• No results found

Samtliga belopp är i tkr om inte annat anges. Siffror inom parentes avser föregående år.

Allmän information

MSC Konsult AB (publ) och dess dotterbolag är ett IT tjänsteföretag med inriktning på Systemutveckling, Projektledning samt Servicedesk. Moderbolaget är ett publikt aktiebolag med säte i Stockholm och är noterat på Nasdaq OMX Nordic Small Cap.

redovisningsprinciper

MSC:s koncernredovisning är upprättad i enlighet med av EU-kommissionen godkända International Finan-cial Reporting Standards (IFRS), sådana de antagits av Europeiska Unionen. Vidare har Rådet för finansiell rapportering rekommendation RFR 1.1 Komplette-rande redovisningsregler för koncerner och Årsredovis-ningslagen tillämpats. Koncernredovisningen baseras på historiska anskaffningsvärden förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges under avsnittet

”Moderbolagets redovisningsprinciper”.

ändrade redovisningsprinciper

Regler som trätt i kraft 2009 och som bedöms rele-vanta för koncernen - IAS 1 Utformning av finansiella rapporter.

Regler med tillämpning 2010 eller senare bedöms preliminärt inte få någon redovisningsmässig effekt eller medföra behov av ytterligare upplysningar.

Koncernredovisningsprinciper

I koncernredovisningen ingår dotterföretag där moder-bolaget direkt eller indirekt innehar mer än 50 procent av rösterna.

Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvs-metoden, vilket innebär att dotterbolagens egna kapital vid förvärvet, fastställt som skillnaden mellan tillgång-arnas och skuldernas verkliga värden, elimineras i sin helhet. I koncernens egna kapital ingår härigenom endast den del av dotterbolagens egna kapital som tillkommit efter förvärvet. Om det koncernmässiga anskaffningsvärdet för aktierna överstiger det i förvärvs-analysen upptagna värdet av bolagets nettotillgångar, redovisas skillnaden som koncernmässig goodwill. Under året förvärvade bolag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag koncernen har kontroll genom ett bestämmande inflytande över bolaget och med belopp avseende tiden efter förvärvet. Avyttrade dotterbolag exkluderas ur koncernens redovisning från och med den dag då det bestämmande inflytande upphör.

Vid olika värdering av tillgångar och skulder på koncern- och bolagsnivå beaktas skatteeffekten, vilken redovisas som uppskjuten skattefordran respektive uppskjuten skatteskuld. Interna transaktioner och balansposter samt internvinster inom koncernen elimi-neras i sin helhet.

Företagsförvärv före 1 januari 2004 omräknas inte enligt IFRS 3 ”Rörelseförvärv”, utan ursprunglig förvärvs-analys utgör utgångspunkt för redovisning enligt IFRS.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Bolaget redovisar aktieägartillskott direkt mot eget kapital hos mottagaren vilket aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning inte erfordras. Koncernbi-drag som lämnas eller erhålls i syfte att minimera koncer-nens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinst-medel efter avdrag eller tillägg för dess aktuella skatteeffekt.

Intäktsredovisning

Bolagets nettoomsättning utgörs huvudsakligen av försäljning av tjänster. Tjänsteuppdrag genomförs huvudsakligen på löpande räkning och intäktsförs i takt med att arbetet utförs. Tjänsteuppdrag som genomförs med fastpris resultatavräknas i takt med färdigställandet enligt successiv vinstavräkning. Vid en eventuell förlust-risk sker löpande reservationer. I koncernen elimineras all koncernintern försäljning.

leasing

I koncernen och moderbolaget redovisas samtliga leasingavtal som operationella avtal. Värdet av koncernens sammanlagda leasingkontrakt bedöms inte vara väsentligt.

Pensionsåtaganden

Bolagets pensionsåtaganden fullgörs både genom avgiftsbestämda och förmånsbestämda pensionsplaner.

