• No results found

101

årsredovisning2019 | he x atronic

Särskilt betydelsefullt område Hur vår revision beaktade

det särskilt betydelsefulla området Värdering immateriella tillgångar

Koncernen har genom de senaste årens förvärv anskaffat immateriella tillgångar i form av kundrelationer, varumärken och goodwill till ett belopp om 428 mkr.

Koncernen undersöker årligen eller oftare om något nedskrivningsbehov föreligger för goodwill. För kundrela-tioner och varumärken görs avskrivningar och vid indikation på värdenedgång prövas om nedskrivningsbehov föreligger.

Nedskrivningsprövningen är väsentlig för vår revision eftersom de immateriella tillgångarna representerar väsent-liga belopp i balansräkningen och dessutom innefattar en nedskrivningsprövning att företagsledningen behöver göra väsentliga uppskattningar och bedömningar om framtiden.

Se not 2 och 17 i årsredovisningen för en beskrivning av dessa poster.

För nedskrivningsprövningen som baseras på en beräkning av nyttjandevärde inkluderar våra granskningsåtgärder bland annat följande moment:

• En bedömning av kassaflödesberäkningens matematiska riktighet och en avstämning av kassaflödesprognoserna mot antagen budget samt upprättad affärsplan.

• Bedömning att bolagets värderingsmodell är förenlig med vedertagna värderingstekniker.

• Bedömning av de antaganden med störst påverkan på nedskrivningsprövningarna.

För immateriella tillgångar som skrivs av har vi utvärderat om indikation för nedskrivningsprövning funnits.

Värdering varulager

Värdering av varulager är väsentlig för vår revision eftersom värderingen omfattar ett flertal uppskattningar och bedöm-ningar och dessutom uppgår det redovisade värdet på varulagret till ett väsentligt belopp om 339 mkr.

En viktig bedömning som företagsledningen gör vid värdering av varulagret är avseende koncernens förmåga att sälja sina produkter i lager till ett pris som överstiger anskaffningskostnaden, samt bedöma eventuell inkurans.

Om det beräknade nettoförsäljningsvärdet är lägre än anskaffningsvärdet upprättas en värdereserv för lager-inkurans. Värdereserven beräknas genom en inkuranstrappa som innebär att en nedskrivning av varulagrets värde baseras på enskilda artiklars omsättningshastighet, kombinerat med en individuell bedömning av specifika produkter.

Se not 2 och 4 i årsredovisningen för en beskrivning av dessa poster.

För att granska koncernens värdereserv för lagerinkurans har vi bland annat utfört följande granskningsmoment:

• Bedömt huruvida antagen inkurantrappa ger en rimlig approximation av verklig inkurans.

• Kontrollberäknat den beräknade inkuransavsättningen.

• Utvärderat ledningens ställningstaganden i de fall man avvikit från inkuranstrappan och istället gjort en individuell inkurans-bedömning för specifika produkter.

SÄRSKILT BET YDELSEFULL A OMR ÅDEN

Särskilt betydelsefulla områden för revisionen är de områden som enligt vår professionella bedömning var de mest betydelsefulla för revisionen av årsredovisningen och koncernredo-visningen för den aktuella perioden. Dessa områden behandlades inom ramen för revisionen av, och i vårt ställningstagande till, årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet, men vi gör inga separata uttalanden om dessa områden.

102 årsredovisning2019 | he x atronic

ANNAN INFORMATION ÄN ÅRSREDOVISNINGEN OCH KONCERNREDOVISNINGEN

Detta dokument innehåller även annan information än årsre-dovisningen och koncernreårsre-dovisningen och återfinns på sid-orna 1-37. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för denna andra information.

Vårt uttalande avseende årsredovisningen och koncernredo-visningen omfattar inte denna information och vi gör inget uttalande med bestyrkande avseende denna andra informa-tion.

I samband med vår revision av årsredovisningen och kon-cernredovisningen är det vårt ansvar att läsa den information som identifieras ovan och överväga om informationen i väsentlig utsträckning är oförenlig med årsredovisningen och koncernredovisningen. Vid denna genomgång beaktar vi även den kunskap vi i övrigt inhämtat under revisionen samt bedömer om informationen i övrigt verkar innehålla väsentliga felaktigheter.

Om vi, baserat på det arbete som har utförts avseende den-na information, drar slutsatsen att den andra informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rappor-tera detta. Vi har inget att rapporrappor-tera i det avseendet.

ST YRELSENS OCH VERKSTÄLL ANDE DIREK TÖRENS ANSVAR

Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansva-ret för att årsredovisningen och koncernredovisningen upp-rättas och att de ger en rättvisande bild enligt årsredovis-ningslagen och, vad gäller koncernredovisningen, enligt IFRS, så som de antagits av EU, och årsredovisningslagen.

Styrelsen och verkställande direktören ansvarar även för den interna kontroll som de bedömer är nödvändig för att upp-rätta en årsredovisning och koncernredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa be-ror på oegentligheter eller misstag.

Vid upprättandet av årsredovisningen och koncernredovis-ningen ansvarar styrelsen och verkställande direktören för bedömningen av bolagets och koncernens förmåga att fort-sätta verksamheten. De upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta verk-samheten och att använda antagandet om fortsatt drift. An-tagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen och verkställande direktören avser att likvidera bolaget, upp-höra med verksamheten eller inte har något realistiskt alter-nativ till att göra något av detta.

Styrelsens revisionsutskott ska, utan att det påverkar styrel-sens ansvar och uppgifter i övrigt, bland annat övervaka bo-lagets finansiella rapportering.

REVISORNS ANSVAR

Våra mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, och att lämna en revi-sionsberättelse som innehåller våra uttalanden. Rimlig säker-het är en hög grad av säkersäker-het, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i års-redovisningen och koncernårs-redovisningen.

En ytterligare beskrivning av vårt ansvar för revisionen av årsredovisningen och koncernredovisningen finns på Revi-sorsinspektionens webbplats: www.revisorsinspektionen.se/

revisornsansvar. Denna beskrivning är en del av revisionsbe-rättelsen.

103

årsredovisning2019 | he x atronic

Related documents