• No results found

6. Effekter och konsekvenser

6.8. Rekreation och friluftsliv

6.8.1. Bedömningsgrunder

Miljöaspekten rekreation och friluftsliv är i första hand avgränsad till den påverkan och de effekter och konsekvenser som projektet har på närrekreation och naturrekreation, det vill säga den typ av rekreation som äger rum i gröna utomhusmiljöer såsom friluftsområden och parker. Aspekten inkluderar såväl fysiska intrång i områden av värde för rekreation och friluftsliv som faktorer som minskar kvaliteten på dessa såsom buller. Eventuella barriäreffekter för de människor som rör sig i de aktuella områdena är inkluderade.

Ett mark- eller vattenområdes värde för rekreation och friluftsliv beror på flera faktorer, bland annat naturgivna förutsättningar så som variationsrikedom i landskapet, intressanta kulturmiljöer, geologiskt intressanta områden, anknytning till vatten med mera. Frånvaro av störningar såsom barriärer och buller är också en viktig förutsättning. Som grund för att beskriva och värdera värden för friluftslivet inom det berörda området har befintligt planeringsunderlag hos berörda kommuner använts.

Friluftsområden som behandlas inom aktuell MKB har värderats för att tydliggöra Rekreations- och friluftslivsintressen omfattar dels markområden som på grund av naturbeskaffenhet, skönhet och geografiskt läge har en särskild betydelse för allmänheten och dels anläggningar för människor som vistas i naturen och utövar olika fritidsaktiviteter. Skogsområden och vatten utgör som helhet en resurs för det rörliga friluftslivet. Detta kapitel beskriver tillgängligheten till rekreation- och friluftsområden längs med sträckan och hur projektet bedöms kunna påverka dessa.

Mycket högt värde – områden som är särskilt utpekat i Örebro läns naturvårdsöversikt, är tätortsnära och mer än 300 hektar stora. Områdena ska ha etablerad friluftsverksamhet, vara mångsidigt användbart året om, ha upplevelsekvaliteter i natur- och kulturmiljö och/eller landskapsbild, ha god tillgänglighet och framkomlighet för allmänheten samt vara fritt från störningar.

Högt värde – områden som är särskilt utpekade i Örebro läns naturvårdsöversikt och omfattar 300 hektar eller mindre samt områden som är utpekade som friluftsområden i kommunernas översiktsplaner eller turistbroschyrer. Områdena ska ha etablerad

friluftsverksamhet, vara mångsidigt användbart året om, ha upplevelsekvaliteter i natur- och kulturmiljö och/eller landskapsbild, ha god tillgänglighet och framkomlighet för

allmänheten samt vara fritt från störningar.

Värde för friluftslivet – områden som används för rörligt friluftsliv med särpräglad natur-och/eller kulturmiljö som framkommit i samband med fältbesök, samråd eller i tidigare naturinventering.

Bedömningar av projektets påverkan på aspekten friluftsliv grundas på särskilda kriterier, se Tabell 17.

Tabell 17. Kriterier för bedömning av konsekvenser för rekreations och friluftsliv.

Positiv konsekvens · Möjligheten att nyttja området förbättras i varierande grad.

· Betydande barriärer avlägsnas eller minskar.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden ökar.

Ingen/försumbar konsekvens

· Inga nya barriärer tillkommer.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden påverkas inte.

Liten negativ konsekvens

· Möjligheten att nyttja området försämras något

· Barriärer påverkar tillgängligheten till viss grad.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden påverkas i liten grad.

Måttlig negativ konsekvens

· Möjligheten att nyttja området påverkas.

· Barriärer skapas mellan viktiga målpunkter.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden försämras.

Stor negativ konsekvens · Möjligheten att nyttja området påverkas kraftigt och förstörs varaktigt.

· Betydande barriärer mellan viktiga målpunkter skapas.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden försämras kraftigt.

· Oersättliga värden går förlorade.

6.8.2. Förutsättningar

På västra sidan om E20 i höjd med Åbytorp ligger Steneskogen som är en mossrik tallskog

I Kumla kommuns översiktsplan anges att Steneskogen används flitigt för friluftsliv och rekreation och att skogen är en viktig förutsättning för Åbytorps attraktivitet (Kumla kommun 2020). Vid platsbesök hösten 2020 konstaterades att Steneskogen även delvis används för mountainbikekörning.

Genom en tunnel under E20 norr om Åbytorp, se Figur 18, eller via Fjugestavägen i söder kan boende på östra sidan av E20 ta sig till Steneskogen.

Figur 18. Tunnel under E20 norr om Åbytorp som möjliggör för boende på östra sidan av E20 ta sig till Steneskogen.

Utöver Steneskogen finns det inga andra områden längs aktuell sträcka som utgör viktiga områden för rekreation och friluftsliv. Det finns inte heller några områden som utgör riksintresse för friluftslivet.

6.8.3. Effekter och konsekvenser av elväg

Matningsstation nummer 6 kommer att anläggas inom Steneskogen. Befintlig grusväg kommer att användas som serviceväg för att nå denna matningsstation, se Figur 19.

Vägplanen medför att endast en begränsad del, cirka 1 520 m², av Stenskogen tas i anspråk.

Området består av en träddunge med främst björk och gran, se Figur 20. Området ligger i nära anslutning till E20 och är starkt påverkat av buller från vägen. Inga promenadstigar finns inom berört område.

Figur 19. Grusväg för att nå matningsstation 6. Figur 20. Område för matningsstation 6.

Steneskogen bedöms ha ett högt värde för friluftslivet då området är utpekade som friluftsområde i Kumla kommuns översiktsplan samt är utpekad i Länsstyrelsen i Örebro läns naturvårdsprogram från 1984.

Projektet bedöms medföra ingen/försumbar konsekvens för rekreations och friluftsliv vid Steneskogen utifrån att möjligheten att nyttja Steneskogen efter avslutad byggnation kommer att vara oförändrad och inga nya barriärer uppstår. Under själva byggtiden kan dock möjligheten för gående att nyttja servicevägen mot matningsstation 6 att vara begränsad under kortare perioder.

Samtliga tekniker

Ingen/försumbar konsekvens

· Inga nya barriärer tillkommer.

· Områdets tillgänglighet och upplevelsevärden påverkas inte.

6.8.4. Förslag till skyddsåtgärder och försiktighetsmått

I dagsläget har inga skyddsåtgärder eller försiktighetsmått föreslagits.

Related documents