• No results found

Resenärers rättigheter

3 Resultatredovisning 2012-2014

3.3 Resenärers rättigheter

Materialet kommer att kunna beställas och laddas ner från Konsumentverkets webbplats, Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats, AV/mediecentraler runt om i landet och från YouTube.

Vår lägesbedömning är att det finns en stor efterfrågan av ett utbildningsmaterial som utgår från målgruppens behov och kunskapskraven i läroplanen. Eftersom Konsumentverket inte har tagit fram något utbildningsmaterial för grundsärskolan tidigare, har mycket tid gått till research och planering. Detta område har hittills varit mycket av obruten mark och en lärprocess både för oss på Konsumentverket och övriga inblandade. Lärandet från detta arbete ser vi som en kompetens-utveckling som inte bara kommer detta arbete till godo utan kan ses i ett vidare sammanhang där lärdomar om målgruppen får betydelse för annat framtida arbete både hos oss och andra.

Utvärdering kommer att ske i början av 2016. Vi kommer dels att göra en sammanställning av hur många som beställt och laddat ner filmavsnitten och lärarhandledning samt antalet visningar på YouTube. Vi kommer också att göra en uppföljande enkät (utifrån vår nollmätning) till lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap för att se hur många som använt materialet och vad man tycker om det. Den enkäten blir en uppföljning av den nollmätning som gjordes innan vi påbörjade arbetet med utbildningsmaterialet 14. Eventuellt kommer vi dessutom att göra telefon-intervjuer med lärare som har beställt materialet för att få djupare kunskap om hur de använt materialet och vad eleverna har tyckt.

Vår bedömning är att vi har stora möjligheter att nå vårt delmål, det vill säga att lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan ska ha tillgång till ett relevant och användbart utbildningsmaterial. Vår målsättning är att utbildningsmaterialet får högt betyg av både lärare och elever, att det kommer att användas i undervisningen och att eleverna kommer att förbättra sina kunskaper i- och sitt intresse för konsumentfrågor.

3.3 Resenärers rättigheter

3.3.1 Delmål för området resenärers rättigheter Delmål 4

Fler resenärer med funktionsnedsättning ska känna till sina rättigheter när det gäller ledsagning på tåg jämfört med 2011.

Delmål 5

Fler resenärer med funktionsnedsättning ska veta vart de ska vända sig om de inte får del av sina rättigheter när det gäller ledsagning på tåg jämfört med 2011.

3.3.2 Bakgrund

Inom reseområdet har Konsumentverket bland annat tillsyn över regler som gäller

funktionshindrade flygpassagerares och tågresenärers rättigheter15. I och med två ytterligare förordningar har Konsumentverkets tillsynsansvar utökats till att omfatta buss- och

14 Konsumentverket, 2013f

15 EU-förordning 1371/2007 och EU-förordning 1107/2006

Om resenärerna anser att aktörer inom reseområdet bryter mot reglerna i förordningarna kan de göra en anmälan till Konsumentverket, som då har möjlighet att agera. Hittills har Konsument-verket endast fått in några enstaka anmälningar om tågresenärers rättighet att få assistans/

ledsagning. Genom dialog med funktionshinderrörelsen vet vi dock att det finns stora problem när det gäller bland annat ledsagning och information. Det är inte ovanligt att resenärer med funktionsnedsättningar avstår att resa med tåg för att de känner en stor tveksamhet till att till exempel ledsagningen kommer att fungera. De väljer istället att ta bilen, färdtjänst, åka med en kompis eller avstå att resa.

För att Konsumentverket ska få en bild av problemens karaktär är det viktigt att vi får in an-mälningar då ledsagningen brustit och där andra rättigheter inte respekterats. Först då kan vi gå vidare och agera mot näringsidkaren. En förklaring till det låga antalet anmälningar kan vara att resenärer med funktionsnedsättning dels inte känner till sina rättigheter, dels inte vet vart de ska vända sig för att klaga. En annan förklaring kan vara att anmälningsförfarandet upplevs krångligt och att en anmälan inte bedöms leda till något.

Konsumentverkets bedömning är dock att det finns stora möjligheter att förbättra informationen till resenärer med funktionsnedsättningar. Vår ambition är att utveckla det samarbete vi redan har med Transportstyrelsen, bland annat för att båda myndigheternas tillsynsansvar tangerar varandra inom ramen nämnda förordningar. Vi ser också möjligheter att samarbeta med handikapprörelsen för att nå ut med information om vart man kan vända sig i olika frågor som rör rättigheter i samband med resande.

3.3.3 Genomförda insatser 2012-203

I oktober 2012 träffade Konsumentverket företrädare för De handikappades riksförbund (DHR), Dövas riksförbund (SDR) och Synskadades riksförbund (SRF). Syftet med träffarna var att informera om Konsumentverkets pågående arbetet med att ta fram informationsmaterial om tågpassagerares rättigheter och få deras synpunkter på materialet. Förbunden lämnade värdefulla synpunkter på innehåll och gav oss tips på marknadsföringskanaler.

Under våren 2013 färdigställdes broschyren ”Dina rättigheter som tågresenär18. Den spreds via de kanaler vi identifierat, bland annat ett 30-tal tidskrifter som riktar sig till personer med

funktionsnedsättningar och pensionärer. Broschyren togs även fram på punktskrift, Daisyformat och som teckenspråksfilm.

