• No results found

R IKSINTRESSEN OCH FÖRORDNINGAR

Inom och i anslutning till planområdet finns områden eller funktioner med ett värde som är in-tressant ur ett nationellt perspektiv. Dessa utgör riksintressen och bevakas av Länsstyrelsen.

Riksintresse för totalförsvaret

Planområdet berörs av riksintresse för totalförsvaret som utpekas enligt 3 kap. 9 § miljöbalken.

Riksintresset syftar till att i så stor utsträckning som möjligt upprätthålla ett fungerande sam-hälle även under hotsituationer. Riksintresset för totalförsvarets militära del påverkas av uppfö-rande av höga byggnadsobjekt, vilka kan utgöra flyghinder eller störa olika typer av kommuni-kationssystem. Av denna anledning är hela kommunens yta samrådsområde avseende höga ob-jekt. Försvarsmakten ska kontaktas i tidigt skede i plan- och bygglovsärenden som berör objekt högre än 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse, och högre än 45 meter inom sammanhål-len bebyggelse.

Riksintresse för luftfart

Planförslaget berörs av riksintresse för luftfart enligt 3 kap. 8 § miljöbalken. Riksintresset inne-bär att flygplatsområdet (Ängelholm-Helsingborg flygplats och Malmö flygplats) och de omgi-vande influensområdena för buller, flyghinder och elektromagnetisk störning ska skyddas. Flyg-platsernas sammantagna influensområde är den yta utanför riksintresseområdet inom vilken bebyggelse eller anläggning påtagligt kan skada riksintresset. Yttrande från transportstyrelsen och flygplatserna ska inhämtas när det gäller höga byggnadsobjekt.

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Björn Bensdorp Redestam Mareile Walter

planchef planarkitekt

Detaljplan för fastigheten

Drottninghög Västra 2 med flera, Drottninghög

Helsingborgs stad

Granskningsutlåtande

Detaljplanens syfte

Detaljplanens syfte är att möjliggöra förtätning med nya bostäder inom planområdet samt att pröva omfattning och utformning av en sådan bebyggelse. Stor vikt läggs på användbara bo-stadsgårdar. Planen syftar också till att möjliggöra en utökad byggrätt för den befintliga försko-lan. Planen möjliggör även ett parkeringshus samt en dagvattenpark inom planområdet.

Samråd

Stadsbyggnadsnämnden beslutade om samråd den 9 juni 2020. Detaljplanen har varit på sam-råd under tiden 22 juni 2020 – 28 augusti 2020 samt remitterats till berörda myndigheter, kom-munala nämnder med flera. Kända sakägare och hyresgästorganisationen har fått inbjudan till samrådet. Samrådet annonserades även i Helsingborgs dagblad den 11 juli 2020. Information om planförslaget och samrådet fanns även på utomhusaffischer nära planområdet.

Länsstyrelsen och lantmäteriet har under samrådet yttrat sig över detaljplanen. Utöver dessa har 15 remissinstanser yttrat sig och sju skrivelser har kommit från allmänheten.

Samrådsaktiviteter

För att förmedla informationen om planförslaget så tydligt som möjligt testades olika digitala presentationssätt. Förutom de traditionella planhandlingarna länkade en webbsida om planför-slaget till en virtuell 3D-modell samt en kartberättelse (story map). Denna kartberättelse kombi-nerade texten från planbeskrivningen med interaktiva kartor och bilder.

Lättillgänglig information om planförslaget och samrådet fanns även utställt på biblioteket på Drottninghög mellan den 5 juli och 28 augusti 2020. Förutom affischer fanns där en analog 3-D-modell över Drottninghög. En eftermiddag i veckan var denna utställning bemannad med perso-nal från stadsbyggnadsförvaltningen. Ungefär 65 samtal fördes under den tiden om planförsla-get och stadsdelens utveckling i allmänhet.

Affischer med information om planförslaget fanns även utomhus vid Körsbärslunden, strax ut-anför planområdet, från och med mitten av juli 2020. Vid två tillfällen erbjöds allmänheten att träffa personal från stadsbyggnadsförvaltningen, projektet DrottningH och byggherrar på plats.

