• No results found

Restaurang och café

In document Handlingar, samlade (Page 53-60)

Ekonomiskt utfall

Under innevarande år med den problematik som covid-19 innebär är det svårt att göra en bra prognos. Skolorna har tillämpat fjärrundervisning i hög utsträckning och det har inneburit att köken har haft betydligt färre elever att laga mat till vilket gör att utgifterna för livsmedel inte varit så höga.

Samtidigt har intäkterna uteblivit för perioden, försäljning har inte kunnat göras varken i vår

caféverksamhet eller till andra externa beställningar som till exempel lägerverksamhet. Det har också

30

inneburit olika anpassningar i verksamheten för att minimera risk för smittspridning och för att säkerställa miljön för anställda och elever, anpassningar som påverkar våra kostnader negativt.

Staten har delat ut bidrag för att lätta den ekonomiska bördan för kommunerna, gymnasieförbundets del är 2,4 Mkr varav Restaurang & café fått ta del av 1,9 Mkr. Kostnaden för att begränsa spridningen av Corona har under året uppgår till 1,9 Mkr för Restaurang & café. Elever som haft fjärrundervisning har erbjudits lunchlåda alternativt lunchbidrag från närmaste kök, kostnader som ersatts av

Restaurang & café. Kostnaden för detta erbjudande under våren har varit 1 678 Tkr. Kostnader för mattransporter har uppkommit i samband med transporter av mat. Under våren har frånvaron bland personal varit betydligt högre än normalt, eftersom antalet elever varit färre i våra serveringar har inte kostnaden för vikarie uppstått. Detta innebär att personalkontot visar en positiv budget i nuläget eftersom behov av vikarie inte varit aktuellt under perioden. För att skapa utrymme och möjlighet till säker måltidsmiljö utan trängsel på Stagneliusskolan samt för att rusta oss för kommande

elevökningar ska paviljong etablerats i anslutning till matsalen på Stagnelius. Förhoppningsvis finns paviljongen på plats i mitten av oktober. Kostnaden för etablering och hyra av paviljongen för första året är 721 Tkr. Årsprognos 0,8 mkr.

Viktiga händelser

Restaurang & café har lanserat ett beställningssystem för att kunna erbjuda lunchlåda alternativt lunchbidrag till alla elever med fjärrundervisning. Verksamheten har upparbetat ett samarbete och ett beställningssystem med kök från Kalmar kommun, Mörbylånga kommun, Borgholms kommun, Torsås kommun, Nybro kommun, Emmaboda kommun samt Mönsterås kommen. Sammantaget har vi kunnat erbjuda avhämtning av lunchlåda från 55 olika platser inom samarbetsområdet. Elever från kommuner som inte har ingått i samarbetet eller till elever som har mer än 3 km till närmaste

utlämningsplats har erbjudits att söka lunchbidrag vid fjärrundervisning.

Med hjälp av en förpackningsmaskin i Lars Kaggskolans kök har portionsförpackad mat kunnat erbjudas till gymnasieprogram på annan plats.

Satt upp plexiglasskivor i serveringslinjer och vid försäljningsytor för att skydda personal och elever.

Ommöbleringar och borttagande av möbler för att skapa bättre förutsättningar till en smitt säker miljö.

Inför hösten 2021 ska paviljong etableras på Stagneliusskolan i anslutning till matsalen för att skapa mer yta. Restaurangen på Stagneliusskolan är trång och för att kunna glesa ut nödvändigt behövs ytterligare yta. Paviljongen är också tänkt för att möta kommande elevökningar fram tills beslut om kvarteret Forellens framtid är klar. Antingen renovering av befintlig matsal och kök samt tillbyggnad alternativt en helt ny byggnad i området, allt beroende på framtidens plan för kvarteret Forellen.

Inför höstterminens olika åtgärder har Restaurang & café anställt extra personalresurser för att möta alla de åtgärder och behov som uppkommit i samband med att säkerställa miljön i restaurangerna.

Verksamheten har anställt tre ytterligare personer á 0,625 % för att klara arbetsuppgifterna.

Förväntad utveckling

Vi behöver planera för hur vi ytterligare ska kunna möta det ökade antalet elever som önskar lunch på våra skolor. På sikt behövs fler sittplatser och det behövs en större kapacitet i köken för att klara framtidens behov. Paviljongen som etableras vid matsalen på Stagneliusskolan är en tillfällig lösning som hjälper oss några år framöver med sittplatser.

31

Stagneliusskolan

Ekonomiskt utfall

Stagneliusskolan går in i budgetåret 2021 med ett kalkylerat överskott om 2,1 mkr. Elevutvecklingen och den gynnsamma fyllnadsgraden i klasserna är anledningen till utgångsläget.