Avsättningar till avgiftsbestämda planer betalas löpande och företaget har därmed fullgjort sina åtaganden.

Avsättningar till förmånsbaserade pensionsplaner har skett uteslutande till ITP-planen genom försäkringsbo-laget Alecta. Alecta har redovisat att de inte har någon möjlighet att lämna tillräcklig information för att redovisa detta som en förmånsbestämd plan. Enligt ett uttalande från Redovisningsrådets akutgrupp, URA 45, ska en pensionsplan inom ramen för ITP-planen som finansieras genom försäkring i Alecta klassificeras som om den vore en avgiftsbestämd plan.

Segmentrapportering

Indelningsgrunden för koncernens segmentredovisning är rörelsegrenar; konsultverksamheten som bedrivs av MSC Konsult AB och MSC Toolkit AB och

utbildningsverk-32 Redovisningsprinciper och noter

samheten (fram t o m 2008-03-01) som bedrevs av Index Utbildning AB. Segmentrapportering baserad på geografiska områden upprättas inte då affärsverksamheten i princip bedrivs enbart i Stockholm med omnejd.

Transaktioner mellan koncernbolag

Prissättning vid leverans mellan koncernens bolag sker med affärsmässiga principer. Interna fordringar och skulder samt transaktioner mellan bolagen i koncernen och samman-hängande resultat har eliminerats.

Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar som inventarier redovisas i balansräkningen till anskaffningsvärdet med avdrag för avskrivningar. Bolagets materiella anläggningstillgångar avskrivs på 5 år. Nedskrivningsbehov uppkommer då en tillgångs värde understiger det återvinningsbara värdet.

Nedskrivningen belastar periodens resultat. Realisations-vinster och förluster bestäms genom en jämförelse mellan försäljningspriset och det bokförda värdet. Realisationsvin-ster och förluRealisationsvin-ster redovisas via resultaträkningen.

Immateriella tillgångar

Koncernens immateriella anläggningstillgångar består av goodwill och andra förvärvsrelaterade immateriella till-gångar.

Nedskrivning av goodwill testas kvartalsvis för att identifiera eventuellt nedskrivningsbehov. Nedskrivning av goodwill återförs inte.

Avskrivning av andra förvärvsrelaterade immateriella anläggningstillgångar som marknad och kontraktsrelate-rade immateriella tillgångar sker linjärt.

Avsättningar

Avsättningar redovisas när koncernen har eller kan anses ha ett åtagande som ett resultat av inträffade händelser och det är sannolikt att utbetalningar kommer att krävas för att fullgöra förpliktelsen samt att det går att göra en tillförlitlig uppskattning av det belopp som ska utbetalas. Avsättningar för omstruktureringsåtgärder görs när en detaljerad formell plan antagits och fastställts.

Skatt

Koncernens totala skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Aktuell skatt är skatt som betalas eller erhålls avseende aktuellt år samt justeringar av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder . Uppskjuten skatt beräknas på skillnaden mellan skattemässig och redovisningsmässig värdering av tillgångar och skulder. Uppskjuten skat-tefordran redovisas endast i den mån det är sannolikt att denna kommer att medföra lägre skatteutbetalning i

framtiden. Skatt hänförligt till bolagets underskottsavdrag har inte aktiverats i balansräkningen per den 31 december 2009.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar.

likvida medel

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och kortfristiga placeringar som dels är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktuationer, dels handlas på en öppen marknad till kända belopp och har en kortare åter-stående löptid än tre månader från anskaffningstidpunkten.

Likvida medel värderas till verkligt värde.

Utdelningar

Utdelningar redovisas som skuld efter det att årsstämman godkänt utdelningen.

Uppskattningar och bedömningar

Inslaget av uppskattningar och bedömningar är lågt mot bakgrund av koncernens verksamhetsinriktning och omfattning. Beträffande uppskattningar har effekten av koncernens förmånsbestämda pensions åtagande hos Alecta inte kunnat beräknas i avsaknad av relevant information.

