• No results found

- Hur har informationen nått ut?

- Vilka förebyggande åtgärder har vidtagits under läsåret?

- Hur har ev. ärenden hanterats och följts upp - Bör något ändras i likabehandlingsplanen?

- Vad är elevskyddsombudens och elevernas åsikt om skolans arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling?

I samband med utvärderingen ska planen revideras och/eller om det finns sådan fortbildning, information och dyl. som bör prioriteras under det kommande läsåret. Förslag om revidering och/eller prioriteringar lämnas till rektor som tar upp det som ett beslutsärende i

samverkansgruppen.

En representant från varje rektorsområde träffas i juni för att dela med sig av erfarenheter och lära av varandra.

8. Redovisning från läsåret 2010 – 2011

Det viktiga värdegrundsarbetet har genomsyrat arbetet på rektorsområdet. Det förebyggande arbetet har satts i fokus eftersom det är det mest effektiva sättet att komma till rätta med diskriminering och kränkande behandling. Vår introduktionsvecka sätter fokus på trygghet och respekt. Närheten och småskaligheten i den fysiska miljön främjar att eleverna känner sig trygga och har en närhet till vuxna i sin omgivning. Mentorer men även andra lärare och elevhälsans personal har larmat då de känt oro och sett tendenser till kränkningar.

Elevvårdskonferenser har genomförts varje vecka. Medverkande har varit rektor, berörd mentor, skolsköterska, kurator, specialpedagog och studie – och yrkesvägledare. Förutom frånvaro, studieresultat har även elevens plats i kamratkretsen tagits upp.

Enligt enkätundersökningen Personligt så trivs eleverna bra i skolan. På en skala 1-10 så ligger kommunnivån på 7,4 när det gäller trivsel i skolan. Det är en ökning sedan fjolåret. När det gäller eleverna på BF, OP och IV så hamnar medelvärdet på 8,1 vilket är högre än genomsnittet. Det är också en ökning inom rektorsområdet sedan fjolåret med 0,6 procentenheter.

I den undersökning som genomfördes med avgångseleverna så har 95 % av eleverna svarat att de upplevt ”Freja” som en trygg och positiv miljö. Övriga 5 % har svarat att påståendet trygg och positiv miljö stämmer ganska bra. En hänvisar i sitt svar ”ganska bra” till själva miljön, att det borde piffas upp.

På frågan om de vuxna i skolan respekterar mig har 86 % svarat att det stämmer bra eller mycket bra.

Fyra procent svarar att det stämmer ganska bra. När det gäller om eleverna känt sig respekterade av andra elever så är svaret att 87 % tycker att detta påstående stämmer bra eller mycket bra. 11 % svarar att det stämmer ganska bra men 1,5 % har uppgivit att det stämmer ganska dåligt.

På rektorsområdet har vi haft mycket få fall av kränkande behandling. Alla fall vi fått kännedom om har utretts och åtgärder har satts in omgående.

9

8:1 Elevrådets utvärdering och förslag:

Det finns en bra acceptans mellan eleverna på Freja. Dock händer det ibland att en del elever driver med människor som har en religiös övertygelse, eller skämtar om de som är lite utanför den gängse normen. Även om det sker i ett skämtsamt tonläge så kan det naturligtvis kännas kränkande för de som känner sig träffade.

Eleverna tycker att det varit värdefullt att få möta person från RFSL som kunnat bidra med förståelse för HBT-personers vardag. Eleverna i elevrådet upplever det också som positivt att de får möta elever från andra kulturer i och med att språkintroduktionen förlagts i hus Freja. De tycker att det är viktigt att det kommer till stånd möten med dessa elever och de infödda svenska eleverna. De anser också att man behöver jobba mer på kommunal nivå eftersom det finns en del tråkiga attityder i Piteå och piteborna generellt kan vara slutna med att ta till sig nya människor.

Elevrådet föreslår att en temadag på Freja ska vara en sorts lära känna varandra dag, där man blandar grupper från olika klasser och årgångar. Allt för att stärka sammanhållning och trygghet.

