• No results found

vägarbetstid

5.1.1

Vad är problemet eller anledningen till

regleringen?

5.1.1.1 Ändringar i registreringen av kontroller av kör- och vilotider

Den nuvarande registreringen av uppgifter som rör företagskontroller av kör- och vilotider motsvarar inte de krav på registrering som statistik- redovisningen till EU och handläggningen av ärendena kräver. Vidare be- höver uppgifter tillföras vägtrafikregistret för att möjliggöra en beräkning av ett transportföretags riskvärde på föreskrivet sätt. Transportstyrelsen får i nuläget inte heller en heltäckande bild av tillsynsobjekten eftersom befintlig reglering inte ger stöd för att registrera kontrollen av de tran- sporter som utförts inom ramen för AETR-överenskommelsen.

En utökning av sökbegreppen inom kör- och vilotidsregistreringen till att även omfatta ärendenummer skulle förenkla sökningen efter pågående och avslutade ärenden, vilket väsentligen skulle underlätta och effekti- visera Transportstyrelsens handläggning av ett ärende.

Uppgifter om kontroller bör gallras ur vägtrafikregistret när de inte längre är aktuella. I de fall då Transportstyrelsens beslut överklagas och ärendet behandlas i överinstans under lång tid så finns det med nuvarande gallringsregler en risk för att uppgifterna måste gallras i förtid, nämligen innan de ska sluta påverka riskvärdebedömningen. En justering av gallringsfristen för belastningsuppgifter som innebär att uppgifterna alltid finns kvar minst tre år efter det att beslutet om överträdelsen fått laga kraft skulle avhjälpa problemet.

5.1.1.2 Vägtrafikregistret tillförs uppgifter om kontroller av vägarbetstidslagen

Det finns behov av att tillföra vägtrafikregistret uppgifter om den tillsyn som bedrivs enligt vägarbetstidslagen. EU-rätten kräver att konstaterade överträdelser ska klassificeras i tre olika allvarlighetsgrader och ligga till grund för beräkningen av ett företags riskvärde. För att Transportstyrelsen

62

ska kunna uppfylla sina skyldigheter enligt förordning (EU) 2016/403, bilaga 1 tabell 3, krävs att registret kompletteras med uppgifter om sådana kontroller. För att kunna hantera dessa ärenden behöver myndigheten även kunna använda samma sökbegrepp som i dag gäller för företagskontroller av kör- och vilotider.

5.1.2

Vad blir effekterna om någon lösning på

problemet/någon reglering inte kommer till stånd?

5.1.2.1 Ändringar i registreringen av kontroller av kör- och vilotider

Om en ändrad reglering inte kommer till stånd blir effekten att Transport- styrelsen inte kan klassificera och beakta överträdelser inom kör- och vilotidsområdet på det sätt som EU-rätten kräver. Transportstyrelsen kan då inte heller tillhandahålla kommissionen efterfrågad statistik i fråga om utförda kontroller av kör- och vilotider.

Om befintliga sökbegrepp inte utökas, kan Transportstyrelsen inte på ett effektivt sätt bedriva ärendehandläggning och rapportering av uppgifter eller ta fram nödvändiga sammanställningar av uppgifter som behövs för uppföljning och utvärdering av verksamheten.

Vad gäller bestämmelserna om gallring så finns det en risk för att nöd- vändiga uppgifter måste gallras trots att verksamheten har behov av dem.

5.1.2.2 Vägtrafikregistret tillförs uppgifter om tillsyn av vägarbetstidslagen

Förordning (EU) 2016/403 kräver att konstaterade överträdelser av väg- arbetstidslagen ska lagras och kategoriseras efter allvarlighetsgrad för att ligga till grund för beräkningen av ett företags riskvärde. Om uppgifterna inte lagras uppfyller Sverige inte EU-rättens bestämmelser i detta avseende. För att inte lagra uppgifter onödigt länge föreslås gallrings- bestämmelser.

5.1.3

Vad ska uppnås?

5.1.3.1 Ändringar i registreringen av kontroller av kör- och vilotider

Ändringarna görs för att möjliggöra för Transportstyrelsen att leverera uppgifter till kommissionen i enlighet med artikel 17 i förordning (EG) nr 561/2006. För att klara rapporteringskravet behöver ytterligare uppgifter registreras och vara möjliga att söka fram. Exempelvis måste uppgifter om hur överträdelser har klassificerats och deras allvarlighetsgrad registreras i enlighet med förordning (EU) 2016/403 för att kunna ligga till grund för beräkning av ett företags riskvärde.

63

5.1.3.2 Vägtrafikregistret tillförs uppgifter om tillsyn enligt vägarbetstidslagen

I fråga om tillsyn enligt vägarbetstidslagen ställs motsvarande krav som för kontroller av kör- och vilotider att klassificera överträdelser på det sätt som anges i förordning (EU) 2016/403 och låta de påverka företagens risk- värde. Registreringen bör göras i vägtrafikregistret på samma sätt som görs i dag när det gäller andra överträdelser.

