• No results found

Regler och Riktlinjer för föreningsstöd och stipendier Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden

3.3 Hyresstöd till föreningslokaler

Hyresstödet uppgår till 450 000 kr. Stödet fördelas baserat på föreningarnas redovisade hyreskostnader för kategorierna föreningar för barn och ungdom samt föreningar för personer med funktionsnedsättningar.

För föreningar som bedriver verksamhet för barn och ungdomar uppgår stödet till 65% av redovisad hyreskostnad och för föreningar för funktionsnedsatta uppgår stödet till 75% av hyresstödet. Hyresstödet kan dock aldrig överstiga 65 000 kr.

Varför finns stödet?

Stödet är avsett att bidra till att tillgodose föreningarnas behov av lokaler för barn- och ungdomsverksamhet samt verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Om

föreningen bedriver annan verksamhet i samma lokal (t. ex vuxenverksamhet, uthyrning etc.) ges stöd endast för den del av lokalkostnaderna som berör verksamheten för barn,

ungdomar eller personer med funktionsnedsättning.

Vem kan söka?

Föreningar som hyr en aktivitetslokal, det vill säga en lokal avsedd för aktiviteter, för kansli-, mötes- och kontorslokaler utbetalas inget hyresstöd. För att föreningen ska beviljas

hyresstöd gäller följande villkor:

• Lokalen ska vara förhyrd

• Lokalen ska inte vara uthyrd av eller subventionerad av Bodens kommun eller dess kommunala bolag genom antingen hyressubvention eller stöd

• Lokalen ska vara belägen i Bodens kommun

• Lokalstöd utgår endast till en hyresgäst per lokal

• Som hyrd lokal avses inte hyra av tider i kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningens anläggningar.

• Stöd kan inte erhållas för lokaler som hyres för arrangemang med entréavgift eller kommersiell verksamhet.

För att klassificeras som en förening för barn- och ungdomar ska föreningen rapporterat in minst 20 deltagartillfällen för kommunalt aktivitetsstöd föregående verksamhetsår. Undantag från detta kan ges för nybildad förening som på annat sätt kan påvisa att de har haft

ungdomsaktiviteter. För att klassificeras som förening för personer med funktionsnedsättning ska föreningen vara ansluten till eller ha merparten av sina medlemmar anslutna till

Handikappförbunden (HSO) genom något av medlemsförbunden eller föreningar som är anslutna till Norrbottens Parasportförbund.

Regler och Riktlinjer för föreningsstöd och stipendier Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden

Kontroll

Årligen kommer kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen kontrollera tre lokaler, där avstämning mot sökt stöd kommer genomföras. Lokalens skick kommer också att kontrolleras för att säkerställa att den är säker.

Hur söker jag?

Ansökan skickas via e-tjänsten senast 18 mars. För att ansökan ska behandlas måste föreningen vara registrerad i föreningskatalogen och ansökan måste vara fullständig med redovisning av hyreskostnader. Hyreskontrakt, hyresavi, senast antagna årsmöteshandlingar och verksamhetsberättelse ska bifogas med ansökan. Som godkänd kostnad avses hyror, sluträkning för vatten- och elavgifter samt sophämtning. Följande handlingar ska

bifogas/finnas med i ansökan:

3.4 Stöd för föreningsdrift av badplatser

Anslaget för föreningsdrift av badplatser uppgår till 50 000 kr. Stödet fördelas enligt fastslagna kriterier enligt nedan och finns i två stödkategorier ”grund” och ”utökat”.

Stöd för badplats grund

För att erhålla grundstöd för badplats ska badplatsen innehålla:

• Livräddningsutrustning

• Eventuellt brygga

• Skyltning med kontaktuppgifter till ansvarig förening

• Skyltning med position och larmrutiner

• Latrin

• Sopkärl

• Eldplats

• Uppfyller badet angivna villkor kan stöd utbetalas enligt nedanstående:

Stöd Belopp

Skötsel av badplats 2 000kr

Stöd för skötsel och underhåll av brygga 2 000 kr Tillägg för sanitära åtgärder 2 000 kr

Regler och Riktlinjer för föreningsstöd och stipendier Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden

Stödet för badplats ”grund” kan aldrig överstiga 6 000 kr per förening och år. Stödet kan heller inte överstiga föreningens redovisade kostnader.

Stöd för badplats utökad

För att erhålla utökat stöd för badplats ska badplatsen, utöver det som anger för grundersättningen, innehålla:

• Skyltning dykning förbjuden

• Skyltning med vattendjup

• Anvisade parkeringsplatser

• Ett betydande antal besök från andra delar än närområdet

Uppfyller badet angivna villkor kan stöd utbetalas enligt nedanstående:

Stöd Belopp

Skötsel av badplats 3 000 kr

Skötsel av brygga 3 000 kr

Tillägg för sanitära åtgärder 3 000 kr

Stödet för badplats utökad kan aldrig överstiga 9 000 kr per förening och år. Stödet kan heller inte överstiga föreningens redovisade kostnader.

Varför finns stödet?

Bodens kommun vill säkerställa att badplatserna är säkra enligt myndigheten samhällsskydd och beredskaps (MSB) material, ändamålsenliga och erbjuder besökarna en trevlig badmiljö.

Vem kan söka?

Föreningar som driver en badplats inom Bodens kommun.

Kontroll

Kontroll av minst tre badplatser kommer att genomföras av kultur-, fritids- och

ungdomsförvaltningen i samverkan med räddningstjänsten. Ansvarig förening ska utföra ett systematiskt arbete i form av underhåll av badplatsen och egenkontroll som ska finnas dokumenterat.

Hur söker jag?

Ansökan skickas via e-tjänsten senast 18 mars. Redovisning av kostnader för underhåll av

Regler och Riktlinjer för föreningsstöd och stipendier Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden

badplatserna sker senast den 30:e September. Återbetalning av ej nyttjat stöd kan komma att krävas, återbetalning kan också komma att krävas om föreningen brister i sin skötsel av badplatsen. Verksamhetsberättelse och senaste årsmöteshandlingar ska bifogas/finnas med i ansökan.

3.5 Skoterföreningar

Anslaget för stöd till skoterföreningar uppgår till 250 000 kr. Anslaget fördelas genom dialogmöte med skoterföreningarna verksamma inom Bodens kommun.

Varför finns stödet?

Stödet avser att i första hand främja de huvudsakliga skoterlederna i Bodens kommun som har anslutning till skoterleder i angränsande kommuner eller de skoterleder som leder till vedertagna utflyktsmål.

Vem kan söka?

Skoterföreningar som underhåller en skoterled genom att preparera underlaget, röja sly kring leden och i övrigt säkerställa god framkomlighet.

Hur söker jag?

Föreningen anmäler sitt intresse att delta i dialogmötet som genomförs under

oktober/november till kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen enligt kallelse. För att erhålla stöd ska föreningen finnas i Bodens kommuns föreningskatalog. Stödet betalas ut i början på nästa kalenderår.

Regler och Riktlinjer för föreningsstöd och stipendier Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden

5. Övriga stöd

Här nedan kan du läsa en kort sammanfattning om Kultur-, fritids- och

Related documents