• No results found

4   Empiri

4.1 Revisorer och redovisningskonsulter

4.1.2   Redovisningskonsultens roll

Figur 4.5 Har ansvaret för auktoriserade redovisningskonsulter ökat i företag utan revisor?

På båda frågorna som vi ställde om ansvar framgick det tydligt att de flesta av redovisningskonsulterna känner att de fått ett ökat ansvar. Det trots att inte ens majoriteten vill ha ett större ansvar (se figur 4.18 i bilaga 8.1).

Figur 4.6 Den auktoriserade redovisningskonsulten har stor möjlighet att upptäck fel i företagets redovisning.

Liksom på flera tidigare frågor märks det att redovisningskonsulterna själva är mer positiva mot sitt yrke än vad revisorerna är mot dem.

Vad gäller redovisningskonsultens ansvar för att hitta felaktigheter i företagets redovisning var åsikterna från både grupperna förhållandevis lika. De instämde antingen helt eller delvis till att redovisningskonsulten har ett ansvar vad gäller att upptäcka felaktigheter (se figur 4.19 i bilaga 8.1).

39%  

35%  

22%  

4%  

Ja,  absolut   Ja,  All  viss  del  

Nej,  samma  som  innan   Vet  ej  

0   20   40   60   80  

Instämmer  

helt   Instämmer  

delvis   Instämmer  

inte  rikAgt   Instämmer   inte  alls  

Revisorer  

Auk.  Redovisningskonsulter  

Figur 4.7 Bokslutsrapporten är en fullgod kvalitetssäkring.

På detta påstående är svaren relativt spretiga, redovisningskonsulterna verkar inte riktigt vara överens om hur god kvalitetssäkring bokslutsrapporten är. Inte heller revisorerna är riktigt överens även om de är överlag något mer negativa än redovisningskonsulterna.

4.1.3 Auktorisationen av redovisningskonsulter

Figur 4.8 Högre krav på auktorisationen av redovisningskonsulter var nödvändig för att säkerställa kunskapen hos redovisningskonsulterna, särskilt på grund av att revisionsplikten avskaffades.

Här är det redovisningskonsulterna själva som anser att det var nödvändigt.

Som diagrammet visar instämmer nästan 80 procent av redovisningskonsulterna helt eller delvis samtidigt som nästan 70 procent av revisorerna instämmer inte riktigt eller inte alls. Fördelningen kan till viss del ha att göra med att redovisningskonsulterna överlag är måna om att få upp

Figur 4.9 Anser du att syftet med auktorisationen av redovisningskonsulter, kvalitetssäkring av dennes kompetens, har uppnåtts?

På frågan om syftet med auktorisationen uppnåtts, kvalitetssäkring av dennes kompetens, instämde 46 procent helt. Även om det är nästan hälften av respondenterna är det ändå en relativt stor andel som anser att auktorisationen inte direkt eller rent av inte alls har haft de effekter som tanken var att den skulle ha.

Figur 4.10 Kan auktorisationen av redovisningskonsulter skapa ett så pass stort förtroende att behovet av revision kommer att minska i framtiden?

Här syns en markant skillnad mellan vad revisorer och redovisningskonsulter anser. Redovisningskonsulterna själva tror att de i framtiden kommer att kunna ta marknadsandelar från revisorerna medan revisorerna själva inte tror att redovisningskonsulterna är ett framtida hot.

De tillfrågades också om huruvida de ansåg att auktorisationen av redovisningskonsulter har gett ett större förtroende för arbetet de utför. Svaret blev ganska spretigt där drygt 65 procent instämde helt eller delvis medan resterande inte riktigt instämde, instämde inte alls eller valde annat. Svaret blev liknande när vi frågade om auktorisationen har höjt kunskapen hos redovisningskonsulterna samt höjt statusen för yrket. Där instämde 58 procent helt eller delvis, 33 procent instämde inte riktigt och resterande instämde inte alls.

Ja,  absolut   Eventuellt   Nej,  det  tror  

jag  inte   Vet  ej  

Revisorer  

Auk.  Redovisningskonsulter  

4.1.4 Revisorns roll

Figur 4.11 Utan revisorn ökar felaktigheterna i redovisningen.

Riktigt markanta skillnader mellan yrkeskategorierna där revisorerna tycker att deras arbete är viktigt och felen skulle öka utan dem medan redovisningskonsulternas svar kan tolkas som att de tycker att det arbete de utför i företaget är tillräcklig. Den redovisningskonsult som svarade ”annat” på detta påstående frågade varför det skulle bli mer fel i redovisningen utan revisorn och påpekade att redovisningskonsulten ofta är sista instans med redovisningen i relativt stora företag och har varit så även innan avskaffandet av revisionsplikten i företag som drivs i annan form än aktiebolag.

Figur 4.12 Om redovisningen blir rätt från början krävs ingen revisor.

Ganska spretiga svar, noterbart är att revisorerna instämmer helt till högre grad än vad redovisningskonsulterna gör. Detta trots att det ju ändå är dessa som upprättar redovisningen.

0   10   20   30   40   50   60   70   80  

Revisorer  

Auk.  Redovisningskonsulter  

0   10   20   30   40  

Instämmer  

helt   Instämmer  

delvis   Instämmer  

inte  rikAgt   Instämmer   inte  alls  

Revisorer  

Auk.  Redovisningskonsulter  

Figur 4.13 Revisionsberättelsen är den enda kvalitetssäkring som tillför trovärdighet till redovisningen.

Cirka 35 procent av revisorerna anser att revisionsberättelsen är en fullgod kvalitetssäkring medan nästan häften av redovisningskonsulterna, drygt 45 procent inte instämmer alls. I övrigt är revisorerna ganska oeniga om huruvida revisionsberättelsen är det enda som kan fungera som en fullgod kvalitetssäkring även om det endast är 7 procent som inte håller med alls.

Figur 4.14 Ju fler rådgivande tjänster som revisorn erbjuder desto större hot är det mot revisorns oberoende.

Överlag verkar revisorer och redovisningskonsulter ha liknande åsikter i denna fråga.

Revisorerna tillfrågade också om huruvida deras yrkesroll förändrats efter införandet av revisionsplikten. Drygt 35 procent svarade att de antingen ägnade sig mer åt konsulttjänster eller mer åt rådgivning. 50 procent svarade att de inte påverkats alls och resterande berättade att de framförallt påverkats genom att många små företag i dag väljer bort revisionen redan från start.

När det kommer till om revisorns och redovisningskonsultens roll kommer att flyta ihop med tiden är både revisorer och redovisningskonsulter relativt överens om att detta inte kommer ske, även om revisorerna är något mer

negativa (se figur 4.20 i bilaga 8.1). Slutligen så tror majoriteten av både revisorer och redovisningskonsulter att gränsvärdena för frivillig revision i framtiden kommer att höjas (se figur 4.21 i bilaga 8.1).

Related documents