• No results found

ReKOMMeNDATIONeR Och RIKTlINjeR Det är många hänsynstaganden som ska göras i

In document översiktsplan för laholms kommun (Page 50-53)

SERVICEORTER HISHULT

6. anvÄndning av mark och vatten

6.5 ReKOMMeNDATIONeR Och RIKTlINjeR Det är många hänsynstaganden som ska göras i

sam-band med beslut om mark- och vattenanvändning och det är många sektorsintressen som ska beaktas. Av-vägningssituationer mellan olika intressen uppkom-mer ständigt och det kan ibland vara svårt att avgöra vilket intresse som ska ”vinna” över andra. Rekom-mendationerna och riktlinjerna som redovisas i detta avsnitt syftar till att utgöra ett underlag vid sådana situationer. Där inget annat anges gäller rekommen-dationen och riktlinjen i hela kommunen.

Kartbilaga 2 - Övriga regleringar bör samläsas med detta avsnitt.

Samlad bebyggelse

Vid placering och utformning av bebyggelse krävs normalt detaljplan om inte prövning kan göras i an-nan ordning.

Följande generella rekommendationer bör alltid be-aktas:

• Hänsyn skall tas till natur- och kulturvärden och platsens övriga förutsättningar.

• Vid ändrad markanvändning bör kommunen göra en naturvårdsbedömning i tidigt skede för att kun-na identifiera värdefulla kun-naturmiljöer och ta vara på områdets naturliga förutsättningar.

• Vid detaljplanering ska tillgången till grönytor och grönstråk säkras.

• Vid utformning av nya byggnader skall en balans mellan nyskapande god arkitektur och byggnads-tradition eftersträvas.

• Tillgången till förnyelsebar energi och gemensam-ma lösningar ska främjas.

• I alla nya detaljplaner ska kommunikationsmöjlig-heterna för företag och hushåll säkerställas genom

att fiberanslutning ska erbjudas till alla fastigheter.

• Dagvatten skall tas om hand lokalt nära källan. Det gäller såväl i befintliga bostads- och industriom-råden som vid planering av nya omindustriom-råden och vid vägprojekt. På så sätt hindras förorenat dagvatten att ledas direkt till ett vattendrag eller havet. I de fall förutsättningar saknas för infiltration lokalt skall dagvatten fördröjas nära källan. Dagvatten-flödet vid planering av nya områden skall normalt inte öka i förhållande till flödet innan exploatering.

• Anslutning till kommunens spillvattennät bör ske där det är möjligt. I områden med samlad bebyg-gelse ska anslutning till kommunalt spillvattennät eller gemensamma lösningar väljas.

Bebyggelse på landsbygden

Bosättning på landsbygden stöds av kommunen. Det är samhällsekonomiskt positivt att områden med god service och bra vägar i första hand utnyttjas.

Vid placering och utformning av bebyggelse och an-dra anläggningar utanför detaljplanerat område gäller följande generella rekommendationer:

• Hänsyn skall tas till natur- och kulturvärden och platsens övriga förutsättningar.

• Inga onödiga intrång bör göras på skogs- och jord-bruksmark. Runt ekonomibyggnader till aktiva jordbruk krävs skyddszoner med hänsyn till lukt och buller.

• Lämplig utfart skall kunna anordnas med hänsyn till terräng, sikt och åtkomst för servicefordon.

• Vatten och avlopp skall kunna lösas utan olägen-heter för hälsa eller miljö. Ekologiska avloppslös-ningar är önskvärda men det finns idag inga fullt utbyggda system för detta.

• Tomt för fritids- eller bostadshus bör normalt inte vara större än 3000 kvadratmeter. Större tomter

kan godtas vid avstyckning av brukningscentrum eller för speciella boendeformer, till exempel så kallade hästgårdar.

• Vid större avstyckningar bör tomtplats bestäm-mas.

• Vid planläggning och avstyckning av mark för hästgårdar ska tillräckligt med mark finnas för bete och rasthagar.

• Vid eventuella ingrepp och exploateringar inom utpekade stora av exploatering opåverkade områ-den bör i första hand åtgärder lokaliseras till redan påverkade områden. För varje projekt bör en kon-sekvensbeskrivning upprättas. Denna ska ge ett underlag för beslut om åtgärden ska tillåtas.

Andra hänsyntaganden

Följande riktlinjer gäller såväl för samlad bebyggelse som enstaka på landsbygden.

• Exploateringsåtgärder och liknade i anslutning till allmänna vägar, vid föreslagna nya sträck-ningar och större enskilda vägar, skall utföras så att vägintresset inte påverkas negativt. Vägar med krav på byggnadsfritt avstånd om 30 och 50 meter framgår av Kartbilaga 2.

• Bullersituationen utmed vägar, järnvägar och an-dra störningskällor skall beaktas.

• För transporter av farligt gods utgår kommunen från Länsstyrelsens riktlinjer. Utan särskilda ut-redningar accepteras ett bebyggelsefritt avstånd mellan 30-100 meter beroende av vilket använd-ningsområde som berörs. Riskbedömningszon framgår av Kartbilaga 2.

