• No results found

5. Resultat

5.2. Redovisning av resultat

Resultatet resovisas både i antal och i procent på grund av att det inte är lika många små som mellanstora företag. De små företagen består av 64 stycken och de mellanstora företagen består av 5 stycken. De små företagen är uppdelade i mikro företag och små företag för att se om det är någon skillnad i arbetsmiljöarbetet beroende företagets storlek. Mikro företag är företag med 1-9 anställda, små företag är företag med 10-49 anställda, mellanstora företag är med 50 -250 anställda.

Frågorna som ligger till grund för undersökningen är öppna frågor och utan specifika frågeställningar. Med öppna frågor avses här att respondenten uppmanats att berätta och beskriva arbetsmiljön inom de olika områdena; arbetsmiljö, miljö och psykosocial arbetsmiljö.

Fråga nr.12. – Kan du kortfattat beskriva hur företaget arbetar med miljöfrågor och arbetsmiljöfrågor?

Fråga nr.13. – Kan ni kortfattat beskriva vad som görs av bolaget för att medarbetarna ska utvecklas, trivas och stimuleras?

Resultatet är därför en redogörelse av vad respondentens uppgett i samband med intervjun och det innebär att faktiska omständigheter kan ha utelämnats av respondenten av olika skäl. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när man utläser resultatet.

7 På frågan om arbetsmiljö har 14 företagsledare svarat Nej eller har inte svarat på frågan om arbetsmiljöarbete.

8

34 5.2.1 Redovisning av företags arbetsmiljöarbete

Figur 3. Diagrammet visar hur företag arbetar med olika arbetsmiljöområden. Resultatet redovisas i procent.

Analys

Ledarna för mellanstora företag har inte uppgett att de arbetar med hälsovård vilket kan tyckas märkligt då det är ett viktigt område för företagen; genom hälsoarbete kan man arbeta preventivt för att förhindra sjukdom/arbetsskada. Att ta hand om de anställda vid

sjukdom/arbetsskador innebär en snabbare återgång till arbetet. De anställdas hälsa påverkar företagets ekonomi. Att mikro och små företag satsar mer på gemenskap än mellanstora företag beror troligtvis på att företagen är mindre och att det blir en mer familjär arbetsplats. Ledarna för små och mellanstora företag har uppgett att de arbetar med delaktighet, detta i större utsträckning än vad man angett hos mikro företag. Förklaringen kan vara att desto större ett företag är desto mer kan de anställda erbjudas att vara delaktiga i arbetet. En tydlig skillnad är hur företagen arbetar med det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM); ledarna för de mellanstora företagen har uppgett att de arbetar med SAM i betydligt större utsträckning än mikro och små företag. Att mikro och små företag uppgett att de arbetar med utbildning i större utsträckning än mellanstora företag är intressant.

Nedan redovisas arbetsmiljöarbetet hos företagen. Inom de olika arbetsmiljöområdena uppges att områdena innehåller olika insatser. Alla företagen arbetar inte med alla dessa åtgärder utan de kan vara en av dessa som t.ex. under arbetsmiljöområde ergonomi har en företags ledare uppgett att de arbetar med skyddsutrustning och företaget blir därmed inräknad i ergonomiska insatser.

Ergonomi

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med ergonomiska insatser visar att bland de mellanstora företagen arbetar 3 av 5 företag (60 %) med ergonomiska insatser, bland små företagen är fördelningen 13 av 30 (43 %) och bland mikro företagen är fördelningen 15 av 34 (44 %). Området ergonomi innehåller bland annat insatser som div. hjälpmedel; stolar, bord,

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Procent Arbetsmiljöområden

Företags arbetsmiljöarbete

Mikro företag Små företag Mellanstora företag

35 vagnar, lyftbord, gångbryggor, gummimattor, anpassning av tjänstebilarna, datorisering, fjärrstyrning etc., arbetsingenjör som har koll på ergonomin, samarbete med

företagshälsovården gällande ergonomi, skyddsombud, skyddsrond, skyddsutrustning;

säkerhetsselar, hörselskydd, förbandslåda, arbetskläder, bra luft genom fläkt och utsug, person ansvarig för arbetsmiljön.

Hälsovård

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med hälsovård visar att bland de mellanstora företagen uppger ingen av de 5 företagens ledare något om att de arbetar med hälsovård, bland små företagen är fördelningen 6 av 30 (20 %) och bland mikro företagen är fördelningen 5 av 34 (15 %). Området hälsovård innehåller bland annat insatser som fri vaccination, sjukvårdsförsäkring, rehabilitering, och företagshälsovård.

Personalvård; gemenskap/friskvård

Området personalvård innehåller två grupper A) gemenskap, och B) friskvård.

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med gemenskap visar att bland de mellanstora företagen arbetar 3 av 5 företag (60 %) med insatser rörande gemenskap, bland små företagen är fördelningen 26 av 30 (86 %) och bland mikro företagen är fördelningen 31 av 34 (91 %). Inom området friskvård är fördelningen bland de mellanstora företagen sådan att 2 av 5 företag (40 %) arbetar med friskvårdsinsatser och bland små företagen är fördelningen 8 av 30 (27 %) och bland mikro företagen är fördelningen 11 av 34 (32 %).