På onsdagskvällen den 12 augusti samlades ungefär ett 30-tal intressenter. Mer än 20 personer deltog även i en guidad planvandring genom planområdet, där informationen förmedlas via

augusti erbjöds ett liknande program, men antalet besökare blev då endast ett 10-tal personer, troligen på grund av det varma vädret.

Planvandring för allmänheten med coronaavstånd

Inför träffarna med allmänheten testades planvandringen med tre sommarjobbande ungdomar, som hade mycket kontakt med boende på Drottninghög, samt ett 10-tal ”stadsdelsmammor”, kvinnor med utländsk bakgrund som jobbar frivilligt med att stötta andra nyanlända att förstå sig bättre på det svenska samhället. Syftet var att deltagarna i dessa vandringar skulle fungera som multiplikatorer och sprida information om planförslaget och samrådsaktiviteterna bland de boende.

I samtalen har framkommit synpunkter på att planförslaget tar grönområden i anspråk och att det ska komma in biltrafik i området så att det blir mindre tryggt. Samtidigt har flera påpekat att många kör bil i höga hastigheter i området redan nu, trots att det inte är tillåtet. Flera personer har varit positiva till att området utvecklas och att det tillkommer nya bostadstyper och upplå-telseformer. Det har kommit synpunkter på att de många pågående byggprojekten på Drottning-hög gör det svårt att komma fram just nu. Många undrade hur renoveringen eller rivningen av byggnader påverkar den egna lägenheten, hur de framtida hyrorna ser ut, vad som ska hända med parkeringarna, hur tidsplanen ser ut och om det är möjligt att ställa sig i kö till de nya lä-genheterna.

Den 18 september presenterade vi planförslaget för klass 4 c på Drottninghögskolan för att få ett barnperspektiv på förslaget. Vi gjorde en rundvandring på området. Sedan fick barnen i upp-gift att skriva eller rita om vad som var viktigt att tänka på när det gäller utformning av en ut-byggd Gulkullagata och den framtida dagvattenparken. Barnen visade ett stort intresse för sitt område och de planerade förändringarna. Vissa barn menade att det var tråkigt att det planera-des för fler bilar inom bostadsområdet, några tyckte att det var bra att det fanns fler parkerings-platser för föräldrarnas bilar. Barnen önskade sig fler utmanande lekmöjligheter, som längre rutschkanor och studsmattor, och en plats för bollspel. De befintliga gröna gårdarna mellan bo-stadshusen ansågs vara tråkiga, för att det inte finns något som större barn kunde leka med där.

Dessutom berättade några barn att t.ex. bollspel var förbjudet på gårdarna för att inte störa grannarna.

Klass 4 c på Drottninghögskolan

Granskning

Detaljplanen har varit utställd för granskning under tiden 26 oktober 2020- 10 november 2020 samt remitterats till berörda myndigheter och kommunala förvaltningar med flera.

Länsstyrelsen meddelade den 6 november 2020 att förslaget inte strider mot de intressen läns-styrelsen har att bevaka.

Kända sakägare och hyresgästorganisationen har fått brev om granskningen. Granskningen an-nonserades på stadens anslagstavla. Under granskningstiden har 1 skrivelser kommit från sakä-gare eller allmänheten.

Yttranden

Utan synpunkter på samrådsförslaget

Följande har inget att invända mot planförslaget:

Kommunstyrelsen, 1 juli 2020

Luftfartsverket, 3 augusti 2020

Länsstyrelsen, 7 juli 2020

Utan synpunkter på granskningsförslaget

Följande har inget att invända mot planförslaget:

Fastighetsförvaltningen, 10 november 2020

Lantmäteriet, 11 november 2020

Räddningstjänsten Skåne Nordväst, 26 oktober 2020

Myndigheter och statliga verk

Länsstyrelsen, 10 juli 2020

Länsstyrelsen framför under samrådet följande: Länsstyrelsen har med de aktuella planhand-lingarna och nuvarande information inte några synpunkter på planförslaget utifrån 11 kap 10-11 §§ PBL. Förutsatt att planförslaget inte förändras, behöver inte Länsstyrelsen underrättas mellan samråd och antagande enligt 5 kap. 18 § PBL.

