• No results found

Gränskontrollerna förlängs till november [Border controls will be extended to November] (2016). Regeringen.se

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/06/granskontroller- forlangs-till-november/ (last accessed 2016-08-17)

Fakta: Effekterna av ID- och gränskontrollerna mellan Skåne och Själland. [Facts: The effects of ID- and border controls between Scania and Zealand]. (2016) Öresundsinstituttet. http://www.oresundsinstituttet.org/fakta-id- kontrollerna-over-oresund-forlanger-restiden-med-tag-till-sverige-med- mellan-10-och-50-minuter/ (last accessed 2016-08-17)

Marcus Priftis: Hur mycket invandring tål Sverige? [How much immigration can Sweden handle?] (2012) Dagens Arena.

http://www.dagensarena.se/opinion/marcus-priftis-hur-mycket-invandring- tal-sverige/ (last accessed 2016-08-17)

Regeringen beslutar att tillfälligt återinföra gränskontroll vid inre gräns. [Gov- ernment decides to temporarily reintroduce border controls at internal bor- der] (2015). http://www.regeringen.se/artiklar/2015/11/regeringen-beslutar- att-tillfalligt-aterinfora-granskontroll-vid-inre-grans/ (last accessed 2016- 08-17)

Räckviddsrapport Orvesto [Reach report Orvesto] (2016). Sifo.se. http://www.tns-

sifo.se/media/594055/r_ckviddsrapport_orvesto_konsument_2016_1.pdf (last accessed 2016-08-17)

Pressemøde den 4. januar 2016 [Press meeting January 4th 2016] (2016). Stasministeriet. http://www.stm.dk/_p_14282.html (last accessed 2016-08- 17)

61

APPENDICES

Aftonbladet 5 January 2016 – Anders Lindberg: (S) bör bygga hus i stället för staket

Ledare Aftonbladet • Anders Lindberg

"En gränslös värld i fred och frihet är socialdemokratins långsikti- ga mål." Så talar partiprogrammet från 2013. Den rörelse som nu inför id-kontroller och bygger staket har sjungit Internationalen på sina möten sedan 1902, då korkskäraren och fackföreningsmannen Henrik Menander översatte den till svenska. När nu även Dan- mark inför idkontroller mot Tyskland blir "en gränslös värld" allt mer avlägsen.

Varför gör de då på detta viset? Som rumpnissarna i Astrid Lind- grens Ronja Rövardotter frågar sig.

En viktig del är den myt om "systemkollaps" som drivits fram i samhällsdebatten. Som om vi bodde i Somalia. Trots att Myn- digheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, försökt sansa diskussionen och protesterat mot begreppet och trots att de flesta nog inser att det inte stämmer så dominerar hysterin fullständigt i media.

En annan orsak är bristen på egna idéer rotade i arbetarrörelsens värderingar. Under lång tid har Socialdemokraterna undvikit de- batt både om utmaningar och om möjligheter med invandring. Det första Stefan Löfven gjorde i regeringsställning var att avskaffa integrationsministerposten utifrån tanken att om invandrare bara får jobb så löser sig resten. En politik även vi på Aftonbladets le- darsida då argumenterade för.

Troligen var detta feltänkt, liksom att man väntade så länge med att fundera över konsekvenserna för kommunerna av ökningen i

62

antal asylsökande som skedde 2014. Läget i dag hade förmodligen varit ett annat om Socialdemokraterna redan då anpassat mottagn- ingssystemet, byggt modulhus och gett kommunerna resurser att utveckla sin samhällsservice.

Med facit i hand borde detta ha varit centrala reformer i budgeten för 2015 snarare än för 2016.

Resultatet blev nu i stället att regeringen fick improvisera sig fram i en rad strukturella frågor som bostadsbrist, för få platser i skolan, en hårt ansatt socialtjänst och ett mottagningssystem som inte kla- rade trycket. Svaret blev då panikåtgärder som id- kontroller, gränskontroller och tältläger.

Men Socialdemokraterna är betydligt bättre än det här. Svensk ar- betarrörelse är världsmästare i samhällsbyggnad.

Retoriken kring id-kontrollerna är att Sverige behöver en "paus". Det blir bara logiskt om man samtidigt investerar massivt för att lösa de problem som finns. Flyktingarna som kommit hit behöver snabbt lära sig svenska och integreras i samhället. Då krävs utbild- ning, jobb, bostäder och tillväxt.

Välfärdsstaten måste expandera Sverige skulle behöva bygga 700 000 bostäder på tio år. I kommunernas byggplaner finns just nu bara hälften så många. Skolan och socialtjänsten behöver byggas ut. Välfärdsstaten måste expandera.

Det kallas kris, men det är även en guldålder för just de socialdem- okratiska idéer som en gång byggde det starka samhället.

63

Dagens Nyheter 5 January 2016 – Osignerad: Regeringens krisarbete har bara börjat

Huvudledare Dagens Nyheter • Osignerad

”Andrum” har varit Stefan Löfvens och hans ministrars ledord den senaste tiden. Regeringens högsta mål har varit att minska antalet asylsökande.