A) Gemenskap innehåller bland annat insatser som kick-off, uppvaktning vid

födelsedagar, julklapp, påskgodis, tävlingar, teambilding, fester, pubkvällar, fiske, umgås privat, göra saker tillsammans, och även tillsammans med familjerna, aktiviteter; hockey, bowling, curling, motorsport, golf, skidor, nöjen: resor,

kryssningar, musik/teater, spa, julbord, fika: fri tillgång av kaffe, te, smörgås, frukt, gemensam frukost för att träffas dagligen och gå igenom dagens arbete, fikabröd, tillgång att tvätta kläder och duscha på arbetet m.m.

B) Friskvård innehåller bland annat insatser som tillgång till gym, gratis deltagande i vasaloppet, simkort, friskvårdspeng, massage, träningsutrustning på arbetet m.m.

Delaktighet

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med delaktighet visar att bland de mellanstora företagen arbetar 3 av 5 företag (60 %) med delaktighet, bland små företagen är fördelningen 18 av 30 (60 %) och bland mikro företagen är fördelningen 11 av 34 (32 %). Området

delaktighet innehåller bland annat; att kraven är rimliga, att det är ständiga förbättringar, att ha en dialog om hur man trivs på arbetet, att det är högt i tak, att våga uttrycka sig, att känna sig delaktig, att ta ansvar, att kunna ta egna beslut, delegering av arbetsuppgifter, att det finns olika ansvarsområden för att personalen ska växa som individer, att det finns klara och tydliga mål, att företaget har en hemsida där information finns att tillgå, att information förmedlas, att kommunikationen fungerar, att det finns mentorer för nyanställd personal, att arbeta i team,

36 att hjälpa varandra i arbetet och att det finns frihet i arbetet vad gäller arbetsupplägg, att de anställda har arbetsuppgifter som de trivs med.

Möten gällande arbetsmiljön/miljön

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med att ha möten visar att bland de mellanstora företagen arbetar 3 av 5 företag (60 %) med att ha möten, bland små företagen är fördelningen 17 av 30 (57 %) och bland mikro företagen är fördelningen 17 av 34 (50 %). Området möten innehåller bland annat insatser som daglig kontakt, möten, vecko-/månadsmöten, planering, ledningsgrupp, medarbetarsamtal/utvecklingssamtal, utvärdering, och inkluderar allt inom arbetsmiljön.

SAM

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med SAM; systematiskt arbetsmiljöarbete visar att bland de mellanstora företagen arbetar 4 av 5 företag (80 %) med SAM, bland små

företagen är fördelningen 16 av 30 (53 %) och bland mikro företagen är fördelningen 13 av 34 (38 %). Området SAM innehåller bland annat insatser som handlingsplan, arbetsmiljöpolicy, manual, följa lagar och regler, förbättringsarbete, mål och varierat arbete.

Utbildning/kompetensutveckling

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med utbildning/kompetensutveckling visar att bland de mellanstora företagen arbetar 1 av 5 företag (20 %) med

utbildning/kompetensutveckling, bland små företagen är fördelningen 21 av 30 (70 %) och bland mikro företagen är fördelningen 28 av 34 (82 %). Området utbildning innehåller bland annat insatser som kurser/utbildning inte bara arbetsrelaterat, de anställda kan själva

bestämma vilka kurser de vill gå, årlig utbildningsplan, utvecklingsområden och mässor, kompetensutveckling gällande arbetsmiljöfrågor.

Bonus

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med bonus visar att bland de mellanstora företagen arbetar 1 av 5 företag (20 %) med bonus, bland små företagen är fördelningen 5 av 30 (17 %) och bland mikro företagen är fördelningen 5 av 34 (15 %). Området bonus

innehåller bland annat insatser som lön, bonus, vinstutdelning, prestationslön, högre lön, årets medarbetare belönas med 10 000 kr, att erfarenhet uppskattas, beting – att få sluta tidigare när arbetet är slutfört, säljtävlingar, att stimuleras i arbetet, och att få uppskattning för jobbet som de utför.

Övrigt

Fördelningen över hur de 69 företagen arbetar med övrigt visar att bland de mellanstora företagen arbetar 1 av 5 företag (20 %) med övrigt, bland små företagen är fördelningen 1 av 30 (3 %) och bland mikro företagen är fördelningen 4 av 34 (12 %). Området övrigt innehåller bland annat insatser som t.ex. samarbete med bland annat KTH (gällande miljön) och

37 5.2.3. Skillnader/ likheter beroende på företagets storlek

Det som skiljer företagen åt gällande arbetsmiljöarbetet enligt det företagens ledare uppgett är att mellanstora företag arbetar med ergonomi, möten och systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) i högre utsträckning än de andra företagen. Det som mikroföretagens ledare uppgett visar att de arbetar med gemenskap och utbildning i större utsträckning än de andra företagen. Likheterna/de gemensamma komponenterna i arbetsmiljöarbetet är att företagen arbetar likvärdigt med att ha möten, friskvårdsinsatser och bonus.

Related documents