• No results found

7.1 World Rugbys uppförandekod

Alla medlemsförbund, sammanslutningar, organisationer, föreningar, utövare, ledare och funktionärer:

7.1.1 ska se till att rugbysporten spelas och genomförs i enlighet med ett disciplinerat och sportsligt beteende och inse att det inte är tillräckligt att enbart förlita sig på matchfunktionärer för att upprätthålla dessa principer

7.1.2 ska samarbeta för att säkerställa att andan i rugbysportens lagar upprätthålls och avstå från att välja spelare som gjort sig skyldiga till ojust spel.

7.1.3 får inte bryta mot rugbysportens lagar upprepade gånger.

7.1.4 ska acceptera befogenhet och efterleva beslut av domare, linjedomare, funktionärer samt alla andra av rugbyns disciplinära organ rörande ojust spel enligt WR Relations 17.

7.1.5 får inte offentliggöra eller låta offentliggöra kritik på vilket sätt en domare eller linjedomaren hanterade en match.

7.1.6 får inte offentliggöra eller låta offentliggöra kritik på vilket sätt World Rugbys styrelse eller något annat av rugbyns disciplinära organ hanterar eller löser någon tvist eller disciplinärende till följd av en överträdelse av stadgar, bestämmelser eller rugbysportens lagar.

7.1.7 ska inte ägna sig åt beteenden eller någon aktivitet på eller utanför planen som kan skada allmänhetens förtroende för ett hederligt och ordnat genomförande av en match, turné, turnering eller seriespel (inklusive, men inte begränsat till, tillhandahållande av information i samband med spel, direkt eller indirekt, till vadhållningsagent eller till personer som kan använda sådan information till sin fördel) eller en utövares, ledares eller funktionärs integritet och goda karaktär.

7.1.8 ska inte begå brott mot korruptionsbekämpning och vadhållning enligt WR Regulations 6.

7.1.9 7 ska främja rugbysportens anseende och vidta alla tänkbara åtgärder för att förhindra att den bringas i vanrykte.

7.1.10 ska inte begå dopingförseelse enligt definitionen i WR Regulations 21.

7.1.11 ska inte förolämpa, hota, skrämma och/eller bruka någon form av våld gentemot en domare, linjedomare eller andra matchfunktionärer, vare sig på eller utanför spelplanen.

7.1.12 får inte använda grovt eller kränkande språk eller gester mot domare, linjedomare, andra matchfunktionärer, spelare eller åskådare.

7.1.13 ska inte göra något som sannolikt kommer att skrämma, kränka, förolämpa, förnedra eller diskriminera någon annan utövare, ledare eller funktionär på grund av deras ålder, religion, kön, sexuella läggning, funktionsvariation, hudfärg, nationella eller etniska ursprung.

7.1.14 får inte göra något som negativt påverkar rugbysporten, World Rugby och dess medlemsförbund, organisationer eller någon kommersiell partner av sporten.

7.1.15 Bestraffningar

Varje förbund och förening är skyldig att följa och se till att var och en av dess medlemmar följer denna uppförandekod och antar förfaranden för att övervaka efterlevnaden.

Bestraffning för förseelser mot TB § 7.1 utförs av DN enligt TB § 4.3.

Sid 37

7.2 Doping

Det är alltid den aktiva utövarens ansvar att se över eventuell medicinering och ansöka om dispens om medicin finns med på WADA:s lista över förbjudna substanser. Det är föreningens ansvar att tillförsäkra förebyggande dialog för att förhindra doping och det är föreningens ansvar att tillförsäkra att aktiva utövare som är avstängda inte deltar i någon verksamhet, varken som aktiv utövare eller i ledaruppdrag. En person dömd till doping får ej arbeta med ledaruppdrag eller förtroendeuppdrag i en förening under sin avstängning, ej heller delta i träning eller andra arrangemang i föreningen.

7.2.1 Antidopingverksamhet

Det är varje förenings ansvar att förhålla sig till antidopingreglementet och det finns krav för de olika serienivåerna. För spel ska föreningen uppvisa dokumentation på att förebyggande arbete har gjorts inom föreningens representationslag. Föreningen ska kunna uppvisa dokumentation (på begäran av TK) för sina spelare i representationslagen att samtliga spelare har genomfört “Keep Rugby Clean” (KRC) via WR. Länk:

https://keeprugbyclean.worldrugby.org/?module=1

Serienivå 1 – 100% av truppen ska ha genomfört KRC vid WR. Föreningen har ett ansvar att begära in dokumentation för att spelarna ska vara spelklara senast 1/4.

Serienivå 2 – 100% av truppen ska ha genomfört KRC vid WR. Föreningen har ett ansvar att begära in dokumentation för att spelarna ska vara spelklara senast 1/4.