• Tillgänglighetsfrågorna behöver lyftas fram.

Kommunens politiskt program för personer med funktionsnedsättning har målsättningar om anpas-sade hållplatser samt planer på anpasanpas-sade bussar

FÖR KOMMERSIELLT BRUK.

Kartbilaga 2 - Övriga reg-leringar uppmärksammar på några av de objekt som kräver särskild hänsyn i beslut om mark- och vatte-nanvändning. För tydligare kartredovisning hänvisas till kartbilaga 2.

och informationssystem i dessa och på hållplatser.

• Vid anmälan om rivning skall möjligheterna att återvinna rivnings- och schaktmassor som ersätt-ning för grus- och bergmaterial beaktas.

• Innan en utredning är genomförd bör ingen ny bebyggelse tillåtas inom områden där risken för skred och ras bedömts som hög enligt Myndighe-ten för samhällsskydd och beredskap översiktliga kartering (MSB 2009-6444). Områden framgår av Kartbilaga 2.

• Försiktighetsprincipen ska gälla för åtgärder i om-råden som kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar.

• Nya bostäder, skolor och förskolor bör ej placeras nära el-anläggningar. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer på avstånd mellan kraftled-ningar och bostäder respektive lokaler bör följas.

• För skyddsavstånd mellan bostäder och hästhåll-ning är utgångspunkten de avstånd som anges i Länsstyrelsen i Skåne läns rapport, ”Hästar och bebyggelse, underlag för den fysiska planeringen”

2004:7. Skyddsavstånd till annan djurhållning krävs också.

Naturvård och friluftsliv

• Exploateringsföretag ska undvikas inom de om-råden som bedömts vara av särskilt naturvårdsin-tresse, eller har stor betydelse för det rörliga fri-luftslivet och besöks- och upplevelsenäring. En-staka ny bebyggelse prövas med särskild hänsyn till naturvårdens intressen i respektive område.

• Tätortsnära naturområden för rekreation behöver avsättas i och invid alla tätorter.

• Natur ska göras tillgängligt för alla. Kommunen bör ha som målsättning vid planering, enligt Bo-verkets rekommendationer, att man ska nå

bos-stadsnära natur inom ett avstånd på 500 meter från bostaden. Större friluftsområden inom 2,5- 3 kilometer. Speciell hänsyn bör tas för att frilufts-områden ska anknyta till varandra. Genom s.k.

gröna stråk av gångvägar, alternativt gång och cy-kelvägar med omkringliggande mindre naturytor ökas tillgängligheten till friluftsområdena. Dessa ska utformas så att de även ska fungera som sprid-ningskorridorer för växter och djur och binda ihop stad och land.

• Natur- och aktivitesmål skall göras mer tillgäng-liga för personer med funktionsnedsättning. Det skall ske fortlöpande enligt de riktlinjer som lagts fast i kommunens politiska program för personer med funktionsnedsättning.

• Vid tillståndsgivning för täkter skall stor hänsyn tas till förekomst av grundvatten samt de natur- och kulturvärden som kan beröras. Enligt grusin-venteringen från 1994 bör inte grusförekomster av naturvårdsklass I och II exploateras.

• Täkter skall alltid prövas noggrant med hänsyn till landskapsbilden. Särskild uppmärksamhet skall också ägnas efterbehandlingen när täkten tagits ur bruk.

Vindkraft

Etablering av vinkraft ska enbart ske inom områden som pekats ut som lämpliga enligt markanvändnings-kartan i denna plan. Följande riktlinjer för placering av vindkraft ur störningssynpunkt gäller inom dessa områden:

• Grundregel för placering av vindkraftverk är att enstaka bostadshus inte bör förekomma inom 750 meter samt att avståndet till samlad bebyggelse blir minst 1000 meter. Om vindkraftverket är be-läget i norr eller öster om enstaka bostadshus och

särskilda förutsättningar råder som dämpar stör-ningarna, kan ett kortaste avstånd ned till minst 500 meter accepteras efter särskild prövning.

• Buller vid vindkraftverk får vid närmaste bostad inte överstiga 40 dBA, enligt Boverkets Handbok (2009). Ljudnivån gäller den sammanlagda ljudni-vån för vindkraftverk i grupp, antingen de är prö-vade som grupp eller att de genom sin placering ökar den sammanlagda ljudnivån. Om ljudet inne-håller rena toner bör riktvärdet vara 5 dB(A) lägre.

• I område som planlagts för fritidsbostäder där na-turupplevelsen och tystnaden är en viktig faktor, gäller Boverkets riktlinjer för bostäder reducerat med 5 dB(A). Även i större sammanhängande opå-verkade naturområden där naturupplevelsen och tystnaden är viktiga riktlinjerna reducerade med 5 dB(A). Exempel på sådana områden är naturreser-vaten i inlandet, Hallandsleden och områden med dokumenterat värde för det rörliga friluftslivet.

