• No results found

Resultat av SCB medborgarundersökning 2021

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta:

Information om resultat SCB:s medborgarundersökning 2021 noteras till protokollet.

Sammanfattning

Vaxholms stad har deltagit i SCB medborgarundersökning hösten 2021. Undersökningen är framtagen tillsammans med kommuner och SKR (Sveriges kommuner och regioner) för att mäta attityder om kommunen i kommunen och ger en bild av hur kommunens invånare ser på sin kommun och ger dem möjligheter att tycka till. Sammanlagt deltog 161 kommuner 2021. Ett urval drogs även i de resterande kommunerna, för att kunna få fram statistik för riket. 2021 svarade 444 personer på enkäten i Vaxholm av totalt 1000 slumpade personer vilket motsvarar en svarsandel på 44%.

Från och med 2021 har SCB medborgarundersökning fått en ny form. Frågorna i enkäten är nya och har verbaliserade skalsteg. Svaren redovisas i andelar (%) efter frågans olika svarsalternativ istället för att analysera med NKI-modellen som tidigare. Det betyder att inga resultat från och med 2021 kommer att vara helt jämförbara med åren innan dess.

Medborgarna i Vaxholm tycker att Vaxholm är en bra plats att bo och leva på. Området trygghet får höga betyg och invånarna kan också rekommendera andra att flytta till kommunen.

Vaxholms medborgare är mindre nöjda bland annat med insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter samt utbud av återvinningscentral i kommunen där man kan lämna in farligt avfall, grovsopor och elektronik.

Bakgrund

Varje år erbjuder Statistikmyndigheten (SCB) Sveriges kommuner att delta i SCB:s

medborgarundersökning och Vaxholm har deltagit i flera år. Sammanlagt deltog 161 kommuner 2021 och undersökningen pågick under perioden mellan den 24 augusti till den 2 november. SCB:s

medborgarundersökning är en attitydundersökning och ingen brukarundersökning, vilket innebär att de som har svarat inte nödvändigtvis har egen erfarenhet inom frågeområdena. Undersökningen är tänkt att vara ett av flera verktyg för att få en bild av hur kommunens invånare ser på sin kommun. Det är Kommunledningskontoret

Anne-Lie Vernersson Timm Kvalitetscontroller

Tjänsteutlåtande

2021-12-19 Änr KS 2021/233.348 2 av 4

därför viktigt för förvaltningarna och verksamheterna att även inhämta kunskap från andra håll om de områden som undersökningen tar upp.

Förändringar i SCB:s medborgarundersökning

Flera förändringar har genomförts i årets undersökning.

Verbaliserade skalor: Invånarna besvarar frågorna utifrån vad de tycker om sin kommun. Frågorna besvaras med verbaliserade skalor. Skalorna ser olika ut men samtliga går att gruppera i negativ och positiv. Till exempel kan ”Mycket dåligt” och ”Ganska dåligt” grupperas till negativ och ”Ganska bra” och

”Mycket bra” till positiv.

Ändrat urval: Det finns ingen övre åldersgräns längre, detta för att göra möjligt för fler att tycka till om sin kommun (tidigare fanns en övre gräns på 84 år för att kunna ingå i urvalet). En nedre åldersgräns kommer däremot finnas, där man ska ha fyllt 18 år. En stor skillnad från tidigare undersökningsdesign är att mindre urval görs även i de kommuner som inte valt att själva delta i undersökningen. Detta görs för att kunna utöka redovisningen av resultaten på andra nivåer och på så vis möjliggöra för kommunerna att jämföra sina resultat med hur det ser ut i Sverige som helhet. Om tillräckligt många kommuner i samma län deltar kan kommunens resultat även jämföras med det egna länet.

Ny paketering av resultat: NKI-modellen som tidigare använts för medborgarundersökningen är inte längre aktuell och skriftlig analys i form av en rapport genomförs inte. Resultaten redovisas i andelar (%) efter frågans olika svarsalternativ. För frågor där man ska tycka till om nivån av hur bra eller dåligt något är kommer svaren även redovisas grupperat för att kunna jämföra andelen positiva med andelen negativa svar. Varje kommun får en egen Excelfil som redovisar invånarnas uppfattning om kommunen och dess verksamheter. I tabeller redovisas svarsfördelning för enkätens olika frågor efter kön, ålder, utbildningsnivå, födelseland, var i kommunen man bor, boendetid i kommunen, inkomst, hinder att delta i aktiviteter och erfarenhet av kommunala verksamheter. På sikt kommer även svarsredovisningen inkludera jämförelsetal för varje fråga med eventuella tidigare års resultat.

