möten som varit en blandning mellan beslutsmöten, informationsmöten och kompetensutvecklingsmöten:

6 styrelsemöten.

1 årsmöte.

6 arbetsutskottsmöten.

3 beredningsmöten inför projektbeslut.

4 kommungruppsmöten med representanter från de deltagande kommunerna.

Utöver ovanstående möten har flera styrelsemedlemmar enskilt och tillsammans med kanslipersonal varit ute i verksamhetsområdet och mobiliserat, nätverkat och informerat om möjligheterna till projektstöd.

2. Kansliet

a. Personal

Under årets har Upplandsbygd haft fem personer heltidsanställda. Verksamhetsledare Sven Uhlås. Administratör och ekonom Sofia Eklund. Administratör och projektledare Emma Mattila som mestadels arbetat som projektledare för det LAG-ägda projektet LLUST.

Administratör och projektledare Jenny Kangas som mestadels under första halvåret arbetat som projektledare för det LAG-ägda projektet Uppbyggarna och som mestadels varit

föräldraledig andra halvan av året. Administratör och projektledare Pontus Gunnarsson som mestadels arbetat som projektledare för det LAG-ägda projektet ungdomsprojektet Ung i Upplandsbygd. För mer information om de LAG-ägda projekten se avsnitt 3.a-g nedan.

b. Aktiviteter

Kansliets personal har deltagit på flertalet utbildningar som Jordbruksverket har erbjudit via Lync/Skype.

Kansliets personal har förberett handlingar inför årets beredningsgruppsmöten, arbetsutskottsmöten och LAG-möten.

Kansliets personal har rådgett ett 80-tal projektintressenter och hjälpt dem framåt i ansökningsprocessen på plats hos sökande eller på kansliet.

Kansliets personal har handlagt ansökningar om stöd och ansökningar om utbetalning av de projekt som presenteras kort under avsnitt 3 ”Externa projekt”.

Sida 3 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

Under 2019 har kansliet fortsatt samverkansarbetet med Länsstyrelsen i Uppsala. Ett samverkansmöte med kansliets personal och handläggare på

landsbygdsutvecklingsenheten på Uppsala Länsstyrelsen har genomförts.

Samverkansmötena ger en värdefull samsyn över pågående projekt och

ansökningstryck. Mötena har även öppnat upp möjligheter för att samverka kring kommunikation av våra olika stöd.

Fyra nyhetsbrev har skickats ut och flertalet informationskampanjer på Facebook och Instagram har genomförts.

Upplandsbygd har uppmärksammats i regionala tidningar och i radio under året.

Delar av personal och styrelse deltog på konferenser under året för

kompetensutvecklingssyfte och nätverksmöjligheter. Dessa konferenser var den nationella leaderträffen och Miljömålsdagen i Uppsala.

Representant från kansliet och/eller styrelsen har deltagit på partnerskapsmöten som Stockholms och Uppsalas länsstyrelser anordnat.

Representant från kansliet har deltagit på de dialogkonferenser som har arrangerats av den lokala överenskommelsen mellan kommun och föreningslivet i Uppsala kommun.

Representanter från kansliet och styrelsen deltog under verksamhetsåret på en sju-dagars utbildning ledd av Stockholm recilience center med temat resiliens i praktiken.

Kansliet har haft en uppskattad personaldag med temat grupparbete under året.

3. Projekt Interna projekt

a. Driften

Driften betalar för kansli- och styrelseverksamhet. Driften syftar till att genomföra strategin, skapa en kontaktbas för alla involverade parter samt underlätta för lokala aktörer att söka stöd. För information om konkreta aktiviteter se kapitel 2.b ovan.

b. LLUST – Ledande, lärande, utvecklande, stödjande med timing!

Upplandsbygd driver det LAG-ägda projektet LLUST för att arbeta med de mest aktuella ämnesområdena för en hållbar landsbygdsutveckling. Projektet tar avstamp i Upplandsbygds vision ”Upplandsbygd är hållbar, levande och attraktiv år 2022” och kommer att arbeta mot en långsiktigt hållbar landsbygdsutveckling i Upplandsbygd genom att ta sig an de 17 globala hållbarhetsmålen som är en del av Agenda 2030. (Agenda 2030 antogs av FN 2015, se www.globalamalen.se)

Sida 4 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

Projektet arbetar med att skapa fyra nätverk som vardera ansvarar för 4 till 5 av de 17 globala målen. Nätverken består av aktörer som ideellt och/eller professionellt är engagerade i utvecklingsfrågor i Upplandsbygd och som vill arbeta med att hitta sätt att arbeta lokalt med de globala målen. Nätverken arrangerar temakvällar som lyfter ett eller flera av de av FN utsett viktigaste framtidsutmaningarna och ge målen en lokal vinkel. LLUST-projektet fokuserar därigenom på hur vi i Upplandsbygd kan arbeta för att nå dessa globala mål.