Länsstyrelsen ger rådet att allmännyttig gång- och cykeltrafik bör regleras som allmänplats GC-väg och inte som x1 på kvartersmark.

Kommentar: Planbestämmelsen för allmännyttig gång- och cykeltrafik på kvartersmark har tagits bort från plankartan. Planförslaget har förändrats i vissa delar, därför underrättas länsstyrelsen även under granskningen.

Länsstyrelsen, 5 november 2020

Länsstyrelsen framför under granskningen följande: Kommunen gör bedömningen att planför-slaget inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan i den mening som avses i 6 kap. miljö-balken (MB). Länsstyrelsen delar kommunens bedömning.

Länsstyrelsen saknar planbestämmelse om exempelvis genomgående lägenheter i det södra bo-stadsområdet i anslutning till Vasatorpsvägen. Länsstyrelsen anser att det i övrigt är väl genom-tänkt ur bullersynpunkt med slutna kvarter för att motverka bullersituationen för det området.

Förutsatt att planhandlingarna kompletteras gällande buller enligt ovan har inte Länsstyrelsen några synpunkter utifrån 11 kap. 10 - 11 §§ PBL.

Kommentar: Planbeskrivningen redovisar att bullerutredningen för planområdet kom fram till att 60 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids. Illustrationen som visar högre värden än 60 dBA visar den maximala ljudnivån. Därför finns det ingen anledning att reglera genomgående lägenheter i detaljplanen.

Lantmäteriet, 31 augusti 2020

Lantmäteriet framför under samrådet att fastighetsbeteckningarna (kvartersnamn) på fastighet-erna sätts vid fastighetsbildningen. Biltrafik till norra delen av planområdet förutsätter en ut-byggnad av Gulkullagatan. Den föreslagna kvartersgatan för biltrafik är inte förenlig med före-slaget x-område för allmännyttig gång och cykeltrafik på samma sträcka. Servitut för biltrafik från kvartersgator över gångväg (allmän plats) är inte möjligt.

Kommentar: Planbestämmelsen för allmännyttig gång- och cykeltrafik på kvartersmark har tagits bort från plankartan. Ingen allmän biltrafik är planerad över en gångväg (allmän plats). Gulkulla-gatan är redan planlagd, och en utbyggnad av Gulkulla-gatan är en förutsättning för utvecklingen av norra delen av planområdet.

Region Skåne, 28 augusti 2020

Region Skåne framför under samrådet att det är positivt att Helsingborgs stad planerar för för-tätning med närhet till attraktiv kollektivtrafik vilket skapar goda förutsättningar för ett hållbart resande. Planförslaget stämmer väl överens med Skånes regionala utvecklingsstrategi som beto-nar betydelsen av att bygga vidare på befintlig ortstruktur med en tydligt sammanhållen bebyg-gelse, samt att arbetsplatser, bostäder och handel främst utvecklas i kollektivtrafiknära lägen.

Region Skåne ser även positivt på att Helsingborgs stad föreslår öppen dagvattenhantering och en dagvattenpark. Pågående klimatförändringar med mer frekventa skyfall kommer att ställa nya krav på hantering av dagvatten.

I Skånes regionala utvecklingsstrategi anges att havet som omger Skåne ska vara i ekologisk ba-lans och förses med rent vatten från friska vattendrag och levande sjöar. För att lyckas med det behöver vattnet ges mer utrymme både i landskapet och i staden.

Kommentar: Region Skånes synpunkter noteras.

Trafikverket, 3 juli 2020

Trafikverket framför under samrådet att planområdet inte direkt berör statlig infrastruktur, men att behov av åtgärder på det statliga vägnätet och dess anslutningar till följd av exploate-ringen ska bekostas av kommunen/exploatören.