Serienivå 3 – minst 85% av truppen ska ha genomfört KRC vid WR. Föreningen har ett ansvar att begära in dokumentation för att spelarna ska vara spelklara senast 1/4.

Spelar som registreras efter 1/4 ska genomfört KRC innan den blir spelklara,

Detta gäller även för nya spelare som kommer löpande under säsongen efter 1/4 och det kan komma att ske stickprovskontroller på lag, personer och föreningar.

På begäran av TK ska föreningen skicka sin spelares KRC till TK(e-post) senast 5 st dagar efter TK´s begäran.

7.2.1.1 Internationell antidopingverksamhet

SRF och dess medlemsföreningar med spelare, ledare och funktionärer måste enligt WR Regulations 21 samtycka till att följa World Anti-Doping Code för att få delta i rugbyns tävlingsverksamhet.

SRF får följa Nationellt antidopingorganisations bestämmelser.

SRF är skyldigt att informera World Rugby om nationella dopingförseelser inom rugbysporten.

SRF som av internationellt specialidrottsförbund (ISF) eller på annat sätt underrättats om ett positivt prov eller misstänkt fall av doping eller annan misstänkt förseelse mot dopingreglerna ska snarast underrätta DopK.

SRF ska tillsammans med Nationellt antidopingorganisation erbjuda antidopingutbildning.

7.2.1.2 Nationell antidopingverksamhet

SRF och dess medlemsföreningar med spelare, ledare och funktionärer är enligt Kap 13 i RF:s stadgar skyldig att följa Idrottens Dopingreglemente.

Alla spelare och ledare måste samtycka till att följa Idrottens Dopingreglemente och att acceptera

Antidopingorganisationens resultathanteringsbehörighet enligt Världsantidopingkoden för att få delta i, av SRF eller SDF, organiserad eller godkänd tävlingsverksamhet.

Sid 38 Sekretess gäller inom RF:s antidopingverksamhet för uppgift om information till berört SF och ISF samt WADA, som avser planering av kontroller och genomförda kontroller samt dopingärenden.

7.2.3 Dopingförseelser

Med doping menas de förseelser som anges i Idrottens Dopingreglemente Artikel 2 och är inte tillåtna under idrottsutövning.

Den som gör sig skyldig till doping kan enligt 14 Kap RF:s stadgar bestraffas.

7.2.4 Dopingkontroll

7.2.4.1 Dopingkontroll av spelare

Idrottsutövare är enligt Idrottens Dopingreglemente Artikel 5 skyldig att efter kallelse av behörig Antidopingorganisation utföra dopingkontroll samt kan åläggas att ingå i en kontrollpool som vistelse rapporterar.

SRF och föreningar är skyldiga att samarbeta med sådan Antidopingorganisation som har behörighet att genomföra utredning och kontroll.

7.2.4.2 Dopingkontroll i lagidrott

SRF ska rapportera misstänkta dopingförseelser och ska samarbeta med sådan Antidopingorganisation som har behörighet att genomföra utredning och kontroll.

När fler än en spelare i ett lag har underrättats om dopingförseelse enligt Idrottens Dopingreglemente Artikel 7 i samband med seriespel, cup eller turnering ska SRF genomföra riktad dopingkontroll mot hela laget under resten av säsongen.

7.2.5 Dispensregler 7.2.5.1 Individuell dispens

Alla idrottsutövare som använder dopingklassade substanser/preparat och är på nationell/hög

tävlingsnivå, ska alltid söka en individuell dispens så snart behandling påbörjas/planeras. Idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå är spelare som är uttagen till senior-, junior-, ungdomslandslag eller

motsvarande samt spelare i serienivå 1. Spelare ska ha sin godkända dispens med sig på tävlingsverksamhet och kunna uppvisa denna för matchledare, om matchledare begär sådan.

Idrottsutövare som deltar i av World Rugby organiserad tävlingsverksamhet ska skicka kopia av godkänd dispens även till World Rugby innan tävlingsmatch.

7.2.5.2 Generell dispens

Övriga idrottsutövare omfattas av retroaktiv dispens i enlighet med Idrottens antidopingreglemente.

7.2.6 Bestraffning av dopingförseelser 7.2.6.1 Bestraffning av idrottsutövare

Behörigt kontrollorgan ska enligt Idrottens Dopingreglemente Artikel 8 anmäla idrottsutövares dopingförseelsen till RF:s Dopingnämnd för bestraffning.