Eventuellt kan detta ske under de första introduktionsdagarna. Ett förslag är att man i blandade grupper skulle kunna måla en gemensam tavla som sedan kan bli färgklickar i huset.

Ett förslag väcktes att åk3 håller i delar av värdegrundsimplementeringen. De skulle kunna stå upp för vilka värden som gäller här på vårt rektorsområde och på skolan. Kanske skulle yngre elever lättare kunna ta till sig dessa värden om det kom från äldre elever.

10

Kränkningar på nätet

Inledning, bakgrund

Skolan är skyldig att årligen upprätta, och följa upp, planer för såväl likabehandling som mot

kränkande behandling. Likabehandlingsarbetet kan antingen bedrivas med stöd i två separata planer, men kan även behandlas i en plan. Det viktiga är att det finns ett systematiskt arbete runt det som åläggs skolan utifrån diskrimineringslagen och skollagens 6:e kapitel (nya skollagen).

När det gäller kränkningar via nätet, eller andra sociala medier, finns det ingen anledning att betrakta dessa på annat sätt än andra former och uttryck för trakasserier, diskriminering eller kränkande behandlingar. Mekanismerna bakom, rollfördelningarna, följderna för berörda individer och skolans ansvar är i stort de samma. Skolan har alltid ett ansvar för att systematisera sitt likabehandlings-arbete genom att kartlägga, fastställa mål, upparbeta rutiner, fördela ansvar, dokumentera, åtgärda och följa upp. Viktigast är dock att skolan har ett salutogent perspektiv, d v s främjar barns lika rättigheter genom ett förebyggande värdegrundsarbete.

Vad är det då som skiljer kränkningar via sociala medier från andra former av kränkningar?

Viktigast är den spridning och exponering som kränkande yttringar och tillmälen får via den digitala tekniken. En annan skillnad är att det närhelst och varhelst finns arenor och forum för dessa kränkningar. På så sätt kan elevernas aktiviteter på fritiden spela en allt större roll för skolans

likabehandlingsarbete. Samtidigt som de digitalt förmedlade kränkningarna har förutsättningar att nå fler mottagare, och dröja sig kvar i sin digitala uttrycksform, medför de också ökade möjligheter till såväl dokumentation och avsändarspårning.

Skolans ansvar

Om elevens möjligheter till deltagande i skolverksamheten och uppnående av målen beskärs har skolan ett ansvar att ingripa. Detta gäller även om orsakerna finns i situationer som inträffat utanför skolan. M a o har skolan ett generellt ansvar och då även om orsakerna står att finna i nätburna kränkningar – närhelst och varhelst de har yttrats. Varje skola måste därför ha en beredskap för att kunna hjälpa berörda elever och deras vårdnadshavare att hantera och i möjligaste mån avlägsna kränkande yttranden som publicerats. Om vårdnadshavare och elever inte förmår att hitta gångbara lösningar på situationen, och skolan bedömer att det har en menlig inverkan på elevens skolsituation, så kvarstår skolans ansvar att söka en lösning.

Förslag

Det är viktigt att i likabehandlingsarbetet även innefatta en plan för det förebyggande arbetet kring sociala medier men också en handlingsberedskap för ”icke önskvärda” händelser. Som bilaga till skolan likabehandlingsplan bör det också finnas en bilaga med ett antal nätmobbningsrelaterade referenser och rekommendationer på resurser till vilka skolan kan vända sig för stöd i arbetet. Ett första förslag på en sådan bilaga bifogas här, men eftersom detta är ett område där det sker stora förändringar över tid, bör bilagan revideras årligen. Ett arbete som Cmit eventuellt kan ansvara för.

http://www.planforskolan.se/sv/ - Ett verktyg för förskolan/skolan, som erbjuder hjälp att ta fram en gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling. Här finns en guide som stegvis stödjer skolan genom planens olika delar. Längs vägen får man en rad olika praktiska tips och råd men också hänvisningar till lagar och riktlinjer. Verktyget är gratis att använda och har tagits fram av

Bilaga 1

11

Diskrimineringsombudsmannen (DO) i samarbete med Barn- och elevombudet (BEO) vid Skolinspektionen och Skolverket.