Trafikverket hänvisar till att Luftfartsverket och Ängelholms flygplats är sakägare och ska bere-des möjlighet att yttra sig under samrådet, då en del av detaljplanen medger byggnation som är högre än 20 m inom tätbebyggt område.

Kommentar: Luftfartsverket och Ängelholms flygplats har fått möjlighet att yttra sig över planför-slaget.

Nämnder, förvaltningar och kommunala bolag

Barn- och utbildningsnämnden, 28 augusti 2020

Barn- och utbildningsnämnden är positiv till planerade förändringar på Drottninghög. För att service med skola och förskolor samt idrotts och fritidsaktiviteter ska finnas i tillräcklig omfatt-ning är det viktigt att en nära dialog förs mellan stadsbyggnadsförvaltomfatt-ningen, fastighetsförvalt-ningen och skol- och fritidsförvaltfastighetsförvalt-ningen.

Kommentar: Stadsbyggnadsförvaltningen avser att bygga vidare på det befintliga nära samar-betet med fastighetsförvaltningen och skol- och fritidsförvaltningen.

Idrotts- och fritidsnämnden, 28 augusti 2020

Idrotts- och fritidsnämnden framför under samrådet att Idrotts- och fritidsnämnden är positivt inställd till planerade förändringar på Drottninghög. För att service med skola och förskolor samt idrotts- och fritidsaktiviteter ska finnas i tillräcklig omfattning, är det viktigt att en nära dialog förs mellan stadsbyggnadsförvaltningen, fastighetsförvaltningen och skol-och fritidsför-valtningen. Idrotts- och fritidsnämnden ställer sig frågande till om tillgången till grönytor kom-mer vara tillräcklig för framtidens invånare på Drottninghög. Förslagsvis undersöks möjligheter till en större andel grönytor för att hamna i spannet 10-25 kvm offentlig grönyta/person. Vidare väcks liknande frågor kring tillgången av lekytor, samt huruvida de nya och bättre definierade lekytorna kommer att bidra till en acceptabel grad av deltagande avseende rekreation och lek.

Kommentar: Stadsbyggnadsförvaltningen avser att bygga vidare på det befintliga nära samar-betet med fastighetsförvaltningen och skol- och fritidsförvaltningen. Nya beräkningar visar att värden för offentlig grönyta per person ligger för den största delen av området i spannet 15 -20 kvadratmeter. Efter att beräkningarna gjordes har dessutom exploateringsgraden i kvarteren mot Vasatorpsvägen sänkts, vilket påverkar statistiken om tillgång till offentlig grönyta positivt.

Det här planförslaget är utvecklat med hänsyn till Strukturbild Drottninghög 2018, som är en komplettering och uppdatering av planprogrammet för Drottninghög från år 2012. Det finns en intention att uppdatera Strukturbilden med jämna mellanrum, för att kunna fånga upp de föränd-ringar som har skett. Nästa uppdatering borde innehålla en utvärdering av hur de bättre definie-rade gårdarna påverkar barnens lekmöjligheter.

Skol- och fritidsförvaltningen, 10 november 2020

Skol- och fritidsförvaltningen framför under granskningen att förvaltningen uppfattar att det synpunkter som framfördes vid Samrådet har beaktats. Skol och fritidsförvaltningen vill dock betona att även i det fortsatta arbetet måste Stadsbyggnadsförvaltningen, Fastighetsförvalt-ningen och Skol och fritidsförvaltFastighetsförvalt-ningen ha ett nära samarbete för att lösa kvarvarande frågorna kring logistik kring angöring och möjlig användning av tomten i förhållande till ledningsdrag-ningar.

Kommentar: Synpunkten noteras.

Fastighetsnämnden, 1 september 2020

Fastighetsnämnden framför under samrådet att den tillstyrker förslaget till detaljplan för Drott-ninghög Västra 2 m.fl. med tilläggen att byggnadshöjd för förskola i kvarteret DrottDrott-ninghögs barnstuga skall vara 13 meter och att allmän platsmark väster om förskolan bör vara minst 3,5 meter bred.