Dopingnämndens beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Sid 39

7.2.6.2 Bestraffning av lag

Om fler än två spelare i samma lag har begått dopingförseelse under den tidsperiod då seriespel, cup eller turnering anordnas, ska TK ålägga laget 1–9 lagvarning(ar) utöver sådan bestraffning som ålagts enskild Idrottsutövare som begått dopingförseelse. Utöver detta kan även straffavgift enligt EB utdömas.

TK:s beslut kan överklagas till Förbundsstyrelsen.

7.2.6.3 Ogiltighet av tävlingsresultat

I seriematcher, i vilken två eller fler spelare i ett lag har begått dopingförseelse, fråntas föreningen erhållna matchpoäng. Som målresultat i matchen räknas det uppnådda resultatet, eller där detta är fördelaktigare för den icke felande föreningen, 50–0.

I seriematcher, där båda lagen haft två eller fler spelare som har begått dopingförseelse, fråntas båda föreningarna erhållna matchpoäng och tilldelas resultatet 0–0.

Om felande lag inte har vunnit några matchpoäng så kan även straffavgift enligt EB utdömas.

7.2.6.4 Diskvalificering

Om tävlingsmatch ingår i seriespel, slutspel eller cup, i vilken två eller fler spelare i ett lag har begått dopingförseelse ska felande förening uteslutas ur tävlingen samt resultaten strykas och lägre placerade lag i rangordningen flyttas upp en plats i rankingen.

Om felande lag inte vann tävlingsmatchen så kan även straffavgift enligt EB utdömas.

7.2.6.5 Bestraffning av ledare

Ledare som har hjälpt idrottsutövare med dopingförseelser ska anmälas till DN för bestraffning för förseelse enligt TB § 7.1

7.3 Matchfixning

Det är inte tillåtet att uppsåtligen eller av oaktsamhet medverka i vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet i enligt vad som närmare anges i RF:s Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet.

Regelverket gäller tävlingsverksamhet på internationell nivå samt nivåer med kontraktspelare.

SRF ska bistå WR ́s Anti-corruption officer och ha regelverk som överensstämmer med WR Anti-corruption Regulation samt ha skriftligt intyg om att information om regelverket har delgivits landslags- och

kontraktsspelare.

7.3.1 Vadhållning

Idrottsutövare, förtroendevalda och övriga ledare, domare och övriga tävlingsfunktionärer eller andra som kan påverka resultatet av en tävling eller delmoment under en tävling, får inte själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, försöka ingå eller ingå vadhållning gällande utgången av tävlingen eller annat förhållande rörande tävlingen av vad slag det vara må, t.ex. men inte begränsat till olika tävlingsmoment under tävlingen enligt vederbörande idrotts tävlingsregler.

7.3.2 Manipulation

Det är inte tillåtet att försöka delta i eller på annat sätt medverka till manipulation av resultatet av en tävling eller delmoment under en tävling, som är föremål för vadhållning, oavsett om personen själv eller genom ombud ingått vadhållning.

Sid 40

7.3.3 Missbruk av icke offentlig information

Det är inte tillåtet för idrottsutövare, förtroendevalda och övriga ledare, domare och övriga

tävlingsfunktionärer att föra vidare tävlingsavgörande information innan den har gjorts offentlig för allmänheten.

7.3.4 Allmän korruption

Det är förbjudet för idrottsutövare, förtroendevalda och övriga ledare, domare och övriga tävlingsfunktionärer att ge eller ta emot ersättning för att misskreditera tävlingsdeltagare och rugbysporten samt förstöra eller undanhålla bevis därom.

7.3.5 Anmälningsplikt

Idrottsutövare, tränare/ledare, domare eller annan tävlingsfunktionär samt styrelseledamot i förening och förbund som fått kännedom om vadhållning eller manipulation som är förbjuden enligt detta reglemente, är skyldig att omgående informera vederbörande SF om saken.

7.3.6 Bestraffning av förseelser mot matchfixning

Bestraffning av förseelser mot Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet och WR ́s Anti-corruption and betting ska anmälas till och handläggas av WR utsedd bestraffningsorgan vid förseelser i samband med internationella matcher.

Bestraffning för förseelser mot TB § 7.3 i samband med nationella tävlingar utförs av DN enligt TB § 4.3.

Bestraffning sker enligt WR Regulations 6.10.

7.4 Ekonomiska oegentligheter 7.4.1 Skatter och avgifter

Föreningar ska ha erlagt lagstadgade skatter, allmänna avgifter till stat och kommun samt avgifter enligt SRF:s gällande EB, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, för att få delta i SRF:s tävlingar annars utesluts föreningens samtliga lag från deltagande.

7.4.2 Obestånd

Förening som går i konkurs eller erhåller ackordsuppgörelse nedflyttas ner till det lägsta seriesystemet i kommande säsong.

Related documents