Händelserna på måndagen då id-kontroller infördes i trafiken över Öresund, och Danmark svarade med gränskontroller mot Tyskland, innebär att det hårt ansträngda svenska mottagnings- systemet är på väg att få en respit.

Med vilka konsekvenser? Och till vilket pris? S–MP-regeringen har fått andrum, men den har också skapat nya problem. Rätten till skydd undan krig har satts ur spel. Stefan Löfven måste nu sträva efter flera mål, vid sidan av att minska trycket på Sverige.

Sedan november månad har färre asylsökande registrerats hos Mi- grationsverket. Antalet flyktingar har minskat drastiskt, från som mest 11 000 i veckan till omkring 2 000. Vädrets makter styr svängningarna. Regeringens avskräckande skärpningar tycks dock också ha haft effekt.

Id-kontrollerna i kollektivtrafiken över Öresund bildar en ytter- ligare barriär i flyktingkorridoren genom Europa. Vägen till Sveri- ge går från Turkiet via Balkan, Österrike, Tyskland och Danmark. För den som saknar id-handlingar – vilket många gör – kommer resan nu att ta slut i Köpenhamn eller på Kastrup.

Tolv timmar efter att de nya svenska reglerna började gälla kon- trade den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen. Regeringen i Christiansborg beslutade att införa egna gränskontroller mot Tyskland. Det formella motivet är att upprät- thålla ”orden og sikkerhed” i landet. Partierna i folketinget har tryckt på.

64

De danska kontrollerna blir en extra vägbom för flyktingarna. Fler, bedömde Lars Løkke på presskonferensen, kommer att stoppas och få söka asyl i Danmark. Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnade steget.

Biverkningarna kommer dock att bli kännbara i Öresundsregionen. Svensk-danska pendlare betalar lejonparten av notan för id- kontrollerna. Det rådde förvirring i trafiken över sundet på måndagen, som svenska myndigheter borde ha kunnat undvika. Reglerna infördes med halsbrytande kort varsel och efter usla förberedelser på näringsdepartementet, trots att det enligt Øre- sundsinstituttet står miljarder på spel för regionen.

Vad regeringen riskerar, förutom jobb och tillväxt, är en växande politisk klyfta mellan Stockholm och södra Sverige. Stefan Löfven borde därför inte dra ut på denna pina i onödan. De ekonomiska skadorna måste göras så små som möjligt.

I praktiken har regeringen redan uppnått sitt mål: Id-kontrollerna tvingade Danmark att sluta vinka flyktingarna vidare till Sverige. Nu bör Stefan Löfven kunna övertyga sin kollega Lars Løkke om att koordinerade kontroller behövs. Passfriheten inom Schengen bygger på att länderna upprätthåller viss koll. Även Dublinför- ordningen, som reglerar vilket EU-land en asylansökan ska prövas i, ställer krav på ordning och reda.

En akut utmaning för regeringen blir därför att reparera relationen till Danmark. Ett upptrappat tonläge under hösten har varit svårt att undvika. Men en utdragen grannfejd vore en stor olycka. Nästa svåra fråga gäller konsekvenserna inom EU. I Migra- tionsverkets senaste prognos skisserade myndigheten fyra scenarier för migrationen under det nya året. Politiken i Europa avgör. Två händelsekedjor ter sig som särskilt aktuella: Den ena innebär att Schengensamarbetet gradvis bryts ner, att de gemensamma reg-

65

lerna upphävs och att gränserna inom Europa sluts. Det andra sce- nariot är att krisen leder fram till att EU-länderna upprättar en ny gemensam struktur för asylmigrationen.

Måndagens händelser kan utlösa endera förlopp. De måste inte få en dominoeffekt, även om risken är överhängande. Alternativet är att EU till slut tvingas göra verklighet av den om- fördelningsmekanism som skisserades under förra året, och upprät- tar ”hot spots” på plats vid unionens yttre gränser.

Danmarks Lars Løkke hävdade på måndagen att han, precis som Stefan Löfven, har förespråkat en liknande lösning. Det har inte hörts. Om en dansk omsvängning har skett är det dock välkom- met.

Sveriges kursändring i flyktingpolitiken kan få dramatiska följder. Men vad som blir konsekvenserna hänger inte bara på vad som har gjorts utan i lika hög grad på hur regeringen hanterar de nya ut- maningar som har uppstått.

66

Expressen 5 januari 2016 – Osignerad: ID-kollen är ett nöd- vändigt ont

Huvudledare Expressen • Osignerad

Det är inget stolt ögonblick, men nu får Sverige troligen det an- drum i flyktingmottagandet som landet behöver.

Regeringens plan gick i lås. Samma dag som ID- kontrollernainfördes på Kastrup gick den danske statsministern ut och förklarade att Danmark inför tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. Det var alldeles säkert detta som S-MP-regeringen hop- pades åstadkomma. Genom ID-kontrollerna ville man sätta press på Danmark att sluta vara ett tjänstvilligt transitland som bara vinkar igenom asylsökande på väg till Sverige.