Kommentar: Byggnadshöjden och gatubredden har ändrats i plankartan.

Kommunstyrelsen, 1 juli 2020

Kommunstyrelsen (i egenskap av markägare) framför under samrådet att exploateringsavtal måste tecknas innan detaljplanen antas.

Kommentar: Ett exploateringsavtal är tecknat och ska godkännas av kommunfullmäktige innan detaljplan antas.

Kulturnämnden, 26 augusti 2020

Kulturnämnden ställer sig under samrådet positiv till den föreslagna detaljplanen för fastig-heten Drottninghög västra 2, med flera. Förverkligandet av detaljplanen innebär inverkan på de befintliga kulturmiljövärdena inom planområdet. Men att stadsdelen kan fortsätta utvecklingen enligt projekt DrottningH får ses som en överordnad prioritering för stadsdelen och för de invå-nare som kommer att bo och verka där, nu och framöver. Särskilt positivt är satsningarna på va-rierade boendeformer, utökad förskoleverksamhet och näringsverksamhet samt utökad park-mark.

Detaljplanen berör och bemöter flera av projektets behov kontra befintliga värden och lyfter fram möjliga lösningar och avvägningar mellan dessa på ett tydligt sätt. Detaljplanen omnämner också delaktighet och involvering av såväl vuxna som unga invånare i den fortsatta processen.

Kulturnämnden betonar vikten av denna involvering framöver. Särskilt när det gäller att till fullo tillvarata värden i planen som handlar om park- och lekmiljöer, biologisk mångfald, samt säkerställandet av mötesplatser såväl inomhus som utomhus, skulle det starkt bidra till ambit-ionerna i stadens Kulturprogram.

Kommentar: Kulturnämndens synpunkter noteras.

Kulturförvaltningen, 9 november 2020

Kulturförvaltningen framför i en skrivelse under granskningen att det är positivt att en upprust-ning av området görs och att man möjliggör en komplettering av olika boendeformer samt ser-vice- och verksamhetslokaler. Likaså är det positivt att grönytor och gemensamma utemiljöer blir omhändertagna. Men ur kulturmiljösynpunkt så blir det en negativ påverkan genom att be-fintliga strukturer och karaktärsdrag omdanas, vilket lyfts tidigare och det framgår också i kon-sekvensbeskrivningen i granskningshandlingen. Ur antikvariskt hänseende vore det önskvärt med en mer varsam omdaning.

Kommentar: Kulturförvaltningens synpunkter noteras.

Miljönämnden, 27 augusti 2020/ 24 november 2020

Miljönämnden överlämnar miljöförvaltningens yttrande som sitt samrådsyttrande.

Miljöförvaltningen ser positivt på att planförslaget innebär en förtätning i ett kollektivtrafiknära läge, att det innefattar ett öppet dagvattensystem och att förslaget inte medför någon utökad hårdgörningsgrad. Miljöförvaltningen bedömer att kommande mobilitetslösningar minskar bil-beroendet och bidrar till en grönare och lugnare miljö för boende och framförallt barn som be-finner sig i området.

Miljöförvaltningen stödjer syftet med detaljplanen och instämmer med stadsbyggnadsnämnden att planförslaget inte kan anses medföra någon betydande miljöpåverkan men vill uppmärk-samma på nedanstående.

Markföroreningar

I det aktuella området har det tidigare funnits en gård, en äppelodling och en del av området har fungerat som uppställningsområde med skrotverksamhet. Under 60-talet ändrades använd-ningen till bostadsområde. Verksamheterna har i olika omfattning bidragit med föroreningar till mark och grundvatten inom området. Äppelodlingen använde DDT som bekämpningsmedel och bostadshusens mjukfogar innehöll PCB.

Inom det aktuella bostadsområdet har ett antal miljötekniska markundersökningar genomförts med anledning av verksamhetshistoriken. De föroreningar som har störst betydelse är bekämp-ningsmedlet DDT (och dess nedbrytningsprodukter) samt PCB. Föroreningarna har påträffats ytligt i marken och runt befintliga hus.