Nätverkens arbete syftar till att ge kunskap och inspiration till Upplandsbygds aktörer inom hållbar landsbygdsutveckling utifrån de viktigaste globala utmaningar som vi står inför.

Projektet ger därmed ett glokalt perspektiv på de 17 hållbarhetsmålen. Projektet syftar till att inspirera, kompetensutveckla och skapa nätverk och plattformar för de av Upplandsbygds aktörer som kan och vill arbeta med de globala målen på lokal nivå.

Genomförda aktiviteter i LLUST 2019

Temakvällar

Under 2019 har projektet genomfört tre temakvällar:

INKLUDERARNA: Unga för Hållbarhet 26/3-2019 på Vattholma fritidsgård.

PLATSUTVECKLARNA: Ut i naturen in i samhället 10/4-2019 på Fjällnora Friluftsområde.

ÅTERVINNARNA: Lösningar för ett klimatpositivt Kretsloppssystem 27/11-2019 i Håga by.

Hållbarhets-kickoff.

Den tredje av projektets Teambuildnings-konferenser hölls på Gimo Herrgård i början på september 2019. Under denna hållbarhets-kickoff fick nyckelpersoner från nätverkens organisationer träffas och bestämma planen för årets arbete. Temat på Kick-offen var ”Resiliens i praktiken” och programmet planerades och genomfördes tillsammans med Stockholm Resilience Center. Nätverken satte upp en vision för hur nätverket skulle kunna fungera 2030 samt bestämde vilka mål som de ansåg vara mest aktuella att lyfta under året för att komma ett steg närmare visioner.

Nätverkskoordinatorer

I juni 2019 rekryterades fyra nya studentkonsulter att ta över uppdragen som nätverks koordinatörer till respektive nätverk. Studentkonsulterna har tagit fram workshop-metoder, processledningsmaterial, inbjudningar och

marknadsföringsmaterial inför kick-offen och temakvällarna. De har också hittat lämpliga inspirationsföreläsare och bjudit in relevanta aktörer i vårt område till temakvällarna.

Kommungruppsmöten. Projektet har bjudit in till fyra stycken kommungruppsmöten med kommunala tjänstemän med ansvar för landsbygdsutvecklingsfrågorna i Upplandsbygds fyra kommuner.

Metodutveckling. Att arbeta med lärande och metodutveckling är en viktig del av LLUST-projektet. I samarbete med Cecilia Waldenström, universitetslektor i

landsbygdsutveckling vid institutionen för stad och land på Sveriges

Sida 5 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

Lantbruksuniversitet har projektledningen tagit fram ett förslag på hur projektets aktiviteter ska följas upp och utvecklas.

c. Ung i Upplandsbygd

Syftet med projektet är att satsa extra på unga under 26 år som vill agera lokalt.

Ungdomscoachen finns med under hela processen för att vägleda gruppen i hur man driver projekt, hur man blir en lokal aktör och samverkar med andra lokala aktörer och framförallt hur man jobbar på ett hållbart sätt från start till mål. Förhoppningen är att projektet ska kunna visa en mängd exempel på konkret och lokalt hållbarhetsarbete när det avslutas i juni 2020.

Projektet ”Ung i Upplandsbygd” har löpt på som planerat under 2019. Vår ungdomscoach Pontus har varvat det administrativa kring handläggning av projektet med att uppsöka unga som vill driva egna projekt. Uppsökande möten via, främst, fritidsgårdar har bland annat hållits i Björklinge, Storvreta, Vattholma, Knivsta, Österbybruk, Gimo, Alunda, Östhammar och Tuna. Samtliga har bidragit till goda kontakter, tre bifallna projekt och ytterligare fyra projekt på god väg. Genom marknadsföring och annan kommunikation har ytterligare tre projekt beviljats och två är på god väg. Sammanslaget med de fyra projekt som genomförts tidigare år är målsättningen, 16 genomförda projekt, inom räckhåll och ansökningsstopp råder.

Många av de bifallna projekten är under full gång. De som avslutats har spridits på Upplandsbygds sociala kanaler, främst genom hemsidan där man kan navigera till mer information och läsa en sammanfattande text. Under våren 2019 var fotbollsentusiasterna snabba på bollen och levererade resultat lika snabbt, nedan visas de första två projekten som beviljades under året med bilder och tillhörande sammanfattningar.

