• No results found

Namn: Oscar Flack Datum: 2014-01-20 Handledare: Phillip Tretten,

Åsa Wikberg-Nilsson

Projektplan

Appendix I (1/7) Project plan

Innehåll

Bakgrund 46

Frågeställningar 46

Intressenter 46

Syfte och mål 47

Omfattning och Avgränsningar 47

litteraturstudie 48

kontextAnalys och benchmarking 48 Idéarbete och konceptutveckling 48

Milstolpar 49

Projektteam 49

Kommunikation 50

Appendix I (2/7) Project plan

Detta projekt är ett examensarbete utfört vid institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleå Tekniska Universitet. Arbetet omfattar att utveckla ett grafiskt användargränssnitt för Windows 8 med hjälp av Visual studio 2013. Gränssnittet ska vid senare tillfälle användas vid skapandet av ett program som ska underlätta underhållsarbetet vid järnvägen för Trafikverket och LKAB. Arbetet utförs av en student som studerat till civilingenjör inom teknisk design på Luleå Tekniska Universitet och beställaren är institutionen för Drift och Underhåll på universitetet.

Mer och mer information lagras via molntjänster och för att hämta denna information krävs någon typ av program. Detta är väldigt viktigt när det kommer till underhåll av system där man snabbt måste kunna utläsa vart fel har uppkommit och samtidigt kunna dela med sig av information som andra kan ha användning av.

I nuläget skapas nya molntjänster varje dag och äldre system uppdateras och utvecklas till nya system. Vid denna utveckling krävs att man har olika typer av expertis. Bland annat måste man ha någon som är bra på de tekniska bitarna med datorer och molntjänster men man behöver även något som planerar de grafiska i programmen. Ju mer tekniken utveckas desto mer information finns att hämta direkt ute på fältet via mobiltelefoner, surfplattor och laptops. Det som är en fördel med detta är att all information kan finnas på samma ställe och alla som behöver kan dela och läsa information.

 Hur kan man få ett grafiskt användargränssnitt användarvänligt för så många som möjligt?

 Vilka färger/kontraster ska man använda för att hjälpa färgblinda navigera lättare genom ett grafiskt användargränssnitt?

 Hur vill vi läsa och dela information?

Uppdragsgivaren är institutionen för drift och underhåll på Luleå Tekniska Universitet.

Appendix I (3/7) Project plan

Applikationen ska i slutskedet användas av LKAB och Trafikverket vars personal ska använda den för att snabbt hitta information om problem i tågnätet.

 Arbetet ska sluta med att ett grafiskt användargränssnitt som kan användas vid skapande av program i Windows 8 lämnas över.

 Det grafiska användargränssnittet ska vara tydligt och hjälpa slutanvändaren navigera i programmet.

 Ett flertal koncept ska tas fram och utvärderas.

Projektet kommer att utgå från ett äldre examensarbete och det är detta som kommer utvärderas och utvecklas. Det betyder att inga helt nya koncept kommer tas fram om det inte krävs.

Vid litteraturstudien kommer det även komma in ytligare begränsningar då ämnet är väldigt stort.

Här beskrivs de delarna som ska genomföras i projektet vilken information som ska samlas in och hur den ska förbättra produkten.

Arbetet kommer att bestå av olika faser. En programmeringsfast som sträcker sig genom hela projektet för att utveckla och testa olika grafiska användargränssnittet. Dessa gränssnitt kommer att bygga på ett tidigare examensarbete.

Examensarbetet kommer även bestå av faser där tester och litteratur ska sammanfattas och användargränssnittet utvecklas. Vid dessa faser ska en grupp som tillhandahålls av intuitionen hjälpa till att utvärdera och i viss mån utveckla gränssnittet.

Projektet kommer att sammanfattas och presenteras muntligt och i en rapport. Skrivandet av rapporten kommer ske löpande genom hela projektet och kommer bygga på informationen som hämtas i litteraturstudien.

Appendix I (4/7) Project plan

Literaturen ska omfatta följande områden.

 Design

 Produktdesign

 Grafisk design

 Svårigheter i grafiska gränssnitt

 Användarvänlighet i grafiska gränssnitt

En del av informationen i arbetet kommer från ett redan avklarat examensarbete där ett grafiskt gränssnitt redan tagits fram. Den informationen som kommer hämtas på annat håll bör ha stabil grund för att senare kunna användas för att vidarutvecka det grafiska användargränssittet.

Konceptutveckligen kommer ske i olika faser. Vid dessa faser sammanfattas de koncept som tagits fram i bilder som sedan kan användas för att utvärdera förslaget och utveckla gränssnittet. Vid dessa faser kommer handledare och ändra testpersoner involveras för att få en input och kunna föra arbetet vidare.

Projektet är planerat i tre faser. En fas för att programera det grafiska användargränssnittet och en fas för att testa och vidareutveckla arbetet. Den sista fasen är en läs och skrivfas som ska ske löpande genom hela projektet.

Först i projektet kommer programmeringen av gränssnittet som hämtas från det äldre examensarbetet. Men efter första veckan bör läsning av artiklar och skrivande på teori starta för att underlätta i slutskedet.

Programmeringen kommer ske genom hela projektet men med uppehåll där man kan gå igenom vilka förslag som tagits fram och även hur det ska utvecklas vidare.

Appendix I (5/7) Project plan

Möten med handledare ska ske var tredje vecka. Den studerande tar kontakt med den handledare/personal han behöver komma i kontakt med och bokar ett möte nästkommande vecka. Handledaren bestämmer tid och plats och bokar rum om det behövs.

Avrapportering ska ske varje fredag med vad som utförts i veckan och vad som planeras för nästa vecka.

V.13 Programeringen av applikationen bör vara klar.

V.16 Användartest

V.20 Slutkonceptet bör vara klart V.23 Redovisning av projektet V.23 Rapport klar och inlämnad.

Studerande:

Oscar Flack

oscfla-9@student.ltu.se Tel:073-074 62 73 Handledare:

Åsa Wikberg-Nilsson

Asa.Wikberg-Nilsson@ltu.se Tel: 0920-491342

Handledare:

Appendix I (6/7) Project plan

Kommunikation ska ske i första hand via mail. Behövs ett möten hör den studerande av sig och handledarna får välja en tid som passar. Vid inplanerade möten eller redovisningar bestämmer studenten vecka varpå handledarna och övriga inblandade väljer dag och tid.

Detta är den enklare varianten av tidsplanen. Så fort något förändras eller datum för specifika ärenden planeras för studenten in det i sin planering.

Vecka 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Programmera Utvärdering Användartest Vidareutveckling Slutkoncept

Literaturstudie Rapport Redovisning

Appendix I (7/7) Project plan

Appendix II: Mind-map of the train cars page

Appendix III: Mind-map of the reparis page. Appendix IV: Mind-map of the capacities page

CARRIAGES

Train name

Carriage Name

Problems Repairs

Repairs

Schedule

Space Available Where

Capacities Unused Tracks

When

Railway Usage Used

Tracks

Appendix II-IV (1/1) Mind-maps

Appendix V: Final design login page

Appendix VI: Final design home page

Appendix V-VI (1/1) Final design

Appendix VII: Final design home page scrolled

Appendix VIII: Final design overview page

Appendix VII-VIII (1/1) Final design

Appendix IX: Final design Trains page

Appendix X: Final design train cars page

Appendix IX-X (1/1) Final design

Appendix XI: Final design statistics page

Appendix XII: Final design repairs page

Appendix XI-XII (1/1) Final design

Related documents