Finansiella instrument Finansiella tillgångar

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar i följande kategorier:

- finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resul-taträkningen

- lånefordringar och kundfordringar - finansiella tillgångar som kan säljas

Klassificeringen är beroende av för vilket syfte den finan-siella tillgången förvärvades. Ledningen fastställer klassifi-ceringen av de finansiella tillgångarna vid det första redo-visningstillfället. En finansiell tillgång eller skuld redovisas i balansräkningen när bolaget blir part enligt avtalsmässiga villkor. En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiserats, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över den. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt avslutas. Leverantörsskulder redovisas när fakturan mottagits. Verkligt värde för börsnoterade värde-papper baseras på aktuella köpkurser.

Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resul-taträkningen är finansiella tillgångar som innehas för handel.

En finansiell tillgång klassificeras i denna kategori om den

32 Årsredovisning 2009

redovisnings - och värderingsprinciper

förvärvas huvudsakligen i syfte att säljas inom kort. Till-gångar i denna kategori klassificeras som omsättningstill-gångar. Förändringar i verkligt värde redovisas i finansnettot i den period de uppkommer. Om marknaden för en finansiell tillgång inte är aktiv (och för onoterade värdepapper), fast-ställer koncernen verkligt värde genom att tillämpa värde-ringstekniker. För tillfället redovisar koncernen inga finan-siella instrument i denna kategori.

Lånefordringar och kundfordringar

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte är noterade på en aktiv marknad.

De ingår i omsättningstillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen, vilka klassificeras som anläggningstillgångar. Kundfordran redovisas till det belopp som beräknas inbetalas.

Finansiella tillgångar som kan säljas

Finansiella tillgångar som kan säljas är tillgångar som inte är derivat och där tillgångarna identifierats som att de kan säljas eller inte har klassificerats i någon av övriga kategorier.

Om avsikten med innehavet är långsiktigt det vill säga längre än 12 månader redovisas de som anläggningstillgångar.

Nedskrivning görs då det finns objektiva belägg för att nedskrivningsbehov föreligger.

För noterade värdepapper bestäms verkligt värde med utgångspunkt från tillgångens noterade köpkurs på balansdagen utan tillägg för transaktionskostnader vid anskaffningstillfället. Potentiella transaktionskostnader vid avyttring av en tillgång beaktas inte.

Finansiella skulder Andra finansiella skulder

Skulder klassificeras som andra finansiella skulder vilket innebär att de initialt redovisas som erhållet belopp efter avdrag för transaktionskostnader. Leverantörsskulder klas-sificeras i kategorin andra finansiella skulder. Leverantörs-skulder har kort förväntad löptid och värderas till verkligt värde. Låneskulder redovisas initialt till erhållet belopp efter avdrag för transaktionskostnader. Upphörande av redo-visning av finansiella skulder sker först när skulderna har reglerats. Alla transaktioner redovisas på likviddagen.

Finansiell riskhantering

Koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika slag av finansiella risker, såsom marknadsrisk, kreditrisk och likviditetsrisk.

Marknadsrisk är sannolikheten för förlust i koncernens verksamhet till följd av förändringar av konjunkturen vilket kan leda till en minskad efterfrågan av konsulttjänster och därav följande förändringar i marknadspriser. Bolaget

är inte exponerat för valutarisker eftersom verksamheten endast bedrivs i Sverige mot svenska kunder, bolagets ränte-risker är främst hänförliga till innehav av likvida medel vilka löpande omplaceras till bästa möjliga ränta samt upplåning som skett till Basränta + 0,85%. Några prisrisker föreligger inte.

Kreditrisk i form av förlust till följd av att någon av

koncernens motparter inte förmår fullgöra sina skyldigheter bedöms låg. Bolagets kunder utgörs främst av stora och medelstora välrenommerade företag, organisationer, banker och kreditinstitut. Övriga kunder kontrolleras genom kreditkontroll.