När det gäller den förbättrade prognosen för helåret så kan den relateras till personalkostnader och baseras bland annat på innevarande sjuk- och tjänsteledigheter där vikariat varit sparsamt tillsatt.

I helårsprognosen för skolan ingår den förväntade utvecklingen samt den tillhörande anpassningen till förväntat antal antagna elever höstterminen 2021. Denna utveckling har varit positiv sedan den förra prognosen i mars månad men är fortfarande negativ mot årets ingående elevprognos. Till stor del beroende på att en andra klass inom idrott och ledarskap på samhällsprogrammet inte startas. Dock är antagningen till skolans AST-enhet fortsatt positiv gällande elevantal.

Helårsprognosen för enheten är positiv om 4,2 mkr.

Viktiga händelser

Höstterminen startade med samtliga elever på plats men efter höstlovet började skolan göra andra lösningar pga ökad smittspridning både lokalt och nationellt. Den 3 december rekommenderade Folkhälsomyndigheten att gymnasieskolan skulle övergå till fjärr- eller distansundervisning, med vissa undantag. På Stagneliusskolan var AST-enhetens elever och personal på plats. Denna övergång var enklare att sjösätta då lärarna hade erfarenhet sedan vårens (2020) arbete då det var en mycket hastig övergång till fjärr/och distansundervisning. Den digitala utvecklingen och kompetensen är hög vilket också bidragit till ett bra införande och genomförande av övergången.

Från och med 1 februari startades undervisning med elever på plats årskursvis vilket pågick fram till terminens slut. Varje klass placerades i två klassrum för att kunna hålla avstånd och minimera risken för smitta. Detta blev ytterligare en utmaning då eleverna var på plats men läraren fick gå mellan två klassrum och bedriva undervisning på ett nytt sätt.

Skolan har fortsatt goda resultat, men kan se att den långa period av blandat fjärr-/distans-/när-undervisning har fått negativa konsekvenser för tex kurser i matematik och språk. Dessutom ser skolan att vissa elevers psykiska mående påverkades negativt av hemarbetet, något som elevhälsoteamet har arbetat med och fått skapa nya vägar för.

Förväntad utveckling

Skolledningen för Stagneliusskolan har planerat för skolans fortsatta utveckling genom att organisera lärgrupper med aktionslärande som metod utifrån lärarnas/ämneslagens frågeställningar. Parallellt med detta fortsätter Språksprånget, kooperativt lärande och SKUA.

Stagneliusskolan kommer såsom tidigare fortsätta utveckla sin UF verksamhet i enlighet med de förväntningar som finns uttalade i Budget 2021. Skolans program ska präglas av attraktivitet och erbjuda en konkurrensmässig utbildning.

32

Eftersom elevantalet stadigt ökar är förväntningen en fortsatt växande organisation. Detta medför ett stort tryck på lokaler och på personal. Vid den 15 september gjordes det en avstämning för årskurs 1-klasserna och det visar sig en näst intill helt full organisation där nästan alla åk 1 klasser har 32 elever. För att klara den stora tillströmningen av elever krävs ett övergripande strategiskt tänkande när det gäller rekrytering av personal, tillgång till lokaler vad gäller både undervisningsutrymmen, allmänna ytor, arbetsplatser och matsal. En översyn av lokalförsörjningsplanen för förbundet är viktigt i ljuset av den ökade elev- tillströmningen.

Ölands utbildningscenter

Ekonomiskt utfall

Inför 2020 budgeterade Ölands utbildningscenter en ekonomi i balans. Efter årsskiftet har redovisning av regional yrkesvux genomförts. I bokslut 2020 bokades 1 mkr för återbetalning av erhållet bidrag.

Efter redovisning kan konstateras att ytterligare 700 tkr kommer att behövas betalas åter till Skolverket. Denna summa påverkar således år 2021.

Skolans beviljade bidrag för år 2021 avseende regionalt yrkesvux överstiger dock budgeterade bidrag då extra statsbidrag var möjligt att söka efter att budget lades. Medfinansieringen på de beviljade platserna är 2021 30 %. Skolan har fått beviljat bidrag för motsvarande 115 helårsplatser år 2021.

Med medfinansieringen (ytterligare 30%) innebär detta att skolan behöver producera cirka 150 helårsplatser inom utbildningsformerna för att behålla bidraget. Förhoppningen är att årets bidrag jämnar ut effekten av återbetalningen för 2020. Detta kan dock konstateras först när året är slut och utförda poäng/helårsplatser summeras.

