• No results found

Värdepapperssammanslutningens styrelse skall utse en person (personer) som har ansvaret för att sammanslutningens personal och ledning (inkl. styrelsen) känner till den lagstiftning om myndighetsreglering och självreglering som gäller sammanslutningens investeringsverksamhet. Styrelsen skall fastställa de interna reglerna om hur informationen om gällande regelverk bringas till personalens och ledningens kännedom.

5 Särskilda anvisningar

5.1 Värdepappersförmedling

Avsnitt 5.1 gäller värdepapperssammanslutningar som tillhandahåller värdepappers-förmedling såsom investeringstjänst enligt denna anvisning (nedan förmedlare). Vad s.k. emissionsförsäljning beträffar se även avsnitt 5.3.

5.1.1 Skyldighet att be kunden lämna uppgifter

Förmedlaren är inte skyldig att be kunden lämna uppgifter enligt avsnitt 4.1 i anvis-ningen om förmedlaren i samband med mottagandet av förmedlings- eller tecknings-uppdraget inte ger investeringsråd till kunden (execution only brokerage).

5.1.2 Omsorgsplikt

Förmedlaren skall alltid utgå från kundens intresse när han avgör på vilket sätt han skall utföra ett uppdrag. Om en intressekonflikt uppstår mellan förmedlaren och kunden skall förmedlaren ställa kundens intresse framför sitt eget.

Förmedlarens omsorgsplikt förutsätter att förmedlaren inte råder sina kunder att ge sälj-och köpuppdrag om det huvudsakliga syftet med rådgivningen är att förbättra förmedlarens egen, en närstående sammanslutnings eller någon annan parts ställning.

En förmedlare får inte råda en kund att sälja eller köpa värdepapper om det främsta syftet till exempel är att få uppdragsarvode eller åstadkomma ett internt avslut.

Förmedlaren skall alltid bemöda sig om att utföra sina uppdrag till det för kunden fördelaktigaste priset. Uppdraget skall utföras så snabbt som möjligt, om inte kundens intresse av särskilda skäl förutsätter uppskov. Förmedlaren får inte utan kundens uttryckliga samtycke dröja med att utföra uppdraget för att genomföra ett internt avslut.

Om kunden har gett förmedlaren en möjlighet att utföra uppdraget vid en sådan tidpunkt som förmedlaren anser vara lämpligt, skall detta också framgå av uppdraget.

Förmedlaren skall med tillräcklig omsorg försäkra sig om leveransförmågan hos säljuppdragskunder. Förmedlaren skall också tillräckligt omsorgsfullt se till att en kund som är köpare kan fullgöra sin betalningsplikt. Kontrollen skall alltid göras innan kund-förhållandet inleds samt i sådana fall då uppdraget till sin storlek avviker från det normala.

Förmedlaren skall utföra uppdrag från finländska kunder eller i Finland verksamma kunder vid offentlig handel, om inte något annat överenskommits med kunden eller kundens intresse av särskilda skäl förutsätter något annat förfarande.

5.1.3 Uppdragsordningen

Uppdragen skall i regel utföras i den ordning de har kommit in. Endast speciella villkor i uppdraget eller uppdragets exceptionella omfattning kan på nedan nämnda villkor berättiga till avvikelse. S.k. avtalshandel berättigar däremot inte som sådan till avvikelse från inlämningsordningen.

Om den prislimit som kunden har fastställt utgör ett hinder för utförandet av uppdraget, har förmedlaren rätt att först utföra de uppdrag där avslutet kan genomföras. Förbigås kan även uppdrag som gäller värdepappersvolymer som är mindre än handelsposten, eller säljuppdrag som gäller värdepapper i större litteror än handelsposten, om de inte kan utföras. Vid uppdrag som beroende på omfattningen eller villkoren tar flera dagar att utföra har förmedlaren rätt att jämsides med uppdraget utföra senare mottagna upp-drag.

Om flera handelssystem eller handelsmetoder tillämpas på marknadsplatsen kan varje system eller metod ha sin egen uppdragsordning. Också i detta fall skall uppdragen matas in i systemet i den ordning som de lämnas in.

Då förmedlaren fått ett uppdrag som enligt uppdragsvillkoren kan utföras till dagens kurs skall det i regel utföras samma dag. Om uppdraget inte har utförts under samma dag, skall förmedlaren kunna ange orsaken till dröjsmålet, till exempel att det varit förmånligt för kunden.

En förmedlare som för egen räkning bedriver handel med värdepapper för vilka förmedlaren samtidigt har gällande kunduppdrag på samma sida, skall avvika från uppdragsordningen och utföra kundernas avslut före sina egna under fortlöpande handel. Om förmedlarens handel för egen räkning emellertid enligt Finansinspektionens anvisning 201.12 hålls åtskild från handeln för kunders räkning, kan förmedlaren utföra sina egna uppdrag i normal uppdragsordning. I så fall skall förmedlaren kunna påvisa att den person som handlägger dennes handel för egen räkning inte kan få kännedom om kunduppdragen och att alla uppdrag har utförts i den ordning de kommit in.