Likviditetsrisk avser risken för koncernen att få svårig-heter med att finansiera sina åtagande. Likviditetsrisken bedöms som liten med bakgrund av bolagets starka finan-siella ställning i förening med det låga inslaget av mark-nadsvärderade värdepapper.

Övriga risker bedöms vara av mycket begränsad betydelse för MSC, vilket främst beror på koncernens starka finan-siella ställning.

Koncernens kapitalrisk

Koncernens målsättning avseende kapitalstrukturen är att säkerställa koncernens förmåga att fortsätta sin verksamhet så att den kan fortsätta att generera avkastning till aktieägarna och nytta för andra intressenter. För att upprätthålla eller justera kapitalstrukturen kan koncernen förändra utdel-ningspolitiken, återköpa aktier, utfärda nya aktier eller sälja tillgångar för att minska skulderna.

Transaktioner med närstående

Moderbolaget har en närståenderelation med sina dotter-företag. Se not 2 för mer information. Ersättning och förmåner till ledande befattningshavare framgår i not 5 och aktieinnehav specificeras i not 20. Några andra närstående-transaktioner har inte förekommit.

Moderbolagets redovisningsprinciper

Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt årsre-dovisningslagen (ÅRL) och Rådet för finansiell rapporte-ring rekommendation RFR 2.1 Redovisning för juridisk person. RFR 2.1 innebär att moderbolaget i årsredovis-ningen för den juridiska personen ska tillämpa samtliga av EU godkända IFRS och uttalanden så långt detta är möjligt inom ramen för ÅRL och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och beskattning. Rekommendationen anger vilka undantag och tillägg som ska göras från IFRS.

34 Redovisningsprinciper och noter

Not 3

Ersättning till revisorerna

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Revision 184 105 138 93

Andra uppdrag 27 15 9 7

Summa 211 120 147 100

Not 4

leasingavtal

Operationella leasingavtal

Under året betalda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal inklu-sive hyresavtal, uppgår i koncernen till 1295 (1 093) tkr och i moderbolaget till 1 037 (650) tkr.

Nominella värdet av avtalade framtida leasingavgifter fördelar sig enligt följande:

Förfallotidpunkt Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Inom ett år 302 412 176 189

Mellan ett och fem år 112 713 55 283

Senare än fem år - - -

-Summa 414 1 125 231 472

Nominella värdet av avtalade framtida hyresavtal för lokaler fördelar sig enligt följande:

Förfallotidpunkt Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Inom ett år 827 790 827 790

Mellan ett och fem år 240 900 240 900

Senare än fem år - - -

-Summa 1 067 1 690 1 067 1 690

Not 2

Inköp och försäljning mellan koncernföretag

Nedan anges årets inköp och försäljning avseende koncernföretag.

Moderbolaget

2009 2008

Inköp -

-Försäljning 3 768 3 942

För moderbolaget avser 0 (0) procent av årets inköp och 15,8 (13,1) procent av årets försäljning egna dotterföretag. Vid inköp och försäljning mellan koncernföretag tillämpas samma principer för prissättning som vid transaktioner med externa parter.

Not 1

Segmentrapportering

Konsultverksamheten Utbildningsverksamheten Övrigt* Koncernen

2009 2008 2009 2008 2009 2008 2009 2008

Nettoomsättning 45 212 54 242 - 584 -3 768 -3 942 41 444 50 884

Rörelsekostnader -43 855 -55 246 - -873 3 499 3 652 -40 356 -52 467

Rörelseresultat 1 357 - 1 004 - -289 -269 -290 1 088 -1 583

Finansnetto 773 -665 - 3 0 -144 773 -806

Skatt -200 0 - 0 89 201 -111 201

Årets resultat 1 930 -1 669 - - 286 -180 -233 1 750 -2 188

Övriga upplysningar

Tillgångar 46 201 53 143 - 0 -11 298 -13 052 34 903 40 091

Skulder 17 705 26 578 - 0 -5 446 -7 380 12 259 19 198

Investeringar 0 723 - 11 0 0 0 734

Avskrivningar -544 -968 - -7 0 0 -544 -975

* Övrigt: Under denna rubrik ingår elimineringar av interna mellanhavanden, internvinster och övriga koncernjusteringar samt kostnader för ett vilande bolag.