”I en förening där hållbarhet leder vägen är man ständigt redo att utvecklas. De unga ledarna i Films SK ville ta fotbollsskolan till nästa nivå genom satsningar för ekologi och träning inspirerad av de mest framgångsrika

fotbollsnationerna. Vem vet, om några år kanske vi ser en lokal talang i Champions League bärandes skor av östersjöplast?

Forza Film!”

Sida 6 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

”Föreningslokaler finns gott om på landsbygden, men många som inte används till sin fulla potential. Unga fotbollsspelare i Rasbo ville ändra på detta. Med god handlingskraft och

viljestyrka har de nu sett till att föreningslokalen är rustad för träningsläger, övernattningar, filmkvällar och mycket mer. Vi gillar maxat användande av tillgångar, heja Rasbo!”

Ungdomsprojektet har under året fått synas och höras en del i media. Projektet har skrivits om i Upsala Nya Tidning (2019-06-27) och en intervju med ungdomscoachen har ägt rum i P4 Uppland.

https://pren.unt.se/artikel?redirect=https:%2F%2Fwww.unt.se%2Fnyheter%2Fknivsta%2Fde-vill-

lata-ungdomarna-bestamma-5349664.aspx&meter=false&action=completerequest&callback=https:%2F%2Fwww.unt.se%2Finc%2 Feprencallback.aspx

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7249916

d. Förstudie integration Upplandsbygd

Projektet är avslutat och slutredovisningen för projektet skickades in i december 2019 och väntar på handläggning av Jordbruksverket.

Projektet syftade till att ge nyanlända och nya medborgare i Upplandsbygd möjlighet att integreras genom att delta i meningsfull sysselsättning. I förstudien kartlades

förutsättningarna för etablering av integrerande verksamheter på landsbygden i Upplandsbygd.

e. Uppbyggarna

Projektet startades under 2019. I detta projekt har stöd i form av småprojekt delats ut om 30 000 – 120 000 kr. Företag och föreningar i verksamhetsområdet har varit välkomna in med ansökningar. Kraven är bland annat att fokus på hållbar utveckling ska vara stort i småprojekten. Under 2019 kom det in 36 ansökningar om småprojekt varav 15 av dessa än så länge fått bifall.

Sida 7 av 16

Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling - Org.nr: 802494–9276

f. Inkluderande Upplandsbygd 2030

Projektet prioriterades av LAG under 2019 och väntar på beslut från Jordbruksverket.

I socialfondsprojektet ”Inkluderande Upplandsbygd 2030” vill vi ge nya resurser till

aktörerna i de två nätverken Inkluderarna och Platsutvecklarna. Projektet ska stimulera till nya samverkansformer mellan aktörer som vill bidra till uppfyllelsen av de globala målen på lokal nivå. De globala hållbarhetsmålen som nätverken arbetar med kommer få sin lokala prägel genom att aktörerna hittar nya lösningar de på samhällsproblem som finns i vårt område kopplat till arbetslöshet och utanförskap i olika former.

g. Hållbart entreprenörskap 2030

Projektets prioriterades av LAG och fick startbeslut från Jordbruksverket under vintern 2019.

I regionalfondsprojektet ”Hållbart entreprenörskap 2030” vill vi ge nya resurser till

aktörerna i de två nätverken Innovatörerna och Återvinnarna. Projektet ska stimulera till nya samverkansformer mellan aktörer som vill bidra till uppfyllelsen av de globala målen på lokal nivå samtidigt som de startar upp eller vidareutvecklar hållbara företag. Projektet ska göra det möjligt för nätverkens medlemmar att besöka platser, organisationer och entreprenörer i andra länder som ligger i framkant med arbete inom nätverkens hjärtefrågor och

hållbarhetsmål.

Externa projekt

Under 2019 har det kommit in ett 10-tal idéskisser för större projekt. LAG, styrelsen för Upplandsbygd lokalt ledd utveckling, har under året 2019 prioriterat 5 projektansökningar.

Sedan föreningens bildande har totalt 19 projekt prioriterats inklusive de LAG-ägda projekten.

Nedan följer en lista över prioriterade projekt. Vi har även tagit fram en projektrapport med beskrivningar av samtliga projekt som styrelsen beviljat till och med 2019-12-31. På

hemsidan finns rapporten att ta del av: https://www.upplandsbygd.se/om-upplandsbygd-lokalt-ledd-utveckling/projektrapporter/

Projektnamn Stödbelopp Kommun