Den senaste markundersökningen utfördes av Sweco 2020-04-24 (Rapport Boklok Drottning-hög, Uppdragsnummer 12708595, projektering PM geoteknik och markmiljö) inom fastighet-erna Drottninghög västra 2, 3 och 8. Befintliga hus på fastighetfastighet-erna ska rivas. Resultatet från markundersökningen visar att det i några av samlingsproven finns DDT (och dess nedbrytnings-produkter) i halter överskridande Naturvårdsverkets generella riktvärde för känslig markan-vändning (KM). Samlingsproven utgörs av ytligt fyllnadsmaterial. Ingen PCB påvisades i den undersökningen.

Miljöförvaltningen vill tillägga att höga halter av klorparaffiner har hittats i fogarna i de hus som rivits på fastigheten Drottninghög Västra 1. Vid renovering och rivning av husen på Drottning-hög Västra 2 är det därför viktigt att det tas höjd för att husen kan behöva kontrolleras avseende innehåll av PCB och klorparaffiner som kan finnas i dolda fogar. På vissa ställen har det hittats

Miljöförvaltningen instämmer med Swecos sammanvägda slutsats och rekommendation att före grundläggning ska fyllningar och jordlager med organiskt innehåll tas bort. Vad gäller massor med halter underskridande känslig markanvändning bör dessa kunna återanvändas inom fastig-heten. De förorenade massorna får inte blandas med rena och måste tas om hand på rätt sätt.

Om massor ska användas för anläggningsändamål utanför fastigheten, ska detta samrådas med miljönämnden, eftersom en anmälan enligt miljöbalken då kan krävas.

Planområdet innefattar en förskola inom fastigheten Drottninghögs Barnstuga 2. Ramböll Sve-rige AB fick i uppdrag 2015 att utföra markundersökningar inom fastigheten för att säkerställa att jorden inte utgör någon risk för människors hälsa och/eller miljö. Resultatet går att läsa iPM Miljöteknisk markundersökning och slutrapport, Drottninghögs barnstuga 2, Helsingborgs stad, Unr 1320012890.

I rapporten framgår det att de förorenade massor som hittats inom området har grävts bort vil-ket innebär att markkvaliteten inte begränsar val av markanvändning utan kan användas till bland annat bostäder, odling av grönsaker och grundvattenuttag.

PCB hittades i utredningsområdet yttergränser men låg under riktvärden vid känslig markan-vändning. Ramböll bedömer att risken för föroreningar är ringa inom den befintliga förskolans verksamhetsområde, men det går inte att dra några slutsatser om eventuella PCB föroreningar utanför utredningsområdet eftersom dessa områden inte provtagits.

Miljöförvaltningen instämmer i Rambölls rekommendation att vid kommande schaktning, inom fastigheten Drottninghögs Barnstuga 2, vara uppmärksam på avvikande lukt och utseende ef-tersom det inte kan uteslutas att det kan finnas föroreningar utanför undersökningsområdet.

Det är viktigt för hela planområdet att utförande entreprenad är uppmärksam på avvikande jordmassor som har föroreningsindikationer, såsom färg, lukt och innehåll av avfall Senast sex veckor före eventuella efterbehandlingsåtgärder eller markarbeten inom förorenade delområ-den på fastigheten ska en anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 § i förordningen om miljö-farlig verksamhet och hälsoskydd inlämnas till och godkännas av miljönämnden.

Enligt miljöbalkens upplysningsskyldighet ska information om påträffade föroreningar delges tillsynsmyndigheten, i detta fall miljönämnden i Helsingborg. Upplysningsskyldigheten gäller oavsett om området sedan tidigare har ansetts vara förorenat.

Enligt miljöbalkens upplysningsskyldighet ska information om påträffade föroreningar delges tillsynsmyndigheten, i detta fall miljönämnden i Helsingborg. Upplysningsskyldigheten gäller oavsett om området sedan tidigare har ansetts vara förorenat.

Related documents