34 Årsredovisning 2009

noter

Ersättning och övriga förmåner för 2009

Styrelsens ordförande, Britt Sandberg 100 0 0 0 100

Övriga styrelseledamöter, Lars Svensson

och Björn Lagerholm 100 0 0 0 100

Verkställande direktör, Muazzam Choudhury 857 0 59 262 1 179

Ledningsgruppen, se spec. nedan 1 934 0 41 405 2 380

Summa 2 991 0 100 668 3 759

Ersättning och övriga förmåner för 2008

Grundlön/

Styrelsens ordförande, Britt Sandberg 100 0 0 0 100

Övriga styrelseledamöter, Lars Svensson

och Björn Lagerholm 100 0 0 0 100

Verkställande direktör, Muazzam Choudhury 857 0 64 290 1 211

Ledningsgruppen, se spec. nedan 2 572 0 52 337 2 961

Summa 3 629 0 116 627 4 372

Kommentarer till tabellen:

- Övriga förmåner avser tjänstebil.

- Någon ersättning i form av optioner eller liknande förekommer inte.

- Styrelsens ordförande har inte erhållit någon ersättning utöver styrelsearvodet.

Styrelsen:

Britt Sandberg, Styrelseordförande Muazzam Choudhury, Styrelseledamot (VD) Björn Lagerholm, Styrelseledamot

Lars Svensson, Styrelseledamot Koncernledningsgruppen 2009:

Muazzam Choudhury, VD

Nils-Olof Biderholt, Affärsområdeschef för Systemutveckling Torbjörn Nilsson, Ekonomichef

Anders Norell, Försäljningschef

Mats Borsch, Affärsområdeschef för Projektledning fr o m 2009-11-01

Not 5

Ersättning till ledande befattningshavare

Ersättning

Till styrelsen, förutom VD, utgår arvode enligt årsstämmans beslut. Något särskilt arvode utgår ej för kommittéarbete eller till arbetstagarrepresentanter.

Ersättning till VD och anda ledande befattningshavare utgörs av grundlön, rörligt ersättning, övriga förmåner samt pension. Med andra ledande befatt-ningshavare avses de personer som utöver VD utgör koncernledning. Kon-cernledningen har under året ökat från 4 personer till 5 personer. De personer som utgör ledningsgruppen respektive styrelsen återfinns i kommentarerna nedan.

Ersättning

För VD finns ingen överenskommen rörlig ersättning (bonus) under 2009.

Pension

Pensionsåldern för samtliga ledande befattningshavare är 65 år. Koncer-nens pensionsåtaganden fullgörs både genom avgiftsbestämda och

förmånsbestämda pensionsplaner. Avsättningar till avgiftsbestämda planer betalas löpande och företaget har därmed fullgjort sina åtaganden.

Avgifter till de förmånsbestämda pensionsavsättningarna går enbart till Alecta. VD har en premiebaserad pension, utan andra förpliktelser för bolaget än den årliga premien vilket under 2009 uppgick till 262 tkr.

Avsättningar till VDs pensionskostnader för 2009 skall maximalt uppgå till 30 % av grundlönen.

Pensionsåtagande till övriga personer i ledningsgruppen följer lagen om allmän försäkring som framgår av den mellan Svenskt Näringsliv och PTK vid varje tidpunkt gällande planen för ITP samt TGL. Pensionsåldern är 65 år.

