• No results found

4.1 Hur fungerar CEEQUAL i praktiken?

CEEQUAL version 5 omfattar nio ämnesområden: projektstrategi, projektledning, människor och samhälle, markanvändning och landskap, kulturhistorisk miljö, ekologi och biologisk mångfald, vattenmiljö samt fysiska resurser. Bedömningen och

bevisinsamlingen genomförs av en assessor som har utbildat sig inom CEEQUAL. En organisation eller ett företag som vill certifiera sitt projekt utser en assessor och skickar in en ansökan till CEEQUAL. Företaget som avtalar med assessorn kan vara en beställare som Trafikverket eller entreprenör som Skanska. Efter en godkänd ansökan får assessorn en handbok och en manual samt möjlighet att använda ett verktyg på nätet som heter ”Online Assessment Tool” (OAT). Där registrerar assessorn bedömningsprocessen samt kommentarer och ger förslag på ändringar.

Bedömning av projektet är i form av poängsättning och baseras på bevisen för varje ämnesområde enligt CEEQUAL:s manual. Poäng från bedömningen visar vilken av de fyra olika betygsnivåerna projektet har uppnått. Mer än 25 % av maxpoäng ger betyg ”Pass”, mer än 40 % ger ”Good”, mer än 60 % ger ”Very Good” och mer än 75 % ger högsta betygsnivån ”Excellent”.

Sedan kontrolleras bedömningsprocessen av en oberoende granskare som kallas för ”Verifier”. Ett möte sker åtminstone två veckor efter att assessorn har informerat

granskaren om att de är klara med uppdraget. Under mötet med assessorn ska granskaren och assessorn diskutera eventuellt omstridda bevis. Efter mötet ska saknade bevis samlas in och detta sker normalt två till fyra veckor senare. Om bevismaterialen inte är tillräckliga kan det hända att granskaren ger projektet en annan poängbedömning jämfört med

assessorns och då kan projektets slutbetyg påverkas. När granskningen avslutas ska granskaren skriva in sina kommentarer och poäng i OAT samt informera, så att projektet kan ratificeras. Slutbetyget bedöms av CEEQUAL. Detta sker inom cirka tre veckor.

4.2 Vad är den svenska erfarenheten från användning av

CEEQUAL?

CEEQUAL lanserades i en internationell version för bara några år sedan, vilket innebär att erfarenheten av systemet fortfarande inte är så stor. E4 Rotebro, TGOJ-porten, trafikplats Jära Gård, E18 Västerås-Sagån och Åkvarteren Lomma Hamn är några projekt som har certifierats enligt CEEQUAL.

Skanska är ett av de svenska byggföretagen som har fått flest projekt certifierade enligt CEEQUAL:s manual. Hittills har företaget certifierat fem projekt enligt version 4.1 och fyra pågående projekt ska certifieras enligt version 5.1.

Från erfarenheten av certifieringsprocessen har man kommit fram till att:

 Det kan ibland vara svårt att hitta lämpligt bevis eller veta om bevisen man hittat motsvarar just det som CEEQUAL efterfrågar, därför är det viktigt att de som tar ansvar för certifieringen gör tydliga avgränsningar om vilka frågor som ska

 I många delfrågor kan samma bevis användas t.ex. åtgärdsutredningar eller saneringsanmälan.

 Eftersom CEEQUAL innehåller både miljöfrågor och sociala frågor bör systemet användas från projekts start, då kan optimala lösningar hittas, vilket minimerar den miljöpåverkan som uppstår. Risker för övertramp av exempelvis lagar, beställarens krav eller kvalitetsnormer kan också identifieras och undvikas.

 För att få ett helhetsgrepp om projektet är det viktigt att beställaren ska vara med under arbetsprocessen och ställa sina krav.

 Under bevisinsamlingen kan många miljöfrågor tas upp. Det ger möjlighet för uppkommande diskussioner och problemlösningar. Men även om inte alla lösningar hittas kan frågorna sättas upp på agendan.

 Att svara på delfrågor under varje kategori bidrar till att man har bättre kontroll över projektet, dokument samlas och arbetet utförs på ett tydligare sätt.

 Erfarenheten av systemets användning är fortfarande liten och delfrågorna är på engelska, vilket gör att mycket tid krävs för att sätta sig in i systemet och förstå vad som efterfrågas.

 Strikta tidsbegränsningar för betygsättning och granskning gör också att man inte hinner titta på alla bevis. Förhoppningsvis kan problemen underlättas i framtiden ju mer erfarenhet man får.

4.3 Hur kan anläggningssektorn förbättra

miljö/hållbarhetsarbetet genom miljöklassning med

CEEQUAL?

Anläggningsprojekt påverkar miljön på ett negativt sätt. I BYKR huvudrapport,

Byggsektorns betydande miljöaspekter, är det fyra miljöaspekter som är betydande för just

anläggning. Ett av dem är materialanvändningen med avfallshantering som har den näst största miljöpåverkandet enligt BYKR.Enligt Boverkets statistik kommer ca 40 % av avfallet från byggbranschen. Målet är att minska avfallet samt mängderna genom en kommande nationell avfallsplan. EU arbetar med att försöka ersätta de byggprodukter som finns med produkter som kan vara återvinningsbara.

Enligt rapporten Hållbarhetscertifiering med CEEQUAL i Sverige – Två fallstudier finansierad av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond så hjälper CEEQUAL till att få in dessa frågor i början av ett projekt så att de verkligen behandlas, förutsatt att certifieringen påbörjas under projektets tidiga skeden.