• I varje etablering av vindkraft ska sol- och skugg-förhållanden vid närmast belägna bostadsfastighe-ter studeras och redovisas. Skuggtiden bör beräk-nas för uteplatser eller ett område om 5 x 5 meter intill bostadshus.

• Antalet skuggtimmar per år beräknad vid bostäder och annan störningskänslig bebyggelse får högst uppgå till 30 timmar per år, teoretisk skuggtid och åtta timmar per år faktisk skuggtid. Maximal skuggtid under ett dygn är 30 minuter.

• Elektriska kablar skall grävas ner och där effekten så tillåter vara utförda så att faserna och penleda-ren ligger twistade i samma hölje för att elektro-magnetiska fält skall vara så små som möjligt. Vid högspänningsanläggningar skall den s.k. ”försiktig-hetsprincipen” enligt Miljöbalken tillämpas. Sam-ordning med annan ledningsdragning skall beaktas.

• Transformatorer och olika typer av ställverk/

strömfördelning skall placeras på lämpligt avstånd från områden där människor mer stadigvarande vistas.

• Radiotrafik för järnväg kan störas av vindkraft-verk. Vid lokalisering av vindkraftverk i närheten av järnväg skall detta beaktas.

• Flygplatserna i Ängelholm och Halmstad kan på-verkas av vindkraftsanläggningarna. Flygplatser-na skall regelmässigt kontaktas vid den mer detal-jerade planeringen av vindkraftsparker.

• Kraftledningar med en spänning på 10kV och uppåt besiktigas med helikopter, varför avstånd till dessa krävs enligt följande. Vindkraftverk med en totalhöjd under 50 meter ska placeras på ett avstånd om minst 100 meter från rotorns yttersta spets. Vindkraftverk överstigande 50 meter kräver 200 meters avstånd.

Riktlinjer för placering och utformning från gestalt-ningssynpunkt:

• Ett minsta avstånd mellan grupper i slättlandska-pet bör vara 3 kilometer så att grupperna upplevs väl skilda från varandra. Där det ej finns avskär-mande landskapselement såsom träddungar e.d.

emellan, bör avståndet öka till minst 5 kilometer. I skogslandskap får den mer detaljerade planering-en och animeringar eller annan visualisering visa vilka avstånd mellan grupper som är lämpliga för att uppnå samma effekt.

• En grupp bör bestå av minst tre stycken verk. I skogslandskapet skall grupperna utformas så att man från viktiga betraktelsepunkter upplever eta-bleringen som en sammanhållen grupp. Det be-döms innebära att varje grupp sannolikt bör vara större än tre och maximalt cirka 15 stycken verk.

I slättlandskapet ger tillgängliga områden en övre gräns för antalet verk.

• Samtliga verk inom en grupp i slättlandskapet skall ha samma storlek och utseende. I skogsland-skapet kan storleken variera inom gruppen med hänsyn till nivåförhållandena medan utseendet i övrigt skall vara lika.

• Verken i en grupp om tre verk bör i ett öppet land-skap placeras i en rät linje. Vid fler verk och i mer komplicerad terräng bör de placeras i en båge eller i annan formation, som i det specifika fallet be-döms lämplig.

• Inbördes avstånd mellan verk skall i huvudsak vara lika och bör vara fyra gånger rotordiametern.

I skogslandskapet kan avvikelser få förekomma om den detaljerade planeringen visar att det är ac-ceptabelt. Avgörande faktor beträffande maximalt avstånd mellan verken är att upplevelsen från vik-tiga betraktelsepunkter skall vara att gruppen är sammanhållen.

• Högsta totalhöjd får ej överstiga 150 meter eller det mått, som medför att blinkande högintensiv hinderbelysning krävs.

Riktlinjer för prövning av förfrågningar utanför in-tresseområdena:

• Med utgångspunkt från huvudinriktningen i den-na översiktsplan, att nyetablering av vindkraftverk skall ske i samlade grupper, bör enstaka verk utan-för godkända grupper ej tillåtas.

Riktlinjer för placering och utformning med hänsyn till dokumenterade naturvärden och det rörliga fri-luftslivet:

• Vid tillståndsprövning skall eftersträvas att redo-visa visualiseringar från platser med dokumente-rade värden.

• Områden med strandskydd skall undvikas för pla-cering av vindkraftverk.

• Inom områden med speciella natur- och friluftsin-tressen skall en ljudnivå på max 35 dbA eftersträvas.

• Vid miljöbedömning och upprättande av miljö-konsekvensbeskrivning skall effekterna på frek-venterade områden för friluftsliv särskilt beaktas.

Riktlinjer för mindre vindkraftverk s.k. ”Gårdsverk”

• Mindre vindkraftverk i huvudsak för energipro-duktion för den egna gården bedöms ge en relativt stor påverkan på omgivningen i förhållande till den energi de alstrar. Rekommendation till kom-munens miljö- och byggnadsnämnd är således att dessa ansökningar bör behandlas restriktivt.

In document översiktsplan för laholms kommun (Page 50-53)

Related documents