Avgångsvederlag

För VD gäller 12 månaders uppsägningstid vid egen uppsägning och 12 månaders uppsägningstid från bolagets sida. Avgångsvederlag utgår med en årslön om bolaget säger upp anställningsavtalet. För övriga ledande befattningshavare gäller villkor enligt kollektivavtalet.

Not 6

Anställda

Medelantalet anställda

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Män 35 36 12 14

Kvinnor 3 6 2 4

Summa 38 42 14 18

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Löner och andra ersättningar 17 123 21 859 6 993 9 550

Sociala kostnader 8 095 9 908 3 565 4 847

(varav pensionskostnader) 1 836 2 428 934 1 545

Summa 25 218 31 767 10 558 14 397

Löner och andra ersättningar fördelade mellan styrelse-ledamöter, VD samt övriga anställda

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

VD 857 857 857 857

Styrelse 200 200 200 200

Övriga anställda 16 066 20 802 5 936 8 493

Summa 17 123 21 859 6 993 9 550

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron i koncernens aktiva bolag redovisas i nedanstående:

Företag Total

sjukfrånvaro

Andel långtids- sjukfrånvaro

MSC Konsult AB 1,7% 0%

MSC Toolkit AB 2,3% 0%

Könsfördelning i företagsledningen

Koncernen Moderbolaget

Totalt Varav män Totalt Varav män

Styrelse 4 3 4 3

Ledningsgruppen 5 5 4 4

Not 7

Immateriella anläggningstillgångar

Goodwill Övrigt

immateriellt Summa

2009 2008 2009 2008 2009 2008

Ingående

anskaffningsvärde 15 840 15 193 1 343 1 343 17 183 16 536

Förvärv av bolag - 647 - - - 647

Utgående

anskaffningsvärden 15 840 15 840 1 343 1 343 17 183 17 183

Avskrivningar - - -538 -269 -538 -269

Bokfört värde 15 840 15 840 805 1 074 16 645 16 914

Övriga immateriella anläggningstillgångar utgörs av värdet av förvärvat varumärke som uppgår till 1 074 (1 343) tkr minus avskrivning för 2009 som uppgår till -269 (-269) tkr.

Tillgångsslag Nyttjandeperiod Avskrivningsmetod Goodwill Obestämdbar Nedskrivningsprövning

Varumärken 5 år Linjär avskrivning

Värdet på koncernens goodwill prövas kvartalsvis genom nedskrivnings-prövningar. Nedskrivningsprövningen baseras på beräkningar av nyttjan-devärde, som utgörs av nuvärdet av förväntade framtida kassaflöden. För antagande om de framtida kassaflödena används ledningens bedömningar för de första 5 åren. Därefter baseras kassaflöden på en årlig tillväxttakt på 2 %. De diskonteringsräntor efter skatt som har använts vid utgången av 2009 är 11,4 %. Företagsledningen bedömer att rimliga förändringar i tillväxttakt, rörelsemarginal, diskonteringsränta samt övriga gjorda antaganden, inte skulle ha så stor effekt att de var och en för sig skulle reducera återvinningsvärdet till ett värde understigande det redovisade värdet.

36 Årsredovisning 2009

noter

Not 10

Övriga räntekostnader och liknande resultatposter

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Räntekostnad bank -173 -357 -84 -357

Summa -173 -357 -84 -357

Not 9

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Utdelningar 65 26 65 26

Ränteintäkter 78 610 68 505

Realisationsvinst

vid försäljningar 804 - 804

-Realisationsförlust

vid försäljningar - -25 -

-Resultat vid försäljning av

dotterbolag - - - 144

Nedskrivning av korta

placeringar - -1 060 - -1 060

Summa 947 -449 937 -385

Not 8

Materiella anläggningstillgångar

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Ingående anskaffningsvärde 2 380 3 332 1 697 2 126