Effekten på det svenska flyktingmottagandet lär bli stor. Visserli- gen har antalet asylsökande redan fallit dramatiskt den senaste tiden efter införandet av ID-krav på färjorna och regeringens nya asylpaket. Men det säger mer om de ohållbara nivåer på uppåt 10 000 asylsökande i veckan som nåddes under hösten än om det nya läget med 2000-3000 per vecka. Utslaget på ett år motsvarar dagens takt över 100 000 asylsökande, och det mitt i vintern då flyktingströmmen alltid minskar.

Regeringen har därför helt rätt när den hävdar att Sverige behöver minska söktrycket ytterligare. Nu ligger det eftersträvade an- drummet troligen inom räckhåll. Det är en förutsättning för att vi ska klara den enorma uppgift som det innebär att ta hand om de 162 877 personer som sökte asyl i Sverige under 2015. Inget annat västland är i närheten av det svenska flyktingmottagandet, räknat per capita.

Mycket kritik har riktats mot ID- och gränskontrollerna. En del har handlat om det bakslag som detta innebär för hela Öre- sundsregionen. För första gången på ett halvt sekel måste man hala fram ett pass när man reser mellan Sverige och Danmark, och det i en tid när regionen alltmer har smält samman till ett Greater Co-

67

penhagen. Hela tillväxtpotentialen i södra Skåne är kopplad till närheten till Kastrup och Köpenhamn.

Det är bara att stämma in i dessa beklaganden. Gränslösheten i Öresundsregionen är en stor liberal landvinning för både männis- kor och företag.

Att strypa denna fria rörlighet är en form av panikpolitik - en konsekvens av såväl den sittande som den föregående regeringens oansvariga migrationspolitik. Men i det akuta läge som har uppstått måste något göras.

Alternativa lösningar bör givetvis dryftas och effekterna noga ut- värderas. Kan Sverige i stället hitta ett sätt att snabbprocessa alla asylansökningar som möjliga Dublinärenden, exempelvis, och uppnå samma effekt? Den andra kritikpunkten handlar om att Sve- rige bygger en ny Berlinmur riktad mot flyktingar. Här bör de- battörerna besinna sig. Asylrätten handlar inte om att fritt välja vilket land man vill söka skydd i. Men visst, Sverige går nu från att vara den öppna famnens företrädare till att ta ledningen i försöken att bromsa flyktingströmmen till Norden. Och var detta slutar vet ingen riktigt idag. Först välte dominobrickorna i vår riktning när Dublinförordningen rämnade. Nu puttar regeringen tillbaka domi- nobrickorna i motsatt riktning. Kanske tvingar det fram en euro- peisk lösning på flyktingkrisen. Kanske inte.

Sverige lämnar över ansvaret i andras händer. Därtill är vi nödda och tvungna i nuläget.

68

Svenska Dagbladet 5 januari 2016 – Maria Ludvigsson: Danmarks tur att införa gränskontroller

Ledare Svenska Dagbladet • Maria Ludvigsson

Ett par minuter efter klockan tolv i går inledde Danmarks stats- minister Lars Lökke Rasmussen en presskonferens.

Där meddelade han att ID-kontroller införts mot den tyska gränsen från klockan 12 samma dag och att det var en följd av de svenska kontrollerna som infördes vid midnatt. Också de tidigare norska (november) och finska (december) åtstramningarna vid gränserna har drivit fram beslutet.

Danmarks kontroller skiljer sig emellertid från de svenska. Våra är tuffare och danskarna kommer, med reservation för eventuell åtstramning, begränsa sina kontroller till stickprover vid den tyska gränsen. Man vill inte gå för hårt åt det ekonomiskt viktiga flödet över den dansk-tyska gränsen. Samtidigt vill man undvika att Danmark och framför allt Köpenhamn blir ett odefinierat ingen- mansland där de samlas som varken har ID-handlingar eller för avsikt att söka asyl.

Det danska beslutet förstärker naturligtvis bilden av en domi- noeffekt som sprids genom Europa. Det är den fria rörligheten som riskerar gå om intet och med den tillväxt och större välstånd. När varken fördelningen EU-länder emellan eller mottagandet i sig har fungerat till fyllest blir just det lidande som är själva förutsättning- en för migration. Det är välståndsökning som ger utrymme för fler att försörja sig och bygga nya liv i Europa. När tillväxten tar stryk, blir det framför allt svårare för de svagaste.

69

niskor som behöver fly blir en initial kostnad som i sig måste bäras av stark tillväxt och av ekonomier som tuffar på. Något som i sin tur försvåras av den slutenhet och de gränshinder som länder försöker avvärja migrationen med.

Det i Storbritannien myntade uttrycket "Let them in and let them earn" bör vara en hållning som får vägleda oss ur dilemmat.

Related documents