Skolans utmaning är budgeten för att kunna skicka kommunens invånare på utbildningar som ligger utanför enhetens område och därmed innebär en kostnad för enheten utöver egen personalkostnad.

Inom given budgetram finns en mindre summa avsatt vilken redan är intecknad. Detta är en svårighet för enheten då det i förlängningen innebär att kommunens invånare inte kommer vidare i utbildning eller yrkeskarriär och eventuellt behöver nyttja andra av kommunens instanser (sociala bidrag mm).

Årsprognosen för enheten beräknas till en budget i balans.

Viktiga händelser

Corona-året fortsatte och därmed restriktionerna, vilket innebar att personal och elever fortfarande jobbade mycket på distans och endast släppte in eleverna i mindre grupper i begränsad omfattning.

TUC yrkeshögskola - Linköping, hörde av sig och undrade om ÖUC ville bli en satellitskola till dem.

Skolan har tidigare diskuterat att söka yrkesutbildning inom kock och den här gången blev det några inriktningar inom just restaurangbranschen samt några inom vård och omsorg. En fin möjlighet för framför allt Borgholms kommuninvånare att kunna läsa yrkeshögskolekurser på distans.

33

Implementering av Skola24 har varit en stor nyhet som inneburit betydligt enklare hantering i vissa lägen men eftersom mycket inte är anpassat för vuxenutbildningen så finns det fortfarande en hel del utmaningar att jobba med. Dexter ska fortfarande användas och vi har en utmaning på komvux att få grupperna att stämma i flera olika system som inte jobbar med varandra och då tänker vi på Extens som jobbar med Dexter men inget arbetar med Skola24.

Gemensamt arbete inom yrkesnätverket där betoning på samarbete över gränserna tar fart. Detta för att främja de små orternas befinnande så det inte bara blir de större orterna som tar alla utbildningar.

Inte konkurrera med varandra utan försöka finna vägar liknande “Helsingborgsmodellen” vilka lyckats mycket bra och därmed ökat möjligheterna till likvärdighet för alla att söka den utbildning man har behov av oavsett var man bor.

ÖUC har kommit överens med Borgholms kommun om att kommunen ska hjälpa till med

finansieringen för fler utbildningar för kommuninvånare som behöver läsa utbildning på annan ort i de fall utbildningarna inte bedrivs på ÖUC.

Förväntad utveckling

Till hösten finns förväntningarna om att enheten ska kunna öppna upp skolan igen. Mycket finns att göra som har skjutits på framtiden. APL-platser ska tas fram och många elever väntar på att få gå ut på praktik. Det är ont om platser inom alla områden men främst inom vården. Skolan tar in dubbla grupper i augusti och hoppas att skolan tillsammans med kommunen och regionen för allas bästa hjälps åt så att fler kan bli klara med sin utbildning.

Det finns utrymme på kockutbildningen och skolan förväntar sig att det kommer fler elever från Kalmar vilket brukar vara fallet. Skolan hoppas kunna fortsätta med stora grupper på denna fantastiska kockutbildning med hög kvalitet, som kanske till hösten 2022 ger möjligheter till vidare studier i samarbete med TUC.

Förväntningarna är att vuxenutbildningen i större utsträckning än tidigare kommer att bedrivas på distans. Många har i och med pandemin lärt sig att arbeta på distans och när det fungerar så är det en mycket bra lösning. För att fler ska klara denna utmaning har enheten inför denna höst laddat med mer tid för specialpedagog att arbeta med de elever som behöver extra stöd och hjälp. Målet är att färre elever än idag ska göra avbrott innan de fullföljt sina studier. Skolan erbjuder fler möjligheter till flexibla studier för att underlätta kombinationen studier/arbete. Konceptet med ÖUC distans, vilket startades redan före pandemin, kommer att fortsätta utvecklas och inbegripa fler studerande i framtiden. Då kan skolan attrahera fler elever att läsa samtidigt som de arbetar.

34

35

36

Investeringsredovisning

Budget

2021 Utfall

2021 Prognos 2021

Förbundskansliet 100 0 100

Ny lokal 500 0 650

Restaurang o Café 1 000 180 700

Datorer 5 200 93 3 200

Lars Kaggsskolan 1 000 246 1 000

Stagneliusskolan 900 249 900

Jenny Nyströmsskolan 800 146 400

Axel Weüdelskolan 400 0 400

Ölands utbildningscenter 100 0 100

Summa investeringar 10 000 912 7 450 9%

Investering 2020 10 200 7 548 74%

In document Handlingar, samlade (Page 53-60)

Related documents