• No results found

Jag kommer i det här stycket att reflektera över uppsatsens framfart samt kritiskt granska de resultat som uppkommit.

7.1.

Reflektion

Jag anser att uppsatsen har varit intressant att genomföra från början till slut, om än mer intressant ju närmare ett resultat jag kom. Jag har fått fler infallsvinklar på utmaningar och förbättringsförslag som jag inte tidigare hade. Detta kommer dels gynna mig som förvaltningsansvarig för det interna IT-systemet på mitt företag och i framtida IT-karriär, men även för mig som forskare när jag tar del av liknande forskning framöver.

Under forskningsprocessen har jag utvecklats genom att få större respekt för att människor tänker olika, har olika erfarenheter och därmed olika önskemål på vad ett IT-system ska innehålla för funktioner. Detta anser jag är en viktig lärdom att bära med sig när man arbetar med verksamhetskritiska IT-projekt.

Syftet med uppsatsen var att lista framgångsfaktorer för att hjälpa det företag jag själv jobbar på, vilket har varit en viktig morot i producerandet av uppsatsen då jag vet att den tid jag lägger ner kommer att gynna mina kollegor och också mig själv framöver. Jag som förvaltningsledare av IT-systemet som hanterar sälj- och marknadsföring på företaget kommer med min nyvunna kunskap kunna vidare förvalta och utveckla systemet för att passa vår organisation och vårt arbetssätt bättre. Metoden som användes i uppsatsen för att nå fram till resultatet passade således uppsatsens och mitt eget syfte.

Det finns såklart begränsningar med att jobba fulltid och samtidigt skriva en uppsats som även den kräver ett fulltidsengagemang. Jag har genom att genomföra detta fått större respekt för forskningen som sådan men även internprojekt som av många IT-konsulter bedrivs helt eller delvis på fritiden vilket gör att personliga intressen behöver väljas bort.

De resultat som uppsatsen bidrar till är dels att IT-systemet har en chans att bli förbättrat men även att min egen kompetens kring området har vidgas. Jag har för avsikt att rikta min framtida karriär mot sälj- och marknadsfunktionen, varför bidraget i den här uppsatsen har varit viktigt för egen del.

7.2.

Kritik

Tidsbristen har gjort att omfattningen på uppsatsen hade kunna varit större, med fler intervjupersoner eller företag inkluderade. En bredare empirisk insamling hade förstås gett ett mer generaliserbart resultat och även bidra till högre grad av trovärdighet. Jag anser dock att resultatet går att generalisera eftersom intervjupersonerna som ingår i uppsatsen sammanlagt har lång erfarenhet av IT-system som stöd för marknadsförings- och säljfunktioner på flera olika IT- tjänsteföretag.

Kritiker kan även påpeka att analysdelen inte är tillräckligt genomarbetat om man jämför med till exempel introduktion- eller metodavsnittet. Detta har främst tidsbristen som orsak men jag anser ändå att den är tillräckligt genomarbetad för att kunna bidra med uppsatsens syfte som är att hjälpa och vara rådgivande åt andra svenska IT-konsultföretag med hur de kan anpassa och använda sina IT-system i marknadsföring- och säljsyfte.

Andra svenska IT-konsultföretag kan ta del av resultatet i den här uppsatsen för att hantera deras egna IT-system som supporterar marknadsförings- och säljfunktionen i deras företag. Detta

eftersom svenska IT-konsultföretag troligtvis arbetar på väldigt liknande sätt, något som kan intygas genom att många konsulter byter företag med jämna mellanrum vilket gör att kompetenser och arbetssätt sprids över företagsgränserna. Något som dock bör tas i åtanke när den här uppsatsen läses är att de utmaningar, framgångsfaktorer och råd är framtagna med endast ett företag som bakomliggande. Det gör att det inte är garanterat att alla svenska IT- konsultföretag bör agera exakt så som jag föreslår. Jag anser dock att det kan ligga som grund för hur andra IT-konsultföretag bör arbeta med marknadsföring och att de har möjligheten att bygga vidare på strategin utefter egna erfarenheter.

7.3.

Förslag på vidare forskning

Det vore intressant att bredda kunskapsinsamlingen kring de modeller och IT-system som används på svenska IT-konsultmarknaden idag. I den här uppsatsen har endast intervjuer med personer från ett och samma företag ägt rum, men att inkludera flera företag hade eventuella skillnader och likheter kunnat jämföras.

När förbättringsförslagen i den här uppsatsen genomförs praktiskt kommer även en uppföljningsstudie på denna vara möjlig. Det skulle kunna innebära att undersöka upplevd förbättring/försämring efter projektet samt reflektera över hur man hade kunna göra det annorlunda.

En annan intressant jämförelse skulle vara att undersöka IT-systemstöden för marknadsföring och sälj av IT-konsulttjänster utomlands. Jag menar att Sverige är en relativt isolerad marknad vad gäller IT-konsulttjänster, men utomlands kan det finnas större företag som använder IT- systemen mer globalt. Det vore därför intressant att forska vidare kring detta ämne, fast inkludera utländska företag.

Frågor som skulle kunna ligga till grund för vidare forskning är:

 Hur bör man arbeta med marknadsföring och försäljning av IT-konsulttjänster i Sverige idag? Vilka framgångsfaktorer finns?

 Hur ser IT-systemanvändningen för marknadsföring och försäljning av IT- konsulttjänster ut globalt?

 Hur mottas ett internprojekt som har för syfte att förbättra marknadsförings- och säljfunktionen av användarna på ett svenskt IT-konsultföretag och hur kan man göra för att få ett bättre mottagande?

Related documents