5.1.4

Vilka möjliga lösningar finns?

5.1.4.1 Alternativ som inte innebär reglering

Uppgifter om företagskontroller av kör- och vilotider finns redan i väg- trafikregistret. Ett tänkbart alternativ hade varit att lagra de övriga uppgifter om utförd tillsyn som behövs någon annanstans än i vägtrafikregistret, t. ex. i myndighetens ärendehanteringssystem. Olika lagringsplatser skulle dock innebära ett krav på manuell sökning av uppgifter vid varje tillfälle när ett ärende ska uppdateras. Det skulle förlänga handläggningstiden och kraftigt försämra möjligheterna att ta fram och tillhandahålla de uppgifter om utförda företagskontroller som vartannat år ska skickas till kommissionen. Informationen i vägtrafik- registret uppdateras kontinuerligt vilket medför att det alltid är aktuella uppgifter som registerhålls. Uppgifterna kan dessutom sökas fram automatiskt. En ordning som dels minskar myndighetens administrativa bördor, dels i möjligaste mån ansluter till redan etablerade system och rutiner är att föredra. Om vägtrafikregistret kompletteras med de nya uppgifterna så innebär det att all information lagras på och hämtas från samma plats.

Tillsyn enligt vägarbetstidslagen och kontroll enligt förordningen om arbetsförhållanden vid vissa internationella transporter omfattar samma yrkesgrupp som redan återfinns i registreringen av kör- och vilotider. Det är därför naturligt att i vägtrafikregistret föra in uppgifter om även denna tillsyn. Det skulle förbättra Transportstyrelsens möjligheter att få en mer heltäckande bild av tillsynsobjektet. Om dessa uppgifter inte tillförs vägtrafikregistret behöver man finna ett annat sätt att lagra de uppgifter om konstaterade överträdelser som ligger till grund för beräkningen av ett företags riskvärde. Det anses inte rimligt när det redan finns ett etablerat och väl fungerande system.

5.1.5

Regleringsalternativ

Något alternativ till reglering i VTDF finns inte.

5.1.6

Samhällsekonomisk analys

5.1.6.1 Företag

Företag som omfattas av Transportstyrelsens tillsyn påverkas positivt av förslaget genom att tillsynen blir effektivare. Andra företag påverkas inte.

64

5.1.6.2 Konsumenter, statens finanser och samhället i övrigt

Varken konsumenter, statens finanser eller samhället i övrigt påverkas av förslaget.

5.1.6.3 Myndigheter och övrig offentlig förvaltning

Att registrera ytterligare uppgifter i vägtrafikregistret, utvidga sökbe- greppen och se till att de registrerade uppgifterna gallras på föreskrivet sätt förväntas inte medföra ökade kostnader annat än för det systemarbete som måste genomföras hos Transportstyrelsen. Kostnaderna för utbyggnaden av systemet beräknas till 2–3 miljoner kronor och förvaltningskostnaden uppskattas till 300 000 kronor/år. Det kommer att innebära en besparing för Transportstyrelsen att ha uppgifter strukturerade och sökbara i väg- trafikregistret i stället för att göra manuella sökningar i ärendehanterings- systemet.

5.1.7

Fördelningsanalys

Det finns ingen fördelning av kostnader att ta hänsyn till.

5.1.8

Analys av transportpolitisk måluppfyllelse

Företagskontroller och tillsyn enligt vägarbetstidslagen syftar till att uppnå en ökad säkerhet i transportsystemet vilket stämmer väl överens med hänsynsmålet. Föreslagna ändringar anses inte ha någon bäring på funktionsmålet.

5.1.9

Vad är förslaget?

Det föreslås att vägtrafikdataförordningen ändras så att uppgifter om till- syn enligt vägarbetstidslagen och företagskontroller av att AETR-överens- kommelsen följs får registreras i vägtrafikregistret. Tillåtna sökbegrepp utökas med bl.a. ärendenummer och befintliga sökbegrepp får även an- vändas för kontroller enligt vägarbetstidslagen. Sammantaget innebär för- slaget att

– information om de tillsynsobjekt som omfattas av företagskontroller och arbetstid vid visst vägtransportarbete samlas på ett ställe, och

– informationen kan lagras och sökas fram på ett rationellt sätt med god tillförlitlighet.

5.1.10

Överensstämmer regleringen med eller går den

utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig

reglering eller andra internationella regler Sverige

ska följa?

Regleringen överensstämmer med och går inte utöver de skyldigheter som följer av EU-rätten. Regleringen står inte i strid med andra internationella regler.

65