• No results found

Remissvar Sportcenter

In document Ladda ner (Page 40-44)

Förslag till beslut

Kommunledningsförvaltningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar:

Uppdra åt kommunledningsförvaltningen att:

 i samråd med Vingåkers kommunfastigheter ta fram en utvecklings- och lokalförsörjningsplan för idrott- och fritidsanläggningar i Vingåkers kommun

 presentera ett förslag för genomförandet av planarbetet med tidplan och budget senast november 2018

 i planarbetet särskilt värna dialogen med föreningsliv, idrottsförbund och medborgare

Beskrivning av ärendet

30 september 2013 lämnade Åke Tholin (V) in en motion till kommunfullmäktige om ”möjligheterna att kunna få en konstgräsplan i Vingåker”.

2014 lämnar Vingåkers IF in en skrivelse ”Sportcentrum vid Vidåker/Hansjö” (kfn 33/2014:1) till kultur- och fritidsnämnden som överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

2014- 09-15 (dnr 174/2014) beslutar kommunstyrelsen att: ”uppdrar till

kommunchefen att bilda en arbetsgrupp där representanter från kultur- och fritidsförvaltningen, barn – och utbildningsförvaltningen, kommunledningsförvaltningen och Vingåkers

Kommunfastigheter AB ingår för att se över möjligheterna att utveckla ett sportcentrum vid Vidåker/Hansjö utifrån inkommen skrivelse. Återkoppling ska ske till kommunstyrelsen den 27 oktober 2014”

2015-08-07 svarar kommunledningsförvaltningen på motion från Åke Tholin (V) om ”möjligheten att kunna få en konstgräsplan” ”Förvaltningen beklagar det dröjda svaret, vilket beror på att projektet, ombyggnad och upprustnings av Slottskolan (Vidåker) inte

40

2 (4) kommit igång som tänkt. Sporthallens renovering är enbart inomhus. Ombyggnation av skolan

påverkar hur ett sportcentrum med konstgräs ska utformas. Under hösten 2015 kommer en projektplan av Slottskolan att presenteras. När det gjorts kan en utredning initieras som tittar över möjligheter till att utveckla ett sportcentrum med konstgräsplan samt ett kulturcentrum i Vingåker. Självklart kommer föreningslivet att vara en viktig samtalspart.”

En av de politiska prioriteringarna i kommunens strategiska inriktning 2016-2019 är ”att utveckla ett sportcentrum med en konstgräsplan”.

2017 får områdeschef Johan Tranquist uppdrag att utreda förutsättningarna för ett sportcenter och våren 2017 anlitas konsulten Johan Faskunger ProActivity AB för att göra en förstudie ”Nulägesanalys och förslag till utveckling för anläggningar för idrott, spontanidrott och friluftsliv i Vingåker”. Förstudien innefattar både föreningsmöten, enkätundersökningar och intervjuer med företrädare för föreningslivet i Vingåkers kommun.

Under hösten 2017 genomfördes en föreningsträff där resultatet av förstudien presenterades.

Kommunstyrelsen beslöt (dnr 174/2017) därefter att låta skicka ut förstudien

”Nulägesanalys och förslag till utveckling för anläggningar för idrott, spontan-idrott och friluftsliv i Vingåker” på remiss till idrotts- och partipolitiska föreningarna i kommunen.

Kommunen har mottagit 10 remissvar varav från tre partipolitiska föreningar, fyra idrottsföreningar samt tre remissvar utan avsändare.

Alla 10 remissvaren är eniga om att Vingåkers kommun ska satsa resurser på idrott- och fritidsanläggningar. 9 remissinstanser tycker att kommunen ska anlägga ett sportcentrum.

På frågan om varför kommunen ska satsa resurser på idrott- och

fritids-anläggningar anges bland annat folkhälsoperspektivet, meningsfull fritids för barn- och ungdomar, främja idrottsverksamhet året runt och göra Vingåker mer

attraktivt.

På frågan om vilken anläggningsfrågor kommunen ska prioritera finns en stor bredd på svaren och prioriteringsordningen. Här finns förslag på att prioritera nuvarande anläggningars drift och underhåll och på att höja standarden på anläggningarna i småorterna till att prioritera konstgräsplan, sporthall, ridanläggning, elljusspår mm.

41

3 (4) På frågan varför kommunen ska anlägga ett sportcenter återkommer svar om att

möta framtidens behov, meningsfull fritid för barn- och ungdomar, utveckla ett bredare idrottsutövande och stort behov av inomhushall.

På frågan vad ett sportcenter bör innehålla varierar också svaren från att spegla kommunens föreningsliv, bredda utbudet, konstgräsplan, inomhushall, friidrott, ishockey, beachvolley och boule.

Områdeschefens ståndpunkt

Remissvaren ger snarlika svar som förstudiens intervjuer och enkäter gett, d.v.s.

svaren beror på vem man frågar och att föreningarna självklart pratar i egen sak.

Det är dock uppenbart att det finns ett behov av att rusta och underhålla

befintliga anläggningar i kommunen både i centralorten men också ute i de övriga tätorterna, att det finns behov av en konstgräsplan med träningsmöjligheter för fotbollen under vinterhalvåret, att det finns behov av en ny sporthall samt önskemål om andra träningsytor och faciliteter för att bredda utbudet av

träningsmöjligheter i kommunen. Behoven inkluderar även anläggningar för det rörliga friluftslivet.

Tillgång till anläggningar för idrott och rekreation stärker möjligheterna för

föreningslivets utveckling och spontanidrott – och främjar kommunmedborgarnas fysiska och psykiska hälsa.

Om nu kommunen ska satsa resurser på att underhålla och utveckla kommunens nuvarande och framtida anläggningsbestånd och tillgodose de önskemål och behov som finns kommer det med största sannolikhet att krävas en

utvecklings/lokalförsörjningsplan innehållande en prioriteringsordning för de framtida investeringarna. Då de enskilda föreningarns egna upplevda behov kan uppfattas som likvärdiga i många stycken, kommer det i slutändan att krävas politiska beslut kring denna prioriteringsordning.

Att behoven är många och stora är uppenbart och att underhålla och rusta befintliga anläggningar viktigt, så även att utveckla det rörliga friluftslivet. Att fortsätta utveckla Slottskoleområdet till en attraktiv miljö både för

skolan/fritidsgården, föreningslivet och de boende i området skulle vara väl så lämpligt och ytterligare bidra till att öka kommunens attraktivitet och även bidra till att utveckla kommunens besöksnäring.

Områdeschefen föreslår att kommunstyrelsen ger kommunledningsförvaltningen - i samråd med Vingåkers kommunfastigheter och vid behov externa konsulter - i uppdrag att ta fram en utvecklings- och lokalförsörjningsplan för kommunens idrotts- och fritidsanläggningar med förslag på prioriteringsordning. Och att först presentera ett förslag för genomförandet av planarbetet med tidplan och budget senast november 2018.

42

4 (4)

VINGÅKERS KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Område upplevelser

Johan Tranquist Områdeschef

43

Kommunledningsförvaltningen Område upplevelser

Vingåkers kommun, 643 80 Vingåker • Säfstaholms slott • Tel vx 0151-191 00 • Fax 0151-191 95 E-post: kultur@vingaker.se • www.vingaker.se • Pg 95 81-0 Bg 624-8371

1 (4)

Datum

2018-03-20

In document Ladda ner (Page 40-44)