Frågeområden

128 frågor finns i enkäten och är uppdelat på ett antal frågeområden:

• Några frågor om dig (bakgrundsinformation)

• Skola och omsorg

• Boende och boendemiljö

• Lokala arbets- och utbildningsmöjligheter

• Samhällsservice

• Resor och kommunikationer

• Bibliotek, kulturliv och mötesplatser

• Idrott, motion och friluftsliv

• Underhåll av den offentliga miljön

• Trygghet i samhället

• Klimat- och miljöarbete

• Bemötande, information och inflytande i kommunen

• Jämlikhet och integration

• Förtroende

Tjänsteutlåtande

2021-12-19 Änr KS 2021/233.348 3 av 4

• Allmänna frågor om kommunen

Ärendebeskrivning

Fördjupande information med hela resultatet återfinns som Bilaga 1 Fördjupande resultat SCB medborgarundersökning 2021. Information och resultat för andra kommuner återfinns här:

www.statistikdatabasen.scb.se.

Nedan sammanställs de frågor där Vaxholm särskiljer sig störst från resten av riket, både positiva och negativa resultat. Utöver det redovisas ett urval av andra resultat varav vissa frågor är indikatorer i kommunens målstyrning.

Positiva:

Vad gäller området trygghet i samhället har Vaxholm fått ett gott resultat och resultaten särskiljer sig även med andelen positiva i förhållande till riket.

• Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker är i kommunen där du bor?

Narkotikahandel (andel positiva kommun 79%, andel positiva riket 42%)

• Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker är i kommunen där du bor?

Våldsbrott (andel positiva kommun 93%, andel positiva riket 56%)

• Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker är i kommunen där du bor?

Personer som är påverkade av alkohol eller narkotika (andel positiva kommun 86%, andel positiva riket 58%)

• Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker är i kommunen där du bor?

Personer eller gäng som bråkar eller stör (andel positiva kommun 92%, andel positiva riket 58%)

• Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker är i kommunen där du bor?

Inbrott eller stölder (andel positiva kommun 76%, andel positiva riket 49%) Även tidigare års medborgarundersökningar har visat positivt resultat inom detta område.

Negativa:

Inom området klimat och miljö särskiljer en del frågor negativt från riket exempelvis ”Hur tycker du följande saker fungerar i din kommun? Utbudet av återvinningscentraler i din kommun, där du kan lämna in farligt avfall, grovsopor och elektronik” där andelen negativa i kommunen är 52% och andelen negativa i riket är 22%. Även ”Hur tycker du följande saker fungerar i din kommun? Kommunens information om vad du kan göra för att minska din miljö- och klimatpåverkan” där andelen negativa i kommunen är 64% och andelen negativa i riket är 44%.

Ett annat område rör lokala arbets- och utbildningsmöjligheter med frågan ”Vad är din uppfattning kring möjligheten för kommunens invånare…att ha ett arbete inom rimligt avstånd från där man bor? ” vilket särskiljer sig negativt från riket där andelen negativa i kommunen är 47% men resten av riket är andelen negativa 18%.

Inom området trygghet i samhället ingick en fråga som särskiljer sig från övriga och de var rörande polisens närvaro i kommunen där andelen negativa i kommunen är 72% medan andelen negativa i riket är 47%. Inom området bibliotek, kulturliv och mötesplatser och frågan ” Vad tycker du om..

Tjänsteutlåtande

2021-12-19 Änr KS 2021/233.348 4 av 4

kommunens arbete för att främja det lokala kulturlivet” så var andelen negativa i kommunen 62%

medan i resten av riket var andelen negativa 42%.

Inom området resor och kommunikationer var frågan ”Vad tycker du om utbudet av gång- och cykelvägar i kommunen? den som särskiljer sig mest negativt från övriga riket där andelen negativa i kommunen var 38% och i övriga riket 19%.

Nedan följer ett urval av andra resultat i undersökningen där vissa är indikatorer kopplat till kommunens målstyrning:

 97 procent av kommunens invånare tycker att kommunen är en mycket eller en ganska bra plats att bo och leva på.

 73 procent av kommunens invånare tycker att kommunen sköter sina verksamheter på ett mycket eller ganska bra sätt.

 77 procent av kommunens invånare kan rekommendera andra som inte bor här att flytta hit.

 54 procent av kommunens invånare tycker att det fungerar bra eller ganska bra att få svar på frågor om kommunen och dess verksamheter.

 19 procent av kommunens invånare upplever att man har mycket eller ganska stora möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter.

Related documents