• No results found

3.3 Microsoft Power BI

3.3.6 Rapport

Rapporter är uppsättningar av visualiseringar som användaren kan sätta ihop för att visa upp information och data som rör olika sammanhängande områden på en och samma sida, exempelvis kvartalsrapporter. Dessa rapporter är basen i den tjänst som QBIM erbjuder

sina kunder. Rapporter är interaktiva på så sätt att det går att klicka på värden och områ-den i visualiseringar för att få djupare förståelse för vissa delar i rapporten. Exempelvis kan en rapport för ett handelsföretag med hjälp av tabeller, diagram och kartor visa statistik för sålda och inköpta varor i hela Sverige. Om sedan användaren klickar på Stockholmsre-gionen på kartan genereras nya siffror och diagram för att visa sålda och inköpta varor i regionen.

Rapporter skapas direkt i Power BI service. I figur 3.3 visas vyn för att skapa en rapport. Verktyget är mycket användarvänligt och tillåter användaren att enkelt skapa visualiseringar och sätta ihop dem till en komplett rapport. Olika storlekar kan väljas på rapportytan för att passa olika ytor, exempelvis webbvy och mobilvy. En visualisering skapas genom att till höger under rubriken ”fält” välja lämpliga fält ur en datauppsättning, under rubriken ”visualiseringar” välja en lämplig visualiseringstyp samt grafiska element och inställningar, sedan genom att klicka och dra placera den färdiga visualiseringen på rapportytan. Visualiseringen genereras automatiskt i verktyget utifrån de kontroller som valts. Det går att flytta runt, ändra storlek och anpassa alla visualiseringar efter eget tycke och smak. Alla visualiseringar i rapporten kan interagera med varandra så länge de kommer från samma datauppsättning, vilket ger fler användningsområden och mer information än en statisk visualisering.

Längst nere i vyn i figur 3.3 syns flikar. En rapport kan skapas i flera flikar ifall det behövs. I exemplet i figuren finns det en flik för information kring liftar, en för besökare m.fl. Det finns även möjlighet att skapa dolda vyer som då inte syns direkt till kunden om inte den vyn specifikt laddas upp. Ett exempel på ett sådant användningsområde är en mobilvy som enbart visas om kunden använder en mobil enhet. När dessa sidor ska visas är något som görs i programkoden och inte direkt i Power BI.

4 Teknisk lösning och kodexempel

Det här kapitlet kommer att fokusera på att gå djupare ner i de tekniska detaljerna kring projektet kopplat till Power BI och dess funktioner. I avsnitt 4.1 beskrivs det nuvarande systemet, dess begränsningar samt de förändringar som ska utföras i det här arbetet kopplat till den problematik som finns. Avsnitt 4.2 handlar om inbäddning och innehåller teknisk beskrivning och kodexempel för hur detta fungerar med hjälp av Power BI REST API. Avsnitt 4.3 beskriver närmare hur inbäddning av rapporter och förändring av deras layout kan användas för att mobilanpassa en rapport.

4.1 Nuvarande system: SKI-ANALYTICS

Den portal som QBIM tillhandahåller kunden Skidata kallar de för SKI-ANALTYICS. Den används för att ge kunden tillgång till de rapporter, instrumentpaneler och visualiseringar som QBIM skapar åt dem.

Portalen består av en startsida, en flik för sparade instrumentpaneler, en för sparade rapporter samt en där kunden kan skapa en egen rapport med hjälp av den data som finns att tillgå. Instrumentpaneler och rapporter skapas av QBIM och innehåller visualiseringar som kunden kan ha nytta av, men kräver att kunden själv letar upp rätt rapport eller instrumentpanel som innehåller just den information som eftersöks. Ofta finns inte den tiden till förfogande då kunden vill ha svar på sina frågor snabbt, och därför ligger den mest relevanta informationen direkt på startsidan för kunden att lätt komma åt den. Ett exempel på hur startsidan kan se ut visas i figur 4.1. I det nuvarande systemet består startsidan av en bakgrundsbild samt ett antal rutor innehållande icke interaktiva visuali-seringar. Dessa kan exempelvis innehålla specifika nyckeltal, så som de två översta raderna av rutor i figur 4.1, eller diagram och grafer så som i den nedre raden i figuren. Dessa läggs i nuläget till i en gömd instrumentpanel i Power BI och laddas sedan in manuellt en och en i vardera ruta på startsidan, där även varje ruta manuellt måste storleksanpassas efter det

Figur 4.1: Skärmdump SKI-ANALYTICS

valda innehållet. Detta är ett problem då det är både tids- och resurskrävande. Dessutom, i och med att innehållet i rutorna är statiskt istället för interaktivt då det hämtas från en instrumentpanel går kunden potentiellt miste om värdefull information vid första anblick. Istället vill QBIM att framsidan ska vara interaktiv, d.v.s. innehålla inbäddade rapporter eller delar av rapporter, så att kunden själv, snabbt och enkelt kan filtrera fram den in-formation den vill åt. De hoppas på att lösa detta problem med hjälp av inbäddning av rapport samt med implementering av Q&A.

Ett annat problem med det nuvarande systemet är att det inte är anpassat för mobila enheter. Ett exempel på hur mobilvyn kan se ut i det nuvarande systemet visas i figur 4.2. Skidatas kunder består av olika skidanläggningar, och i och med att detta är ett väldigt rörligt jobb där personal i praktiken inte sitter inne på ett kontor utan ofta är ute och rör sig på anläggningen är det nödvändigt att portalen är användbar även på mindre, mobila enheter ute i fält. I nuläget är rutorna i mobilvyn små och icke interaktiva. Diagram och tabeller, till höger i figur 4.2 blir väldigt små och blir därmed inte användbara i praktiken. Det går inte att få ut ytterligare information genom att klicka på bilder, och det blir

Figur 4.2: Skärmdump SKI-ANALYTICS, mobilvy

mycket ”död yta” i form av vit bakgrund där diagrammen inte täcker hela den givna ytan eftersom varje ruta storleksanpassas manuellt. Den nuvarande lösningen är inte heller estetiskt tilltalande då den gömmer bakgrundsbilden. Förhoppningen är att lösa detta med hjälp av mobilanpassning.

I och med att varje ruta måste anpassas individuellt till varje element och varje element läggs till manuellt är det ett tidskrävande arbete att underhålla portalen, särskilt som QBIMs kundkrets blir allt större. Det är tydligt att det finns många problem med det nuvarande systemet, och dessa ska undersökas och förhoppningsvis lösas med hjälp av detta projekt och de tre delmålen som vi väljer att kalla inbäddning av Q&A, inbäddning av rapport samt mobilanpassning.

Figur 4.3: Översikt av Systemet

Related documents