• No results found

4. Empiri

4.5 Respondent 5, Gamma

Respondent 5 arbetar i bank Gamma som kreditanalytiker där en av hans främsta arbetsuppgifter är att besluta om krediter. Respondenten har arbetat med kreditgivning till småföretag i 14 år och ungefär sex år som kreditanalytiker.

4.5.1Kreditbedömning

Enligt respondent 5 skiljer sig kreditbedömningsprocessen åt beroende på om företaget tillhör den minsta kategorin i bank Gamma eller om det tillhör den större kategorin. För de allra minsta företagen använder banken en scoringmodell som bygger på systemet UC som bland annat innehåller historiska bokslutssiffror. Om ett företag lyckas passera alla steg i scoringmodellen utan några anmärkningar kan de enligt respondenten bli beviljade krediten men finns det däremot någon anmärkning någonstans måste banken undersöka detta. Enligt respondenten är det främst enmansföretag som tillhör denna kategori.

För de företag som är större än den minsta kategorin är det viktigt att det finns en dialog mellan kunden och den som beviljar krediten menar respondenten. Vid en kreditbedömning av dessa företag tar respondenten in årsredovisningar, delårsrapporter och prognoser om framtiden, alltså den framtida återbetalningsförmågan. Dessutom tittar respondenten på resultatet före räntor och avskrivningar för att se att det ska räcka till att kunden ska kunna betala tillbaka krediten. Efter dessa steg sätts en rating på kunderna. Om en kund har en bra rating innebär detta en mindre risk för banken eftersom att kunden är skötsam och bra men om kunden däremot har en dålig rating innebär det en större risk för banken, vilket banken helst vill undvika. När ratingen har satts på kunden skickas det vidare för beslut. Är det ett större beslut som ska fattas tas det på regionen och är det ett mindre ska det tas på kontoret.

Efter att ett beslut är fattat och kunden har blivit beviljad krediten görs det uppföljningar. För de minsta företagen görs uppföljningarna årligen genom att de går igenom UC och för de större företagen görs uppföljningar minst en gång per år. Enligt respondenten får det inte gå längre än ett år och då brukar man även träffa kunden och se hur det har gått under året samt titta på framtiden.

Respondenten anser att det finns två saker som är viktigast i kreditbedömningsprocessen, dessa är ägaren och den framtida återbetalningsförmågan. Enligt respondenten måste det finnas ett förtroende för ägaren, respondenten måste kunna se om ägaren är kapabel till att driva verksamheten. Om respondenten anser att ägaren inte är kapabel till att driva verksamheten och han saknar förtroende för ägaren stannar kreditbedömningsprocessen där.

Det andra steget som respondenten anser är viktigt är den framtida återbetalningsförmågan.

Återbetalningsförmågan är viktig eftersom att respondenten måste se om den är rimlig och om kunden kan uppnå den för att banken ska få tillbaka pengarna.

29 4.5.2 Bedömning av immateriella tillgångar

Enligt respondenten är det svårt att göra en bedömning av immateriella tillgångar då man inte vet vad det är för någonting. Immateriella tillgångarna bedöms med viss försiktighet på grund av att de innebär en större risk för banken. Respondenten upplever att de vanligaste förekommande immateriella tillgångarna är goodwill vid förvärv, balanserade utgifter men även bolag som har utvecklingsarbeten.

När respondenten gör en bedömning av immateriella tillgångar tittar han på kassaflödet. Rent tekniskt anser respondenten att immateriella tillgångar kan fungera som säkerhet vid ett lån men att de är svåra att bedöma värdet på. Goodwill går till exempelvis aldrig att pantsätta och kan därför inte fungera som säkerhet, i så fall är det aktierna i bolaget som pantsätts. Däremot anser respondenten att vid en bedömning av immateriella tillgångar är goodwill enklare att bedöma än andra immateriella tillgångar eftersom att det lättare går att se värdet på den. Vid en bedömning av till exempelvis utvecklingsarbeten försöker respondenten bedöma rimligheten och trovärdigheten i detta. Bedömningen skiljer sig inte åt beroende på vilken bransch företaget verkar inom utan det beror mer på vad det är för typ av immateriell tillgång, exempelvis goodwill och utvecklingsarbeten.

Bank Gamma finansierar aldrig immateriella tillgångar med 100%, däremot kan de bistå med en liten del av finansieringen. De företag som har en hög andel immateriella tillgångar uppfattas enligt respondenten omedvetet som finansiellt svagare jämfört med företag som har en hög andel materiella tillgångar. Däremot anser respondenten att det ur en rent teoretisk synvinkel inte är så.

4.5.3 Informationsbehov

Den typ av information som respondenten anser är viktig vid en bedömning av immateriella tillgångar är att förstå uppkomsten och livslängden av tillgången. Dessutom är det viktigt att veta vad den immateriella tillgången ger för kassaflöde över perioden och när det gäller småföretag är ägarna alltid viktiga.

Respondenten menar även att bedömningen påverkas beroende på hur tillgångarna redovisas eftersom att kreditbedömarna i banken använder en modell som bygger på nyckeltal.

Nyckeltalen påverkas beroende på hur den immateriella tillgången är redovisad. Om ett företag har mindre immateriella tillgångar innebär det en mindre risk för banken. De företag som har en hög andel immateriella tillgångar brukar oftast enligt respondenten ha sämre balansräkningar än de företag som har en hög andel materiella tillgångar. Däremot upplever respondenten att ett företag med en hög andel immateriella tillgångar oftast har mycket bättre nyckeltal.

4.5.4 Förtroende och relationer

Eftersom att bank Gamma är en relationsbank menar respondenten att relationer och förtroende är extremt viktiga. Relationer och förtroende kan enligt respondenten ha en påverkan vid kreditbedömningen. Han förklarar att om banken har en kund som den haft en långvarig relation med och förtroendet är starkt kan kreditbedömaren ”leva” med om kunden har mer immateriella tillgångar. Har banken däremot en helt ny och okänd kund med en hög

30

andel immateriella tillgångar och det inte finns någon relation eller förtroende mellan parterna är det mycket svårare för kunden att bli beviljad en kredit men respondenten påpekar även att detta inte är helt omöjligt.

4.5.5 Standardisering i kreditbedömningsprocessen

Vid en kreditbedömning menar respondenten att det delvis finns standardiserade processer för detta. För det allra minsta företagen finns det en standardiserad mall som kreditbedömarna i banken utgår från men för lite större företag är processen inte helt standardiserad. Ratingen som respondenten gör på kunderna är enligt honom själv ganska standardiserad men det beror även på fall till fall hur man går tillväga. När det gäller immateriella tillgångar finns det enligt respondenten inte någon mall eller liknande om hur man ska gå tillväga för att bedöma dessa utan det beror också på fall till fall. Avslutningsvis anser respondenten att hans syn på immateriella tillgångar är ganska lik bankens policy.

31

Related documents