Med CEEQUAL kan resultatet även bli bättre än lagkraven, eftersom de krav som redan finns inte räcker till för att uppnå en god samhällsutveckling.

I intervjustudien som utfördes med tre olika aktörer i byggbranschen (WSP, Skanska och Trafikverket) var de sammantaget överens om att använda CEEQUAL i ett tidigt skede, gärna i förstudien och planeringen då det kan ge god vägledning för att finna optimala lösningar som kan minimera den miljöpåverkan som uppstår.

Skillnaden som CEEQUAL gör är att miljöfrågorna har lyfts fram ytterligare i ett projekt och att det då leder till att diskussioner om lösningar uppkommer. Även om inte alla lösningar är möjliga att implementera i projekt så har frågorna satts på agendan.

CEEQUAL har också bidragit till att man har fått bättre kontroll och samlat dokument för de olika kategorierna och frågorna. Miljöarbetet har hållits samman på ett tydligare sätt.

Intervjuerna visar att de största förbättringarna finns i hur dokumentationen utförs. De stora miljöförbättringarna i projektet TGOJ-porten som exempelvis återanvändning av material och inköp av krossmaterial var redan identifierade samt planerade redan innan CEEQUAL beslutades att Beslutet om att CEEQUAL skulle implementeras var efter att projektet TGOJ-porten var upphandlat och de stora delarna av projekteringen var redan genomförda. De miljörelaterade frågorna var även applicerade. Detta ledde till att det inte blev några större förbättringsåtgärder p.g.a. CEEQUAL utan mindre sådana

exempelvis att installera fågelholkar på plats, dokumentation att marken återställts, skyltar för trafik etcetera. Genom att använda CEEQUAL så dokumenterades processen på ett bättre sätt vilket ledde till en minskad miljöpåverkan då detta lyftes fram och blev tydligare.

Kunskaperna ökar i branschen och i företaget som har valt att certifiera sig. I företaget blir de inblandade i projektet mer erfarna inom miljöfrågorna och i branschen ökar den då beskrivningen av projektet läggs upp på CEEQUAL:s hemsida. Där visas de lösningarna som har valts samt vilka miljömässiga fördelar de bidrar med.

4.4 Hur kan man förbättra miljöklassningssystemet

CEEQUAL?

I rapporten Hållbarhetscertifiering med CEEQUAL i Sverige – Två fallstudier har man undersökt vilka förbättringar som kan göras. CEEQUAL borde göra en noggrannare kontroll att de krav som ställs följs på en djupare och mer detaljerad nivå.

Då CEEQUAL är ett brittiskt system är det anpassat till deras krav och förhållanden. Det blir då svårare att applicera det på svenska projekt. Då ingen riktig svenskanpassning finns som är anpassad till svensk lag är det en stor risk att den tappar sin trovärdighet.

Projekten tilldelas också sin bedömning efter de brittiska lagkraven.

Dock har ett antal aktörer i Sverige valt att göra en göra en svensk version av CEEQUAL översatt samt anpassad till de svenska förhållandena genom projektet HCA –

Hållbarhetscertifiering av anläggningsprojekt.

Aktörerna i intervjustudien anser i enligheten med SBUF:s rapport att en svensk

översättning av den internationella manualen är något som måste utföras. Skanska anser även att kategorierna bör viktas för Sverige, vilket avgör hur många poäng som ska tilldelas per kategori. Det bör även ses över vilken typ av dokument som ska godkännas som bevis för Sverige då arbetet inte sker på exakt samma sätt som i Storbritannien. Dock konstateras det att det är för tidigt att konkret säga vad som behöver förändras då

erfarenheten i branschen är liten.

En brist är även att assessorn som samlar bevis kan ha en bedömning som till viss del kan vara färgad då assessorn vanligtvis väljs av organisationen som ansöker om en certifiering.

Även tolkningarna skiljer sig vid granskningen vilket gör att de blir risk för orättvisa. Samtidigt finns ratificering som gör att CEEQUAL är mer gediget än andra system. Vad det gäller frågorna så fokuserar inte CEEQUAL alls på arbetsmiljöfrågorna fast att det är en stor prioritet i byggbranschen. Frågor som behandlar de ekonomiska aspekten har lagts i ett valfritt kapitel ”Projektstrategi” vilket inte är tillräckligt då den ändå kan väljas bort.

Skanska anser att det just nu finns inga konkreta förslag på hur CEEQUAL kan

förbättras, dock kan användningen och arbetssättet alltid bli bättre. Trafikverket lämnar frågan öppen och säger istället att det är viktigt att all inblandad personal är utbildad. Därefter tror de att förslag på förbättringar kommer av sig självt.

Sammanfattningsvis är bristerna som kan förbättras enligt nedan:

 CEEQUAL är ett brittiskt system är det anpassat till deras krav och förhållanden.

 Kategorierna bör viktas för Sverige.

 Se över vilken typ av dokument som ska godkännas som bevis för Sverige.

 Assessorn som samlar bevis kan ha en bedömning som till viss del kan vara färgad.

 Inget fokus på arbetsmiljöfrågorna.

 Frågor som behandlar de ekonomiska aspekten har lagts i ett valfritt kapitel ”Projektstrategi” vilket inte är tillräckligt då den ändå kan väljas bort.

Related documents