I januari 2013 tog Konsumentverket initiativ till ett möte med Samtrafiken. Samtrafiken har tagit fram webbplatsen ”Ledsagningsportalen” som är ett system för samarbete kring ledsagning.

Samtrafiken ägs av 36 trafikföretag och erbjuder denna tjänst för att underlätta för branschen att uppfylla lagkraven på assistans. Vi informerade om vårt tillsynsarbete samt arbete med

informationsmaterialet.

16 EU-förordning 1177/2010

17 EU-förordning 181/2011

18 Konsumentverket, 2013c

I juni 2013 tog Konsumentverket initiativ till ett möte med Jernhusen, som är förvaltare av 55 järnvägsstationer i Sverige och anordnar också ledsagningen på de flesta av dessa. Vi informerade om vårt tillsynsarbete samt om vårt arbete med broschyren. Vid mötet diskuterade vi de

anmälningar vi har fått angående brister i ledsagningen. Jernhusen återkopplar till de konsumenter som anmält och reder ut vad som hänt.

Hösten 2013 träffade Konsumentverket NUFT (Nätverket unga för tillgänglighet) för att

presentera vårt material, få hjälp med att sprida information om rättigheterna och få synpunkter på vårt arbete. Mötet förstärkte den bild vi redan har, nämligen att personer med funktions-nedsättning inte alltid får del av sina rättigheter i samband med tågresor.

3.3.4 Genomförda insatser 2014

Konsumentverket mottog under 2014 fyra anmälningar enligt förordningen 1371/2007 om tågresenärers rättigheter. Samtliga anmälningar gällde brister vid beställd av ledsagning.

En av anmälningarna ledde till att vi öppnade ett ärende mot ett bolag angående bristande ledsagning19. Övriga anmälningar föranledde ingen åtgärd.

Under året har Konsumentverket deltagit på ett möte med Trafikverkets Råd för tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning (RTAF). Rådet består av trafikmyndig-heter, funktionshinderorganisationer och aktörer inom väg- och järnvägssektorn Vi har också träffat Samtrafiken i syfte att utbyta erfarenheter och inhämta information om situationen för resenärer med funktionsnedsättningar. I slutet av året träffade vi Diskrimineringsombuds-mannen i syfte att samordna kommunikationsinsatser gällande den nya lagstiftningen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering.

3.3.5 Planerade insatser 2015

Under 2015 kommer rättigheter för personer med funktionsnedsättning att bevakas inom alla transportslag där vi har tillsynsansvar. Detta görs bland annat genom att bevaka anmälningar som kommer in till Konsumentverket men också genom att träffa olika organisationer, myndigheter och transportörer för att inhämta och sprida information i syfte att förut-sättningarna för funktionshindrades rättigheter skall upprätthållas på ett effektivt sätt.

Konsumentverket kommer också under 2015 att träffa både företrädare för funktions-hinderorganisationer och tågoperatörer för att inhämta och sprida information.

Konsumentverket ska fortsätta att sprida information om de rättigheter som personer med funktionsnedsättning har och vart man kan anmäla om transportföretag inte uppfyller sina skyldigheter. Informationen ska bland annat spridas via funktionshinderorganisationer och pensionärsorganisationer. Utöver informationsinsatserna ska vi fortsätta att förbättra den anmälningsfunktion som finns på vår webbplats, så att det blir enklare att göra anmälningar.

Vi kommer under 2015 också att ställa frågor om tågresor till panelen Rivkraft som består av personer med funktionsnedsättningar. Syftet är att få mer kunskap om hur personer med funktionsnedsättningar tycker att det fungerar att resa med tåg och vad som eventuellt hindrar dem från att resa. Resultatet från undersökningen kommer förhoppningsvis hjälpa oss i både vårt tillsynsarbete och i våra informationsinsatser.

19 Konsumentverket 2014b

Totalt har cirka 1500 broschyrer spridits. Av dessa har vi själva spridit 500 exemplar i olika sammanhang. 918 exemplar har beställts av konsumenter, organisationer och massmedier. I samband med att broschyren togs fram blev Konsumentverkets expert intervjuad av neurologiska riksförbundet och synskadades taltidning. Trots detta har Konsumentverket bara fått in ett fåtal anmälningar. Bedömningen är liksom föregående år att resenärer med funktionsnedsättning fortfarande saknar tillräcklig kunskap om sina rättigheter och vart de ska anmäla överträdelser.

Vår målsättning är dock att efter 2015-års informationsinsats i kombination med vår tillsyn och andra åtgärder, öka kännedomen hos personer med funktionsnedsättning om deras rättigheter när det gäller tågresor och motivera fler personer att anmäla överträdelser till oss.

Genom lag (2014:1344) med kompletterande bestämmelser till EU:s tåg-, fartygs- och buss-passagerarförordningar20 gavs Konsumentverket möjlighet att meddela förelägganden då bolag inte följer passagerarförordningarna. Lagen trädde i kraft 1 januari 2015. Konsumentverket ser positivt på att ha sanktionsmöjligheter eftersom det är en viktig del av tillsynsarbetet. Då lagen är så pass ny återstår det att se hur det kommer att påverka den framtida tillsynen.

20 Justitiedepartementet L3, 2014

Related documents