• No results found

Resonemang bakom val av körfönster

Logistisk modell utifrån P

4. Diskussion kring litteraturstudie och statistisk analys

4.2 Resonemang bakom val av körfönster

pH: pH är en variabel som är svår att optimera då spridningen mellan bakteriernas optimum

är stor. Fokus lades på de fem problematiska bakterierna och för tre av dem har inget pH- värde som gynnar filamenttillväxt hittats. Vi har hittat att Typ 021N har optimum 7–8 och S. natans har 5,8–7,8. Utöver detta riskerar man att störa tillväxten av flockbildande bakterier vid drastiska pH-ändringar. Med detta i åtanke har vi inga bevis för att stödja ett optimalt pH för minimering av filamentös tillväxt.

Temp: Temperatur är en svår variabel att kontrollera för att den påverkas starkt av vädret. Då

de olika bakteriernas optimala temperaturer varierar kraftigt kommer vissa bakterier dominera under specifika årstider. M. parvicella frodas mellan 12–15°C medan olika Nocardioformer klarar temperaturer mellan 15–37°C, vilket innebär att M. parvicella sannolikt kommer vara särskilt problematisk för SCA Munksund då medeltemperaturen i Piteå är lägre än i stora delar av Sverige. Den optimala temperaturen för S. natans är 25–35°C och 25–30°C för Typ 021N, vilket innebär att de optimala temperaturerna varierar kraftigt. Vi har inte belägg för att rekommendera en temperatur för att kontrollera tillväxten av filament, dock kan temperaturen vara ett hjälpmedel vid identifieringen av bakterien bakom ett

DO: För nästan alla filamentösa bakterier innebär en låg DO en fördel över flockbildande

bakterier. SCA Munksund har angett att deras nuvarande DO ligger kring 2 mg/l i vattnet. Detta är ett värde som enligt resultatet i litteraturstudien bör vara tillräcklig för att motverka filamenttillväxt hos Typ 021N och Thiothrix, som filamenterar under 1,1 mg/l (se tabell 1). S. natans skiljde sig från övriga och får en kompetitiv fördel vid DO mindre än 3 mg/l. Inga konkreta värden på vilken syrekoncentration som gynnar filamenttillväxten hos

Nocardioformer och M. parvicella hittades, men källor antydde på att de bildade filament vid låga syrekoncentrationer.

I och med detta föreslår vi att SCA Munksund höjer inflödet av syre för att kunna uppnå en högre syrekoncentration, vilket kommer hjälpa att minimera filamentös tillväxt. Något som är viktigt att hålla i åtanke är att ett inflöde på 2 mg/l inte motsvarar en syrekoncentration på 2 mg/l av löst syre i vattnet. För att uppnå en koncentration av löst syre på 2 mg/l krävs ett högre inflöde än 2 mg/l. Det värde på DO i vattnet som SCA Munksund bör sikta på är 4–5 mg/l. Ett ökat flöde av syre bidrar också till en effektivare omrörning av avfallsvattnet, vilket leder till en jämnare fördelning av syre och även näring.

Detta medför givetvis annan problematik. Med ett ökat inflöde av syre ökar driftskostnader. SCA Munksund kommer behöva ta ett beslut där kostnaden ställs mot önskan att minska mängden filament. Det kan mycket väl vara så att SCA Munksunds syretillförsel går på maximalt flöde, vilket innebär att för att öka syretillförseln krävs att ny hårdvara installeras. Om investeringar i biobassäng övervägs rekommenderas finfördelad bottentäckande luftning, i den mån att en DO på 4–5 mg/l är realistiskt att uppnå med en sådan installation.

