• No results found

I det här kapitlet presenterar vi förslag åt SJ om hur de kan förbättra sin kommunikation samt konkurrenskraft. Vi förespråkar även om att implementera en vertikal integration av en depå samt vad SJ måste ha vid åtanken vid en sådan strategi. VI avslutar kapitlet med att presentera rekommendationer för framtida forskningar inom värdekedjeteorier samt vertikal integration.

8.1 Rekommendationer till företaget

En slutsats i vår studie är att idag märker SJ inte av någon konkurrens om kunderna men de märker att en förändring närmar sig och att konkurrensen kommer att hårdna.. Här rekommenderar vi SJ att identifiera och analysera den rådande marknaden samt göra prognoser på hur konkurrensen i framtiden kommer att se ut. Sen utveckla system och arbetsprocesser som fokuserar på att skapa attraktiva produkter, tågresor, som kunderna i framtiden vill ha samt är konkurrenskraftiga.

Resultatet visar på att kommunikationen är av betydelse inom SJ och att den har en påverkan på kvalitén på produkten. Idag anser flera av våra respondenter att kommunikationen inte är optimal. Studien visar på att projekt har införts för att förbättra den här aspekten. Vår rekommendation till SJ är att fortsätta implementera projekt som har i syfte att förbättra kommunikationen. Vi ser gärna att SJ inför mötesgrupper med respondenter från olika avdelningar sätter sig och disskuterar samt utvecklar ett program för öka kvalitet inom kommunikation i verksamheten.

Enligt empirin och analysen finns det fördelar och nackdelar med att äga en depå i egen regi. Däremot anser vi fördelarna överväger nackdelarna. Den nya depån kan medföra en förbättrad sammarbete mellan depå och tjänstekategorierna till den primära värdeskapande aktiviteten operations. Då nya depån skulle ägas i eget regi bidrar det till en ökad möjlighet av kontroll över det som sker på depån. Detta bidrar till nya förutsättningar och ökad kvalitet av SJ’s produkt tågresor. Förutsättningen att kunna erhålla dessa fördelar måste SJ analysera sina resurser och se ifall de har kapaciteten att utvinna fördelarna. Vi rekommenderar SJ att överväga om de ska anställa helt ny personal eller om de utför en blandning av gammal och ny personal till depån. Oavsett hur de gör med personal måste SJ investera i resurser vilket berör kommunikation och kontroll över arbetsprocesser. På så sätt förtydligas planeringen av arbetsprocesser men även att snabbare beslut kan tas. Vi rekommenderar SJ att implementera informationsprocesser med fokus på kontroll över depåverksamheten och dess personal. Det kan innebära kontinuerliga möten mellan depån samt tjänstekategorierna i den primära aktiviteten verksamhet. Vi rekommenderar även att SJ adoptera stadgor relaterat till kommunikationen mellan nya depån och tjänstekategorierna. Stadgorna torde innehålla hur kommunikationen sker samt hur ofta. Stadgorna ska även fastställa vilka anställda ansvarar för kommunikationen mellan den nya depån och tjänstekategorierna. Det bidrar till minskade missförstånd samt en tydlig struktur på hur kommunikationen sker.

Vi rekommenderar SJ att investera i fysiska resurser vid den nya depån. De måste införskaffa resurser vilket möjliggör högkvalitativt underhåll av tågen. Det innebär en investering av anläggningar vilket berör reparation och städning. SJ torde investera i tågplatser i den nya depån. Detta minskar risken för flaskhalsar samt möjliggör en effektivare planering av tågunderhåll. Investeringen av flera tågplatser kan leda till förlust av platser i Hagalund.

58

Detta då Trafikverket kan anse att SJ inte längre behöver dem. För att motverka detta rekommenderar vi SJ att genomföra en analys av platsförlustens inverkan på produkten tågresor samt presentera resultaten till Trafikverket. Detta i hopp at Trafikverket inser SJ’s situation samt låter dem behålla flera tågplatser i Hagalund. På grund av nye depåns lokalisation är driftspår mellan depån och Stockholms centralstation inte möjlig. Det leder till tågen måste använda stambanan vid förflyttning av tåg mellan den nya depån och Stockholm centralstation. Denna situation medför en risk för ökade förseningar vilket påverkar kvalitén av produkten tågresor samt ökat arbete för tjänstekategorierna. Vi rekommenderar SJ att ha ett närmre sammarbete med Trafikverket i mål att försäkra mer plats åt SJ’s tåg på stambanan. Mer specifikt mellan Stockholm centralstation och den nya depån.

Slutligen konstanterar vi om SJ följder dessa rekommendationer finns möjligheter till att en förbättrad situation och kommunikation mellan Hagalund och SJ uppstår. Det leder till ett mer effektivt sammarbete vilket påverkar andra värdeskapande aktiviteter i värdekedjan positivt och möjliggör att kvalitén på SJ’s produkter ökar. Slutligen gällande resultatet på studien huruvida SJ införskaffar en ny depåanläggning i egen regi vill vi ge rekommendationen att ur ett värdkedjeperspektiv bör SJ införskaffa en depå i egen regi.

8.2 Rekommendationer till fortsatt forskning

Vid undersökning av teorier vilket berör värdekedjan och vertikal integration anser vi fortsatt forskning krävs. Vi anser det borde ske framtida forskning som berör värdekedjan av

organisationer med transporttjänster samt dess resurshantering. I dagsläget finns network value chain vilket berör ämnet, däremot berör det organisationer med transporttjänster och telekommunikationtjänster. Vi anser det finns skillnader mellan transporttjänster och kommunikationstjänster vilket borde förtydligas. Till exempel hur kommunikationen sker i en network value chain. Vi anser att fortsatta studier om vertikal integration är en

nödvändighet. Olika studier påvisar olika fördelar samt nackdelar med vertikal integration vilket medför otydligheter om ämnet. Vi anser därefter att mer studier borde utföras inom vertikal integration för att fastställa vilka strategiska beslut är mer fördelaktiga, beroende på vilken situation en organisation befinner sig i.

59

Related documents