Förvärv/avyttring av dotterföretag - -350 -

-Årets inköp - 87 - 51

Försäljningar och utrangeringar - -689 - -480

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 2 380 2 380 1 697 1 697

Ingående avskrivningar -1 699 -2 163 -1 317 -1 494

Förvärv/avyttring av bolag - 260 -

-Årets avskrivningar -275 -256 -153 -156

Försäljningar och utrangeringar - 460 - 333

Utgående ackumulerade

avskrivningar -1 974 -1 699 -1 470 -1 317

Bokfört värde 406 681 227 380

Not 11

Skatter

Skatt som redovisats mot eget kapital

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Erlagda koncernbidrag 0 0 0 0

Erhållna koncernbidrag 0 0 0 0

Summa 0 0 0 0

Resultatförda skatter

2009 2008 2009 2008

Aktuell skatt -200 201 0 0

Uppskjuten skatt 88 0

Summa -112 201 0 0

Avstämning mellan resultat före skatt och skattekostnad

2009 2008 2009 2008

Resultat före skatt 1 862 -2 389 1 095 -1 067

Skatt enligt svensk

skattesats 26,3% -490 669 -288 299

Skatt på:

Ej skattepliktiga intäkter 18 124 18 45

Ej avdragsgilla kostnader -246 -382 -92 -333

Utnyttjade underskottsavdrag 606 -210 362 -11

Övriga poster - - -

-Koncernbidrag - - -

-Skatt enligt resultaträkningen -112 201 0 0

Effektiv skattesats 6% 0% 0% 0%

Uppskjuten skatteskuld i koncernen uppgår till 0,2 mkr. Koncernens totala förlustavdrag uppgår till 27,7 mkr. Ingen uppskjuten skattefordran har redovisats.

38 Redovisningsprinciper och noter

Not 15

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Förutbetalda hyror 207 182 201 182

Förutbetalda leasingavgifter 45 126 45 115

Förutbetalda försäkringspremier 47 43 47 43

Övriga poster 186 243 136 132

Summa 485 594 429 472

Not 16

2009 2008 2009 2008

Vasakronan FC 4 997 - 4 997

-Räntefonder 856 - 856

-Aktiefonder - 1 684 - 1 684

Summa 5 853 1 684 5 853 1 684

Alla transaktioner redovisas på likviddagen. Värdering har skett till verkligt värde enligt IAS 39.

Not 17

likvida medel

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Kassa och bank 6 364 14 101 4 553 11 326

Summa 6 364 14 101 4 553 11 326

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och kortfristiga place-ringar som dels är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktua-tioner, dels handlas på en öppen marknad till kända belopp och har en kortare återstående löptid än tre månader från anskaffningstidpunkten.

Not 13

Finansiella anläggningstillgångar

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Ingående anskaffningsvärde 35 35 22 476 25 624

Årets inköp - - - 647

Årets försäljning - - - -3 795

Utgående anskaffningsvärde 35 35 22 476 22 476

Ingående avskrivningar - - -190 -3 885

Årets försäljning - - - 3 695

Årets nedskrivningar - - -

-Utgående nedskrivningar - - -190 -190

Bokfört värde 35 35 22 286 22 286

Koncernens finansiella anläggningstillgång på 35 tkr avser andel i Lindö Golfklubb.

Not 12

resultat per aktie

Beräkningen av vägt resultat per aktie har baserats på årets resultat i förhållande till vägt antal stamaktier beräknat enligt nedan. Inga utestå-ende optionsprogram finns.

Vägt genomsnittligt antal utestående stamaktier.

Antal aktier 2009 2008

Totalt utestående aktier 1 januari 4 021 040 4 021 040 Totalt utestående aktier 31 december 4 021 040 4 021 040 Vägt antal utestående aktier 4 021 040 4 021 040

Not 14

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas till fakturerat belopp med avdrag för bedömd förlustrisk. Koncernens tre största kunder stod för 32 % av den totala

Kundfordringar redovisas till fakturerat belopp med avdrag för bedömd förlustrisk. Koncernens tre största kunder stod för 32 % av den totala

Related documents