Slamålder: Slamålder har för många av bakterierna varit direkt avgörande för hur mycket

filament som bildas. Det har även angivits som en kontrollmetod för att bekämpa

slamsvällning och skumning. I dagsläget har SCA Munksund en slamålder på över 10 dagar, vilket vi anser är för högt. Om slamåldern skulle minskas till runt 5–7 skulle vi drastiskt minimera tillväxten av många av de filament som vi anser problematiska. Nocardioformer minimeras vid en slamålder under 6–8 dagar medan M. parvicella 8-10. Typ 021N och Thiothrix börjar först främjas vid en hög slamålder medan vi inte hittat något resultat för S. natans. Med en lägre slamålder selekterar man mot Nocardioformer och M. parvicella, utöver Typ 021N och Thiothrix som redan selekteras mot.

Detta leder till problem med EDTA som används i SCA Munksunds blekningsprocess. Som det pratats om tidigare behövs en slamålder över 10 dagar för att bryta ned EDTA. Detta hindrar oss från att sänka slamåldern då SCA Munksund inte skulle uppfylla sina miljökrav. Dock verkar slamålder vara ett väldigt lovande verktyg för att kunna kontrollera tillväxten av filamentösa bakterier.

Som det diskuteras i 2.3.3.2, skulle man teoretiskt sett kunna minska den slamålder som krävs för att bryta ned EDTA om ozon sprutas in i biobassängen. Detta skulle tillåta en sänkning av slamålder överlag då ett minimum av 10 dagar inte längre skulle vara ett krav. Genom att kombinera ozonbehandling med sänkt slamålder borde man effektivt kunna kontrollera

tillväxten av filamentösa bakterier. Dock så behöver inte 5–7 dagar vara optimalt, det finns fördelar med att ha en högre slamålder som tillväxt av önskade bakterier vilket innebär att en så låg slamålder kanske inte är realistiskt. 5–7 dagar valdes som exempel för att understryka fördelarna med att kontrollera tillväxten av filamentösa bakterier genom en lägre slamålder.

Närsalter: Tillsats av kväve och fosfor är nödvändigt för att alla de bakterier som krävs vid

bioreningen skall växa. De generella målen som måste uppnås är att bakterierna har

tillräckligt mycket näring för att växa, samtidigt som det är tillräckligt lite kväve och fosfor kvar i vattnet när det skall släppas ut i naturen. Så på grund av miljökrav finns inte så stora möjligheter att variera närsalter (Naturskyddsverket 2016). Förslagsvis rekommenderar vi att mängderna ökas något samtidigt som utsläppskraven fortfarande uppfylls. Att öka

förhållandet av kväve och fosfor till BOD bör enligt våra resultat ge positiv effekt.

F/M: När F/M är alldeles för låg kommer en stor mängd filamentösa bakterier att frodas, av

de fem problematiska inkluderar detta Nocardioformer och M. parvicella. Detta beror på att det inte finns tillräckligt mycket substrat och systemet kommer ur balans. Typ 021N, S. natans och Thiothrix däremot föredrar högre F/M på 0,15, 0,2 och 0,1 kgBOD×kgMLSS- 1dag-1. F/M är en parameter som man inte har direkt inflytande över, dock så kan det vara bra

att veta att man ska försöka undvika att ha för låga nivåer då man börjar främja vissa filamentösa bakterier.

Septicitet: Septicitet är något som två av de fem värsta bakterierna vi har kollat på frodas i,

Typ 021N och Thiothrix. Då avfallsvatten från pappersbruk ofta innehåller höga halter svavel, innebär det att de sannolikt har en hög septicitet vilket gör att detta potentiellt kan användas som en metod för att identifiera orsaken till en slamsvällning. Vi rekommenderar att SCA Munksund börjar övervaka svavelhalter, något som inte görs idag.

Mätning av utspridda Nocardioformer: Genom att kontinuerligt mäta mängden utspridda

Nocardioformer får man ett tidigt varningssystem. Om man mäter de vanligaste individuella Nocardioformerna finns metoder för att snabbt identifiera vilken Nocardioform som är orsaken. Vi anser att detta är ett viktigt steg för att förstå vad som händer och för att vara förberedd när förändringar sker och börja motverka ett skumningsevent innan det har skett, vilket är effektivare än efter skummet redan har bildats.

Related documents