http://surfalugnt.se/ - Råd och tips omkring ungas vardag på nätet. Surfa Lugnt är en samverkan mellan flera svenska myndigheter, företag och ideella organisationer som tillsammans arbetar för ökad trygghet och säkerhet på nätet. Innehåller kostnadsfritt föreläsningsmaterial som kan användas på föräldramöten.

http://www.saftonline.se/Kunskapsbanken/Mediekunskap/ - Medierådets sida med information om ungas nätkulturer, erbjudanden om föreläsningar och pjäser samt länksamlingar.

http://ec.europa.eu/information_society/eyouguide/navigation/index_sv.htm - Europeiska kommissionen erbjuder en svensktextad sida på vilken man finner regler och lagar kring

Internetanvändning och säkerhet. Dessutom finns ett stort antal länkar till samarbetspartners som erbjuder stöd i motverkandet av nätmobbning.

http://kollakallan.skolverket.se/saker/ - frågor som rör barn och ungas säkerhet på nätet. Här finns även artiklar om nätmobbning, stödmaterial och lektionstips.

http://www.krankt.se/ - en webbplats från Datainspektionen. En webbplats som är till för den som känner att han/hon blivit illa behandlad på Internet. Råd omkring vad som kan göras för att lösa problemet.

http://www.friends.se/ - Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. De utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela landet. Från förskolan upp till och med gymnasiet. Böckerna Koll på nätet och Schysst på nätet med diskussionsunderlag, övningar finns att ladda ner gratis här: http://www.friends.se/?id=6747

http://www.natvandrarna.se - Fryshuset nätvandrar i det uttalade syftet att tillgängliggöra vuxna representanter, som ska finnas tillhands för att stötta barn och ungdomar när behoven uppstår.

Tanken är att finnas som en tillfällig kontakt för ungdomar att bolla med, få stöd av och vid behov få hjälp med att komma i kontakt med andra professionella. Onlineverksamheten innefattar Internet, Communitys, chatprogram och andra onlinemiljöer så som sociala datorspel. Nätverket är en del av verksamheten Nätvandrarna som innefattar ideella organisationer och samtliga kommuner i landet.

http://www.bris.se – Barnens rätt i samhället. Bris finns för barn upp till 18 år. Dit kan man ringa, maila eller chatta anonymt med någon vuxen.

http://webbshop.gleerups.se/gleerups/se/grundskola_f-6/social_och_emotionell_utveckling/?ew_15_p_id=45129&product_category_id=1351&groupdetail=

true Livstid - Ett kostnadsfritt diskussionsmaterial som tar upp riskerna, men också möjligheterna med Internet – ett samarbete mellan Microsoft, Medierådet, Myndigheten för Skolutveckling.

12

Tips på föreläsningar som kan bokas rörande kränkningar på nätet:

Digital mobbing och etik på nätet -

http://www.jlutbildning.se/F%c3%b6rel%c3%a4sningar+och+kurser/digital-mobbning-och-etik-p%c3%a5-n%c3%a4tet.html – Vår kontakt heter Niclas Ottosson.

Surfa Lugnt – www.surfalugnt.se - Surfa Lugnt planerar ett pilotprojekt tillsammans med Skolverket och sex utvalda skolor. Tanken är att grupper med lärare och elever ska arbeta tillsammans med nätfrågorna under en halvdag. Arbetet ska resultera i strategier för skolan när det gäller nätet och integreras i befintliga planer. Elever är med för at lära ut mer om ungas nätvardag. Dagen inleds med en introduktion till ämnet genom en föreläsning för lärare och annan skolpersonal. Därtill är ett metodmaterial under utarbetande, som kan användas i enskilda föreläsningar. Metodmaterialet består av en timmas föreläsning med efterföljande frågestund.

Friends – www.friends.se - Att förebygga mobbing via nätet. Man kan beställa föreläsningar för elever (30 min 3000 kr), för föräldrar (90 min 5500 kr) och för persona (120 min 5900 kr) – hela paketet för en skola kostar 12500 kr då ingår ett ex av Friends böcker Schysst på nätet och samt Koll på nätet.

Related documents