5.1.4 Informationsskyldighet

Försäljning av värdepapper får inte främjas genom vilseledande information eller osanna uppgifter eller genom tillämpande av förfaranden som strider mot god sed eller

på annat sätt är olämpliga.

Förmedlaren är skyldig att informera sina kunder om omständigheter som kan påverka ett värdepappers värde. Kunden skall få upplysningarna innan avslutet genomförs.

Förmedlaren är skyldig att upplysa kunden om de eventuella särskilda riskerna med det värdepapper som är föremål för uppdraget eller med emittenten. Kunden skall också upplysas om sådana offentliggjorda omständigheter eller omständigheter som på annat sätt kommit till allmänhetens kännedom som är ägnade att väsentligt påverka värde-papperets värde. Sådana omständigheter kan till exempel vara meddelanden som bolagen sänt till marknadsplatserna, offentliggjorda köpe- och inlösningsanbud och förmedlarens uppgifter om börs- eller emissionsprospekt. Informationsskyldigheten kan likväl inte anses gälla sådana uppgifter som förmedlarens kund rimligen kan anses känna till.

Om en kund ger förmedlaren ett uppdrag i ett värdepapper som är föremål för handel i en annan stat, skall förmedlaren uppge en förmedlare som utför kundens uppdrag och förklara de särdrag som hänför sig till handeln (t.ex. särskilda kostnader som debiteras kunden, avveckling av avslut, förvaring av värdepapper osv.).

Om kunden ger förmedlaren i uppdrag att genomföra ett derivatkontrakt, skall förmedlaren innan uppdraget tas emot upplysa kunden om derivatens egenskaper och de risker som hänför sig till dem, om inte kunden säger sig ha eller på annat sätt uppenbarligen har kunskap om dem.

Enligt 4 kap. 4 ' 2 mom. värdepappersmarknadslagen har en förmedlare inte informa-tionsskyldighet i enlighet med detta avsnitt om kunden är en yrkesmässig investerare.

En förmedlare som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare) kan i princip anses ha fullgjort sin informationsskyldighet, då han erbjuder en investerare möjlighet att studera offentlig information om emissionen, framför allt emissionsprospektet.

5.1.5 Dokumentation av uppdrag och anmälningar om genomförda avslut

Förmedlaren skall ha skriftliga uppgifter om samtliga uppdrag inklusive ändringar, annulleringar och tidpunkten för dessa. Om uppdragen administreras enbart i ett datasystem, räcker det med att data finns tillgängliga i datasystemet. Uppgifterna skall alltid arkiveras oberoende av om uppdraget utförs eller inte. Av uppgifterna skall åtminstone följande framgå:

– värdepappersslag

– volym

– prislimit eller köp/försäljning till dagens kurs

– tidpunkt tillräckligt exakt för att inlämningsordningen skall kunna fastställas – uppdragsgivare och namnet på den person som lämnat uppdraget

– namnet på den person som mottagit uppdraget

– eventuellt samtycke av kunden att förmedlaren eller en närstående samman-slutning är motpart i transaktionen (4 kap. 5 § värdepappersmarknadslagen) och S eventuell fullmakt av kunden att förmedlaren kan utföra uppdraget vid en tidpunkt

som denne anser vara lämplig.

Förmedlaren skall omedelbart skriftligen eller på något annat sätt underrätta kunden om utförda uppdrag. Kunden skall då få åtminstone följande uppgifter:

– avslutsdag

– specifikation av köpt/sålt värdepappersslag – köpt/såld volym

– transaktionens pris – kostnader för kunden

– uppskattad tidpunkt för leverans av penningmedel eller värdepapper (avvecklingsdag) och

– vid behov meddelande om att förmedlaren eller en närstående sammanslutning är motpart i transaktionen (4 kap. 5 § värdepappersmarknadslagen).

Förmedlaren skall arkivera uppgifterna enligt detta avsnitt i minst fem år efter respektive räkenskapsperiods slut. Förmedlarens system skall tillsammans med dokumentationen av uppdrag och avslut göra det möjligt att rekonstruera varje

handelsdag upp till tre år efteråt.

5.1.6 Personalens och ledningens handel med värdepapper

Personer som hör till förmedlarens personal eller ledning skall alltid genomföra sina egna avslut via den förmedlare i vars tjänst de är, utom då de inte förmedlar ifråga-varande värdepapper. Detsamma gäller också avslut som utförs för en myndling till en medlem av personalen eller den aktiva ledningen eller för en av dem ägarkontrollerad sammanslutning förutsatt att avsluten genomförs på initiativ av vederbörande person.

Personer som hör till förmedlarens personal eller ledning får inte genomföra ifrågavarande avslut själva utan de skall överlämnas att skötas av någon annan person.

Detta stycke gäller vad kreditinstituten beträffar deras ledning och personal enligt avsnitt 2.3.

På personalens och ledningens handel med värdepapper tillämpas dessutom vad som anförs i avsnitt 4.7.

Related documents